.
Κατηγορία Triumph
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011 14:29

Test – Triumph Daytona 675 R 2011

 

Ξυράφι!

 



Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σαρελάς

Συνεργάστηκε ο Σάκης Συνιώρης – 6 φορές πρωταθλητής Ελλάδος supersport και superbike

Η επιτυχημένη supersport της βρετανικής Triumph στολίστηκε με τα καλά της προκειμένου να αποτελέσει μία ισχυρή βάση για συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα supersport 600. Το νέο Daytona 675 R δημιουργήθηκε γι’ αυτούς που αναζητούν αυτό το κάτι παραπάνω, με κορυφαία περιφερειακά σε μοναδικά προσιτή τιμή.

Πλούσιος εξοπλισμός


Όντας μία από τις πιο χρηστικές μοτοσυκλέτες στην κατηγορία supersport, λόγω του ροπάτου τρικύλνδρου κινητήρα, το Daytona ήταν ξεκάθαρα μία μοτοσυκλέτα για sport χρήση. Ποτέ δεν περηφανεύθηκε για τουριστική χρήση, ούτε βέβαια θα μπορούσε μιας και το μέγεθος του είναι τέτοιο που θα μπορούσε να συναγωνιστεί μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες σε όγκο.
Ο τρικύλινδρος κινητήρας κρύβεται πολύ καλά ανάμεσα στο περιμετρικό αλουμινένιο πλαίσιο, το ρεζερβουάρ και η θέση οδήγησης θυμίζουν μοτοσυκλέτα 250cc και η επιθετική όψη ξεκαθαρίζει τα πράγματα.

Η προσθήκη του γράμματος R μετά το όνομα του Daytona 675, έγινε για να μπορέσει η Triumph να διαθέσει μία καλύτερη βάση στους αναβάτες του παγκοσμίου πρωταθλήματος supersport. Οι αλλαγές σε συγκεκριμένα τμήματα της μοτοσυκλέτας απαγορεύονται κι έτσι, μπορείς να συμμετάσχεις με ότι διαθέτει ήδη το μοντέλο που επιλέγεις. Και σαν τέτοιο, το Daytona 675 R, έχει βελτιωθεί σε ότι οι μηχανικοί θεώρησαν απαραίτητο, ώστε να είναι ανταγωνιστικό όπως βγαίνει από το εργοστάσιο.
Οι αλλαγές από το πολύ καλό “απλό” Daytona 675 φαίνονται και με το μάτι, και δημιουργούν οπτικά ένα σύνολο περιποιημένο, ποιοτικό και περισσότερο αγωνιστικό από την απλή έκδοση.

Εκ πρώτης όψης, οι αναρτήσεις έχουν αντικατασταθεί με τις κορυφαίες της Ohlins και αφορούν ένα ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43mm με τον κωδικό NIX 30. Το νέο μπροστινό σύστημα εδράζεται σε νέες πλάκες και ρυθμίζει τις αποσβέσεις του ξεχωριστά σε κάθε καλάμι (αριστερά επάνω-συμπίεση, δεξιά πάνω-επαναφορά). Το αμορτισέρ προέρχεται και αυτό από την Ohlins, ρυθμίζει τις αποσβέσεις του χωρίς εργαλεία και διαθέτει δύο θαλάμους για αποφυγή υπερθέρμανσης.
Μετά τις αναρτήσεις, σειρά είχαν τα φρένα τα οποία αντικαταστάθηκαν πλήρως μπροστά, με άλλα της Brembo. Οι δαγκάνες αφορούν τετραπίστονες monoblock ακτινικά τοποθετημένες της Ιταλικής εταιρίας με διπλά τακάκια, ενώ η τρόμπα είναι και αυτή ακτινικής τοποθέτησης, της ίδιας εταιρίας.

Για γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων, η Triumph τοποθέτησε ένα quick shifter της Translogic, το οποίο συνεργάζεται με την ηλεκτρονική μονάδα της Keihin και κόβει την ανάφλεξη για 50 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, όταν το ακουμπήσει ο αναβάτης.
Η εξωτική εικόνα της νέας μοτοσυκλέτας συμπληρώθηκε με τα carbon υλικά που αντικατέστησαν τα φτερά μπροστά και πίσω, το καπάκι της εξάτμισης στο πάνω μέρος, και τα καλύμματα των αεραγωγών.

Πειρασμός στο δρόμο

Ο λευκός χρωματισμός, το κόκκινο υποπλαίσιο τύπου trellis, τα νέα λογότυπα και το κόκκινο σιρίτι στους τροχούς, δίνουν μία αγωνιστική νότα που θυμίζει έντονα άλλη ιταλική εταιρία. Ο νέος χρωματισμός στα όργανα, με μαύρο φόντο, είναι το τελευταίο που συμπληρώνει την εικόνα, λίγο πριν κοιτάξεις τους τροχούς, για να διαπιστώσεις ότι μέχρι και τα ελαστικά αποτελούν κορυφαία επιλογή. Το Daytona R χρησιμοποιεί τα άριστα Pirelli Diablo Supercorsa SP, τα οποία τοποθετούν πολλοί αναβάτες στις προσωπικές μοτοσυκλέτες τους, μιας και από το εργοστάσιο διαθέτουν πιο ήπιας χρήσης ελαστικά.
Καθώς ψάχνεις τη θέση σου πάνω στο μικρό Daytona 675 R, αναρωτιέσαι ποια είναι η χρηστικότητα όλων των παραπάνω στην καθημερινή χρήση. Κατ’ αρχάς, τα καλά φρένα και οι κορυφαίες αναρτήσεις δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν, και οι σημαντικότερες βελτιώσεις στις μοτοσυκλέτες ξεκινούν από αυτούς τους τομείς. Άλλο αν στη χώρα μας τις περισσότερες φορές το πρώτο που πάει στο ράφι είναι η εξάτμιση για ελάφρωμα και εύρεση ιπποδύναμης. Το Daytona έχει από το τελευταίο, μιας και ο κινητήρας του είναι διαμάντι, καλορυθμισμένο και κουρδισμένο να αποδίδει σε όλη την καμπύλη της απόδοσης.

Το σύνολο των παραπάνω που προσδίδει την αγωνιστική αίγλη, θα φανεί ιδιαίτερα λειτουργικό και στην καθημερινή χρήση. Αν και το Daytona είναι κατασκευασμένο με βλέψεις για χρήση σε πίστα, η ακαμψία του θα βοηθηθεί στους κατεστραμμένους ελληνικούς δρόμους, με το μαγικό χαλί που δημιουργούν οι αναρτήσεις της Ohlins. Μιας και φτάνουν εύκολα στην μαλακή ρύθμιση που επιθυμεί ο αναβάτης, μπορούν να αποσβένουν προοδευτικά τις ανωμαλίες αλλάζοντας τελείως την άποψη που διαθέτει κάποιος για μία μοτοσυκλέτα δρόμου.
Οι λακκούβες εξαφανίζονται διά μαγείας από το οπτικό πεδίο του αναβάτη και τα χρυσά άκρα απορροφούν ομαλά, διατηρώντας την σταθερότητα του Daytona. Αν και μικρό σε μέγεθος, το 675 παραμένει σταθερό και στα “πολλά”, αποδεικνύοντας ότι μία καλή ανάρτηση έχει ουσιαστική λειτουργία ακόμη και σε συνθήκες για τις οποίες δεν έχει σχεδιαστεί. Το εύρος ρυθμίσεων θα μετατρέψει το σκληρό και άκαμπτο Daytona R από “σανίδα από παγκάκι” σε “σανίδα σωτηρίας”, όταν ο δρόμος εμφανίσει ανωμαλίες.

Κι όμως, το μικρό μέγεθος, είναι αυτό που θα σου δώσει το πλεονέκτημα για αλλαγές κλίσεων σε γρήγορες ορεινές διαδρομές, διατηρώντας τους τροχούς με ασφάλεια, στη γραμμή που επιλέγει ο αναβάτης.
Ένα σημαντικό σημείο που βελτιώθηκε στο Daytona είναι τα φρένα. Αν και η απλή έκδοση δεν πάσχει κάπου, τα Brembo βρίσκονται σε άλλη διάσταση. Είναι τα φρένα στα οποία θα εμπιστευθείς την ύπαρξή σου, φρενάροντας άνετα στο σημείο που έχεις επιλέξει, ανεξάρτητα με τα χιλιόμετρα που κινείσαι. Ακόμη και σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, το γεγονός ότι διαθέτεις ένα τέτοιο σύνολο που θα σε σώσει ανά πάσα στιγμή, είναι μεγάλη ασφάλεια.
Η εμπιστοσύνη που προσφέρει το σύνολο είναι μοναδική, αλλά οι ρυθμοί με τους οποίους η μοτοσυκλέτα νιώθει, λειτουργεί, και αποσβένει σωστά, είναι οι γρήγοροι. Πάνω στο Daytona 675 R ξεχνάς την νορμάλ οδήγηση, την όρθια στάση σώματος, την χαλαρή βόλτα και η διάθεσή σου φωνάζει “πίστα”.

Ψάξιμο στην πίστα


Τα χέρια του Σάκη Συνιώρη, ο οποίος έτρεχε παλαιότερα με Daytona 675, ήταν η καλύτερη επιλογή για την κρίση μίας τόσο έτοιμης για αγωνιστική χρήση, μοτοσυκλέτας. Θα λέγαμε απόλυτη αλλά το Daytona δεν είναι κάτι τέτοιο. Είναι μαζεμένο σε μέγεθος και μέσα στην πίστα σε αφήνει να ελιχθείς άνετα πάνω του. Η στενή θέση οδήγησης, το μήκος της σέλας, αφήνουν το σώμα να μετακινηθεί άνετα πάνω του. Η θέση είναι ψηλή και τοποθετεί τον αναβάτη πάνω από τα clip on κι έτσι η αγωνιστική οδήγηση είναι αυτό που προσφέρει το Daytona R από την πρώτη στιγμή. Το στρίψιμο με το Daytona R 675 είναι υποδειγματικό και γίνεται άνετα, με εμπιστοσύνη και ασφάλεια, αφού το στιβαρό πλαίσιο και οι προοδευτικές αναρτήσεις συνεργάζονται άριστα. Κάποια χτυπήματα που εμφανίστηκαν στην αρχή από τις λακκούβες στην πίστα Μεγάρων διορθώθηκαν αμέσως με την μείωση του αέρα στα ελαστικά της Pirelli. Αυτά, διέθεταν  τα οποία διέθεταν 40p.s.i. στο μπροστινό και 38p.s.i. στο πίσω ελαστικό, προφανώς από λάθος.

Κατεβάζουμε αμέσως πιέσεις στο 30 μπροστά και 29 πίσω, έτσι ώστε να δούμε πως θα δουλεύει αυτή η απόλυτη μοτοσυκλέτα. Για χρήση σε πίστα το πρώτο που κάνεις είναι να κοιτάξεις την πίεση των ελαστικών. Είναι πραγματικά κρίμα να διαθέτεις τέτοια χρυσάφια στις αναρτήσεις και με λάθος πιέσεις να αδικήσεις τόσο αυτά, όσο και την μοτοσυκλέτα συνολικά.
Με την μείωση της πίεσης, η απόσβεση των κραδασμών αυξήθηκε ταυτόχρονα με την εμπιστοσύνη στο στρίψιμο. Καμία άλλη επέμβαση δεν έγινε στις αναρτήσεις από τον Συνιώρη ώστε να γυρίσει σε χρόνους λίγο πάνω από την αγωνιστική του δράση, με μία μοτοσυκλέτα παραγωγής, με φλας και φώτα.
Στις γρήγορες αλλαγές κλίσης, το αμορτισέρ τιμονιού της KYB έδειχνε τα όριά του και για αγωνιστική χρήση καλό θα ήταν να αλλαχθεί με ένα εφάμιλλο των κορυφαίων αναρτήσεων που χρησιμοποιεί.

Track day bike


Πάντως, το Daytona R 675 είναι πάρα πολύ στις ευθείες και ακριβέστατο στο στρίψιμο. Όταν βρίσκεσαι στο εσωτερικό της στροφής διατηρεί την γραμμή του χωρίς να σηκώνεται η μοτοσυκλέτα και να αλλάζει πορεία, ούτε καν στα φρένα. Μέχρι και τα μαρσπιέ του δύσκολα βρίσκουν στο έδαφος, αν και για αγωνιστική χρήση θα χρειαστεί ψηλότερα και ελαφρώς πιο πίσω τοποθετημένα.
Η απόδοσή του κινητήρα είναι γεμάτη από τις χαμηλές στροφές, γραμμική και ο τρικύλινδρος κινητήρας είναι ότι καλύτερο για χρήση σε όλες τις συνθήκες. Ακόμη και στην πίστα, η ροπή από τις χαμηλές στροφές, οι γεμάτες “μεσαίες” και η αμεσότητα στο άνοιγμα του γκαζιού, βοηθούν ακόμη και τους μέτριους αναβάτες να εκμεταλλευτούν την λειτουργία και να κινηθούν σβέλτα.
Λίγη συνήθεια απαιτεί το quick shifter της Translogic, το οποίο είναι πολύ ευαίσθητο και θα χρειαστεί προσοχή γιατί κόβει απότομα το ρεύμα, ακόμη και αν ακουμπήσεις το λεβιέ με το πόδι. Για την επίτευξη χρόνων, το λεβιέ των ταχυτήτων θα χρειαστεί πίεση μιας και είναι σκληρό, αλλά η γρήγορη αλλαγή σχέσης θα σε βοηθήσει να κινηθείς πιο ξεκούραστα, κερδίζοντας χρόνο.

Σύμφωνα με τον Σάκη Συνιώρη, για να συμμετάσχει αυτή η μοτοσυκλέτα με αξιώσεις σε πρωταθληματικό επίπεδο, θα ήθελε μία εξάτμιση για να εμφανιστούν όσοι –καλοδεχούμενοι- κρυμμένοι ίπποι, ρύθμιση για βελτίωση της απόδοσης στις ψηλές στροφές, γιατί στα χέρια του Σάκη “κρέμαγε”. Επίσης, αισθητή έγινε η απουσία θερμοκρασίας (με νούμερα) μιας και οι “μπάρες” που διαθέτει το πολυόργανο του Daytona, δεν βοηθούν στην αγωνιστική, -ακριβέστατη- χρήση. Ένα καλύτερο stabilizater, ελάφρωμα από φώτα/φλας, βάσεις, και ότι άλλο γινόταν, θα συμπλήρωναν την εικόνα μίας αγωνιστικής μοτοσυκλέτας, από την οποία το Daytona 675 R δεν απέχει πολύ. το ελάφρυνε. Κατά τα άλλα, είναι η καλύτερη βάση για αγωνιστική οδήγηση και χρειάζεται τα λιγότερα πράγματα συγκριτικά με άλλες μοτοσυκλέτες για να στηθεί με αξιώσεις στην σχάρα της εκκίνησης.

Αγωνιστική παραγωγής!


Η απόλυτη κριτική είναι επόμενη μετά το κορυφαίο αποτέλεσμα που δημιούργησε η Triumph. Δεν κρίνεις το Daytona σαν μία ακόμη supersport με βελτιώσεις, αλλά σαν μία μοτοσυκλέτα που προορίζεται για την ελίτ των κορυφαίων αναβατών του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ο στόχος της Triumph επετεύχθη και η νέα Daytona 675 R παρουσιάζεται ετοιμοπόλεμη, έτοιμη να στηθεί σε εκκίνηση αγώνα, με ελάχιστες βελτιώσεις. Αποτελεί την πιο αγωνιστική βάση που μπορεί να επιλέξει κάποιος για να συμμετάσχει σε αγώνες, αλλά και να απολαύσει οδήγηση στην πίστα.

Οι κορυφαίες αναρτήσεις της Ohlins, τα φρένα της Brembo, το quick shifter και το carbon, δημιουργούν ένα σύνολο ασφαλές, γρήγορο, στιβαρό, έμπιστο. Με την τιμή του, στα 12.990euro να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μίας ιαπωνικής supersport 600, η επιλογή του Triumph Daytona 675 R για sport χρήση είναι μονόδρομος. Τα 2.000euro που κοστίζει παραπάνω από το απλό Daytona αξίζουν και με το παραπάνω και R θα τα επιστρέψει στον ιδιοκτήτη οδηγικά, αλλά ακόμη και… στημένο στο πλαϊνό stand!

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φτογραφίες

Ευχαριστούμε το Team65 για την παραχώρηση της πίστας των Μεγάρων όπου έγινε και η φωτογράφιση

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test – Triumph Daytona 675 R 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon