.
Κατηγορία Triumph
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013 11:42

Test – Triumph Trophy 1200 2013

 

Πολιτισμικό σοκ!

 


Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Στρατής Λιβιτσάνος

Σηκώνεις την ζελατίνα ψηλά, ανεβάζεις την ένταση στην μουσική και ταξιδεύεις ξεκούραστα ακόμη και με 200χ.α.ω. και με ανοιχτή ζελατίνα – ακόμη και με Jet κράνος! Κατεβάζεις τη ζελατίνα, ανεβάζεις στροφές και πλασάρεσαι με άνεση σε ορεινές διαδρομές, ενώ κυκλοφορείς στην πόλη ξεκούραστα. Είναι το νέο Triumph Trophy 1200 η απόλυτη τουριστική μοτοσυκλέτα;

Πολιτισμικό σοκ


Το πρώτο που παθαίνεις οδηγώντας το νέο sport touring της Triumph, Trophy 1200, είναι ένα πολιτισμικό σοκ, αφού διαπιστώνεις πως αυτή η ογκώδης μοτοσυκλέτα, με το ευμέγεθες σε πλάτος μπροστινό τμήμα του fering, αλλά και τις βαλίτσες του τοποθετημένες στο πίσω μέρος, καταφέρνει να κινείται σαν μπαλαρίνα στην λίμνη των κύκνων! Το ζύγισμα της είναι τόσο καλό που σου επιτρέπει να την χειρίζεσαι με ελάχιστη δύναμη, και αντίθετα με τις δυσκολίες που περιμένεις από τον όγκο, εκπλήσσεσαι. Έχεις διαβάσει το manual, έχεις φοβηθεί από τα 301 στεγνά κιλά της, αλλά αυτά στην πράξη δεν φαίνονται κάπου. Η Trophy μόλις κυλήσει τους τροχούς της είναι ελαφριά σε αίσθηση, υπάκουη σε χειρισμούς, γρήγορη και ευέλικτη, και παρά τον όγκο της, σε εντυπωσιάζει με την άνεση που κινείται. Και όχι μόνο σε ανοιχτές διαδρομές, όπου εκεί, μπορείς να πεις ότι ο όγκος δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, αλλά ακόμη και μέσα στην πόλη.

Χωράει το μπροστινό τμήμα να περάσει; Περνάνε και οι βαλίτσες άνετα, σε σημείο που ξεχνάς ότι τις έχεις επάνω στην μοτοσυκλέτα. Είναι φαρδιά και την φοβάσαι; Τελικά την κουμαντάρεις με ελάχιστη δύναμη, δείχνοντας πως το ζύγισμα και η γεωμετρία έχουν δημιουργήσει μία εύκολη μοτοσυκλέτα. Τόσο εύκολη, που πρέπει να την οδηγήσεις για να καταλάβεις το ρυθμό που χορεύει, πριν φοβηθεί βέβαια από τον όγκο και μείνεις μακριά της. Είναι Sport; Είναι και sport για τον όγκος της και αν την συγκρίνεις με την κατηγορίας της – και όχι με κάποιο superbike, θα αναφωνήσεις ένα δυνατό “ναι!”.

Ευκολία στην οδήγηση

Η ευκολία στην οδήγηση της θυμίζει περισσότερο Ιαπωνική τετρακύλινδρη sport touring – Yamaha FJR 1300, παρά μία BMW R 1200RT – την οποία θυμίζει και οπτικά σε μεγάλο βαθμό η νέα Triumph. Δεν κρύφτηκαν ποτέ οι σχεδιαστές της Triumph όσον αφορά στην μοτοσυκλέτα που στόχευσαν, ενώ είναι δεδομένο ότι η Triumph με το Trophy 1200 θέλει να χτυπήσει στα ίσα το R 1200 GT της BMW, με το οποίο μοιάζει εκπληκτικά άλλωστε. Σε κάποια σημεία μάλιστα, κάνει το BMW να δείχνει μικρό μπροστά του, ενώ είναι η αλήθεια ότι περισσότερο σε όγκο και σχεδίαση του μπροστινού μέρους, θυμίζει το K 1600 GT.

Όμως κινείται σαν Yamaha FJR, πιο σβέλτα, πιο ευέλικτα, περισσότερο sport απ’ ότι θα περίμενε κανείς από το μέγεθος. Είναι και η φύση του τρικύλινδρου εν σειρά κινητήρα που απέχει παρασάγγας από τον Boxer του RT, αλλά και αυτή η ατελείωτη άνοδος στροφών στην καμπύλη της απόδοσης, που θυμίζει – αλλά και ξεπερνά σε ροπή το FJR. Στα ίδια πρότυπα, το Trophy κινείται εξίσου δυναμικά με το FJR σε στροφές αλλά και σε κάθε είδους γρήγορη διαδρομή, τοποθετείται σωστά στις γρήγορες καμπές ενώ ταξιδεύει το ίδιο και πολύ καλύτερα σε συγκεκριμένες συνθήκες από το FJR και το RT, ειδικά σε ταχύτητες που πλησιάζουν τα 200 χ.α.ω. Το “μακρύ” κλιμακωμένο κιβώτιο και η 6η σχέση που είναι μία κανονική overdrive, επιβάλλουν στον κινητήρα να γουργουρίζει ακόμη και με ταχύτητες με τριψήφιο νούμερο, που ξεκινούν από τον αριθμό 2. Και αυτό, στο ταξίδι το απολαμβάνεις.

Προσανατολισμένο για τουρισμό

Ο κινητήρας του προέρχεται από το Tiger Explorer 1200 αλλά έχει αλλάξει ελαφρώς κατεύθυνση, με μικρές αλλαγές για την νέα χρήση. Διαθέτει πλέον 3 ίππους λιγότερους, σύμφωνα με την Triumph, λόγω του τελείως νέου κουτιού για το φίλτρο αέρα και της εκ νέου σχεδίασης για το σύστημα εξαγωγής. Διαθέτει επίσης διαφορετική χαρτογράφηση για τις απαιτήσεις της τουριστικής χρήσης, ενώ και το κιβώτιο ταχυτήτων, έχει δεχθεί αλλαγές όσον αφορά στην 4η και 6η σχέσεις, οι οποίες είναι μακρύτερες σε σχέση με τον κινητήρα του Explorer. Ο άξονας παραμένει ίδιος, αφού οι κριτικές στο Explorer ήταν άριστες, ενώ δεν νιώθεις ποτέ την λειτουργία του, ούτε στο άνοιγμα – κλείσιμο του γκαζιού, αλλά ούτε στις αλλαγές κλίσης της μοτοσυκλέτας. Το κιβώτιο λειτουργεί και αυτό μαλακά, δίχως χάσιμο σχέσης, ενώ είναι όσο μαλακό χρειάζεται για να μην αφήσει σημάδια το λεβιεδάκι του, στο μποτάκι ή το παπούτσι σας.

Οδηγώντας το Trophy όμως, μπαίνεις σε μία “γρήγορη” διάθεση, αφού η μοτοσυκλέτα είναι sport και δεν το κρύβει. “Μαζεύει” χιλιόμετρα εύκολα, τα οποία και κρατάει με χαρακτηριστική άνεση. Η δύναμη του κινητήρα σου επιτρέπει να ταξιδεύεις σβέλτα, και η μοτοσυκλέτα είναι στημένη έτσι ώστε να συμπεριφέρεται απροβλημάτιστα όσο και αν την πιέσεις. Και για να λέμε, “πιέσεις”, σημαίνει ότι η μοτοσυκλέτα και θέλει, και αντέχει την γρήγορη οδήγηση, και εκεί είναι που σε τρελαίνει γιατί – παρά το ότι την οδηγάς ώρα, ακόμη να πιστέψεις ότι κινείται με τόση άνεση και ευκολία. Από τις 3.500σ.α.λ. και πάνω, το Trophy καταφέρνει να είναι εύστροφο και θετικό στο άνοιγμα του γκαζιού, λειτουργία που το καθιστά ευχάριστο σε κάθε είδους διαδρομή. Μπορεί να ανηφορίζεις συνεχόμενα σε ένα βουνό και ο κινητήρας δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να σε μετακινήσει με χάρη και – μην ξεχνιόμαστε, sport συμπεριφορά. Αν το δουλέψεις σε αργούς ρυθμούς βόλτας, θα δεις ότι μπορεί να χρειαστεί και κατέβασμα σχέσης για κινηθεί πιο άνετα, αλλά ο κινητήρας ωστόσο δεν θα δείξει σημάδια κόπωσης.

Ασφάλεια και προστασία

Οι μεγάλες αποστάσεις περνούν με χαρακτηριστική άνεση μέσα από την ψηλή και φαρδιά ζελατίνα του Trophy. Ταξιδεύοντας έχεις πλήρη προστασία από τον αέρα, ακόμη και αν έχεις χαμηλά τοποθετημένη την ζελατίνα. Όταν την σηκώσεις, μπορείς να ταξιδεύεις με 180 – 200 χ.α.ω. απολαμβάνοντας τους ήχους του αγαπημένου σου τραγουδιού στο ηχοσύστημα. Σηκώνεις ηλεκτρικά την ζελατίνα στο ψηλότερο σημείο και ταξιδεύεις με ανοιχτή την ζελατίνα του Jet κράνους, χωρίς να φτάνει σε σένα ούτε αέρας, ούτε θόρυβος. Απομονώνεσαι πίσω της, λες και έκλεισες το διπλό τζάμι ασφαλείας στο σπίτι. Σε αντίθεση με άλλες μοτοσυκλέτες όπου η υποπίεση που δημιουργείται πίσω από την ζελατίνα, σε τραβάει προς τα πάνω της, - ειδικά στο FJR που στις στροφές νιώθεις ότι φουσκώνει το αλεξίπτωτο κάποιες φορές, αυτή του Trophy, δεν προκαλεί τέτοιου είδους αίσθηση, άσχετα αν ταξιδεύεις γρήγορα σε ευθεία, ή στρίβεις ή φυσάει πολύ. Κοιτώντας τις θηριώδεις βάσεις που διαθέτει η ζελατίνα για συγκράτηση, συμπεραίνεις την χρήση τους, όταν στα 200 χ.α.ω. βλέπεις την ζελατίνα να τα βάζει με τα στοιχεία της φύσης και να κερδίζει.

Ωστόσο, ακόμη και στο άνω τμήμα της, μπορείς να κοιτάς ελεύθερα από μέσα της, χωρίς παραμόρφωση, αν και όταν θα κινηθείς σε πόλη, ή σε ορεινές διαδρομές, η χαμηλή θέση θα βολέψει περισσότερο στην οδήγηση. Και την ώρα που απολαμβάνεις τη βόλτα σου, το traction control αναλαμβάνει να σε βγάλει αψεγάδιαστα απ’ όποια γλιστερή στροφή ή ευθεία θελήσεις να ανοίξεις το γκάζι στο τέρμα. Το TC λειτουργεί με τρόπο που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό, μιας και δεν “φρενάρει” απότομα τον κινητήρα κόβοντας την τροφοδοσία ξαφνικά. Ε επεμβαίνει ηλεκτρικά μεν, μειώνει την δύναμη τόσο απαλά όμως που νιώθεις ότι η επέμβαση γίνεται με μείωση της απόδοσης για μικρό χρονικό διάστημα, κι έτσι περνάει απαρατήρητο.

Άνεση και διασκέδαση

Στον τομέα της άνεσης, η Triumph έχει προσθέσει στην Trophy ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί από την WP. Αυτές διαθέτουν τρεις ρυθμίσεις: Normal, Comfort, Sport, οι οποίες αλλάζουν εν κινήσει και ρυθμίζουν την μοτοσυκλέτα στο επίπεδο άνεσης που θέλει ο αναβάτης. Η αλλαγή είναι αισθητή, αφού όταν τρέχεις, η ρύθμιση sport επιβάλλεται. Ωστόσο, μπορείς να ρυθμίσεις ανάλογα και με το βάρος που διαθέτει η μοτοσυκλέτα: Ένας αναβάτης μόνος ή με βαλίτσες, και δύο επιβαίνοντες, μόνοι τους ή με βαλίτσες. Οι αναρτήσεις σετάρονται εύκολα έτσι, και έχεις την επιλογή με το πάτημα ενός κουμπιού, να φέρνεις την μοτοσυκλέτα στα μέτρα σου. Το κουμπί info που σε βάζει στο menu είναι πολύ βολικό, δεν θα λέγαμε το ίδιο όμως και για τον διακόπτη που προστίθεται έξτρα στο μοντέλο SE, και περιλαμβάνει την ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, τα θερμαινόμενα γκριπ, αλλά και τον χειρισμό της μουσικής. Ένας καλύτερος διακόπτης ή ένα σετ μακρύτερα δάκτυλα στο αριστερό χέρι, θα βόλευαν τον χειρισμό.

Ο δεξής διακόπτης που ενεργοποιεί το cruise control λειτουργεί εξαιρετικά, και μάλιστα, το σύστημα είναι βελτιωμένο σε σχέση με το πρώτο Tiger Explorer που το χρησιμοποιούσε και δεν κλείνει απότομα με το που ακουμπάς το γκάζι. Επιλέγεις τα χιλιόμετρα που θες, το ενεργοποιείς, και με το κουμπάκι + -, αυξάνεις ή μειώνεις ταχύτητα και απολαμβάνεις ταξίδι.
Έχεις και το ηχοσύστημα να σε συντροφεύει, το οποίο αποτελείται από δύο ηχεία απόδοσης 20W τα οποία αρκούν για να καλύψουν τα αυτιά και των δύο επιβαινόντων σε χαμηλές ταχύτητες. Μετά τα 150 χ.α.ω., ο συνεπιβάτης δεν θα ακούσει μουσική, αλλά ο αναβάτης καλύπτεται πλήρως σε όλες τις ταχύτητες, μιας και ο ήχος αυξάνεται αναλογικά με το άνοιγμα του γκαζιού. Υπάρχει USB θύρα για σύνδεση μουσικής πηγής, αλλά και Bluetooth σύνδεση αν χρειαστεί, όπως και είσοδος για ενσύρματα ακουστικά. Τα παραπάνω, μαζί με την πρίζα παροχής ρεύματος βρίσκονται στον αποθηκευτικό χώρο, στην αριστερή πλευρά του fering, ο οποίος κλειδώνει αυτόματα όταν αφαιρεθεί το κλειδί από την μοτοσυκλέτα. Άλλη μία πρίζα θα συναντήσει ο αναβάτης στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, κοντά στον συνεπιβάτη, κι όμως δεν θα πρέπει να αγχωθεί καθόλου αν η μπαταρία θα “γονατίσει”.

Εξοπλισμένη για αντοχή

Η Triumph έχει τοποθετήσει γεννήτρια 950W, όπως και στο Explorer, που “σηκώνει” άνετα ότι και αν συνδέσει ο αναβάτης, ενώ σε περίπτωση που η μοτοσυκλέτα είναι σβηστή, θα διαγνώσει την πτώση του ρεύματος και θα σβήσει αυτόματα το κύκλωμα. Άρα μπορείτε να ακούτε άφοβα μουσική στην αγαπημένη σας παραλία ή βουνό, με την μοτοσυκλέτα δίπλα σας σβηστή. Η κεραία του ραδιοφώνου βρίσκεται δεξιά τοποθετημένη και την βλέπεις μόνο όταν χαζεύεις το μπροστινό τμήμα, αφού κατά την οδήγηση περνάει απαρατήρητη.

Όπως απαρατήρητοι περνούν και οι καθρέπτες που τοποθετημένοι χαμηλά πάνω στο fering και προσφέρουν ευρύ οπτικό πεδίο, ενώ εκτός της καθαρής εικόνας, προστατεύουν και τα χέρια από τον αέρα και το κρύο. Αλλά δεν είναι μόνο η γεννήτρια που έχει αντοχή, έχει και ο κινητήρας, για τον οποίο η Triumph δίνει αραιά διαστήματα service, μιας και οι βαλβίδες πρέπει να ελέγχονται στα πρώτα 32.000 χιλιόμετρα, και ποτέ ξανά, ενώ λάδια, χρειάζεται κάθε 16.000 χιλιόμετρα, σύμφωνα πάντα με το βιβλίο service.
Η Triumph επιστρέφει δυναμικά στην μεγάλη κατηγορία των sport touring μοτοσυκλετών, με την Trophy η οποία συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το sport και το touring. Και με την τιμή στα 20.390euro για την έκδοση SE, που διαθέτει έξτρα τις ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, φαίνεται πως στοχεύει στην κορυφή της κατηγορίας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο Triumph Trophy 1200
Αντιπρόσωπος Ηλιοφίλ Α.Ε.
Τιμή 18.490euro - Trophy ABS, - Trophy ABS S.E. 20.390euro
Εγγύηση 2 χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος 4Τ, 3Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 1215cc
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 85 x 71.4mm
Συμπίεση (:1) 11,1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός, Ride by wire
Σύστημα εξαγωγής 3 σε  1
Λίπανση υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα 
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος, υδραυλικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με άξονα
Πλαίσιο
Τύπος Αλουμινένιο, δύο δοκών
Κάστερ (°) 27º
Ίχνος (χιλ) 119mm
Μεταξόνιο (χιλ) 1542mm
Ύψος σέλας (χιλ) 800mm/820mm
Μήκος (χιλ) 2235mm
Πλάτος (χιλ) 975mm
Ύψος (χιλ) 1435mm
Βάρος (kg) 301kg
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 26 litres
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα  της WP διαμέτρου 43mm /  διαδρομή τροχού 130mm / Ρυθμίσεις: Απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς SE: Διαδρομή τροχού, 127mm, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη απόσβεση επαναφοράς και συμπίεσης, προφόρτιση ελατηρίων (normal, comfort, sport)
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού  της WP / διαδρομή τροχού 120mm / Ρυθμίσεις: Υδραυλική προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς. SE: Ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη απόσβεση επαναφοράς και προφόρτιση ελατηρίου (normal, comfort, sport)
Ελαστικά
Μπροστά 120/70 ΖR17
Πίσω 190/55 ΖR17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Nissin και ABS (συνδυασμένο σύστημα με το πίσω φρένο)
Φρένα πίσω Δίσκος διαμέτρου 282mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin και ABS
Εξοπλισμός
Δύο αναλογικά όργανα, trip computer, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, ένδειξη κατανάλωσης, εναπομείναντα χιλιόμετρα ρεζέρβας, εξωτερική θερμοκρασία αέρα, ένδειξη πάγου, ένδειξη πίεσης ελαστικών (αν διατίθεται), αξεσουάρ: ηλεκτρικά θερμαινόμενες σέλες, ηχοσύστημα
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 132 / 8.900
Ροπή εργοστασίου (kg/σαλ) 12,3 / 6450rpm

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 14:46

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon