.
Κατηγορία Kymco
Πέμπτη, 07 Μαϊος 2015 12:00

Test - Kymco Agility 200i 16+ 2015

 

Σταθερή αξία, “plus” ευκολία!

 


Της Τζο Λαδά

Η σειρά Agility της Kymco είναι αδιαμφισβήτητα η κορωνίδα της εταιρίας, καθώς αποδεικνύεται και η πιο “καλοπουλημένη”. Πως το κατάφερε αυτό; Με συνεχείς ανανεώσεις ως προς την ασφάλεια αλλά και την ευκολία του αναβάτη, καλή ποιότητα κατασκευής, χαμηλή κατανάλωση και κρατώντας παράλληλα τις τιμές στα χαμηλότερα επίπεδα της κατηγορίας. Κι αν σας καλάρεσε οποιοδήποτε Agility μπορεί να είχατε στα χέρια σας μέχρι τώρα, έρχεται το Agility 200i 16+ για να σας κάνει να σκεφτείτε σοβαρά ένα... upgrade!

“Plus” στους χώρους

Το “απλό” 200i μοντέλο της εταιρίας είχε μεν όλα τα καλά του κόσμου (χαμηλό ύψος σέλας, εξαιρετικές αναρτήσεις, δισκόφρενα μπροστά και πίσω, μεγάλους τροχούς, αξιόπιστο κινητήρα), υπολειπόταν όμως σ’ ένα κομμάτι που αποτελεί σοβαρό κριτήριο για την αγορά ενός scooter: στους χώρους αποθήκευσης. Με την τοποθέτηση του ρεζερβουάρ κάτω από τη σέλα και στην προσπάθεια να κρατηθούν οι συνολικές διαστάσεις του scooter σε επίπεδα μικρής μοτοσυκλέτας (το μεταξόνιο αγγίζει μόλις τα 1,340mm), ο αναβάτης δεν μπορούσε να χωρέσει τίποτε άλλο στο χώρο αυτό, πέραν ενός αδιάβροχου και μικροαντικειμένων. Έρχεται λοιπόν το “16+” να μας πει πως, εκτός από τους ωραιότατους, μεγάλους τροχούς (16” μπροστά και 14” πίσω), που απέδειξαν πολλάκις πόσο πολύ βοηθούν στην εύκολη προσπέλαση των ανωμαλιών των τραγικών μας δρόμων, τώρα το Agility 200i 16+ μας δίνει ΚΑΙ χώρους!

Κάτω από τη σέλα, λοιπόν, θα βρούμε χώρο ικανό να φιλοξενήσει ένα κράνος ανοιχτού τύπου, “plus” (πόσο μ’ αρέσει αυτό το λογοπαίγνιο) το αδιάβροχο και τα συμπαρομαρτούντα που φιλοξενούνταν κάτω από τη σέλα του προηγούμενου μοντέλου. Το ντουλαπάκι στο εσωτερικό της ποδιάς παραμένει στη θέση του, παίρνοντας κι αυτό ένα “plus” με την προσθήκη πρίζας τύπου αναπτήρα, για τη φόρτιση του κινητού σας. Οπότε, παύετε ν’ ανησυχείτε μήπως κλείσει το κινητό σας από μπαταρία, ενώ είστε στους δρόμους για τις διάφορες δουλειές σας- κινητό στην πρίζα, κλειδώνετε το πορτάκι και φύγατε (- η φόρτιση δεν θα αδειάσει την μπαταρία του Agility...)!

Μ’ ένα σμπάρο... τρία τρυγώνια


Καθώς αρεσκόμεθα και στις λαϊκές θυμοσοφίες, με την αλλαγή της θέσης του ρεζερβουάρ η Kymco πέτυχε δυο σκοπούς: την αύξηση του αποθηκευτικού χώρου, φυσικά, αλλά και την ακόμα σημαντικότερη ανακατανομή του κέντρου βάρους του scooter χαμηλά και μπροστά. Έτσι λοιπόν, ξεχνάμε τη γνωστή αίσθηση παλαιότερων scooter, πως αποτελούνται από δύο ξεχωριστά κομμάτια και το πίσω καθορίζει τη συμπεριφορά του μπροστινού κομματιού. Περνάμε σε αίσθηση καλοστημένης μοτοσυκλέτας, με το κέντρο βάρους κάτω από τα πόδια του αναβάτη και αμέσως αναβαθμίζεται η συνολική συμπεριφορά τoυ scooter, με σαφή στιβαρότητα στις αλλαγές κατεύθυνσης.

Θες κι άλλο “plus”; Η τάπα του ρεζερβουάρ μετακινήθηκε κι εκείνη με τη σειρά της, αφού αυτό δεν εδράζεται πλέον κάτω από τη σέλα και τοποθετήθηκε στο αριστερό εσωτερικό μέρος της ποδιάς, αποκτώντας μάλιστα τάπα αεροπορικού τύπου. Μάλιστα! Έτσι λοιπόν και δεν θα χρειάζεται να σηκώνεσαι από τη σέλα σε κάθε στάση στο βενζινάδικο, και θα ανεβαίνεις ψυχολογικά κάθε φορά που θα βλέπεις την όμορφη αλουμινένια τάπα του ρεζερβουάρ.

 Ανανεωμένο “look”


Εκτός λοιπόν από τις σημαντικές αυτές αλλαγές, η Kymco προέβη και σ’ ένα συνολικό φρεσκάρισμα της εικόνας του Agility 200i 16+ σε σχέση με το 200i. Έτσι λοιπόν, ο κεντρικός LED προβολέας γίνεται μεγαλύτερος και βρίσκεται στο ασημί χρώματος κέντρο της μάσκας, ενώ τα επίσης LED φλας τοποθετούνται και πάλι στη μάσκα, αλλά στα πλευρικά μαύρα ματ σημεία της. Ο χρωματισμός αυτός συνεχίζει στις πλευρές του σώματος των πλαστικών μερών για να καταλήξει κάτω από την ασημί ουρά του scooter και να δέσει οπτικά με το μαύρο ματ χρώμα της σέλας. Σε χαλάει το ασημί; Έχει και λευκό πέρλα, μπλε ματ και μαύρο η Kymco, να διαλέξεις!

Το πίσω σώμα των φώτων διαθέτει ενιαίο κρύσταλλο για το stop και τα φλας και η ανοδική του σχεδίαση, σε συνδυασμό με την καθοδική του προβολέα μπροστά, δίνει μια αιχμηρή αίσθηση στο σύνολο.
Ο συνεπιβάτης θ’ απολαύσει τη βόλτα του στην άνετη αντιολισθητική σέλα με το εξαιρετικά μαλακό αφρώδες, τόσο μαλακό που σε μεγάλες μετακινήσεις θ’ αρχίσουν μαζί με τον αναβάτη να νιώθουν την πλαστική βάση της σέλας στα καθιστικά τους κόκκαλα - μικρό το κακό, μιας και μπορεί να βελτιωθεί με λίγα χρήματα. Το ύψος της σέλας στα 760mm θα δυσκολέψει τους κάτω του μετρίου σε ύψος αναβάτες.
Η πλαστική μαύρη ματ σχάρα της ουράς αποτελεί παράλληλα και χειρολαβή για το συνεπιβάτη, ενώ τα μαρσπιέ του είναι αναδιπλούμενα κι εμφανίζονται μ’ ένα απλό πάτημα στο κουμπί του κέντρου στροφής τους. Αυτό σημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν θ’ ανοίξουν μόνα τους, παρά μόνον όταν εσείς το επιθυμήσετε.

Ο πίνακας οργάνων δεν αποτελεί το απαύγασμα της τεχνολογικής εξέλιξης, καθώς οι ενδείξεις της ταχύτητας και της στάθμης της βενζίνης παραμένουν αναλογικές, με μοναδικό ψηφιακό στοιχείο το πινακάκι ολικού και μερικού χιλιομετρητή από κάτω τους και τις λυχνίες φλας και φώτων να παραμένουν κι αυτές κλασσικές. Το σύνολο, όμως, του πίνακα είναι μικρό και περιεκτικό και ο σχεδιασμός της ανάποδης πυραμίδας τον βοηθά να κρατήσει έναν κάπως πιο “σπορτίφ” χαρακτήρα.
Τα χειριστήρια φλας, κόρνας, σινιάλου αριστερά στο τιμόνι και σκάλας φώτων και μίζας δεξιά, παραμένουν κι αυτά σε κλασσικό στυλ, αφού η Kymco φαίνεται ν’ αποφάσισε να επενδύσει σε ουσιαστικές αλλαγές στο Agility χωρίς να εκτοξεύσει το κόστος του, οπότε τα μη ουσιώδη διατηρήθηκαν ίδια και παραμένουν λειτουργικά.

 Κανόνες καλής συμπεριφοράς


Ο τετράχρονος, ψεκαστός, μονοκύλινδρος κινητήρας 163cc (και όχι 200) αποδίδει, σύμφωνα με την εταιρία, 11 ίππους στις 7.500σ.α.λ. με ροπή 1,2kg στις 5.500rpm. Η νέα χαρτογράφηση του ψεκασμού υπόσχεται βελτιωμένες, από το προηγούμενο μοντέλο, επιδόσεις, επιτάχυνση, ρεπρίζ, εκπομπές καυσαερίων και κατανάλωση. Η τελευταία ανακοινώνεται στο 1lt κάθε 45 χιλιόμετρα οδήγησης, με την προϋπόθεση πως κινείστε με μέση ωριαία ταχύτητα τα 50km/h.
Σαν συμπεριφορά, δείχνει ν’ ακολουθεί κανόνες “καλών τρόπων”, καθώς η επιτάχυνση δεν θα σου πάρει τα μυαλά αλλά διαθέτει το πολύ καλό στοιχείο ότι παραμένει γραμμική σε όλο το φάσμα των στροφών, χωρίς “πεσμένες” χαμηλές στροφές κι εξάρσεις στις υψηλές. Το Agility 200i 16+ θα κινηθεί άνετα μέσα στην πόλη και στις λεωφόρους με 80km/h στο κοντέρ, επίδοση που δεν θα ξεπεράσει κατά πολύ στον ανοιχτό δρόμο, φτάνοντας τα 100km/h.

Αυτό θα κουράσει τον αναβάτη μόνον εάν αυτός κινείται κυρίως σε μεγάλες λεωφόρους και το δίκτυο της εθνικής οδού, όμως το Agility 200i 16+ δεν έχει φτιαχτεί γι’ αυτή τη χρήση. Το επανασχεδιασμένο πλαίσιο έχει καλή συνεργασία με τις αναρτήσεις τηλεσκοπικού πηρουνιού διαδρομής 95mm μπροστά και διπλού αμορτισέρ διαδρομής 75mm πίσω. Σε κίνηση άνω των 80km/h και υπό κλίση, ο αναβάτης θα αισθανθεί μια ελαφρά ταλάντωση στο πλαίσιο, η οποία όμως παραμένει ελαφρά και δε μεγαλώνει όσο κι αν ανοίξετε το γκάζι, δεν περνά στο τιμόνι και σαφώς δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.
Το σύστημα πέδησης παίρνει από εμένα προσωπικά “plus-plus-plus”, καθώς ο δίσκος διαμέτρου 260mm μπροστά και ο αντίστοιχος 240mm πίσω επιβραδύνουν το Agility στο επιθυμητό κάθε φορά επίπεδο, με εξαιρετική αίσθηση στις μανέτες των φρένων.

 Ήρθε η ώρα για αναβάθμιση!


Η σειρά Agility αγαπήθηκε εξαρχής από το ελληνικό αγοραστικό κοινό. Το χαμηλό κόστος κτήσης, η καλή ποιότητα κατασκευής και η χαμηλή κατανάλωση είναι στοιχεία που “ανέβασαν” την Kymco στην κορυφή του πίνακα πωλήσεων. Εάν οι μετακινήσεις σας επιβάλλουν διαδρομές μέσα στην πόλη, το Agility 200 16+, είναι η λύση. Αν όμως έχετε να κινηθείτε και εκτός πόλης, υπάρχουν άλλες επιλογές από τη γκάμα της Kymco, όπως το Movie S 150i, που διαθέτει εντελώς άλλο κινητήρα ο οποίος αποδίδει 13,5hp στις 8.000σ.α.λ. και η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 130km/h, πράγμα που επιτυγχάνεται και από το κατά 11kg ελαφρύτερο σύνολο. Η επιλογή αυτή κοστίζει και περίπου 500€ παραπάνω, οπότε η επένδυσή σας πρέπει σίγουρα να γίνει με γνώμονα το κύριο πεδίο κινήσεων σας.
Με καίριες αλλαγές αλλά και με κόστος κτήσης μόλις στα 2.255€ και διετή ολική εγγύηση, η εταιρία δείχνει πως σέβεται το κοινό της και ανταποδίδει την αγάπη που τόσα χρόνια αυτό της έχει δείξει. 16+ λοιπόν!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Kymco
Μοντέλο Agility 200i 16+
Αντιπρόσωπος Moto Trend
Τιμή € 2.255
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, αερόψυκτος, 1ΕΕΚ, 2V
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 52,4X57,8
Κυβισμός (cc) 163
Σχέση συμπίεσης (:1) 9,5
Τροφοδοσία ηλεκτρονικός ψεκασμός
Ανάφλεξη ηλεκτρονική CDI
Εκκίνηση Μίζα/μανιβέλα
Κιβώτιο Αυτόματο
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Τελική Σχέση μετάδοσης ιμάντας
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο με κεντρική ραχοκοκκαλιά
Μήκος  (mm) 2040
Πλάτος  (mm) 735
Ύψος (mm) 1210
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) 140
Ύψος σέλας (mm) 760
Μεταξόνιο (mm) 1340
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ρεζερβουάρ (lt) 7
Βάρος (kg) 119
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι με διαδρομή 95mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ με διαδρομή 75mm
Τροχοί / ελαστικά
Μπροστά 100/80-16
Πίσω 120/80-14
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm
Επιδόσεις
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 11,2 / 7.500
Ροπή εργοστασίου (Nm / σ.α.λ.) 12 / 5.500

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Μαϊος 2015 12:57

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Kymco Like 125 2014 Test - Kymco X-Citing 400i ABS 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon