.
Κατηγορία Kymco
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 17:51

Πρώτη επαφή – KYMCO Xciting-S 400i ABS Noodoe

Με στόχο την κορυφή!

Toυ Κώστα Γαμβρούλη 
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης / Αρχείο 

Αν παρακολουθήσει κανείς την πορεία της KYMCO στον χρόνο, αυτή ακολουθεί την τυπική εξελικτική διαδικασία των κατασκευαστών της Ασίας. Σταθερά και μελετημένα βήματα, των οποίων ο διασκελισμός έχει ανοίξει… επικίνδυνα για τους ανταγωνιστές της, τα τελευταία χρόνια. Η KYMCO πλέον, τρέχει!

Το πρώτο δείγμα της νέας της εποχής, ήταν το AK 550i, ένα scooter που τοποθετείται στην πιο απαιτητική κατηγορία των αυτόματων δίτροχων και το οποίο δεν έχει τίποτα απολύτως να ζηλέψει από τον ανταγωνισμό! Η εταιρεία, έχοντας πλέον δηλώσει με πάταγο ότι μπαίνει σε μια νέα φάση, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο με την ανανέωση ενός μοντέλου της σειράς Xciting και συγκεκριμένα αυτού της έκδοσης των 400 κ.εκ.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της εταιρείας είναι αυτός της “επίθεσης” στα… υψηλά κλιμάκια, αφού η κατηγορία των GT scooter στα 400 κ.εκ. είναι επίσης πολύ απαιτητική και το να έχει κανείς το καλύτερο scooter στην γκάμα του, προσδίδει αδιαμφισβήτητα, μεγάλο κύρος.

Γιατί –μην γελιέστε- στόχος της KYMCO με το νέο αυτό μοντέλο δεν είναι απλά το γέμισμα της γκάμας και η παρουσία στην κατηγορία από… υποχρέωση. Στόχος είναι η κορυφή και μετά από την πρώτη μας επαφή με το Xciting-S 400i ABS Noodoe, θα λέγαμε ότι έχει όλα τα φόντα για να το πετύχει!

Περί σχεδίασης

Πολλά είναι αυτά που έχουν αλλάξει στο νέο Xciting-S 400i ABS Noodoe. Ξεκινώντας από την σχεδίαση, αυτή είναι χωρίς καμία αμφιβολία δυναμική, “δηλώνοντας” άμεσα ότι πρόκειται για ένα scooter με sport χαρακτηριστικά. Οι σχεδιαστές της KYMCO, προτίμησαν σαφώς τις “αιχμηρές” γραμμές ενώ με έξυπνο και καλαίσθητο τρόπο, χρησιμοποιώντας επίπεδα και διχρωμίες, κατάφεραν να “σπάσουν” την μονοτονία των μεγάλων επιφανειών, μειώνοντας οπτικά τον όγκο.

XCITING S 400 02

Αυτό διακρίνεται έντονα στα πλαϊνά πλαστικά του θώρακα και της ποδιάς, καθώς και στα πλαστικά της ουράς, δυο σημεία, όπου τα scooter συνήθως “βαραίνουν” οπτικά. Το Xciting-S 400i ABS Noodoe, χωρίς να αποτελεί αντιγραφή, έχει αρκετές σχεδιαστικές συγγένειες με το AK 550i, καταφέρνοντας όμως σε μερικά σημεία, όπως για παράδειγμα το πίσω φωτιστικό σώμα, να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό! Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα πολύ όμορφο scooter, το οποίο ενώ είναι δύσκολο να περάσει απαρατήρητο, δεν είναι κραυγαλέο και διατηρεί τις ισορροπίες, χωρίς κάποιο στοιχείο του να “καπελώνει” τα υπόλοιπα. “Ισορροπημένα δυναμικό”, είναι αυτό που περιγράφει την σχεδίαση του.

 Περί εξοπλισμού

 Ένα 400άρι GT scooter θα πρέπει να είναι πολύ καλά εξοπλισμένο και η KYMCO δεν έκανε “εκπτώσεις” στο συγκεκριμένο τομέα. Όλα τα φώτα είναι full LED, ενώ  ο μπροστινός προβολέας έχει λειτουργία DRL (φώτα ημέρας), σύμφωνη με τις προδιαγραφές που ορίζει η EE.

XCITING S 400 10

Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρως ψηφιακός και αποτελείται από τρεις οθόνες, δύο LCD δεξιά και αριστερά και μια κεντρική, TFT, στην οποία προβάλλονται οι πληροφορίες της πλατφόρμας διασύνδεσης, Noodoe: Πλοήγηση, πληροφορίες για τον καιρό και σημεία ενδιαφέροντος, “ραντάρ” που εντοπίζει συνοδοιπόρους με scooter που φέρουν επίσης Noodoe, custom skins που μπορεί να δημιουργήσει ο χρήστης και πολλά άλλα. Ο χειρισμός είναι πολύ εύκολος μέσω δύο διακοπτών στην δεξιά πλευρά του τιμονιού. Στο τιμόνι επίσης, βρίσκεται και ο διακόπτης που ανοίγει ηλεκτρομαγνητικά την σέλα του οδηγού για να αποκαλυφθεί ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από αυτή.

XCITING S 400 19

Ο χώρος επαρκεί για να αποθηκευτεί ένα full face κράνος, μαζί με κάποια άλλα αντικείμενα. Σημειώνουμε εδώ, πως ανοίγει μόνο το τμήμα της σέλας του οδηγού και όχι όλη μαζί, όπως είναι το σύνηθες. Σε ότι αφορά στην σέλα, αυτή έχει επανασχεδιαστεί με το μπροστινό της μέρος να είναι πιο στενό, για να διευκολύνεται η πρόσβαση των ποδιών στο έδαφος κατά τις στάσεις, ενώ ένα μαξιλαράκι στηρίζει την μέση του οδηγού και αποτρέπει την προς τα εμπρός μετατόπιση του συνεπιβάτη, στα φρεναρίσματα. 

XCITING S 400 17

Υπάρχουν επίσης δύο ντουλαπάκια, στην ποδιά για την αποθήκευση μικροπραγμάτων, τα οποία κλειδώνουν. Φυσικά το ABS δεν θα μπορούσε να λείπει (9.1 Bosch), ενώ θετική είναι και η παρουσία του χειρόφρενου, με λεβιέ στο αριστερό τμήμα του τιμονιού, που πέρα από το προφανές, βοηθά πολύ και στις στάσεις για πληρωμή διοδίων κτλ. Άλλη μια ευχάριστη εξοπλιστική προσθήκη είναι αυτή της ρύθμισης του ύψους της ζελατίνας σε πέντε θέσεις, χωρίς την χρήση εργαλείων. Αυτό είναι δυνατό, με την απασφάλιση ενός μοχλού, στην βάση στήριξης της ζελατίνας , κάτι που βέβαια δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται εν κινήσει.

 Περί κινητήρα, πλαισίου και περιφερειακών

Το πλαίσιο είναι επανασχεδιασμένο, με γνώμονα την αύξηση της ακαμψίας ειδικά στην περιοχή του λαιμού, όπου δένει με δύο τιμονόπλακες το πιρούνι 41 χλστ. και διαδρομής 110 χλστ. του scooter. H ΚΥΜCO έχει φροντίσει επίσης ώστε ο κινητήρας να εδράζεται με νέες στιβαρές βάσεις στο πλαίσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα εγγενές πρόβλημα ακαμψίας των scooter στην περιοχή αυτή. Σε ότι αφορά τώρα στον κινητήρα, αυτός είναι υγρόψυκτος μονοκύλινδρος με έναν εκκεντροφόρο στην κεφαλή να οδηγεί τέσσερις βαλβίδες.

Untitled 1

Η χωρητικότητα του είναι 400 κ.εκ. και ανήκει στην νέα γενιά των G5 μηχανικών συνόλων της KYMCO, έχοντας υποστεί μια εκτεταμένη επανασχεδίαση σε πολλά μέρη του. Υπάρχοθυν επίσης και τα αρχικά “SC” στην ονομασία του (G5-SC), που προκύπτουν από το αγγλικό “Super Charged”. Φυσικά δεν πρόκειται για κάποιο είδος υπερτροφοδότησης αλλά για την βελτιστοποίηση της εισαγωγής του αέρα στον κινητήρα. Υπάρχει επίσης και ένα έξυπνο σύστημα ψύξης του λαδιού με εσωτερική στο κάρτερ ψύκτρα στα τοιχώματα της οποίας οδηγείται και διέρχεται ψυκτικό υγρό.  Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι 36 ίπποι στις 7.500 σ.α.λ. και 3,9 kg-m ροπής, τιμές που είναι σαφώς βελτιωμένες σε σχέση με το προηγούμενο Xciting, εδικά σε ότι αφορά στην ροπή και στην κατανομή αυτής. Σε ότι αφορά στα φρένα, τα δύο δισκόφρενά τύπου “μαργαρίτα”, με τις διπίστονες ακτινικές δαγκάνες είναι που κλέβουν τις εντυπώσεις μπροστά.

 Στον δρόμο

Κατά την παρουσίαση μας δόθηκε φυσικά η ευκαιρία να οδηγήσουμε το νέο Xciting-S 400i ABS Noodoe, με την KYMCO να έχει αποθηκεύσει στο navigation του Noodoe μια διαδρομή στην Αθήνα και στα πέριξ αυτής, που περιελάμβανε δρόμους με κίνηση αλλά και ανοικτά κομμάτια. Βέβαια από την στιγμή που ήμασταν “εντός έδρας”, μας δόθηκε το ελεύθερο να παρεκκλίνουμε τις πορείας αυτής κατά βούληση αν το θέλαμε και αυτό κάναμε, αφού πρώτα ακολουθήσαμε για λίγο την διαδρομή, ώστε να διαπιστώσουμε τις δυνατότητες του Noodoe στην πλοήγηση.

Πραγματικά, όπως μας είχαν ενημερώσει και κατά την παρουσίαση, η πλοήγηση του Noodoe, έχει προσαρμοστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει το μέγιστο στην πληροφορίας, χωρίς να αποσπά την προσοχή του αναβάτη από τον δρόμο. Μπορεί κανείς να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα προβάλλονται οι οδηγίες της πλοήγησης στην κεντρική TFT οθόνη και μεταξύ αυτών, υπάρχει και η κλασική απεικόνιση με τον χάρτη μιας περιοχής, το στίγμα και την κατεύθυνση.

Ωστόσο υπάρχει και ένα πολύ απλοποιημένο navigation mode σαν επιλογή, που δείχνει την γενική κατεύθυνση με ένα βέλος και με δύο απλές ενδείξεις, τον αριθμό των στενών και την απόσταση (σε μέτρα), μέχρι την επόμενη στροφή / αλλαγής πορείας. Αυτό το mode, το βρήκαμε αρκετά χρήσιμο μέσα στον πυκνό αστικό ιστό. Για κίνηση σε λεωφόρους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, το κλασικό mode με τον χάρτη είναι καταλληλότερο. Το γεγονός πάντως ότι ο αναβάτης έχει την δυνατότητα να επιλέξει τρόπο απεικόνισης για την πλοήγηση, είναι αν μη τι άλλο πολύ εξυπηρετικό και καλοδεχούμενο. 

porti epafi kymco xciting s 400 kinisi 2


Μετά από αυτή την σύντομη γνωριμία με το Noodoe και αφού δεν υπήρχε ο κίνδυνος να… χαθούμε, στρέψαμε όλη μας την προσοχή στο scooter και στην αίσθηση του. Λίγο δύσκολό να μην το κάνεις αυτό βέβαια αφού από τα πρώτα χιλιόμετρα, το νέο Xciting-S 400i ABS, εντυπωσιάζει με τον δυναμικό sport χαρακτήρα του! Απέχοντας πολύ από το να χαρακτηριστεί άβολο ή “σκληρό” λόγο αυτής του της ιδιότητας, το scooter σε κερδίζει αμέσως με την εξαιρετική ισορροπία που πετυχαίνει μεταξύ άνεσης και οδηγικής συμπεριφοράς. Η σέλα είναι μεγάλη και οι χώροι αρκετοί, ενώ το τιμόνι πέφτει βολικά και φυσικά στα χέρια. Πάρα του ότι ανήκει σαφώς στην GT κατηγορία, δεν σου δίνει αυτή την απόλυτη “μέσα” και “καναπεδάτη” αίσθηση που βγάζουν άλλη εκπρόσωποι του είδους.

porti epafi kymco xciting s 400 kinisi 6

Κάθεσαι πολύ άνετα αλλά παράλληλα αισθάνεσαι ότι έχεις τον έλεγχο. Το γενικότερο πρόσταγμα ζωηράδας, το δίνει ο κινητήρας, με την πολύ καλή του απόδοση. Έχει αρκετή  δύναμη από χαμηλά και η μετάδοση δεν κόβει αυτό τον ενθουσιασμό στις εκκινήσεις, σε σημείο που βρεθήκαμε να πλαγιολισθαίνουμε αρκετές φορές από την ισχύ, όταν ανοίγαμε απότομα το γκάζι στους ολισθηρούς αστικούς δρόμους. Ίσως ένα traction control να μην ήταν τελικά υπερβολική προσθήκη, ειδικά για τους αρχάριους αναβάτες. Το Xciting-S 400i ABS συνεχίζει να επιταχύνει πολύ θετικά όσο κρατάς το γκάζι ανοικτό και δεν ήταν λίγες οι φορές που είδαμε 150+ χιλιόμετρα στο κοντέρ, όταν οι δρόμοι ήταν πιο ανοικτοί και η κυκλοφορία αραιή. Γενικά η απόκριση του γκαζιού ήταν άψογη, είτε επρόκειτο για εκκινήσεις, είτε για ρεπρίζ, δεν ένοιωθες να “μένεις” από ισχύ ποτέ και πουθενά.

porti epafi kymco xciting s 400 kinisi 11

Με την απόδοση του κινητήρα να εντυπωσιάζει, θα ήταν πραγματικά κρίμα να μην υπάρχει υποστήριξη από το πλαίσιο και τα περιφερειακά και ευτυχώς, τέτοιο θέμα δεν διαπιστώθηκε. Ανιθέτως! Το Xciting-S 400i ABS το νοιώθεις στιβαρό και “δεμένο” ως σύνολο, χωρίς κάποιο τμήμα του να έχει τάσεις… ανεξαρτητοποίησης. Ακόμα και στις εσκεμμένα άγαρμπες και απότομές αλλαγές κατεύθυνσης, το scooter αντιδρούσε ενιαία, χωρίς να προκαλεί κανένα είδος ανησυχίας, ενώ στις ανοιχτές παρατεταμένες έμενε καρφωμένο στην τροχιά που του όριζες, δίχως να χρειάζεται διορθώσεις.

porti epafi kymco xciting s 400 kinisi 7

Τα φρένα είναι ένας τομέας, όπου κατά παράδοση η KYMCO, διαπρέπει και στην περίπτωση του Xciting-S 400i ABS, η παράδοση αυτή δεν χάλασε! Εξαιρετική η αίσθηση στις μανέτες και άμεσο φρενάρισμα από οποιαδήποτε ταχύτητα. Τώρα σε ότι αφορά στα commuting καθήκοντα του, τα 195 κιλά του (στεγνού) βάρους, δεν τα νοιώσαμε πουθενά. Οι ελιγμοί ακόμα και σε καταστάσεις πολύ πυκνής κίνησης ήταν εφικτοί, χωρίς να αισθάνεται κανείς ότι ζορίζεται ή  καταβάλει μεγάλο έργο. Ο μόνος περιορισμός, ήταν οι φυσικές διαστάσεις του scooter. Για αυτό άλλωστε δεν μπορεί να γίνει κάτι, σε κάθε περίπτωση πάντως το Xciting-S 400i ABS, είναι ένα δίτροχο που δεν θα σε κάνει να το σκεφτείς διπλά και τριπλά για να κατέβεις στο κέντρο μαζί του, αφού η κίνηση στην πόλη του βγαίνει σαν κάτι απόλυτα φυσικό, εύκολο και απλό.

 Πρώτες εντυπώσεις; Άριστές!

Με αυτές τις –ομολογουμένως εντυπωσιακές- αρετές, το scooter θέτει υποψηφιότητα για την κορυφή της κατηγορίας σε ότι αφορά στην οδηγική συμπεριφορά και όχι μόνο. Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, αυτό θα το αποφανθούμε όταν το παραλάβουμε για την πλήρη δοκιμή του, ωστόσο αυτές οι πρώτες εντυπώσεις ήταν κάτι παραπάνω από θετικές! Το Xciting-S 400i ABS Νοοdoe, μας θύμισε σε πολλά σημεία το AK 550i και αυτό είναι αν μη τι άλλο τίτλος τιμής για ένα GT 400 κ.εκ.! Πριν λοιπόν μπούμε σε διαδικασίες συγκρίσεων, μπορούμε απλά να το κρίνουμε ως μονάδα και ναι, είναι πάρα πολύ καλό, ένα scooter το οποίο θα το προτείναμε ανεπιφύλακτα σε όποιον ψάχνεται στην συγκεκριμένη κατηγορία. Πόσο μάλλον όταν η τιμή του στα 6.990 ευρώ (6.690 μετρητοίς) το κάνει πολύ δελεαστικό και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επιλογών.

Tεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής ΚΥΜCO
Μοντέλο Xciting-S 400i ABS Noodoe
Αντιπρόσωπος Moto Trend SA 
Τιμή 6.990 ευρώ (6.690 μετρητοίς) 
Εγγύση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, μονοκύλινδρος, SOHC
Χωρητικότητα 400 κ.εκ.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός Ψεκασμός 
Ανάφλεξη Ψηφιακή 
Εκκίνηση Μίζα
Μετάδοση CVT 
Τελική μετάδοση Ιμάντας 
Πλαίσιο Ατσάλινο από σωλήνες κυκλικής διατομής
Τύπος Τύπου διαμάντι
Μήκος  (mm) 2.190
Πλάτος  (mm) 799
Ύψος  (mm) 1.344 - 1.433 (ανάλογα την θέση της ζελατίνας 
Μεταξόνιο (mm) 1.570
Ύψος σέλας  (mm) 805
Βάρος  (kg) 195 (κενό)
Ρεζερβουάρ  (lt) 12,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Συμβατικό ηλεσκοπικό πιρούνι, διάμετρος 41mm, διαδρομή 110mm
Πίσω Δύο μονά αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου 
Ελαστικα
Μπροστά 120/70-17
Πίσω 160/60-17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι τύπου μαργαρίτα με ακτινικής έδρασης δαγκάνες δύο εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS
Επιδόσεις εργοστασίου
Ιπποδύναμη (hp / rpm) 36,04/7.500
Ροπή (kgm / rpm) 3,9 / 6.000

Φωτογραφίες Στατικές

Φωτογραφίες Kίνησης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 15:52

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - KYMCO AK550i ABS Noodoe 2017 TEST - KYMCO Xciting-S 400i ABS Noodoe 2019 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon