Κατηγορία Dragster
Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011 12:28

Συνέντευξη – Κώστας Κοντομάρος

 Πρωταθλητής ταχύτητας 2011 - Formula Extreme

 


Του Τάκη Μανιάτη


Όντας μία φορά πρωταθλητής το 2009 στην μεγάλη κατηγορία, Formula Extreme, ο Κώστας Κοντομάρος άλλαξε ομάδα στις αρχές του 2011. Η συμμετοχή του με την ομάδα Zerozen Racing του Αντώνη Μερεμέτη πάλι στην μεγάλη κατηγορία, ξεκίνησε με δυσκολίες στον πρώτο αγώνα  και έφερε στο τέλος της χρονιάς τον πολυπόθητο τίτλο. Ο Κώστας Κοντομάρος μας μίλησε για αυτή τη χρονιά και τα σχέδιά του για το μέλλον.

Ατυχίες από την αρχή

Bikeit: Πώς θα σχολίαζες τη φετινή χρονιά;

Κώστας Κοντομάρος:  Η φετινή χρονιά ξεκίνησε πολύ δύσκολα για εμάς, γιατί είχαμε αυτή την ατυχία στον πρώτο αγώνα της Τρίπολης. Μπλεχτήκαμε με τον Κώστα τον Πολίτη, από δικό μου οδηγικό λάθος και βρήκε κάτω η μοτοσυκλέτα μου. Στη συνέχεια έσπασε ο λεβιές των ταχυτήτων μου και αναγκάστηκα να εγκαταλείψω. Έτσι ξεκίνησα τελευταίος ουσιαστικά το πρωτάθλημα και χωρίς βαθμούς, ενώ ο Πολίτης είχε 25 τους οποίους έπρεπε να καλύψω σε έξι αγώνες. Τελικά αυτό το καταφέραμε σε τέσσερις αγώνες, δηλαδή ήρθαμε στα Μέγαρα και ήδη ήμασταν μπροστά στη βαθμολογία. Ο Κώστας δεν είχε καμία εγκατάλειψη, είχε όμως μερικούς κακούς τερματισμούς στο ενδιάμεσο του πρωταθλήματος.

Οι δυσκολίες και ο συναγωνισμός

Bikeit: Πώς κύλησε η χρονιά από αγώνα σε αγώνα;

Κ.Κ.: Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα άλλες ατυχίες πλην εκείνης της πρώτης. Η υπόλοιπη χρονιά κύλησε τέλεια. Κοιτούσαμε πάντα να βελτιωνόμαστε, να κάνω καλύτερους χρόνους και καλύτερα ρεκόρ, είτε χρονομετρημένων, είτε  αγώνων σε σχέση με πέρυσι. Αυτό μας βοήθησε και στο να τερματίζουμε πάντα μπροστά. Έτσι καταφέραμε και περάσαμε πρώτοι στη βαθμολογία.

Bikeit: Επομένως κυριότερο αντίπαλο τη φετινή χρονιά είχες τον Πολίτη. Ο Μπούστας;

Κ.Κ.: Ο Μπούστας, όπως ξέρουμε όλοι, είναι πάρα πολύ γρήγορος, πάρα πολύ έμπειρος και πάρα πολύ καλά προετοιμασμένος. Έτσι, από τη στιγμή που δεν μπορούσε να συμμετάσχει σε όλο το πρωτάθλημα, ήξερε σε ποιον αγώνα να έρθει, που θα μπορούσε να είναι πιο ανταγωνιστικός, ώστε να είναι αντάξιος του ονόματός του. Εγώ δεν είχα λόγο να πιεστώ για να είμαι κοντά του και να τον προσπεράσω, γιατί έπρεπε να πάρω το πρωτάθλημα. Ο στόχος μου ήταν αυτός, να βγω και φέτος πρωταθλητής.

Το στήσιμο της μοτοσυκλέτας

Bikeit: Νέα ομάδα φέτος. Τι άλλαξε, πόσο σημαντική είναι αυτή η αλλαγή και πώς σε βοήθησε να πάρεις και φέτος το πρωτάθλημα. Και τι άλλαξε από πλευράς στησίματος μοτοσυκλέτας, των χορηγών κτλ.

Κ.Κ.: Τα πάντα άλλαξαν. Συγκεκριμένα για τους χορηγούς, αυτός δεν είναι ένας τομέας με τον οποίο ασχολείται ένας οδηγός. Αυτή η ομάδα, εκτός του ότι είχε προβλέψει για αυτό το θέμα, είχε ασχοληθεί και είχε ψάξει τα πάντα γύρω από το στήσιμο της μοτοσυκλέτας. Μου έδωσαν να οδηγήσω μια διαφορετική μοτοσυκλέτα από αυτή που οδηγούσα πέρσι. Το νέο Yamaha R1 έτσι όπως στήθηκε από την ομάδα ήταν εντελώς διαφορετική μοτοσυκλέτα, πολύ φιλική. Το απέδειξα ότι μου άρεσε, όχι μόνο με το πρωτάθλημα, αλλά έχοντας κατεβάσει και τους προσωπικούς μου χρόνους. Δεν είχα κάνει ποτέ στα Μέγαρα 57’’, ούτε καν ανεπίσημα. Το ίδιο και στις Σέρρες, δεν είχα κάνει ποτέ κάτω από 1:20’’ και φέτος το πραγματοποίησα. Η ομάδα αυτή μου έμαθε ότι δεν παίζουν ρόλο τα ελαστικά ή το πόσο τρέχει η μοτοσυκλέτα, αλλά το πόσο καλά είναι στημένη. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι θεωρούν τα ελαστικά ως το άλφα και το ωμέγα, αλλά αυτό είναι μύθος, σημασία έχει η πρόσφυση. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που έχει η καινούργια μου ομάδα είναι η οργάνωση που την χαρακτηρίζει. Ο καθένας μέσα στην ομάδα ξέρει ακριβώς το αντικείμενο του και τι οφείλει να κάνει, και έτσι είμαστε όλοι μεταξύ μας ήσυχοι. Τα προβλήματα της μοτοσυκλέτας λύνονται πιο γρήγορα, συζητάμε σε προσωπικό επίπεδο τα πάντα και όλοι βοηθάμε ο ένας τον άλλο, ακόμη και για θέματα εκτός πίστας.

Σημαντική δουλειά

Bikeit: Θεωρείς δηλαδή σημαντικότερη την ομάδα από τη μοτοσυκλέτα για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος;

Κ.Κ.: Ακριβώς. Σίγουρα μπορεί και ο οδηγός να βοηθήσει την ομάδα, με μια καλή πληροφόρηση από την πλευρά του στον τομέα της εξέλιξης, όπως αντίστοιχα η ομάδα τον βοηθάει να πηγαίνει πιο γρήγορα.

Bikeit: Τι αλλαγές είχες στη φετινή σου μοτοσυκλέτα σε σχέση με την περσινή ή προπέρσινη που είχαν τον ίδιο κινητήρα;

Κ.Κ.: Είχα ένα πολύ γραμμικό κινητήρα φέτος, ενώ πέρσι θα έλεγα ότι ήταν «εκρηκτικός». Πέρσι ήταν δυνατός μεν, όπως και φέτος άλλωστε – και περισσότερο μάλιστα, αλλά φέτος αυτή η δύναμη ήταν πιο εκμεταλλεύσιμη. Επίσης είναι πιο ελαφριά κατά 4-5 κιλά και έχει πιο άκαμπτο πλαίσιο. Πέρσι είχε ταλαντώσεις, «κούναγε» σε αγωνιστικούς όρους. Το σωστό στήσιμο έφερε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα που τελικά με βοήθησε να οδηγήσω πιο γρήγορα.

Bikeit: Σε σχέση με το στήσιμό της;

Κ.Κ.: Είναι πιο “θετική” στο στρίψιμο. Είτε βρίσκεσαι σε μια στροφή διαρκείας στις Σέρρες, είτε στα Μέγαρα σε μια σφιχτή στροφή, δεν σε κουράζει και αν κάνεις κάποιο λάθος το διορθώνει, θέλει να το διορθώσει. Και μέσα στη στροφή κάνεις εναλλαγή ξεκούραστα, χωρίς να καταβάλλεις ιδιαίτερη δύναμη.

Σχέδια για το μέλλον

Bikeit: Εσύ τι άλλαξες στην οδήγησή σου ή στην προπόνησή σου;

Κ.Κ.: Δεν άλλαξα τίποτα. Εκμεταλλεύτηκα την καλή φυσική μου κατάσταση που συνέχισα να έχω και φέτος με τη γυμναστική και τις άλλες αθλητικές δραστηριότητές μου. Η μοτοσυκλέτα όμως ήταν εκείνη που με βοήθησε, ακόμα και στον προτελευταίο και τελευταίο γύρο του  αγώνα, να κάνω ταχύτερο γύρο. Η θέση μου λόγω ηλικίας και φυσικής κατάστασης είναι έτσι κι αλλιώς πλεονεκτική, όμως το φετινό σύνολο ήταν πιο ξεκούραστο.

Bikeit: Τι σχεδιάζεις για την επόμενη χρονιά;

Κ.Κ.: Του χρόνου δεν νομίζω να υπάρξουν αλλαγές, και δεν εννοώ να αλλάξω την ομάδα μου.  Η συνεργασία με τη Yamaha ήταν πολύ καλή, δεν έγινε κάτι ώστε να σκεφτούμε να αλλάξουμε εταιρεία. Η Yamaha είναι πολύ καλή μοτοσυκλέτα και αξιόλογη σε όλα τα επίπεδα, επομένως δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να ψάξουμε για κάτι άλλο.

Bikeit: Και τα σχέδιά σου για το μέλλον ποια είναι;

Κ.Κ.: Ήδη από του χρόνου προγραμματίζουμε να παρακολουθήσουμε ένα πρωτάθλημα στο εξωτερικό. Αυτό θα είναι ή το Yamaha Cup στην Ιταλία, ή το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα αφήσουμε το ελληνικό πρωτάθλημα. Καλώς ή κακώς η Ελλάδα μειονεκτεί σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με άλλες χώρες, όμως είναι η χώρα μας και τη στηρίζουμε.

Φωτογραφίες

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube