.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 12:15

Συνέντευξη – Χαρά Χατζηδουκάκη – Νικήτρια Serres Rally

 

Νικήτρια στα Quad!

 


Του Τάκη Μανιάτη

Μία γυναίκα, η Χαρά Χατζηδουκάκη, ξεχώρισε στο Serres Rally 2013, μιας και τερμάτισε 1η στις γυναίκες ανεξαρτήτως κατηγορίας και ήταν η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε με Quad -  τερμάτισε 3η ανάμεσα στους άντρες! Από την ζωγραφική, το χορό και την οικογένεια με δύο παιδιά, στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, πάνω στους τέσσερις τροχούς της γουρούνας της! Μιλήσαμε μαζί της προκειμένου να δούμε πως ακριβώς καταφέρνει να “φέρνει βόλτα” την οικογένεια χωρίς να αφήνει τα Hobby της!

Η σχέση με τα Quad

Bikeit.gr: Ποια είναι η σχέση σου με τις μοτοσυκλέτες γενικά;

Χαρά Χατζηδουκάκη: Με τα δίτροχα είχα σχέσεις λατρείας από τα 15 μου. Στα διαλείμματα του σχολείου, δανειζόμουν τα μηχανάκια φίλων μου.....κι έπαιρνα τα βουνά! Λίγο αργότερα, κι ενώ είχα πείσει τον πατέρα μου να μου αγοράσει το αγαπημένο μου Enduro, μου συμβαίνει ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα με μηχανάκι που παραλίγο να μου στοιχίσει τη ζωή. Κάπου εκεί λοιπόν το όνειρο τελείωσε. Όταν έπειτα από χρόνια το ξεπέρασα, ασχολήθηκα ξανά, έχοντας πια στην κατοχή μου ένα Kawasaki KX 250 και αργότερα ένα Husqvarna 125!

Bikeit.gr: Γιατί Quad;

Χ. Χ.: Ο άντρας μου ασχολούνταν με Quad και έτρεχε σε αγώνες! Σιγά - σιγά τα αγάπησα κι εγώ. Τα Quad προσφέρουν απίστευτο παιχνίδι στο χώμα, με ίσως λίγη μεγαλύτερη ασφάλεια απ' ότι τα δίτροχα. Αρκεί βέβαια να ξέρεις να τα χειριστείς (οδηγήσεις) σωστά.

Bikeit.gr: Πόσο σημαντικός είναι ο τόπος κατοικίας για μία τέτοια ενασχόληση;

Χ. Χ.: Ζω στην επαρχεία, στο Ξυλόκαστρο. Ανοίγω την γκαραζόπορτα και βγαίνω απ' ευθείας σε ειδική διαδρομή! Αυτό τα λέει όλα. Το βουνό, οι πίστες, το χώμα, τα πάντα στα πόδια μας!

Bikeit.gr: Πότε ξεκίνησες ουσιαστικά την ενασχόληση με τα Quad;

Χ. Χ.: Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2010 έως και σήμερα, συμμετέχω στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Trail Ride και σε ορισμένα Rally Raid, όπως το Evia Rally 2011, το 24 hours Marathon 2011 και πιο πρόσφατα το Serres Rally Ride 2013.

Οι αγώνες

Bikeit.gr: Πόσα χρόνια συμμετέχεις σε αγώνες Rally; Ποιες είναι οι επιτυχίες σου μέχρι τώρα;

Χ. Χ.: Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Trail Ride είμαι η μοναδική γυναίκα που αγωνίζεται στα Quad. Οι θέσεις που έχω καταλάβει είναι οι εξής: Το 2010 ήμουν 7η στους 16 άνδρες, το 2011, 4η και το 2012, 6η στο Evia Rally. Το 2013 ήταν η καλύτερη χρονιά όπου τερμάτισα 3η στο Serres Rally, όπου κέρδισα και την 1η θέση στις γυναίκες!

Bikeit.gr: Πως ήταν το Serres Rally;
Χ. Χ.: Μετά από τέσσερα χρόνια που τρέχω στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Trail Ride και Rally Raid, έχω να πω πως το Serres Rally Raid ήταν ο πιο σκληρός αγώνας από την άποψη τερέν και χιλιομέτρων που έχω τρέξει. Τα ατελείωτα πέτρινα χιλιόμετρα έθεσαν σε αχρηστία το δεξί μου χέρι, με αποτέλεσμα να χάνω χρόνο σταματώντας κάθε τόσο να το ψύχω και να το επιδένω σφιχτά για να μην νιώθω τους φριχτούς πόνους. Οι γιατροί του αγώνα βρίσκονταν συνεχώς δίπλα μου και τους ευχαριστώ πολύ! Οι διαδρομές ήταν απίστευτα όμορφες και το Road book αλάνθαστο. Τεχνικά προβλήματα δεν αντιμετώπισα κατά τη διάρκεια του αγώνα με αποτέλεσμα να μην έχω επιπλέον καθυστερήσεις. Στον τερματισμό έφτασα με μια σπασμένη εξάτμιση και σπασμένο stabilizater, που καθόλου όμως δεν με απασχόλησαν μέσα στον αγώνα! Είμαι πολύ χαρούμενη που τερμάτισα έναν τόσο δύσκολο αγώνα!

Bikeit.gr: Πως σου φαίνεται που είσαι μοναδική στους αγώνες με Quad;

Χ. Χ.: Θα μου άρεσε να υπήρχαν κι άλλες γυναίκες που να ασχολούνται με αγώνες στα Quad. Πρέπει να τολμάμε στη ζωή μας κι εφόσον υπάρχουν γυναίκες οδηγοί Quad, γιατί να μην ασχοληθούν κι αυτές με αγώνες; Παρά το ότι είμαι η μοναδική ......με κάνει να νοιώθω και "μοναδική"!

Bikeit.gr: Πως σου συμπεριφέρονται οι συναθλητές σου;

Χ. Χ.: Στην αρχή για να είμαι ειλικρινής, οι μισοί με κοιτούσαν καχύποπτα! "Τι θέλει μια γυναίκα σ' έναν χώρο που για χρόνια μονοπωλούν άντρες"; Και ναι, έχω δεχτεί και ειρωνεία. Ο χρόνος απέδειξε τελικά αν μπορεί να σταθεί μια γυναίκα ανάμεσα σε άντρες, ανταγωνιζόμενη άντρες και μάλιστα επάξια. Είμαι υπερήφανη για αυτό! Για να μην αδικώ όμως και άλλους συναθλητές μου... κάποιοι με αγκάλιασαν, με φρόντισαν, χαίρονταν για την γυναικεία παρουσία μου και κυρίως πίστεψαν σ' εμένα πως μπορώ να τα καταφέρω!

Hobby και οικογένεια

Bikeit.gr: Είσαι παντρεμένη και έχεις και δύο παιδιά. Πως προλαβαίνεις οικογένεια και Hobby;

Χ. Χ.: Τρέχω πολύ....όπως άλλωστε οι περισσότεροι σήμερα.....ίσως και λίγο παραπάνω γιατί είναι πολλά τα πράγματα που κάνω!

Bikeit.gr: Ζωγραφίζεις, χορεύεις, τρέχεις σε αγώνες με Quad, μαγειρεύεις, διαβάζεις τα παιδιά, κάνεις λίγο απ’ όλα. Τι σημαίνει για μία γυναίκα σαν κι εσένα αυτό το Hobby;

Χ. Χ.: Σ' ένα τόσο φορτωμένο πρόγραμμα, η ενασχόλησή μου με το άθλημα είναι για εμένα μια διέξοδος.....μια απολαυστική διέξοδος από την καθημερινότητα και το στρες το οποίο μας αποδυναμώνει! Στους αγώνες έρχομαι αντιμέτωπη με τον εαυτό μου..., με τους φόβους μου..., δοκιμάζω τις δυνάμεις μου, τις αντοχές και τα όριά μου! Ξέρω πως είμαι μόνη και θα πρέπει να ανταγωνιστώ πρώτα τον εαυτό μου και να τον ξεπεράσω.

Bikeit.gr: Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη προπόνηση για τις απαιτήσεις των αγώνων;

Χ. Χ.: Δεν κάνω εντατική προπόνηση πριν τους αγώνες δυστυχώς! Επειδή όμως ασχολούμαι με τον χορό και την γυμναστική, είμαι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και σωματικά τουλάχιστον μπορώ να ανταπεξέλθω στην καταπόνηση ενός σκληρού αγώνα.

Τα σχέδια

Bikeit.gr: Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Χ. Χ.: Εφόσον στο Serres Rally, κατάφερα να ανεβάσω τον προσωπικό μου πήχη, είμαι αποφασισμένη να συνεχίσω με την ίδια χαρά και ενθουσιασμό να τρέχω σε αγώνες! Δυστυχώς το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Trail Ride που ως τώρα έτρεχα, σταμάτησε για φέτος, οπότε επικεντρωνόμαστε πια στα δύο μεγάλα Rally που διοργανώνει η Ελλάδα και ίσως σε κάποιο Rally του εξωτερικού αν οι συνθήκες το επιτρέψουν! Βλέποντας πως κατάφερα να πάω ένα βήμα παραπέρα, το μέλλον θα εξαρτηθεί και από τη συμβολή των χορηγών που ήδη έχω ή ακόμα καλύτερα, και νέων, εφόσον τα κόστη τέτοιων Rally κυρίως εξωτερικού ανεβαίνουν κατά πολύ.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 22:50

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon