Κατηγορία Dragster
Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011 03:06

Συνέντευξη – Σάκης Συνιώρης

 

Έξι φορές πρωταθλητής Ελλάδος

 

 

Έπειτα από έξι τίτλους στα πανελλήνια πρωταθλήματα ταχύτητας supersport και stock sport, ο Σάκης Συνιώρης έχει αποδείξει το ποιόν του. Όντας ένας από τους ταχύτερους αναβάτες στη χώρα μας όπου αγωνίζεται από το 1993, έχει διακριθεί και σε διεθνείς αγώνες.

Η στροφή στην καριέρα του με την δημιουργία της σχολής οδήγησης "sinioris racing" αλλά και ο πρόσφατος χαμός του αδελφού του, Άλκη, άλλαξαν κατά πολύ τα πράγματα. Μας μίλησε για την τελευταία, δύσκολη χρονιά, αλλά και για την πορεία του στο χρόνο.

Αγωνιστική πορεία

Bikeit: Έχεις κερδίσει έξι πρωταθλήματα. Ποιά ήταν η σημαντικότερη στιγμή σε όλη αυτή την αγωνιστική πορεία;

Σάκης Συνιώρης: Η σημαντικότερη στιγμή ήταν το 2001 όταν στο τέλος της χρονιάς ήμουν πλέων πρωταθλητής στις 2 κορυφαίες κατηγορίες (ss 600 και stocksport 1000) έχοντας για αντίπαλους τους δυο καλύτερους της χώρας μας, τον αδελφό μου Άλκη Συνιώρη και τον Γιάννη Μπούστα. Όλη η χρονιά ήταν πάρα πολύ ανταγωνιστική και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη προσέλευση θεατών.

Bikeit: Τι κερδίζει και τι χάνει ένας πολυπρωταθλητής μέσα από την εμπλοκή του στους αγώνες;

Σ.Σ.: Σίγουρα κερδίζει εμπειρία που τον κάνει σαφώς καλύτερο αναβάτη και ίσως κερδίσει λίγο δόξα και χρήμα. Αυτό που σίγουρα χάνει είναι χρόνος (αφού ο πρωταθλητισμός απαιτεί πολύωρη προπόνηση και άλλες θυσίες) και πολλές φορές χρήμα, τη στιγμή που οι περισσότερες εταιρίες δεν αντιμετωπίζουν τους αναβάτες με τον αντίστοιχο επαγγελματισμό.

Bikeit: Τι άλλαξε στους αγώνες τόσα χρόνια που τρέχεις;

Σ.Σ.: Δυστυχώς αυτό που άλλαξε μόνο στους ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ αγώνες είναι οι μοτοσυκλέτες και τα ελαστικά, φυσικά προς το καλύτερο. Έχουμε δύο πίστες από τα τέλη του 90 οι οποίες δεν έχουν συντηρηθεί καθόλου και δυστυχώς δεν βλέπουμε πολλά νέα παιδιά να εμπλέκονται στο πρωτάθλημα.

Bikeit: Πόσα χρόνια είχες σταματήσει τους αγώνες και γιατί.

Σ.Σ.: Δεν αγωνίστηκα το 08 και το 09, και ξανάτρεξα το 10 ενώ και φέτος αποφάσισα να μείνω και πάλι εκτός. Ο λόγος είναι ότι οι εταιρίες και γενικότερα οι χορηγοί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δεν είχαν το απαιτούμενο baget για να στηθεί μια επαγγελματική ομάδα.

Επιστροφή το 2010

Bikeit: Ποιοί ήταν οι λόγοι για τους οποίους ενεπλάκεις ξανά το 2010; Πόσο ρόλο έπαιξε η επιστροφή του Μπούστα;
Σ.Σ.: Ο λόγος ήταν η προβολή των σεμιναρίων supersport οδήγησης Sin1oris Racing που δημιουργήσαμε με τον Άλκη καθώς ο σκοπός μας ήταν η διαφήμιση της σχολής. Η επιστροφή του Γιάννη Μπούστα ήταν κάτι καλό μιας και ο ανταγωνισμός πρέπει πάντα να υπάρχει γιατί αυτός είναι που βελτιώνει τους οδηγούς και φυσικά τους χρόνους.

Bikeit: Μιας και διατηρείς σχολή οδήγησης με μοτοσυκλέτες Yamaha, πως και δεν έτρεξες με μία τέτοια;

Σ.Σ.: Απλά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή η Yamaha δεν ήθελε να εμπλακεί στους αγώνες με οδηγούς εμάς, μιας και συμμετείχε είδη με τον Κώστα Κοντομάρο.

Bikeit: Ποιά η διαφορά μίας τετρακύλινδρης εν σειρά Yamaha με ίδιας διάταξης και κυβισμού BMW;

Σ.Σ.: Η διαφορές είναι ότι η Yamaha έχει σύστημα στροφάλου crossplane  που βγάζει την δύναμη του κινητήρα πιο ομαλά καθώς είμαστε υπό κλίση ενώ η BMW είναι αρκετά πιο δυνατή και πιο ελαφριά. Κατά τα άλλα οι μοτοσυκλέτες είναι εξίσου καλές σε όλους τους τομείς.

Bikeit: Πόσο δύσκολο ήταν να βρεθείς ξανά στους αγώνες με νέα ομάδα και νέα μοτοσυκλέτα;

Σ.Σ.: Δεν ήταν καθόλου δύσκολο αφού η ομάδα ήταν η ίδια , με αρχιμηχανικό τον Μάκη Χρήστου και μόνο η μοτοσυκλέτα άλλαξε. Όταν υπάρχει καλή συνεργασία και ο μηχανικός καταλαβαίνει τα δεδομένα που του δίνει ο αναβάτης, η βελτίωση άμεση.

Bikeit: Πόσο δύσκολο ήταν να στήσεις μία BMW για αγώνες, μιας και δεν είχε κανείς τεχνογνωσία γι' αυτό, κι εφόσον δεν υπήρχαν πολλά αγωνιστικά βελτιωτικά στην αγορά;

Σ.Σ.: Ήταν σχετικά εύκολο γιατί από μόνη της η μοτοσυκλέτα είναι πάρα πολύ καλή και χρειάστηκε να βελτιώσουμε μόνο τις αναρτήσεις. Επίσης αλλάξαμε την εξάτμιση, τα γρανάζια και την εμπρός τρόμπα φρένου. Δεν χρειάστηκε να επέμβουμε καθόλου στον κινητήρα μιας και είναι ο δυνατότερος της κατηγορίας.

Δύσκολη χρονιά

Bikeit: Τι προβλήματα αντιμετώπισες όλη τη χρονιά σε αγωνιστικό επίπεδο;

Σ.Σ.: Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε τεχνικά ήταν ότι δεν μπορούσαμε να επέμβουμε στην χαρτογράφηση της ανάφλεξης για να στήσουμε τον κινητήρα κυρίως στις πιο κλειστές πίστες

Bikeit: Πως εξηγείς την διαφορά που είχες σε κάποιους αγώνες με τον Μπούστα; Έπαιξε ρόλο η μοτοσυκλέτα, το στήσιμο, η ψυχολογία σου, οι διαφορετικής σχεδίασης πίστες;

Σ.Σ.: Απλά η ψυχολογία μου μετά τον άδικο χαμό του Άλκη ήταν πάρα πολύ κακή.

Bikeit: Πως χαρακτηρίζεις την κίνησή του στις απονομές να αφιερώσει το πρωτάθλημα στον Άλκη;

Σ.Σ.: Θα την χαρακτήριζα υποκριτική μιας και όχι μόνο δεν ήρθε στην κηδεία (ήρθε κόσμος απ όλη την Ελλάδα όπως και όλοι οι συναθλητές του) αλλά μου είπε συλλυπητήρια στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, περίπου 5 μήνες μετά το δυστύχημα του αδελφού μου.

Bikeit: Τι σκοπεύεις να κάνεις το 2011; Τα σχέδιά σου για το μέλλον στους αγώνες;

Σ.Σ.: Το 2011 θα βοηθήσω, το κατά την γνώμη μου νέο ταλέντο στους Ελληνικούς αγώνες, Θανάση Παπαθανασίου που θα αγωνιστεί στα ss600 με Yamaha και τεχνική υποστήριξη του Αντώνη  Μερεμέτη.
Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να ξανά αγωνιστώ. Ακόμα πιο μελλοντικά θέλω και θα είμαι στους αγώνες βοηθώντας τα νέα παιδιά και προσφέροντας όσο μπορώ στο άθλημα.

Bikeit: Τι έχεις να πεις σε νέους αναβάτες που ξεκινούν τώρα την σταδιοδρομία σου (μπορείς να πεις σχετικά με την σχολή, να παρακολουθούν μαθήματα από τους ειδικούς, να μαθαίνουν γρηγορότερα απ' ότι χωρίς μαθήματα, κλπ)

Σ.Σ.: Αυτό που έχω να τους πω είναι να κάνουν όση περισσότερη προπόνηση μπορούν, να βλέπουν αγώνες παγκοσμίου επιπέδου, να παρακολουθήσουν μαθήματα από ειδικούς και πάνω απ όλα να αγαπούν και να ευχαριστιούνται αυτό που κάνουν.

Χρήσιμα στοιχεία


ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Θεοδόσης Συνιώρης
ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ: Γεώργιος
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 6/7/1976
ΗΛΙΚΙΑ: 33
ΥΨΟΣ/ ΒΑΡΟΣ: 1,76m/ 67kgr

Αγωνιστικό προφίλ στα Πρωταθλήματα Mοτοσυκλέτας Ταχύτητας (1993 - 2007)
•    Πρωταθλητής Ελλάδος Supersport 600cc (1999 - 2000 - 2001 - 2007)
•    Πρωταθλητής Ελλάδος Stock Sport 1000cc (2001 - 2003)
•    2ος Πρωταθλήματος Superstock 1000cc (2005)
•    3ος Πρωταθλήματος Stock Sport 1000cc (2004)
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα SS600 2002 – 17ος (σε 58 συμμετοχές)
Λοιπές διακρίσεις
Κατηγορία Supersport 600cc: (5ος -’98), (2ος – ‘97), (3ος – ‘96)

Χόμπι σε επίπεδο προσωπικής προπόνησης
Motocross, mountain bike, snowboard

Φωτογραφίες


BikeIt.gr Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012 17:33

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube