.
Κατηγορία Zontes
Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 20:35

Test - Zontes M310

Εύκολο, γρήγορο, συμπαγές, ποιοτικό, προκλητικό!

Γρήγορο, πολύ γρήγορο! Ευέλικτο, πολύ! Ποιοτικό, με εξαιρετικό εξοπλισμό, με ζηλευτή σταθερότητα και εκπληκτικά φρένα! Το νέο scooter της Zontes, M310, έρχεται για να δώσει μία διαφορετική πρόταση στα 300άρια, συνδυάζοντας ποιότητα με ανέσεις και επιδόσεις σε μία τιμή που θα συζητηθεί.

Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Σπύρος Τσαντήλας

A15A8593-web.jpgΝέα δυναμική είσοδος

Scooter από την Zontes; Μα η Zontes έγινε γνωστή στη χώρα μας με το πρώτο adventure μοντέλο που εισήχθη, το T310, και όντως πέτυχε εκπληκτικά νούμερα στις πωλήσεις, δείχνοντας πως μία νέα εταιρία, με κατάλληλη αντιπροσώπευση, αλλά και ικανά χαρακτηριστικά, μπορεί να γίνει best seller, αλλά και να κινήσει τα νήματα της κατηγορίας. Ως μία από τις μεγαλύτερες ασιατικές εταιρίες, η Zontes διαθέτει μεγάλη γκάμα που δεν έχουμε δει ακόμη στη χώρα μας, ωστόσο, στην κατηγορία των scooters πραγματοποιεί δυναμική είσοδο στην Ελλάδα, με το M310 που είναι ένα scooter ευέλικτο, γρήγορο, ποιοτικό, άρτια εξοπλισμένο, και μαζεμένο σε μέγεθος.

Το συγκεκριμένο scooter της δοκιμής είναι ένα προπαραγωγής μοντέλο το οποίο παραλάβαμε πρώτοι στα χέρια μας, και είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας αλλά και διάφορα ηλεκτρονικά βοηθήματα.

Ένα scooter που προκαλεί τόσο με την αισθητική του, τις όμορφες γραμμές των πλαστικών, την ποιοτική βαφή και την προκλητική σχεδίαση. Ένα scooter που όμοιό του δεν υπάρχει στην αγορά, και γι' αυτό, γίνεται αντικείμενο προσοχής αλλά και θαυμασμού σε κάθε πέρασμα.

Αυτό διαπιστώναμε σε κάθε βόλτα με το νέο M310, όπου οι αναβάτες γύρναγαν τα κεφάλια για να το δουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν το προλάβαιναν για πολύ ώρα.

A15A8691-web.jpgΕπιδόσεις για... κόντρες

Οι καταπληκτικές επιδόσεις του, είναι ένα από τα πολύ δυνατά του σημεία. Ο κινητήρας των 309 κυβικών εκατοστών αποδίδει 33,5 ίππους, όντας ο δυνατότερος της κατηγορίας - έτσι λέει η εταιρία, αλλά αρκεί να βρεθείς στην σέλα του για να διαπιστώσεις ότι η εταιρία λέει αλήθεια. Ο τρόπος με τον οποίο αποδίδει την δύναμη του στις επιταχύνσεις, είναι κάτι που θα σε βάλει στην διαδικασία αφενός να ψάχνεις να βρεις αν υπάρχει πιο γρήγορο scoter στα χαρτιά, αφετέρου, να ψάχνεις να βρεις αντίπαλο στα φανάρια για να κοντραριστείς. Η επιτάχυνση είναι άμεση στο άνοιγμα του γκαζιού, η μετάδοση γίνεται χωρίς καθυστερήσεις, σαν να οδηγάς ένα scooter με φτιαγμένο σύστημα μετάδοσης, επιτυγχάνοντας μοναδικές επιταχύνσεις από φανάρι σε φανάρι. Σε κάθε άνοιγμα μένουν πίσω ακόμη και scooter μεγαλύτερου κυβισμού, και πραγματικά νιώθεις ότι οδηγάς ότι πιο γρήγορο κυκλοφορεί. Το παράδοξο είναι, πως το Zontes M310 δεν μένει σε αυτό.

Για παράδειγμα, έχουμε οδηγήσει scooter που έχουν καλές επιταχύνσεις, αλλά στο βωμό της πόλης και της αμεσότητας, χάνεται η απόδοση στις ανοιχτές οδούς, με συνέπεια να απουσιάζει η διάρκεια της απόδοσης στις ψηλές στροφές, και κατά συνέπεια, η τελική ταχύτητα. Κάποια άλλα scooter, χάνουν επιτάχυνση στην αρχή του ανοίγματος του γκαζιού, για να πετύχουν υψηλή τελική.

A15A8696-web.jpgΠολύπλευρο στη χρήση

Στην περίπτωση του Zontes M310, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Είναι αχτύπητο τόσο στο άνοιγμα του γκαζιού και στις επιταχύνσεις μέσα στην πόλη, αλλά και στους ανοιχτούς αυτοκινητόδρομους, αφού επιτυγχάνει τελική ταχύτητα μεγαλύτερη από 160 και 165, σε ελαφριά κατωφέρεια! Αυτός ο κινητήρας των 309cc, κατασκευής Zontes, δίνοντας παράλληλα στο M310 την ικανότητα να κινείται με 130χ.α.ω σταθερά, πετυχαίνοντας εξαιρετικές τιμές κατανάλωσης - το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 12 λίτρων και σύμφωνα με την εταιρία, μπορεί να επιτευχθεί αυτονομία μεγαλύτερη των 350km. Εμείς, πετύχαμε με το γκάζι συνεχώς στο τέρμα, μέση κατανάλωση 4,3 / 100km, που θεωρούμε απόλυτα λογική για τις επιδόσεις του, και τον τρόπο που οδηγούσαμε.

Υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό η ροπή των 3,2 χιλιόγραμμων, που ωθεί το Zontes M310 εύκολα και οικονομικά.

Διαθέτει διπλή χαρτογράφηση που επιλέγει ο αναβάτης από κουμπί στο δεξί άκρο του τιμονιού, ανάμεσα σε δύο λειτουργίες, την “Ε” (eco) για εξοικονόμηση καυσίμου και την “S” για γρήγορη sport λειτουργία. Κατά την επιλογή της eco, για εξοικονόμηση καυσίμου, το πρόγραμμα παρεμβαίνει  προσωρινά μεταβάλλοντας τη χαρτογράφηση σε sport λειτουργία όταν οι στροφές του κινητήρα ξεπεράσουν τις 7.000σ.α.λ. Εκεί είναι και η βασική διαφορά ουσιαστικά, στις ψηλές στροφές περιστροφής του κινητήρα, αφού στις χαμηλές και μεσαίες, το πρόγραμμα παραμένει το ίδιο.

Εμπιστοσύνη σε κάθε ταχύτητα

Είναι ένα scooter πολύ γρήγορο, με sport αίσθηση, το οποίο όσο και αν το πιέσεις, ούτε ο κινητήρας του θα χάσει δύναμη, αλλά ούτε τα φρένα του θα ζεσταθούν μειώνοντας την απόδοση. Εξαιρετικό από κάθε άποψη!

Το σύστημα πέδησης αποτελείται από δύο δισκόφρενα διαμέτρου265mm με δύο και ένα έμβολο αντίστοιχα για μπροστά και πίσω και δικάναλο ABS σύστημα της BOSCH, 9.1M. Οι μανέτες των φρένων ρυθμίζονται για ευκολία στον χειρισμό και δείχνουν πόση προσοχή στην λεπτομέρεια έχει δοθεί σε κάθε σημείο.

Τα φρένα του είναι πολύ δυνατά και προοδευτικά, και ακόμη και σε sport οδήγηση, λειτουργούν τέλεια, ακούραστα, φρενάροντας το Zontes M310 υποδειγματικά. Αν θα υπήρχε μία κατάταξη, θα λέγαμε ότι αυτή τη στιγμή το M310, με την ποιότητα, προοδευτικότητα και δύναμη των φρένων, και του συστήματος ABS της Bosch 9.1M το οποίο συναντάμε σε μεγάλες μοτοσυκλέτες, βρίσκεται στην κορυφή. Φρενάρεις αβίαστα όπου θες, χωρίς να πιέσεις πολύ τις μανέτες, αλλά και να τις πιέσεις για να φρενάρεις τελευταία στιγμή, τα φρένα δεν κουράζονται, δεν βράζουν, δεν χάνουν απόδοση ούτε δύναμη. Παίζοντας συνεχώς μέσα στην πόλη με γρήγορες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, δείχνουν την διάρκεια στην απόδοσή τους και τον μαγικό τρόπο με τον οποίο ακόμη και σε γλιστερή άσφαλτο φρενάρουν το M310. Στεκόμαστε στα φρένα μιας και είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στην υπόσχεση που δίνει το M310 όταν το κοιτάς. Δείχνει σαν ένα sport συμπαγές scooter, κάτι που πραγματοποιεί, και όντας πολύ γρήγορο στην πόλη, αλλά και εκτός αυτής, έχει ακριβώς τα φρένα που του χρειάζονται για να σταματάει με ακρίβεια και ασφάλεια εκεί ακριβώς που θες. Μπορείς να βασίζεσαι πάνω τους, λες και οδηγείς μοτοσυκλέτα, και όλο το scooter συνηγορεί σε αυτό. Στιβαρό, σταθερό, δεν κουνάει όσο και αν το πιέσεις στα φρένα, δεν γλιστράει, παραμένει έμπιστο σε κάθε ταχύτητα.

Βολικό και εύκολο

Η οδηγική του συμπεριφορά παραμένει άψογη, τόσο στην κίνηση με αργές ταχύτητες, όσο και στην γρήγορη οδήγηση και ουσιαστικά, παραμένει αμετάβλητη όπως και αν οδηγήσεις, ότι διαθέσεις και αν έχεις. Ένας σπάνιος συνδυασμός που σε κάνει να οδηγάς αργά και χαλαρά, ή γρήγορα και επιθετικά, με το scooter να παραμένει σταθερό, στιβαρό, αλλά και άνετο, σε κάθε διαδρομή. Το  πλαίσιο του έχει παραμείνει ''κοντό'' χάριν στο σύστημα δύο ψυγείων που βρίσκονται τοποθετημένα το ένα πάνω από το άλλο, με μεταξόνιο στα 1310 χιλιοστά, οπότε μιλάμε για ένα μικρών διαστάσεων scooter, ωστόσο με άνεση υποδειγματική αλλά και χώρους εξαιρετικούς, ακόμη και για δύο επιβαίνοντες. Για το πρώτο, παίζουν ρόλο τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ 5 θέσεων καθορίζουν τις απαιτήσεις για σπορ οδήγηση αλλά και την άνεση του αναβάτη ενώ για το δεύτερο, τόσο η μεγάλη και άνετη σέλα, όσο και οι τροχοί 14'' για μπροστά και πίσω, που επιτρέπουν χώρο για φιλοξενία ενός κράνους και πραγμάτων κάτω από τη σέλα. Ο αναβάτης κάθεται σε sport θέση και προστατεύεται εξαιρετικά στα γόνατα και στο σώμα, όχι όμως και στα πόδια, αφού η ποδιά στενεύει στο κάτω τμήμα, αφήνοντας τα άκρα εκτεθειμένα στο στενό πάτωμα. Μικρή είναι και η μεταφορική ικανότητα στο ενδιάμεσο σημείο πίσω από την ποδιά, μιας και είναι ψηλό το τούνελ του πλαισίου. Η ανταμοιβή έρχεται από το κοντά τοποθετημένο τιμόνι που δίνει πλήρη έλεγχο, αλλά και την ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, η οποία με το πάτημα ενός κουμπιού, ρυθμίζει προς τα πάνω και κάτω, σε δύο διαφορετικές θέσεις, καλύπτοντας κάθε ύψος αναβάτη.

A15A8716-web.jpgΠληρέστατο

Οι ηλεκτρονικές ευκολίες συνεχίζονται μιας και το Zontes M310 δείχνει να πρωτοστατεί στην κατηγορία αλλά και στα scooter γενικά, προσφέροντας συστήματα που δεν έχουμε ξαναδεί, ή όχι συγκεντρωμένα σε ένα scooter μαζί. Διαθέτει σένσορα πίεσης ελαστικών το οποίο ενημερώνει για την πίεση στην οθόνη TFT, αλλά και ένα μικρό σε μέγεθος - που μπορεί να τοποθετηθεί σε λουράκι ενός smart watch, προηγμένο σύστημα Keyless - αντί για κλειδί. Ο αναβάτης μπορεί να εκμεταλλευτεί την προηγμένη τεχνολογία κρυπτογράφησης του επαγωγικού κλειδί, ξεκλειδώνοντας το scooter από 1,5 μέτρο απόσταση.

Μπορεί επίσης να ρυθμίσεις σε τέσσερα διαφορετικά interfaces την έγχρωμη οθόνη TFT ρυθμίζει σε τέσσερα διαφορετικά θέματα εμφάνισης (Recreation, Race, Street, Simplicity), ανάλογα τα γούστα, και να βλέπεις εκεί το ψηφιακό ταχύμετρο και στροφόμετρο, τον ολικό και μερικό χιλιομετρητή, την θερμοκρασία ψυκτικού, την στάθμη καυσίμου, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ρολόι, την πίεση ελαστικών, κ.α. Το επίπεδο φωτεινότητας ρυθμίζει  είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα, ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού που επικρατούν στο περιβάλλον.

Οι ευκολίες για τον αναβάτη συνεχίζονται με πλήθος κουμπιών να βρίσκονται στο τιμόνι, τα οποία ανοίγουν ηλεκτρονικά τόσο την τάπα του καυσίμου, όσο και την σέλα, αλλά και τα δύο ντουλαπάκια που βρίσκονται εκατέρωθεν της ποδιάς. Το ένα εξ αυτών διαθέτει και διπλή θύρα ταχείας φόρτισης USB QC3.0, με έξοδο ισχύος 18W σε κάθε θύρα. Στο μέσον του τιμονιού βρίσκεται μία έξυπνη κρυφή υποδοχή για βάση στήριξης κινητού, κάτω από το διακοσμητικό καπάκι.

Στις επιδόσεις και στην οδήγηση, το M310 παίρνει άριστα, όπως άλλωστε και στον εξοπλισμό και την εργονομία.  

Η ιδιαίτερη σχεδίαση του scooter της Zontes φαίνεται και στο μπροστινό τμήμα, με το προκλητικό φανάρι και τους δύο προβολείς σε κάθετη διάταξη, που σε συνδυασμό με το φως DRL, σίγουρα θυμίζει κάτι από πόλεμο των άστρων και αν μη τι άλλο, του δίνει μοναδική ταυτότητα. Το χαρακτηριστικό πολυγωνικό, 3D φωτιστικό σώμα και τα διπλά κεκλιμένα φώτα θέσης, δημιουργούν μία άκρως επιθετική εμφάνιση στο scooter, άμεσα αναγνωρίσιμη από απόσταση. Ο προβολέας, ψηλά τοποθετημένος, προσφέρει εξαιρετικό φωτισμό κάτω από όλες τις συνθήκες.

Και στην πράξη, τα φώτα του είναι πολύ δυνατά, με αρκετά πλατιά δέσμη και δύναμη που το βράδυ θα καλύψει κάθε αναβάτη. Εντυπωσιακό είναι και το πίσω LED φωτιστικό σώμα, το οποίο και αυτό με τις 8 κάθετες μπάρες του, είναι αν μη τι άλλο ξεχωριστό, με προσοχή στην λεπτομέρεια, ακόμη και στους καλλίγραμμους καθρέπτες που προσφέρουν ικανοποιητικό οπτικό πεδίο.

A15A8700-web.jpgΙδιαίτερο και μοναδικό

Πρόκειται για ένα scooter της μεσαίας κατηγορίας το οποίο έρχεται να αλλάξει την κατηγορία. Διαθέτει όμορφη σχεδίαση, ποιοτικά περιφερειακά, εξαιρετικά φρένα και κινητήρα, είναι άνετο και συμπαγές, με ελαφριά αίσθηση παρά τα 188 κιλά του,  μαζεμένο σε διαστάσεις, με εξοπλισμό που θα ζήλευαν scooter με διπλάσια τιμή. Ένα scooter ''πόλης'' με δυνατότητες εκτός αυτής, ευχάριστο στην οδήγηση και σίγουρα διαφορετικό απ' ότι γνωρίζουμε. Με το κόστος του στα 4.355euro, το νέο Zontes M310 υπόσχεται ότι εκτός των άλλων, θα σας μετακινήσει άνετα, απολαυστικά, με την sport διάθεση στα ύψη!

Προστασία αναβάτη από την MOTOMARKET

Κράνος Caberg Avalon Forge μπλε Yama, jacket Nordcode X-City Χειμερινόγάντια Five X-Rider Outdry, παντελόνι Nordcode Jeans Kevlar, μποτάκια Forma Swift Dry

 

Κατασκευαστής / Μοντέλο Zontes M310
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή (€) 4.355
Εγγύηση 2 χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4T, 1K, Y/Ψ, 1EEK, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 309
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) Δ.Α.
Συμπίεση Δ.Α.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Κιβώτιο διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT), ιμάντας
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1310
Ύψος σέλας (mm) 760
Μήκος (mm) 2010
Πλάτος (mm) 770
Ύψος (mm) 1350
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) 160
Βάρος (kg)   188
Ρεζερβουάρ (lt) 12
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 35mm, διαδρομή 110mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων, διαδρομή 86mm
ΕΛΑΣΤΙΚΑ  
Μπροστά 110/80-14
Πίσω  140/70-14
ΦΡΕΝΑ  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και δικάναλο ABS σύστημα της BOSCH 9.1M
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα 1 εμβόλου και δικάναλο ABS σύστημα της BOSCH 9.1M
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Λειτουργία με απομακρυσμένο κλειδί (Keyless), ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα σε δύο θέσεις, οθόνη TFT με τέσσερις εμφανίσεις (Recreation, Race, Street, Simplicity) με ψηφιακό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικό και μερικό χιλιομετρητή, θερμοκρασία ψυκτικού, στάθμη καυσίμου, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ρολόι, κ.α.), κρυφή υποδοχή για βάση κινητού, δύο θύρες USB φόρτισης κινητού USB QC3.0 με έξοδο ισχύος 18W σε κάθε θύρα, δύο ντουλαπάκια στην ποδιά (το ένα κλειδώνει), κεντρικό και πλαϊνό σταντ, LED φώτα μπροστά και πίσω, DRL φώτα, αυτόματη ενεργοποίηση φώτων, σύστημα ενημέρωσης πίεσης ελαστικών, διπλή χαρτογράφιση - Eco και Sport
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  33,3 / 7.500
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm)  3,2 / 5.500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 22:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Video Test Ride - Zontes M310 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon