.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 13:20

Τεχνικό αφιέρωμα: Continental eHorizon

 

Νοημοσύνη σμήνους και προηγμένα σε συνδεσιμότητα όργανα

 

Ο αγώνας της συνδεσιμότητας στις μοτοσυκλέτες έχει πάρει φωτιά. Τώρα η Continental ανακοίνωσε την δική της πλατφόρμα V2V επικοινωνίας (eHorizon), η οποία έρχεται πακέτο με μια νέα ψηφιακή οθόνη οργάνων, κι ένα app που συνδέει μοτοσυκλέτα-αναβάτη-διαδίκτυο, αλλά και άλλες μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούν το eHorizon.

Όπου ακούς πολλά κεράσια… κάπως έτσι σκεφτήκαμε όταν διαβάσαμε το δελτίο τύπου της Continental, καθώς το eHorizon δείχνει να έχει υπερβολικά φιλόδοξες βλέψεις –τουλάχιστον για την ώρα.

Όχι βέβαια πως η Continental είναι η μόνη εταιρεία που προτρέχει σε θέματα φιλοδοξίας, καθώς οι περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσυκλετών ή τεχνολογικών συστημάτων σπεύδουν συνήθως να εντυπωσιάσουν με δελτία τύπου, για να διευκρινίσουν κατόπιν πως η εφαρμογή των εν λόγω συστημάτων έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά της (πάρτε για παράδειγμα το πρόσφατο βίντεο της Kawasaki, περί εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης στις μοτοσυκλέτες του μέλλοντος, ή στην παρουσίαση της BMW Motorrad για το όραμα της περί μιας μελλοντικής μοτοσυκλέτας που δεν θα πέφτει).

Παρόλα αυτά, το eHorizon, που πρόκειται να παρουσιαστεί στο σαλόνι τεχνολογίας CES 2017, έχει αρκετό ενδιαφέρον και χρήζει ανάλυσης.

Το σύστημα αποτελείται από ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων -που μπορεί να αλλάξει αναφέρει η Continental, αναλόγως με τις απαιτήσεις του κάθε κατασκευαστή- ένα app, και το smartphone του αναβάτη.

Πέρα όμως από τις συνήθεις τεχνολογίες που έχουν παρουσιάσει και οι υπόλοιποι κατασκευαστές τον τελευταίο καιρό (keyless start μέσω smartphone, find my motorcycle μέσω GPS / πυξίδας, e-Call κλήση ανάγκης σε περίπτωση ατυχήματος, οθόνη οργάνων ικανή να δεχτεί και να προβάλλει τηλεφωνήματα, emails, μηνύματα από social media, κ.α. μέσω του smartphone του αναβάτη), το eHorizon διαθέτει μια ειδοποιό διαφορά.

Νοημοσύνη σμήνους. Swarm Intelligence. Η νοημοσύνη σμήνους (swarm intelligence) είναι η συλλογική συμπεριφορά μη κατανεμημένων, αυτοοργανωμένων φυσικών ή τεχνητών συστημάτων. Φυσικά παραδείγματα της νοημοσύνης σμήνους περιλαμβάνουν τις αποικίες μυρμηγκιών, τα σμήνη πουλιών, τη βακτηριδιακή ανάπτυξη, τις αγέλες ή τα κοπάδια ζώων και τα κοπάδια ψαριών. Η ιδέα εφαρμόζεται ήδη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής (ρομποτική σμήνους).

Μόνο που εδώ το eHorizon δεν δουλεύει αυτόματα αλλά χρειάζεται και τη συνδρομή του αναβάτη. Εκείνος με το πάτημα ενός κουμπιού στα όργανα, μπορεί να στείλει πληροφορίες για κάποιο συμβάν (ατύχημα, μποτιλιάρισμα, λάδια στο οδόστρωμα, νερά, κ.α.) ενημερώνοντας έτσι τους υπόλοιπους αναβάτες που χρησιμοποιούν το eHorizon. Μόνο και μόνο για αυτό το γεγονός, της manual ενημέρωσης δηλαδή, το σύστημα της Continental τοποθετείται αυτόματα αρκετά σκαλιά κάτω από τα μεγαλόπνοα αντίστοιχα V2V αυτόματα συστήματα άλλων εταιρειών. Φυσικά θα είναι φθηνότερο, αλλά δεν θα είναι το ίδιο ακριβές και ενημερωμένο.

Πέρα από τη χρήση του για καταστάσεις ανάγκης, το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να μοιραστεί ο αναβάτης του τα στοιχεία της βόλτας του με άλλους αναβάτες, όπως στο app Rever, και φυσικά για όλες τις λειτουργίες που αναφέραμε προηγουμένως (Find Bike, κ.α.).

Καλά όλα τα παραπάνω, όμως μιλάμε για ένα σύστημα που α) θα χρειαστεί χρόνο για να μπει σε εφαρμογή in real life, β) για να έχει πραγματικό αντίκρισμα στην ασφάλεια μας θα πρέπει να χρησιμοποιείται από την πληθώρα των αναβατών, και γ) αν όπως έχουν τα πράγματα κάθε κατασκευαστής προτείνει τη δική του πλατφόρμα με το δικό του app, σύντομα θα χρειαστεί να συμφωνήσουν όλοι σε μια κοινή βάση, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία της χρήσης δεδομένων και νοημοσύνης σμήνους.

Να οργανωθούμε ρε παιδιά, που λέει και το κλισέ.

Διαβάστε σχετικά με το θέμα και το editorial του Bikeit, με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της συνδεσιμότητας, και των "έξυπων" μοτοσυκλετών ΕΔΩ.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 15:45

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon