.
Κατηγορία Piaggio
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 03:00

Test - Piaggio MP3 Yourban LT 300i

 

Scooter -Αυτοκίνητο!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Νίκος Προβιάς

Πως λέμε υπερ – αυτοκίνητο ή υπερ scooter; Έτσι ακριβώς το Piaggio MP3 Yourban LT, δίκαια μπορεί να χαρακτηρίζεται ως… scooter-αυτοκίνητο. Με τρεις τροχούς, κορυφαία ανάρτηση και πρόσφυση, ποδόφρενο και άδεια οδήγησης αυτοκινήτου, γίνεται ο απόλυτος σύμμαχος για καθημερινή μετακίνηση!

MP3 παντού!

Τα MP3 παρουσιάστηκαν το 2006 με στόχο να προσθέσουν ασφάλεια στην καθημερινή μετακίνηση, και να προσελκύσουν αγοραστικό κοινό από το χώρο του αυτοκινήτου, στο χώρο της μοτοσυκλέτας. Ως ένα ασφαλές δίτροχο μέσο μετακίνησης, το MP3 της Piaggio κέρδισε, και συνεχίζει να κερδίζει μερίδιο της αγοράς, που βρήκε σε αυτό την λύση στην καθημερινή μετακίνηση. Ποιο φτηνό σε κτήση και χρήση αλλά και πιο εύχρηστο από ένα αυτοκίνητο, πιο φιλικό και περισσότερο ασφαλές από ένα απλό δίτροχο scooter. Με τις εκδόσεις 125, 250, 300 και 400 κυβικά αρχικά, το MP3 ακολούθησε το LT, η έκδοση για οδήγηση με δίπλωμα αυτοκινήτου, αλλά και το υβριδικό μοντέλο HYS.

Και μετά από αυτά, ήταν η σειρά του Yourban να συμπληρώσει την γκάμα, αποτελώντας ένα πιο σύγχρονο οπτικά, πιο μικρό σε μέγεθος, νεανικό και σπορ MP3. Είναι όμως και πιο μαζεμένο συγκριτικά σε διαστάσεις, κάτι που φαίνεται στο μάτι, από το πρώτο δευτερόλεπτο: Το Yourban είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του: You – Urban, εσύ στην πόλη δηλαδή, με ότι συνεπάγεται αυτό. Μικρές διαστάσεις, όμορφες γραμμές, νεανική διχρωμία, επιθετικό χαρακτήρα, ένα προσανατολισμένο στην καθημερινή χρήση τρίτροχο.
Και για να μην υπάρχει σύγχυση αναφορικά με το όνομα MP3, το Yourban είναι ελαφρύτερο κατά 16 κιλά (σύμφωνα με την Piaggio), ενώ το πάτωμά του είναι χαμηλότερο κατά 20mm.

Το συνολικό του μήκος αναφορικά με το MP3 είναι μειωμένο κατά 120mm (2160mm – 2040mm) ενώ το μεταξόνιο έχει μικρύνει κατά 50mm (1490mm – 1440mm). Το συνολικό πλάτος παραμένει ίδιο, στα 760mm, ενώ και οι δύο μπροστινοί τροχοί είναι μεγαλύτεροι σε διάσταση (13 ιντσών από 12) ενώ και τα ελαστικά είναι στενότερα και με χαμηλότερο προφίλ (110/70 από 120/70).
Στην πόλη με δίπλωμα αυτοκινήτου
Το Yourban έχει μικρότερο μπροστινό τμήμα, καλλίγραμμο και αιχμηρό, με τον προβολέα ενσωματωμένο στο τιμόνι, αντίθετα με το MP3 που διαθέτει ογκώδη ποδιά, με δύο φανάρια τοποθετημένα εκατέρωθεν. Το συνολικό ύψος του Yourban είναι χαμηλότερο, ενώ και η ζελατίνα του fering είναι μίνιμαλ μπροστά στου MP3. Οι μπροστινοί τροχοί διαθέτουν μικρά φτερά για προστασία από τα νερά και ομορφιά, ενώ η πλάτη του συνεπιβάτη στο νέο Yourban απουσιάζει.

Όσον αφορά στις διαφορές του MP3 Yourban, με το MP3 Yourban LT, εστιάζονται σε σημεία που δεν γίνονται εύκολα ορατά και είναι απαραίτητα για την νέα ταυτότητα, αλλά και την έγκριση τύπου για οδήγηση με δίπλωμα αυτοκινήτου. Το LT είναι το ίδιο οπτικά, αλλά και σε όλες του τις διαστάσεις, με το απλό MP3 Yourban, εκτός του μετατροχίου, που είναι αυξημένο στους εμπρός τροχούς, στα 465mm από 420mm. Τα μπροστινά φλας είναι μοτοσυκλετιστικού τύπου, και εξέχουν από το κυρίως σώμα, αντί να είναι τοποθετημένα απευθείας στην πλαστική ποδιά. Μία ακόμη αλλαγή αφορά στην τοποθέτηση ενός ποδόφρενου που βρίσκεται τοποθετημένο στο δεξί μέρος του πατώματος, το οποίο δεν αναιρεί τα δύο χειροκίνητα του τιμονιού, και λειτουργεί συνδυαστικά στους μπροστινούς και τον πίσω τροχό.

Αυτές οι διαφορές με το απλό μοντέλο Yourban, καθιστούν το LT ιδανικό για οδήγηση ακόμη και με δίπλωμα αυτοκινήτου μόνο. Ουσιαστικά, ο αναβάτης του Yourban LT νομιμοποιείται να το οδηγεί μόνο με δίπλωμα αυτοκινήτου, αλλά μιας και η αστυνομία δεν γνωρίζει την νομοθεσία επακριβώς, οδηγείται το ίδιο άνετα και από όσους είναι κάτοχοι διπλώματος μοτοσυκλέτας.

Τεχνολογία και χρήση

Σαν γνήσιο MP3, το Yourban 300i LT χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα ανάρτησης, τύπου γέφυρας, το οποίο μεταφέρει δυνάμεις από τον ένα τροχό στον άλλο, προσφέροντας πρόσφυση ανεξάρτητα από την ποιότητα του εδάφους. Το σύστημα αυτό αποτελείται από δύο ξεχωριστές αναρτήσεις, οι οποίες λειτουργούν συνδυαστικά, μιας και συνδέονται σε δύο γέφυρες. Η μία παραμένει σταθερή, και η άνω, μετακινείται σαν πλάστιγγα, μεταφέροντας τις δυνάμεις που ασκεί η μία ανάρτηση, στην άλλη. Έτσι εξουδετερώνει μεγάλο ποσοστό της δύναμης, η οποία ενεργεί στον άλλο τροχό ως πίεση, που πιέζει στο έδαφος τον τροχό, δίνοντας πρόσφυση. Τόσο απλά.

Το Yourban 300i LT διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα κλειδώματος της ανάρτησης, κάτι που βοηθά να στέκεται το MP3 όρθιο σταματημένο, μιας και η ιδιαίτερη ανάρτηση θα το αφήσει να ξαπλώσει. Αν συνηθίσει κανείς την χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος, μπορεί να το ενεργοποιεί λίγο πριν σταματήσει στα φανάρια. Με την κίνηση του διακόπτη στην θέση κλειδώματος, λίγο πριν ακινητοποιηθούν οι τροχοί, το MP3 Yourban κλειδώνει κάθετα, και ο αναβάτης κάθεται αναπαυτικά στο φανάρι, δίχως να ακουμπάει τα πόδια στο έδαφος. Το σύστημα θα ξεκλειδώσει αυτόματα μόλις το γκάζι ανοίξει και η ταχύτητα του οχήματος ξεπεράσει τα δέκα χ.α.ω.. Αμέσως το Yourban 300i LT θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργική κατάσταση, μία κίνηση ωστόσο που θα χρειαστεί συνήθεια όταν θέλεις να θέλεις να ακινητοποιήσεις το scooter. Συνηθισμένος στα δίτροχα, σβήνεις τον διακόπτη, και πας να κατέβεις, ενώ το MP3, θα πέσει και αυτό από την πλευρά σου.

Πρέπει να ενεργοποιείς το σύστημα κλειδώματος όταν σταματάς, μετά να βάζεις το χειροκίνητο χειρόφρενο για να μην τσουλήσει, και έπειτα να κλείνεις τον κεντρικό διακόπτη, σβήνοντας τον κινητήρα και την παροχή ρεύματος. Προσοχή επίσης θα χρειαστεί η κίνηση του scooter δίχως την χρήση του κινητήρα, ειδικά σε κατηφορικά τμήματα. Σε περίπτωση που το σύστημα κλειδώματος της ανάρτησης, είναι ενεργοποιημένο και ο κινητήρας σβηστός, το MP3 θα παραμείνει σε κάθετη στάση, μέχρι να περάσει τα δέκα χ.α.ω., και να απενεργοποιηθεί ξαφνικά, στέλνοντας το βάρος του απότομα όπου τύχει.

Βαριά αίσθηση, αέναη συμπεριφορά

Είναι βαρύ μπροστά, όντας σταματημένος, δεν μπορείς να το κινήσεις, ή να το μετακινήσεις ακόμη και σβηστό. Νιώθεις το βάρος στο μπροστινό τμήμα, το οποίο επιδρά στις πολύ κλειστές στροφές, όμως εξανεμίζεται με μία ποιοτική απόσβεση κραδασμών από τις αναρτήσεις, κατά την πορεία. Η λειτουργία των αναρτήσεων είναι τόσο απλουστευμένη που ο αναβάτης νιώθει ασφάλεια σε κάθε κίνηση. Ανεξάρτητα με το οδόστρωμα, την ποιότητά του, ακόμη και αν αυτό είναι υγρό ή στεγνό, οι τροχοί πιέζονται με τέτοιο τρόπο στο έδαφος, βρίσκοντας πάντα πρόσφυση.

Το Yourban LT παραμένει στην τροχιά του ότι και αν χτυπήσουν οι τροχοί, και κερδίζει την εμπιστοσύνη του αναβάτη συνεχώς. Καπάκια υπονόμων, λακκούβες, γραμμές τραμ και τρένου, αποσβένονται από την ανάρτηση πριν φτάσουν στα χέρια του αναβάτη. Το μόνο που θα αισθανθεί αυτός θα είναι ένα μικρό χτύπημα, το οποίο θα ισοδυναμεί με το 10% της πραγματικής δύναμης που υπέστη ο τροχός. Το υπόλοιπο 90% θα έχει απορροφηθεί από την ανάρτηση, ενώ την ίδια ώρα οι τροχοί θα παραμένουν σε επαφή με το οδόστρωμα. Η ποιότητα με την οποία πραγματοποιείται αυτή η λειτουργία είναι τέτοια που σε κάνει να ενισχύεις την ύπαρξη του συστήματος και να αναρωτιέσαι πραγματικά για την ασφάλεια που προσφέρουν τα δίτροχα, scooter ή μοτοσυκλέτες, δεν παίζει ρόλο.

Όπως και αν στρίψεις, σε ότι βάθος και αν πέσει ένας από τους μπροστινούς τροχούς, το σύστημα της ανάρτησης θα δουλέψει ευεργετικά, και το Yourban LT θα παραμείνει στην πορεία του, αλλά και στο ύψος του, δίχως αλλαγή πορείας. Προτιμά το πέρασμα από λακκούβες ή ανέβασμα σε πεζοδρόμια υπό γωνία, μιας κι έτσι το σύστημα λειτουργεί καλύτερα, επιτρέποντας στην παράλληλη ανάρτηση να αποσβέσει το χτύπημα. Στα εγκάρσια χτυπήματα με τους δύο τροχούς ταυτόχρονα, το χτύπημα θα είναι μεγαλύτερο, όχι όμως απογοητευτικό.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο μπροστινό σύστημα και στους δύο τροχούς, ενοχλείσαι λίγο από την σφιχτή λειτουργία της πίσω ανάρτησης, η οποία με τα δύο αμορτισέρ, δείχνει να υστερεί αναλογικά. Η διαφορά άνεσης είναι εμφανής βέβαια και το μπροστινό τμήμα φαίνεται να δουλεύει σαν χαλί.

Νιώθεις πως ο πίσω τροχός μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά, αφού σε σχέση με την εμπιστοσύνη του μπροστινού, το πίσω μέρος παραμένει “μοτοσυκλετιστικό”. Κι όμως, σε περίπτωση που ακόμη και με το γκάζι στο τέρμα, ο τροχός σπινάρει, σε βρεγμένο ή γλιστερό οδόστρωμα, το MP3 Yourban LT θα διατηρήσει την πορεία του και θα σε γλυτώσει από μία πτώση που θα είχες στην περίπτωση αντίστοιχου συμβάντος, οδηγώντας δίτροχο scooter.

Μπορείς ωστόσο να κινηθείς πολύ γρήγορα μέσα στην πόλη, αδιαφορώντας για τις γλιστερές συνθήκες του οδοστρώματος. Ένας γρήγορος αναβάτης θα εκμεταλλευτεί το κορυφαίο μπροστινό σύστημα και θα καταφέρει να στρίψει ακόμη και με πλαγιολισθήσεις στα φρένα, κάτι, όχι συνηθισμένο στις δυνατότητες των scooter.

Τα φρένα του, είναι άλλος ένας τομέας στον οποίο το MP3 Yourban πλεονεκτεί έναντι του δίτροχου ανταγωνισμού. Το μπροστινό απαιτεί δύναμη για να λειτουργήσει σωστά, και σε καμία περίπτωση δεν φοβίζει με μπλοκαρίσματα των τροχών. Ακόμη και αν μπλοκάρουν οι τροχοί, η ανάρτηση συμπιέζεται, η σταθερότητα παραμένει, και ο αναβάτης δεν κινδυνεύει. Το πίσω, θέλει και αυτό δύναμη, όταν χρησιμοποιηθεί αυτόνομα, για να σταματήσει το MP3. Και τα δύο μαζί, ανεβάζουν σημαντικά το επίπεδο φρεναρίσματος, αλλά η κορύφωση έρχεται με την χρήση μόνο του πεντάλ, που βρίσκεται τοποθετημένο δεξιά στο πάτωμα. Με την πίεση του ποδιού, ενεργοποιούνται τα φρένα και στους τρεις τροχούς ταυτόχρονα, και το Yourban LT σταματάει ακαριαία, συμπιέζοντας τις αναρτήσεις του, και πιέζοντας τους τροχούς στο έδαφος. Κανένα γλίστρημα, καμία περιττή κίνηση δε συμβαίνει, και όλα γίνονται ακούραστα και με ασφάλεια. Ένα εκπληκτικό σύστημα το οποίο δικαιολογεί στο 100% την ύπαρξή του.

Φιλικές επιδόσεις και αίσθηση

Ο κινητήρας είναι ο γνωστός τετράχρονος 278 κυβικών που χρησιμοποιούν τα scooter της Piaggio. Είναι τετράχρονος μονοκύλινδρος υγρόψυκτος και τετραβάλβιδος, και σχεδιασμένος για να αποδίδει γλυκά τα 22 άλογά του. Με στόχο την εύκολη μετακίνηση, αποδίδει ομαλά και καταφέρνει να κινεί ικανοποιητικά το MP3 Yourban LT. Δείχνει όμως λίγος για τα 217 “στεγνά” κιλά του, και ποτέ δεν θα καταφέρει να οδηγήσει το σύνολο στα όρια του από άποψης σταθερότητας και κρατήματος. Επιταχύνει ομαλά μέχρι να ξεπεράσει τα 80 χ.α.ω. και από κει και πέρα, το δούλεμά του σε υψηλές στροφές περιστροφής, θα κινήσει σβέλτα το Yourban. Οι ταχύτητες πορείας ανάμεσα στα 100 με 120 χ.α.ω. διατηρούνται αβίαστα, και ο αναβάτης δεν θα προβληματιστεί ακόμη και αν διαθέτει δύο άτομα στην μεγάλη σέλα του. Μέχρι και στα 130 + χιλιόμετρα τελικής, το Yourban θα προσφέρει την σπορ αίσθησή του αβίαστα και με ασφάλεια.

Η αίσθηση που σου δίνει ωστόσο κατά την οδήγηση, είναι αυτή ενός πλατύ scooter. Έχοντας συνηθίσει σε scooter με έναν τροχό μπροστά, το MP3 Yourban LT θα χρειαστεί υπολογισμό για να περάσεις ανάμεσα από σταματημένα οχήματα. Δεν είναι το πλάτος αυτό που ενοχλεί, όσο το ότι οι τροχοί βρίσκονται αρκετά έξω, και νιώθεις ότι μπορεί να ακουμπήσουν κάπου – το οποίο είναι πολύ πιθανό. Η θέση οδήγησης είναι άνετη, το τιμόνι φαρδύ με σωστές γωνίες, διαθέτει ένα πληρέστατο πάνελ οργάνων, ενώ καταφέρνει να είναι ευρύχωρο για τα πόδια του αναβάτη, με ικανοποιητικού μεγέθους σέλα. Το πλάτος της είναι βολικό, χωράει άνετα δύο ευμεγέθης ενήλικες, ενώ μπορείς να πατάς άνετα στο έδαφος, όντας σταματημένος.  Εκτός από ελαφρύτερη αίσθηση και μαζεμένες διαστάσεις, το Yourban προσφέρει τα μέγιστα στην ενεργητική ασφάλεια.

Αδιαφορώντας για την ολισθηρότητα του δρόμου, ο αναβάτης διαθέτει χρόνο για να ανταπεξέλθει σε όποιο γλίστρημα προκύψει, αντί να πέσει με το παραμικρό στην άσφαλτο, όπως θα γινόταν με ένα δίτροχο scooter. Ταυτόχρονα, ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από την σέλα που χωράει άνετα δύο jet κράνη ή ένα full face και κάποια πράγματα, θα φροντίσει για την τακτοποίηση των πραγμάτων του αναβάτη.

Ενεργητική ασφάλεια

Όντας ένα εκπληκτικό σε ενεργητική ασφάλεια scooter, το MP3 Yourban 300i LT καταφέρνει να σε κερδίζει σε αυτή τη μορφή. Έχοντας οδηγήσει την απλή σειρά MP3, γνωρίζεις την ποιότητα στην αστική μετακίνηση που προσφέρει το σύστημα της ανάρτησης. Η σύγχρονη σχεδίαση του Yourban προσφέρει στυλ και μαζεμένες διαστάσεις σε όλους τους αναβάτες, ανεξαρτήτως δίτροχης εμπειρίας. Καταφέρνει να συγκεντρώνει τα βλέμματα των οδηγών αυτοκινήτου στους οποίος και στοχεύει, ενώ και οι μοτοσυκλετιστές θα εντυπωσιαστούν με την απλότητα που προσφέρει στην καθημερινή μετακίνηση.

Η άνεση και πολυτέλεια στην οδήγηση είναι ένα μοναδικό προσόν που θα εκτιμήσουν όλοι ανεξαιρέτως, οι οποίοι στο πρόσωπο του Yourban 300i LT, θα βρουν έναν καθημερινό σύμμαχο για ασφαλή μετακίνηση.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Piaggio
Μοντέλο MP3 Yourban LT 300
Τιμή 5.990 euro
Εγγύηση Δύο χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος 4-χρονος 4-βάλβιδος
Κυβισμός 278 cc
Διάμετρος/Διαδρομή 75 x 63 mm
Σχέση συμπίεσης 11 ± 0,5 : 1
Μέγιστη ισχύς 22.3 hp (16.7 kW) - 7750 rpm
Μέγιστη ροπή 24 Nm - 6000 rpm
Τύπος μετάδοσης Συνεχώς Μεταβαλλόμενη
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός
Καταλύτης / Εξάτμιση Τριοδικός με αισθητήρα λ
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική, μεταβαλλόμενη αβάνς
Σύστημα ψύξης Με υγρό
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος φυγοκεντρικός
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο
Ανάρτηση εμπρός Αρθρωτή ανάρτηση με βραχίονες αποτελούμενους από δοκούς αλουμινίου με μέγιστη γωνία κλίσης 40°, μέγιστη διαδρομή συστήματος 270 mm και ηλεκτρουδραυλικό σύστημα κλειδώματος εμπρόσθιας ανάρτησης. Διαδρομή αμορτισέρ 95 mm
Ανάρτηση πίσω Αιωρούμενος βραχίονας με δύο υδραυλικά αμορτισέρ διπλής ενέργειας ρυθμιζόμενης προφόρτισης 4 θέσεων, διαδρομή 122mm
Φρένο εμπρός Δυο υδραυλικά δισκόφρενα Ø240mm. Η δεξιά μανέτα ενεργοποιεί δυο δαγκάνες με 2 έμβολα Ø30mm η καθεμία. Ποδόφρενο με επενέργεια σε όλους τους τροχούς.
Φρένο πίσω Υδραυλικό δισκόφρενο Ø240mm. Η αριστερή μανέτα ενεργοποιεί δαγκάνα με 2 έμβολα Φ22mm.
Χειρόφρενο: ενεργοποιεί μηχανικά δεύτερη δαγκάνα στο πίσω δισκόφρενο
Τροχός εμπρός 3,00'' x 13'' x 2
Τροχός πίσω 3,75'' x 14''
Ελαστικό εμπρός Χωρίς αεροθάλαμο 110/70-13"
Ελαστικό πίσω Χωρίς αεροθάλαμο 140/60-14"
Μήκος/Πλάτος/Μεταξόνιο 2040/760/1440 mm
Ύψος σέλας 780 mm
Βάρος κενό 217 kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 11 lt
Μέγιστη ταχύτητα 118 km/h
Εκπομπές καυσαερίων Euro III

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 17:00

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon