.
Κατηγορία SYM
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 09:20

Test - SYM Joyride 300 2022 - Νέα δεδομένα

Στην κατηγορία των μεσαίων GT scooter ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός και κάθε λεπτομέρεια μετράει. Το SYM Joyride 300 θέλει να πάρει την πρώτη θέση στις πωλήσεις με διαφορά μιας ίντσας, παρέχοντας 16'' μπροστινό τροχό αλλά και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες.

 Του Βασίλη Κωστάκου

Φωτογραφίες : Βασίλης Κωστάκος

DSC_7471-web.jpg

GT με συμπεριφορά μοτοσυκλέτας

Τα GT scooter είναι μια χρηστική λύση για όσους ψάχνουν ένα μέσο μεταφοράς, ευέλικτο αλλά και με καλή προστασία, για την αστική τους μετακίνηση αλλά και για κάποιες μεγαλύτερες διαδρομές εκτός πόλης. Ο μεσαίος κυβισμός, δηλαδή 300 με 400 κυβικά, τα κάνει ευκολοδήγητα μέσα στην κίνηση αλλά και διαθέτουν αρκετό γκάζι για γρήγορες μετακινήσεις εκτός αστικών κέντρων. Βέβαια τα scooter με μεγάλο τροχό (16 ίντσες)  μπροστά δεν διαθέτουν την προστασία των GT αλλά προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια λόγω της μεγαλύτερης διαμέτρου. Τώρα το τοπίο των GT scooters αλλάζει όχι μόνο απέναντι στα scooter με μεγάλο τροχό αλλά και απέναντι στο ανταγωνισμό καθώς το νέο Joyride 300, αν και GT, διαθέτει μπροστινό τροχό 16 ιντσών.

DSC_7450-web.jpgΦυσικά όσο καλό και εάν είναι ένα δίτροχο, η πρώτη ματιά είναι πολύ σημαντική γι αυτό η ταϊβανέζικη εταιρία έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό του Joyride 300. Σημείο αναφοράς είναι οι λεπτές led λωρίδες (με 18 led) εμπρός που αγκαλιάζουν τους δύο από τους τρεις προβολείς και εκτελούν χρέη φώτων ημέρας (DRL), ενώ αντίστοιχου στυλ είναι και το πίσω ξεχωριστό φωτιστικό σώμα. Ένας τρίτος προβολέας στη μέση για τη μεγάλη σκάλα των φώτων προσφέρει μια πιο μοντέρνα και σπορτίβ σχεδίαση, ενώ η όλη κατασκευή συμπληρώνεται με καλοσχεδιασμένες ακμές. Η ζελατίνα - που ρυθμίζεται σε δύο θέσεις- παρά το γεγονός ότι είναι μεγάλη, δένει αρμονικά και σχεδιαστικά με το υπόλοιπο σύνολο, προσφέροντας άριστη προστασία σε κάθε σωματότυπο. Τέλος υπάρχει μια μεγάλη και άνετη σέλα δύο επιπέδων με μήκος 850mm και πλάτος 440mm, και μία σχάρα με χειρολαβές για τον συνεπιβάτη, που έχει μελετηθεί για την εύκολη προσθήκη βαλίτσας για όσους θα ήθελαν έναν extra αποθηκευτικό χώρο.

