.
Κατηγορία Piaggio
Πέμπτη, 05 Απριλίου 2012 12:49

Test – Piaggio Beverly 350ie ABS/ASR 2012

 

Ασφάλεια στην ποιότητα

 Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Νίκος Προβιάς

Οδηγήσαμε λίγο καιρό πριν την απλή έκδοση του νέου Beverly 350 χωρίς το ABS και το ASR και αναρωτηθήκαμε: Τι χρειάζεται τα ηλεκτρονικά συστήματα αφού πραγματικά είναι εξαιρετικό στην χρήση; Η απάντηση λέγεται Beverly 350 ABS / ASR.

Ποιότητα στην μετακίνηση

H Piaggio με το Beverly 350 έδωσε στην αγορά ένα scooter τελείως νέο, σχεδιασμένο από λευκό χαρτί. Το ποιοτικό 350 χτίστηκε πάνω σε νέο πλαίσιο και τελείως νέο κινητήρα, ο οποίος εκτός από τις μικρές διαστάσεις, προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις. Το 350 – που δεν αναγράφει πουθενά τον κυβισμό, είναι ένα από τα καλύτερα scooter που έχει κυλήσει τους τροχούς από την γραμμή παραγωγής –από όλες τις εταιρίες. Όντας ένα κλικ μεγαλύτερο σε διαστάσεις από τα 150-250 και με δυνατότητες να κινείται άνετα μέσα στην πόλη αλλά και πολύ έξω από αυτήν, θαυμάσαμε τον τρόπο με τον οποίο “ρόλαρε”, την ποιότητα που προσέδιδε στην οδήγηση. Οι άνετες αναρτήσεις, οι χώροι, η ποιότητα σε όλα τα σημεία, αλλά και οι κορυφαίες επιταχύνσεις, αλλά και το φρενάρισμα, μας κέρδισαν από την πρώτη στιγμή.

Το συνδυασμένο σύστημα φρένων του απλού μοντέλου, έδινε την δυνατότητα ακόμη και στον μέτριας εμπειρίας χρήστη να χρησιμοποιεί και τις δύο μανέτες αγόγγιστα, και το Beverly να φρενάρει απαλά, λες και οι τροχοί του πατούν πάνω κόλα. Και όταν μάθαμε την διαφορά τιμής με το μοντέλο με ABS και ASR, αναρωτηθήκαμε, “γιατί να δώσεις επιπλέον τα 400euro, αφού το σύστημα λειτουργεί εξαιρετικά;”.
Το μοντέλο με το ABS και ASR ξεχωρίζει μόλις από το σχετικό αυτοκόλλητο που βρίσκεται κάθετα τοποθετημένο στο μπροστινό φτερό, αλλά και το κουμπί που απενεργοποιεί το ASR, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το ηλεκτρονικό πολυόργανο. Όλα τα υπόλοιπα είναι ίδια, μόνο ο χρωματισμός στο γκρι που έχει συνδυαστεί με την κόκκινη σέλα και τα αντίστοιχα πλαστικά, κάνει την διαφορά, και προσωπικά, μας αρέσει και πάρα πολύ.

Έγιναν τα τρία, δύο (τα έμβολα)

Τεχνικά, η δαγκάνα των τριών εμβόλων που βρισκόταν μπροστά, στο απλό μοντέλο, για να λειτουργεί το σύστημα συνδυασμένης πέδησης, δεν υπάρχει πλέον. Στην θέση της έχει τοποθετηθεί μία δαγκάνα δύο εμβόλων, και ο αισθητήρας του ABS, ενώ πίσω το σύστημα έχει παραμείνει ίδιο. Αυτό σημαίνει πως ο αναβάτης δεν απολαμβάνει συνδυασμένη πέδηση, έχει όμως στην διάθεσή του το ABS που λειτουργεί εξαιρετικά. Εκεί που στο απλό μοντέλο πατώντας και τα δύο φρένα το Beverly αντιδρούσε σαν να το ρούφαγε η άσφαλτος, και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούσε να γλιστρήσει, τώρα ο αναβάτης μπορεί να πατήσει άφοβα τα φρένα δίχως άγχος.

Η διαφορά  είναι  εμφανής στο φρενάρισμα, και η δύναμη του συστήματος δεν έχει μειωθεί καθόλου. Είναι ελαφρώς διαφορετική η αίσθηση, μιας και φρενάρει δίχως να επηρεάζει ο ένας τροχός τον άλλο, αλλά σίγουρα ο αναβάτης μπορεί να φρενάρει άφοβα, όσο θέλει. Το σύστημα λειτουργεί εξαιρετικά, ενεργοποιείται λίγο πριν μπλοκάρουν οι τροχοί, και ίσα που καταλαβαίνεις την λειτουργία του, αφού δεν επιμηκύνει παρά ελάχιστα τις αποστάσεις, ακόμη και σε βρεγμένο οδόστρωμα. Σίγουρα, προσφέρει ασφάλεια, και αν μπορείς να το έχεις διαθέσιμο, θα το έχεις.

Κορυφαίο σύστημα πρόσφυσης

Από την πλευρά του, το ASR, το σύστημα antispin της Piaggio, είναι αυτό που νομιζεις ότι δεν χρειάζεσαι, μέχρι να οδηγήσεις το μοντέλο που το χρησιμοποιεί. Το σύστημα, όπως και το ABS, προέρχονται απευθείας από το Aprilia RSV4, μιας και η μαμά Piaggio δεν έχει εξελίξει κάτι τέτοιο. Έχει φροντίσει όμως η Aprilia για την εξέλιξη του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα superbike, όπου και πήρε και παγκόσμιο τίτλο το 2010. Το σύστημα λοιπόν, το οποίο απενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού ακόμη και εν κινήσει, φροντίζει για την ασφάλεια του αναβάτη σε γλιστερό οδόστρωμα. Αισθητήρες που βρίσκονται τοποθετημένοι στον πίσω τροχό διαγνώνουν την ολίσθηση, και κόβουν αυτόματα την ηλεκτρονική ανάφλεξη, επιτρέποντας στον αναβάτη να συνεχίσει την πορεία του δίχως σπινάρισμα.

Αν χρειάζεται στο Beverly; Κάθε σύστημα ασφαλείας είναι θεμιτό για οδήγηση χωρίς προβλήματα, αλλά, παρά το ότι το Beverly είναι γραμμικό στην απόδοσή του, διαθέτει και μία πολύ καλή και άμεση μετάδοση, που του χαρίζει σπιρτόζικες ρεπρίζ. Έτσι ώστε, με ενεργοποιημένο το ASR και όταν ανοίγεις απότομα το γκάζι, σε εκκίνηση, ύστερα από κλειστή στροφή, να νιώθεις το “κόψιμο” της απόδοσης, και να αισθάνεσαι ευγνώμων που δεν γλίστρησε ο τροχός. Μέσα στην πόλη, όπου οι δρόμοι είναι γλιστεροί, καταλαβαίνεις σύντομα ότι είναι απαραίτητο. Σε ανοιχτές στροφές, ακόμη και αν περάσεις νερά, καταλαβαίνεις πότε ενεργοποιείται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σε αρχίζει στα απανωτά “κοψίματα” έτσι ώστε να αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά. Συνεχίζεις να επιταχύνεις και μάλιστα μπορείς να κρατήσεις το γκάζι ακόμη και στο τέρμα, αφήνοντας τη δουλειά στο ηλεκτρονικό σύστημα πρόσφυσης.

Επιπρόσθετη ασφάλεια

Είναι καλύτερο το Beverly Sport Touring 350 με το ABS και το ASR, από το απλό μοντέλο; Είναι καλύτερο, και μπορείς να το καταλάβεις ακόμη και με μία απλή βόλτα. Δοκίμασε και τα δύο, για να δεις πόσο ποιοτικό είναι το απλό, και ν α καταλάβεις πόσο καλή δουλειά στο θέμα ασφαλείας έχει κάνει η Piaggio. Αλλά μετά, όταν οδηγήσεις την έκδοση με το ABS / ASR, πιθανότατα θα μετανιώσεις που δεν έδωσες τα 400euro παραπάνω ώστε να εξασφαλίσεις επιπρόσθετα την ηρεμία σου στην καθημερινή μετακίνηση.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Κατασκευστής Piaggio
Μοντέλο Beverly Sport Touring 350ie ABS/ASR
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 5.200euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας Μονοκύλινδρος 4-χρονος 4-βάλβιδος με 1 ΕΕΚ
Κυβισμός 330 cc
Διάμετρος/Διαδρομή 78 x 69 mm
Σχέση συμπίεσης 12,0 ± 0.5 : 1
Μέγιστη ισχύς 32,9 hp (24,5 kW) - 8250 σαλ
Μέγιστη ροπή 32,3 Nm - 6250 σαλ
Τύπος μετάδοσης Συνεχώς μεταβαλλόμενη
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Καταλύτης / Εξάτμιση Τριοδικός με αισθητήρα λ
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική, μεταβαλλόμενη αβάνς
Σύστημα λίπανσης ξηρό κάρτερ
Σύστημα ψύξης Με υγρό
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος Φυγοκεντρικός
Πλαίσιο Σωληνωτό δικτύωμα από χάλυβα υψηλής αντοχής
Ανάρτηση εμπρός Yδραυλικό τηλεσκοπικό πιρούνι με ελικοειδή ελατήρια διαδρομής 100 mm
Ανάρτηση πίσω Αιωρούμενος βραχίονας με δύο υδραυλικά αμορτισέρ (& ελικοειδή ελατήρια) διπλής ενέργειας ρυθμιζόμενης προφόρτισης 4 θέσεων, διαδρομή 66 mm
Φρένο εμπρός Υδραυλικό δισκόφρενο 300mm με πλευστή δαγκάνα 2 εμβόλων και ABS
Φρένο πίσω Υδραυλικό δισκόφρενο 240mm με πλευστή δαγκάνα 2 εμβόλων και ABS
Τροχός εμπρός 3,00'' x 16''
Τροχός πίσω 4,00'' x 14''
Ελαστικό εμπρός Χωρίς αεροθάλαμο 110/70-16"
Ελαστικό πίσω Χωρίς αεροθάλαμο 150/70-14"
Μήκος/Πλάτος/Μεταξόνιο 2215/760/1560 mm
Βάρος κενό 179 kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 13 lt
Μέγιστη ταχύτητα 138 km/h
Εκπομπές καυσαερίων Euro III

 

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

 

Περισσότερα αναφορικά με το Beverly 350 Sport Touring θα βρείτε στο αναλυτικό άρθρο

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
BikeIt.gr Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 17:01

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test – Piaggio Beverly Sport Touring 350 - 2012 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon