Κατηγορία Piaggio
Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020 18:59

TEST – Piaggio Beverly Tourer 350

Tον Νοέμβριο του 2019 η Piaggio επέκτεινε την γκάμα των Beverly 350, παρουσιάζοντας στην EICMA την έκδοση “Tourer”. Οι μετέπειτα παγκόσμιες εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού, καθυστέρησαν αρκετά το λανσάρισμα του μοντέλου στην αγορά, ωστόσο, μετά από αρκετούς μήνες, είχαμε επιτέλους το scooter στα χέρια μας για δοκιμή.

Του Κώστα Γαμβρούλη
Φωτογραφίες Τάκης Μανιάτης

Τρία είναι τα μοντέλα λοιπόν που συνιστούν την γκάμα των Beverly 350: H ομώνυμη, “απλή” έκδοση Beverly 350, το Beverly 350 S και το Beverly 350 Tourer της δοκιμής. Όλες οι εκδόσεις βασίζονται πάνω σε μια κοινή πλατφόρμα κινητήρα, πλαισίου και αναρτήσεων, με το S, να φέρει αισθητικές διαφοροποιήσεις που του προσδίδουν πιο sportive ύφος. Το Tourer από την άλλη, παρά του ότι δομικά δεν διαφέρει από τα άλλα δύο, φέρει κάποια πρόσθετα στοιχεία εξοπλισμού, που σίγουρα ανταποκρίνονται στην ονομασία του.

Ωστόσο τι εννοεί η Piaggio με την ονομασία της έκδοσης “Tourer”; Στέκει ως σενάριο ο άμεσο συνειρμός για τουριστική χρήση; Χωρίς να αμφισβητώ τις ικανότητες ενός scooter αυτής της τάξης κυβισμού σε ταξιδιωτική χρήση (τα scooter 300+ ταξιδεύουν πολύ άνετα, by the way), η πρόθεση των ιταλών δεν ήταν ακριβώς αυτή.

piaggio beverly tourer 350 13

To Beverly 350 Tourer είναι μια πιο πρακτική, και ίσως με μια διαφορετική οπτική, πιο “luxury” έκδοση σε σχέση με τις άλλες δύο. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά. Τα πρόσθετα στοιχεία του Tourer είναι: μια φιμέ ζελατίνα (ανεμοθώρακας) και ένα top case 36 λίτρων στο ίδιο χρώμα με το σκούτερ, εφοδιασμένο και με μαξιλαράκι πλάτης για τον συνεπιβάτη. Επίσης, η συγκεκριμένη έκδοση διατίθεται αποκλειστικά Grigio Materia χρώμα, δηλαδή γκρι.

Κατά τα άλλα, δεν υπάρχουν διαφορές σε σχέση με αυτά που γνωρίζουμε για τα Beverly 350. O κινητήρας, είναι το γνωστό υγρόψυκτο, μονοκύλινδρο, 4T και τετραβάλβιδο μηχανικό σύνολο των 330 κ.εκ., που αποδίσει 30,2 hp στις 8.250 rpm και μέγιστη ροπή 3,0 kg-m στις 6.250 rpm. Τα φρένα αποτελούνται από μονό δίσκο διαμέτρου 300 χλστ. μπροστά και από μονό δίσκο διαμέτρου 240 χλστ. πίσω, συνεργαζόμενους και στις δύο περιπτώσεις με διπίστονες πλευστές δαγκάνες.

piaggio beverly tourer 350 17

Οι τροχοί , έχουν διάμετρο 16” και 14”, μπροστά και πίσω αντιστοίχως και φέρουν ελαστικά σε διαστάσεις 110/70-16 και 150/70-14. Στις αναρτήσεις τώρα μπροστά έχουμε συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 35 χλστ. με διαδρομή 90 χλστ. και πίσω, δύο μονά αμορτισέρ, ρυθμιζόμενα ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου, με διαδρομή 81 χλστ.

Σχεδιαστικά το Beverly Tourer ακολουθεί πιστά τις γραμμές που ορίζουν την αισθητική της συγκεκριμένης οικογενείας μοντέλων. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο επίτευγμα της Piaggio πάντως, το γεγονός δηλαδή, ότι τα Beverly έχουν δημιουργήσει μια ξεχωριστή σχεδιαστική ταυτότητα, άμεσα αναγνωρίσιμη, που δεν την μπερδεύεις με τίποτα άλλο. Ρευστές γραμμές συνδυάζονται με κλασικά και σύγχρονα στοιχεία σε απόλυτη ισορροπία, με προσωπικό “κόλλημα”, να είναι η ουρά, που την θεωρώ την ομορφότερη στα scooter. Γούστα είναι αυτά…

piaggio beverly tourer 350 24

Από αποθηκευτικούς χώρους παράπονο δεν υπάρχει. Κάτω από την σέλα χωρά ένα full face κράνος και ένα jet (ή μικροπράγματα), ενώ στο επίσης όμορφα σχεδιασμένο και ταιριαστό top case, με λίγη χωροταξική προσπάθεια και αναλόγως των μεγεθών, μπορούν να αποθηκευθούν ακόμα και δυο full face κράνη. Στο ντουλαπάκι της ποδιάς που κλειδώνει, υπάρχουν δύο ευρύχωρα τμήματα δεξιά και αριστερά που μπορούν να δεχθούν έγγραφα, γάντια κ.α., ενώ διαθέσιμη είναι και θύρα φόρτισης USB για smartphone και άλλες συσκευές.

Ο πίνακας οργάνων δεν έχει αλλάξει και παραμένει κατά κύριο λόγο αναλογικός, με τρία “ρολόγια”, που πληροφορούν για στάθμη καυσίμου, ταχύτητα και θερμοκρασία ψυκτικού. Στο κεντρικό ταχύμετρο, υπάρχει επίσης και μια μονόχρωμη LCD οθόνη με πρόσθετες πληροφορίες και η εικόνα συμπληρώνεται από μια σειρά ενδεικτικών λυχνιών.

piaggio beverly tourer 350 19

Χωρίς να υπάρχουν ελλείψεις, ίσως ήρθε η ώρα για την ανανέωση του συγκεκριμένου τμήματος στα Beverly, με την προσθήκη και άλλων δυνατοτήτων σε ότι αφορά στην πληροφόρηση του οδηγού. Για παράδειγμα, ειδικά στην συγκεκριμένη Tourer έκδοση, η παρουσία ενός trip computer, θα ήταν φυσικά καλοδεχούμενη, όπως και μια γενικότερη αισθητική αναθεώρηση.

Πάντως όσο και αν –τουλάχιστον σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό- ο πίνακας οργάνων φαίνεται κάπως παρωχημένος, φέρει το σύστημα διασυνδεσιμότητας MIA της Piaggio και αυτό προσδίδει πόντους στο τεχνολογικό profile του scooter. Πέραν του ABS, το Beverly Tourer 350, διαθέτει επίσης ASR, δηλαδή Traction Control, απενεργοποιούμενο εύκολα από χειριστήριο στο τιμόνι.

piaggio beverly tourer 350 3

Η επέμβαση του είναι διακριτική και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται υπερβολή, αφού ο ροπάτος κινητήρας έχει την ισχύ να οδηγήσει σε πλαγιολίσθηση τον πίσω τροχό, ειδικά στα ολισθηρά σημεία της πόλης. Αυτό το διαπίστωσα με εμφατικό τρόπο σε έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας με γυαλισμένα πλακίδια, σε ένα κάθε άλλα παρά άτσαλο άνοιγμα του γκαζιού. Αφήστε το ASR ενεργοποιημένο λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος να μπει στο OFF.

Η θέση οδήγησης είναι η τυπική που περιμένεις για ένα scooter της κατηγορίας. Όρθιος κορμός, τιμόνι κοντά στα χέρια και άνετη σέλα, με στήριξη στην μέση, η οποία θυσιάζει ωστόσο ένα μέρος της… “άπλας” της, για τον συνεπιβάτη. Αυτός κάθεται σαν πασάς στο τμήμα που του αναλογεί, έχει φαρδιά πτυσσόμενα μαρσπιέ στη διάθεση του, χειρολαβές για στήριξη και μαλακή πλάτη στο top case.

piaggio beverly tourer 350 16

H οδηγική εντύπωση του Tourer δεν διαφέρει σε σχέση με τα υπόλοιπα Beverly 350. Πολύ καλή και ποιοτική κύλιση, άνεση και ευκολία. Το ζύγισμά είναι εξαιρετικό και πραγματικά απορείς που κρύβονται τα 191 κιλά του scooter όταν αυτό κινείται ακόμα και με πάρα πολύ μικρές ταχύτητες ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Ευελιξία υπάρχει, οι αλλαγές κατεύθυνσης γίνονται άμεσα και κάπως έτσι η κίνηση στην πόλη αποδεικνύεται παιχνιδάκι. Τα φρένα αποδίδουν επίσης πολύ καλά, σταματώντας έγκαιρά το scooter, ενώ τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης της Michelin αφήνουν το ABS στην ησυχία του, με την επέμβαση του να γίνεται όποτε, όταν και για όσο χρειάζεται.

Γενικά δύο πράγματα εντυπωσιάζουν στο Tourer 350. Το ένα είναι το πώς “εξαφανίζει” το μεγάλο βάρος του και το άλλα το πόσο εύκολα κάνει να δείχνουν τα πράγματα, κρύβοντας τα πραγματικά χιλιόμετρα με τα οποία κινείσαι. Εσύ κάθεσαι άνετα, οι αναρτήσεις φιλτράρουν εξαιρετικά τις εργολαβικές κακοτεχνίες των δρόμων και οδηγάς χαλαρά αλλά αυτό που διακόπτει την νιρβάνα σου, είναι η συνειδητοποίηση ότι όλοι οι άλλοι πάνε αργά.

piaggio beverly tourer 350 11

Δεν πάνε αργά, εσύ πας πιο γρήγορα και δεν το έχεις πάρει χαμπάρι, γιατί το Beverly Τourer 350 τα κάνει όλα να φαίνονται χαλαρά και εύκολα. Το αυτό ισχύει και στην διάσχιση “γρήγορων” αυτοκινητόδρομων και περιαστικών διαδρομών, όπου η πρόσθετη ζελατίνα κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Τόσο καλή, που τις μέρες που οδηγούσα το scoοter, έβγαζα το σώμα μου στο πλάι, αναζητώντας ένα ρεύμα αέρα να με δροσίσει γιατί ίδρωνα πολύ στο στήθος, που καλυπτόταν πλήρως, με μια ροή αέρα απλά να σκάει στην κορυφή του κράνους.

Τον χειμώνα αυτό θα είναι σωτήριο το καλοκαίρι η ζελατίνα μπορεί να αφαιρεθεί σχετικά εύκολα αφού πιάνει αρκετά στιβαρά στα μπράτσα των καθρεπτών. Πάντως με αυτή την κάλυψη και με την δυνατότητα του κινητήρα να κράτα ταχύτητες στα 120-130 χλμ./ώρα με μεγάλη ευκολία, τα ταξίδια φυσικά και είναι κάτι που θα μπορέσει να πραγματοποιήσει το Tourer, χωρίς δεύτερη σκέψη.

piaggio beverly tourer 350 15

Ισχύς υπάρχει διαθέσιμη και για παραπάνω, με τις ενδείξεις των 150 χλμ./ώρα στο κοντέρ, να μην αποτελούν σπάνιο φαινόμενο, ωστόσο ψηλά ανοίγει η όρεξη του μοτέρ, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5+ λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα αν μιλάμε για τέρμα γκάζι συνθήκες. Μέσα στην πόλη πάντως και με νορμάλ ρυθμούς σε μεικτή διαδρομή (+περιφερειακό δλδ) τα 3,7 λίτρα ήταν η μέση τιμή που μετρήσαμε.

piaggio beverly tourer 350 9

 Η τιμή του Beverly Tourer 350, είναι, με βάση τρέχουσα προσφορά, 5.490 ευρώ (από 6.110) και αυτό του δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα! Με αυτά τα χρηματα αποκτά κανείς ένα ολοκληρωμένο και δοκιμασμένο scooter, ικανό να αντεπεξέλθει, πέραν της καθημερινής μετακίνησης, και σε ταξίδια μικρού βεληνεκούς εκτός πόλης. Σε σχέση με το “απλό” Βeverly 350, το οποίο βρίσκεται στo Τοp-5 των ταξινομήσεων για το α΄εξάμηνο του 2020, κοστίζει 400 ευρώ παραπάνω (ισχύει και για αυτό προσφορά, στα 5.090 από 5.710 ευρώ), προσφέροντας το top case και την ζελατίνα ως έξτρα.

Ζελατίνα και top case μπορούν να τοποθετηθούν από τρίτους κατασκευαστές με λιγότερα χρήματα αλλά τα original της Piaggio είναι πολύ υψηλής ποιότητας και ταιριάζουν άψογα με το scooter τόσο σε ότι αφορά στην εφαρμογή όσο και στην αισθητική.

Αξίζει λοιπόν να κάνετε αυτή την υπέρβαση αποκτώντας ένα Beverly 350+ με εξτρά δυνατότητας στην μεταφορά και αποθήκευση φορτίου και στην προστασία από το κρύο και τον αέρα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευστής

Piaggio

Μοντέλο

Beverly 350 Tourer

Αντιπρόσωπος

Piaggio Hellas

Τιμή

5.490 ευρώ (από 6.110)

Εγγύηση

2 χρόνια

Κινητήρας

Μονοκύλινδρος 4-χρονος 4-βάλβιδος με 1 ΕΕΚ

Κυβισμός

330 cc

Διάμετρος/Διαδρομή

78 x 69 mm

Σχέση συμπίεσης

12,0 ± 0.5 : 1

Μέγιστη ισχύς

30,2 hp @ 8250 σαλ

Μέγιστη ροπή

3,0 kg-m @ 6250 σαλ

Τύπος μετάδοσης

Συνεχώς μεταβαλλόμενη

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Σύστημα ψύξης

Με υγρό

Σύστημα εκκίνησης

Μίζα

Τύπος συμπλέκτη

Αυτόματος Φυγοκεντρικός, υγρός πολύδισκος 

Πλαίσιο

Σωληνωτό δικτύωμα από χάλυβα υψηλής αντοχής

Ανάρτηση εμπρός

Yδραυλικό τηλεσκοπικό πιρούνι 35 χλστ., διαμέτρου 90 χλστ. 

Ανάρτηση πίσω

Αιωρούμενος βραχίονας με δύο υδραυλικά αμορτισέρ, ρυθμιζόμενης προφόρτισης 4 θέσεων, διαδρομή 81 χλστ. 

Φρένο εμπρός

Υδραυλικό δισκόφρενο 300mm με πλευστή δαγκάνα 2  ABS

Φρένο πίσω

Υδραυλικό δισκόφρενο 240mm με πλευστή δαγκάνα 2 εμβόλων ABS 

Τροχός εμπρός

3,00'' x 16''

Τροχός πίσω

4,00'' x 14''

Ελαστικό εμπρός

Χωρίς αεροθάλαμο 110/70-16"

Ελαστικό πίσω

Χωρίς αεροθάλαμο 150/70-14"

Μήκος/Πλάτος/Μεταξόνιο

2190 / 780 / 1560 χλστ. 

Βάρος 

191 kg

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ

12,5 lt

 

Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020 21:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – Piaggio Medley 150 S 2020
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ BIKEIT