DSC_7453-web.jpgΣτιβαρότητα και άνεση

Στον τομέα των αναρτήσεων συναντάμε ένα αρκετά στιβαρό πιρούνι με διαδρομή 115 χιλιοστά, ενώ πίσω τα δύο αμορτισέρ έχουν κατά 15 χιλιοστά λιγότερη διαδρομή, δηλαδή 100 χιλιοστά, και ρυθμίζουν ως προς την προφόρτιση ελατηρίων. Τα φρένα αποτελούνται από ένα δίσκο 260 χιλιοστών με ακτινικά τοποθετημένη δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων, και πίσω συναντάμε μικρότερο δίσκο (240 χιλιοστά) και δαγκάνα δύο εμβόλων, ενώ για μεγαλύτερη ασφάλεια υπάρχει δικάναλο σύστημα abs της Continental. O τροχός εμπρός, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, είναι 16 ιντσών και διαθέτει πέντε διπλά μπράτσα, ενώ ο πίσω -ίδιας σχεδίασης- είναι κατά δύο ίντσες  μικρότερος για να μεγαλώσει όσο το δυνατόν ο αποθηκευτικός χώρος (35 λίτρα) κάτω από τη σέλα. Επιπροσθέτως υπάρχει και ένα ντουλαπάκι με έξοδο USB (5V 2A) για φόρτιση του κινητού, στη δεξιά πλευρά στο πίσω μέρος της ποδιάς. Ο πίνακας οργάνων είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακός, και σε μαύρο φόντο, με την ένδειξη της ταχύτητας άμεσα ορατή, όπως και η στάθμη καυσίμου, δύο ενδείξεις που απασχολούν περισσότερη ώρα τον οδηγό. Το ξεκλείδωμα και η εκκίνηση του κινητήρα γίνεται χωρίς κλειδί με σύστημα Keyless 2.0 το οποίο είναι δεύτερης γενιάς, περισσότερο προσανατολισμένο στον χρήστη - διαθέτει λειτουργία έκτακτης εκκίνησης που επιτρέπει την εκκίνηση του κινητήρα ακόμη και με χαμηλή στάθμη μπαταρίας στον πομπό. Ένας περιστροφικός διακόπτης στην θέση του κανονικού κλειδιού έχει αναλάβει τα πάντα, ακόμα και το άνοιγμα της σέλας ή το άνοιγμα της μικρής θύρας που αποκαλύπτει την τάπα του ρεζερβουάρ, που βρίσκεται ψηλά και ανάμεσα στα πόδια του οδηγού.

DSC_7541-web.jpgΓραμμικότητα και ασφάλεια

Ο κινητήρας είναι υγρόψυκτος με τέσσερις βαλβίδες και απόδοση είκοσι έξι ίππων στις 8.000 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 26 Nm στις 6.000 σ.α.λ. με εργοστασιακή κατανάλωση 3,6 l/100km -μια τιμή που είδαμε και εμείς σε μικτή χρήση-που σε συνδυασμό με το ρεζερβουάρ των 11,5 λίτρων δίνει μια αυτονομία πάνω 300 χιλιόμετρα. Όχι γιατί το Joyride είναι δίκυκλο τουρισμού, απλά στους περισσότερους μας αρέσει να πηγαίνουμε όσο το δυνατόν λιγότερες φορές στα βενζινάδικα. Η λειτουργία του κινητήρα είναι εντελώς αθόρυβη και η απόδοσή του τόσο γραμμική, κάτι που σε κάνει να νομίζεις ότι κάτι έπαθε ο κινητήρας καθώς επεμβαίνει ο κόφτης εάν ξεπεράσει κανείς τα 156 χλμ/ώρα. Δεν καταλαβαίνεις την απόδοσή του μιας και έρχεται ομαλά, και σε ωθεί σε ταχύτητες που σύμφωνα με την αθόρυβη λειτουργία του θα ήταν πιο χαμηλές. Ταχύτητες 100-120χ.α.ω. μπορούν εύκολα να διατηρηθούν με το SYM Joyride 300 που είναι πολύ σταθερό και στιβαρό και επειδή η ζελατίνα του προστατεύει πλήρως τον οδηγό, κινείσαι για ώρα σε μεγάλες διαδρομές ξεκούραστα. Σαν γνήσιο GT scooter προσφέρει δύο θέσεις για τα πόδια του οδηγού, ο οποίος κάθεται χαμηλά με το τιμόνι σχετικά ψηλά και κοντά στο κορμί του, έχοντας πλήρη έλεγχο, πατώντας και τα δύο πόδια άνετα στην άσφαλτο.

DSC_7442-web.jpgΟ μεγαλός τροχός -σε συνδυασμό και με το στιβαρό μπροστινό σύστημα κάνει τη διαφορά και δικαιώνει τη SYM για αυτή την απόφασή της. Μεγάλη ασφάλεια και άνεση στις λακκούβες ενώ ταυτόχρονα ο οδηγός πληροφορείται  για το που βρίσκεται ο τροχός. Λίγα σχετικά είναι τα κτυπήματα που θα μεταφερθούν στον συνεπιβάτη - η αχίλλειος πτέρνα όλων των scooter με τη κλασική διάταξη, ο οποίος σπάνια θα παραπονεθεί. Η μεγάλη σέλα αντίθετα θα κάνει ότι περνάει από το... κάλυμμά της για να κρατήσει όσο το δυνατόν πιο άνετους οδηγό και συνεπιβάτη, με μεγάλα και άνετα μερίδια να φροντίζουν για την παραμονή.  

Νέα δεδομένα

Η απόφαση της SYM να εφοδιάσει το Joyride με εμπρός τροχό δεκαέξι ιντσών βάζει φωτιά στον ανταγωνισμό και παράλληλα με την πολύ καλή τιμή του, μόλις 4.795 ευρώ, σίγουρα θα αποτελέσει μια πολύ καλή επιλογή  για ένα οικονομικό και πρακτικό scooter που παράλληλα διαθέτει και μια εντυπωσιακή εμφάνιση. Κύριοι η τράπουλα ανακατεύτηκε.

 

 DSC_7440-web.jpg

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κατασκευαστής SYM
Μοντέλο Joyride 300
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης ΑΕ
Τιμή 4.795
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, 4-χρονος 4-βάλβιδος
Κυβισμός 278,3cc
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός Continental
Εκκίνηση Μίζα
Μπαταρία   12V-3.5AH
Τύπος Συμπλέκτη Φυγοκεντρικός
Τύπος Κιβωτίου Αυτόματο
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο
Μήκος (mm) 2.215
Πλάτος  (mm) 765
Ύψος  (mm) 1400
Μεταξόνιο  (mm) Δ.Α.
Γωνία Κάστερ  (°) Δ.Α.
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος Σέλας  (mm) 765
Απόσταση από το Έδαφος  (mm) Δ.Α.
Ακτίνα Στροφής  (m) Δ.Α.
Βάρος γεμάτο  (kg) 186
Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ 11,5 L
Κατανάλωση καυσίμου 3,6 L / 100 Km (εργοστασίου)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι με διαδρομή 115mm
Πίσω Δύο ρυθμιζόμενα αμορτισέρ με διαδρομή 100mm
   
Τροχοί  
Μπροστά Αλουμινένιοι με 5 διπλά μπράτσα
Πίσω Αλουμινένιοι με 5 διπλά μπράτσα
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/70-16 52S
Πίσω 140/70-14 68S
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 260mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνα 4 εμβόλων και δικάναλο ABS της Continental
Πίσω Δίσκος 240mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και δικάναλο ABS της Continental
   
   
Ιπποδύναμη  
Μέγιστη Ισχύς (hp/σ.α.λ.) 26 ps /8000rpm
Μέγιστη Ροπή (kg/σ.α.λ.) 26 Nm /6000rpm
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Βασίλης Κωστάκος

Ο Βασίλης Κωστάκος ξεκίνησε να εργάζεται σαν free-lance δημοσιογράφος και φωτογράφος το 1990, ύστερα από ένα χρόνο εργασίας με το περιοδικό ΜΟΤΟ.

 Υπήρξε συνεργάτης σε πολλά περιοδικά και site του Ειδικού Τύπου ( Car&Driver, 2ΤΡΟΧΟΙ, 0-300, BIKEIT!, MotoGP World, ΜοτοΤρίτη, MotorNews, CycleRide, κ.ά.) αλλά και life-style περιοδικά όπως το Playboy και το Active by Nitro, ενώ για χρόνια διαχειριζόταν τη σελίδα MOTO στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ. Στενή σχέση είχε και με ιταλικά περιοδικά (Ιn Moto, Moto Sprint, La moto) όπου έχουν δημοσιευθεί άρθρα και φωτογραφίες του.

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του είναι αναμφίβολα η οδήγηση της Honda -Castrol RC45, της μοτοσυκλέτας που κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα WSBK, στην Ινδονησία, καθώς ήταν ο ένας από τους πέντε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο που προσκλήθηκαν από την αγωνιστική ομάδα.

Όταν δεν φωτογραφίζει σίγουρα θα οδηγεί κάποια μοτοσυκλέτα, αυτοκίνητο ή το αγαπημένο του ποδήλατο. Η λέξη "χιλιομετροφάγος" ίσως δεν είναι αρκετή για να τον χαρακτηρίσει καθώς ένα πρωινό ξεκίνησε με το Honda Varadero του από το σπίτι του στην Αθήνα, και την άλλη μέρα το μεσημέρι βρέθηκε στην Συρία.

Θα μπορούσε να είναι ο αγαπημένος φίλος των βενζινάδικων εάν δεν ήταν τόσο ελαφροπόδης. Κατάφερε να πετύχει σ' ένα VW Tuareg κατανάλωση 5,4 λίτρα/100 χλμ, μια επίδοση που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, εύκολα θα μπορούσε να βελτιωθεί κατά πολύ!

Βασίλης Κωστάκος Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 21:18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - SYM VF125 EFI Video Test Ride - SYM Joyride 300 16'' »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon