.
Κατηγορία Στερεά Ελλάδα
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 16:12

Ταξιδιωτικό - Με Royal Enfield Himalayan στην ιστορία της Λαυρεωτικής

Ταξίδι εκεί που ο χρόνος μένει στάσιμος

Του Βασίλη Κωστάκου

Αν και βρίσκεται τόσο κοντά στην πρωτεύουσα η Λαυρεωτική - το νότιο-ανατολικό άκρο της Αττικής - μοιάζει να μένει ανεπηρέαστη στο χρόνο. Έτσι είναι πάντα ενδιαφέρουσα μια βόλτα σε αυτά τα μέρη με την πλούσια ιστορία και τα τόσα ενδιαφέρουσα τοπία. 

Μοιάζει να κάνεις ταξίδι στο χρόνο όταν βρεθείς στο Λαύριο και τις γύρω περιοχές και γι αυτό το λόγο μια μοτοσυκλέτα σαν τη Royal Enfield Himalayan, που μοιάζει να αντιστέκεται και αυτή στον σύγχρονο δυνάστη της εποχής μας, τον χρόνο, είναι ιδανική για να νοιώσεις πιο έντονα τα συναισθήματα που θα βιώσεις σε αυτή τη βόλτα.

P6190181

Ο μονοκύλινδρος κινητήρας της φωνάζει ότι θέλει να ξεφύγει από την ασφυκτική κίνηση της πόλης, καθώς το ομαλό τράβηγμά του - λόγω υποτετράγωνων διαστάσεων - ψάχνει για κάποιο επαρχιακό δρόμο γεμάτο στροφές για να προσδώσει το 100% των δυνατοτήτων του.

Εκεί στο δρόμο για το Σούνιο το ψηλοτίμονο Enfield θα αρχίσει να σε κερδίζει σιγά-σιγά, αφού ο χαλαρός ρυθμός του θα σε αποφορτίσει από το στρες της πόλης. Δεν έχεις ανάγκη τα γκάζια για να πας πιο γρήγορα.

Η απόλαυση της βόλτας επιβάλει ηρεμία στην οδήγηση και το Himalayan μπορεί να στην προσφέρει. Ο χρόνος έτσι παύει να είναι σημαντικός και εσύ απολαμβάνεις τους μοναδικούς κραδασμούς που ένα μονοκύλινδρο ξέρει να προσφέρει.

Όσο απομακρύνεσαι από την Αθήνα τόσο ελαττώνεται η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, για να σταματήσει τελείως λίγο μετά τα Λεγραινά, και να βρεθείς να οδηγείς σε μια "παρθένα" περιοχή μέχρι να αντικρίσεις το ναό του Ποσειδώνα στο ακρωτήριο του Σουνίου.

P6190167

Η πρώτη στάση στο γνωστό πάρκινγκ σχεδόν επιβεβλημένη για την πρώτη φωτογραφία από τη γεμάτη συλλογή που θα ολοκληρωθεί σε αυτή τη μίνι απόδραση.

Ο συνήθως γεμάτος τουρίστες αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί σαν δικαιολογία σε αυτούς που θέλουν να ανακαλύψουν κομμάτια ιστορίας που θα είναι σχεδόν αποκλειστικά δικά τους. Έτσι το Himalayan δεν θα πατήσει ποτέ τους τροχούς του στο Σούνιο, αλλά θα κατευθυνθεί προς τον Άγιο Κωνσταντίνο αναζητώντας τους "χαμένους" αρχαιολογικούς χώρους.

Από εδώ ξεκινούν οι χωματόδρομοι και το Enfield δεν πρόκειται να σου αρνηθεί μια χωμάτινη απόδραση. Απεναντίας θα λέγαμε, το Ηimalayan μοιάζει να είναι γεννημένο για να σε συντροφεύει στις εκτός δρόμου διαδρομές.

Άνετες αναρτήσεις, χαμηλό κέντρο βάρους, 21 ιντσών τροχός εμπρός και ένας πολύ φιλικός σε απόδοση κινητήρα θα σε βοηθήσουν να διαβείς και τους πιο κακοτράχαλους δρόμους. Σαν αυτόν που οδηγεί στο αρχαίο μεταλλείο λίγο πριν τον Άγιο Κωνσταντίνο. Ένας οικισμός που περιστοιχίζεται από τέσσερα σύγχρονα ορυχεία. Από την αρχαιότητα υπήρχαν εκεί ορυχεία πλούσια σε κοιτάσματα αργύρου.

PC180350

Η επίσκεψη στο Λαύριο, τη μεγαλύτερη πόλη και εμπορικό κέντρο της Λαυρεωτικής δεν μπορεί να μην συμπεριληφθεί στην μονοήμερη βόλτα. Και δεν είναι μόνο τα πολλά παλιά νεοκλασικά σπίτια που ακόμα αντιστέκονται στο χρόνο, είναι και αυτό το ιδιαίτερο χρώμα που έχουν από τα σφιχταγκάλιασμα με τα ορυχεία, βόρεια της πόλης.

Το καφέ χρώμα κυριαρχεί, ενώ βιομηχανικά κτίσματα και ιδιαίτερα πετρώματα είναι παντού διάσπαρτα ακόμα και μέσα στην πόλη. Φυσικά και οι θαλασσινοί μεζέδες στα μικρά ουζερί μέσα στην ψαραγορά, κοντά στο λιμάνι, είναι μια καλή δικαιολογία για να κάνεις μια μικρή παύση κατά την περιήγηση στο Λαύριο. Μόνο θα πρέπει να θυμηθείς ότι οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί.

Εάν βρεθείς σε αυτά τα μέρη και ρωτήσεις τους περισσότερους που θα μπορούσε να απολαύσει κανείς το ηλιοβασίλεμα, όλοι θα σε προτρέψουν να πας στο Σούνιο, όπου από τον ναό του Ποσειδώνα μπορείς να δεις τον ήλιο να χάνεται πέρα βαθιά στον ορίζοντα και να συνεχίζει το ταξίδι του πίσω από τα βουνά της Πελοποννήσου.

P6190158

Εγώ προτιμώ - και προτείνω - ένα πιο ήσυχο και θα έλεγα αποκλειστικό σημείο, το Κερατοβούνι. Η ψηλότερη κορυφή του Πάνειου Όρους βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Κερατέα, από όπου ξεκινά και ο μικρός ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στην εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση.

Ο δρόμος δεν χρησιμοποιείται πλέον - μόνο από κάποιους ντόπιους και αραιά και που κάποιους ποδηλάτες καθώς αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ανάβαση, χωρίς καθόλου κίνηση. Το Himalayan ανηφορίζει με τον δικό του νωχελικό ρυθμό δίνοντας στον αναβάτη την ευκαιρία να απολαύσει το τοπίο που ξεδιπλώνεται εμπρός του, στροφή με τη στροφή.

P6190228

Μερικά χιλιόμετρα μετά βρίσκεις τα άδεια πλέον κτήρια της βάσης και κάπου εκεί μπορείς να βρεις το ιδανικό μέρος για να ρουφήξεις το μοναδικό πανόραμα που σου χαρίζει το Κερατοβούνι.

Εκεί με μόνους ήχους το αεράκι που σφυρίζει διατρέχοντας τις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις, και τους τριγμούς από τον γεμάτο μέταλλο κινητήρα που κρυώνει, θα δεις ένα πραγματικά μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Αρκετή ώρα μετά, τη σιγαλιά του βουνού θα διακόψει ο ήχος του μονοκύλινδρου που παίρνει μπροστά, καθώς ξεκινά η επιστροφή στον "πολιτισμό" με το ρεζερβουάρ του Royal Enfield μισοάδειο, αλλά με τον αναβάτη γεμάτο με δυνατές εικόνες και συναισθήματα.

Φωτογραφίες 1

Φωτογραφίες 2

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 10:59

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon