.
Κατηγορία Kymco
Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017 13:00

TEST - KYMCO AK550i ABS Noodoe 2017

 

Kαλάσνικωφ Scooter! 

 

Αν το AK ως κωδική ονομασία θυμίζει κάτι, αυτό είναι το AK-47, το γνωστό επιθετικό τυφέκιο των σοβιετικών που σχεδίασε ο Μιχαήλ Τιμοφέγιεβιτς Καλάσνικωφ. Το AK 550 της KYMCO δημιουργήθηκε χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά από την Ρωσία για σκοπούς πιο ειρηνικούς. Ωστόσο “πυροβολά” κατά ριπάς προς πάσα κατεύθυνση, μεταφέροντας ένα μήνυμα με πολλές αποδέκτες: Θα σέβεστε!

Το επόμενο βήμα


Ήταν θέμα χρόνου για την KYMCO να κάνει το επόμενο βήμα και να εξαπολύσει μια κατά μέτωπο επίθεση προς την κορυφαία κατηγορία των scooter, αυτών που έχουν πρόθεμα mega- στην κατηγοριοποίηση τους βάση κυβισμού και χαρακτηρισμό sport σε ότι αφορά στην οδηγική τους φύση. Η ταϊβανέζικη εταιρεία έχει περάσει από όλα τα στάδια εξέλιξης στην πεντηκονταετή ιστορία της, κάνοντας διαρκώς βήματα προς τα μπροστά, με την επιμονή και την μεθοδικότητα που χαρακτηρίζουν τους κατασκευαστές από την Ασία. Έφτιαξε υποδομές, δημιούργησε R&D τμήματα, συνεργάστηκε στενά με καταξιωμένους Ευρωπαίους, απέκτησε know-how και τώρα πλέον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να υψώσει το ανάστημα της και να κοιτάξει κατάματα τον ανταγωνισμό. Χωρίς τα συνήθη ελαφρυντικά που έχουν δικαίως ή αδίκως παγιωθεί ως κανόνας σε τέτοιου είδους συγκρίσεις. Face to face!

Sport και το δείχνει!



Η σχεδίαση του ΑΚ 550 είναι ξεκάθαρα sport, “αιχμηρή” και γωνιώδης, με το συνολικό αποτέλεσμα να είναι αντικειμενικά πολύ όμορφο. Η δυναμική αύρα που αποπνέει ακόμα και σε στάση, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μια δέσμευση για την συμπεριφορά και τις επιδόσεις του, δημιουργώντας πολύ μεγάλες προσδοκίες στους παρατηρητές. Αυτό που κατάφεραν οι άνθρωποι της KYMCO είναι να κάνουν όσο πιο... fit μπορούσαν τον όγκο που απαιτείται και επιβάλλεται να έχει ένα scooter αυτής της τάξης κυβισμού. Τα πάντα πάνω στο scooter ακολουθούν αυτές τις τάσεις, δυναμισμό από την μια και… αδυνάτισμά από την άλλη, με την αισθητική να είναι πανταχού παρούσα.  Επί παραδείγματι, τα μαρσπιέ του συνοδηγού δεν είναι μεγάλων διαστάσεων πλατφόρμες όπως συνηθίζεται σε πολλά scooter, αλλά δύο πτυσσόμενα μοτοσυκλετιστικά, μεταλλικά, και χωρίς κάλυψη με λάστιχο, μαρσπιέ ελαφρού τύπου. Δείτε επίσης το πλάγιo stand. Kομψοτέχνημα! Ακόμα και πολυτελείς μοτοσυκλέτες πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, έχουν χοντροκομμένους σωλήνες σε αυτό το σημείο, το ΑΚ550, όχι, είναι προσεγμένο παντού, σε κάθε του λεπτομέρεια.

Άρτια εξοπλισμένο



Οι προσφερόμενοι χώροι για τους αναβάτες, μπορεί να μην φθάνουν στα επίπεδα των καθαρά τουριστικών μοντέλων της κατηγορίας, είναι όμως σίγουρα εντός των GT πλαισίων. Δομικά επίσης, σημειώνονται κάποιες αλλαγές σε σχέση με το συνήθη standards. To στιβαρό πλαίσιο που απαιτείται για να διαχειριστεί τις δυνάμεις σε μια sport κατασκευή όπως το AK550 αλλά και η διαφορετική χωροταξική τοποθέτηση κινητήρα και μετάδοσης, έχουν ως αποτέλεσμα ένα σαφώς πιο ψηλό “τούνελ” ανάμεσα σε ποδιά και σέλα. Στο τελείωμα της σέλας, στο μπροστινό της σημείο, βρίσκεται και η υποδοχή του ρεζερβουάρ καυσίμου, η οποία κρύβεται κάτω από ένα όμορφο πλαστικό κάλυμμα. Το κάλυμμα ανοίγει μέσω ενός πολυχρηστικού διακόπτη που βρίσκεται στο ταμπλό, κάτω από τον λαιμό του τιμονιού.

Η χρήση αυτού του διακόπτη θέλει κάποια συνήθεια, δεδομένου του ότι επιτελεί αρκετές λειτουργίες, με βασικότερη φυσικά το… on-off του scooter, αφού η εκκίνηση είναι keyless, δηλαδή χωρίς κλειδί. Από εκεί θα ανοίξετε και την σέλα η οποία αποκαλύπτει ένα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο στον οποίον μπορούν να φιλοξενηθούν ένα full face και ένα jet τύπου κράνος, καθώς και αρκετά μικροπράγματα. Επικουρικά στην μεταφορά / αποθήκευση, λειτουργούν και τα δύο ντουλαπάκια αριστερά και δεξιά στο εσωτερικό της ποδιάς, με το πρώτο να έχει στο βάθος του υποδοχές τύπου αναπτήρα αλλά και USB για την φόρτιση κινητών και λοιπόν συσκευών. Τα ντουλαπάκια ανοίγουν εύκολα, με το πάτημα ενός κουμπιού αλλά δεν κλειδώνουν. Τα χειριστήρια είναι όλα σε σωστές θέσεις και δεν έχουν εργονομικές ατέλειες στο πάτημα και την χρήση τους. Πέραν της κλασικής διάταξης, στην αριστερή πλευρά βρίσκεται ο μοχλός του χειρόφρενου, το κουμπί που ενεργοποιεί τα θερμαινόμενα grip και ο επιλογές για τα riding modes τους κινητήρα, ενώ δεξιά, έχουν τοποθετηθεί τα χειριστήρια που ελέγχουν το menu του πίνακα οργάνων. 

Ας σταθούμε λίγο σε αυτόν λοιπόν. Πλήρως ψηφιακός, με έγχρωμες ενδείξεις μοιρασμένες σε τρεις TFT οθόνες, προσφέρει πολύ πληροφορία (ακόμα και ένδειξη πίεσης ελαστικών!), έχει δυνατότητες μεγάλης παραμετροποίησης και συμπεριλαμβάνει επίσης την multimedia πλατφόρμα συνδεσιμότητας με smartphone της KYMCO, Noodoe. H ποιότητα κατασκευής του AK550 είναι πολύ απλά, κορυφαία. Υλικά, βαφή, συναρμογή, αρίστης ποιότητας, πολύ προσεγμένες λεπτομέρειες και μια αίσθηση “συμπαγούς” κατασκευής παντού.

Πλαίσιο και περιφερειακά μοτοσυκλέτας



Αν κάποιος διαβάσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του AK550 χωρίς να ξέρει σε ποιο δίτροχο αφορούν, μπορεί να βάλει ακόμα και στοίχημα ότι πρόκειται για sport και μάλιστα καλοστημένη μοτοσυκλέτα!  Αλουμινένιο περιμετρικό πλαίσιο δύο δοκών με θηριώδη διατομή στην περιοχή του λαιμού, διαιρούμενο ψαλίδι επίσης αλουμινίου, USD 41 χλστ. μπροστινό, 4-πίστονες ακτινικές της brembo στους δίσκους 270 χλστ. μπροστά, ABS 9.1 της Bosch  και οριζόντια τοποθετημένο αμορτισέρ πίσω. Εντυπωσιακά στοιχεία για scooter και αν συνεχίσει κανείς και σε άλλα επί μέρους στοιχεία όπως τα Full LED φώτα, τις ρυθμιζόμενες μανέτες δεξιά καi αριστερά, τα πολύ ποιοτικά και τα εξαιρετικής απόδοσης ελαστικά πρώτης τοποθέτησης  Metzeler FeelFree, τότε δίπλα στο “sport” μπαίνουν και χαρακτηρισμοί όπως “πολυτελές” και “αρκούντως εξοπλισμένο”.  Είπαμε ότι οι προθέσεις της KYMCO ήταν πολύ σοβαρές, οπότε τα πρόσεξε όλα, να μην της ξεφύγει κάτι που να χαλούσε την γενικότερα καλή εικόνα.

Iδανικό ζύγισμα



Ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας των 550 κ.εκ. έχει στρόφαλο με διαστήματα ανάφλεξης 270 μοιρών και έτσι η αίσθηση του αλλά και ο τρόπος παροχής της ισχύος του, θυμίζουν V2 διάταξης μοτέρ. Η ονομαστική του απόδοση είναι 53,4 ίπποι στις 7.500 σ.α.λ. και 5,7 kg-m ροπής στις 5.500. Αυτά όσο τον δουλεύει κανείς στο Sport Mode του, αν επιλέξει Rain Mode, η απόδοση πέφτει στους 46,5 ίππους στις 7.500 σ.α.λ. και γίνεται πιο ήπια η παροχή ισχύος σε όλο το φάσμα των στροφών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα σε συνθήκες με  οδόστρωμα χαμηλού συντελεστή πρόσφυσης (βροχή, γυαλισμένοι δρόμοι).

Η KYMCO έχει διαχωρίσει κινητήρα και τελική μετάδοση, όπως πρέπει δηλαδή όταν πρόκειται για scooter αυτής της κατηγορίας, που θέλουν να έχουν πολύ σοβαρή οδηγική συμπεριφορά. Ο κινητήρας λοιπόν έχει έρθει σχεδόν στο κέντρο του μεταξονίου, με την KYMCO να κάνει λόγο για κατανομή βάρους 50:50. Η τελική μετάδοση γίνεται με ιμάντα ενώ το ψαλίδι είναι… κανονικό ψαλίδι και μάλιστα μεγάλης διατομής.  Εδράζεται στο πλαίσιο, χωρίς να αποτελεί φορέα κανενός άλλου στοιχείου της μετάδοσης πέραν του ιμάντα και των τροχαλιών αυτού.

Γνωριζόμαστε..



Πριν την οδήγηση του AK550 απαιτείται ένα 5λεπτο εξοικείωσης με το πώς λειτουργεί ο πίνακας οργάνων, πως ανοίγουν σέλες και τάπες βενζίνης κ.ο.κ. Δεν είναι κάτι δύσκολο ούτε κρύβει ατέλειες σε κάτι απλά θέλει συνήθεια. Ξεκινώντας, αυτό που γίνεται άμεσα αντιληπτό από τα πρώτα μέτρα είναι η συμπαγής – άκαμπτη αίσθηση του AK550. Η αίσθηση στην σκληρή για τα συνήθη δεδομένα των… θρόνων της κατηγορίας, σέλα, είναι ότι κάθεσαι πάνω στο scooter και από κάτω σου βρίσκεται ένα συμπαγές και ενιαίο – στιβαρό δίτροχο. Γενικά το AK550 σου καθιστά σαφές άμεσα ότι πρόκειται για sport κατασκευή, αυτό το αφράτο – χαλαρό – μαλακό που έχουν  τα GT με προσανατολισμό την άνεση, δεν υπάρχει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται και για… “κούτσουρο”.

Όσο μαζεύονται τα χιλιόμετρα, συνειδητοποιείς ότι δεν κουράζεσαι, ούτε πιάνεσαι. Οι αναρτήσεις διαβάζουν εξαιρετικά τον δρόμο, αλλά δεν κοπανάνε, η σέλα είναι ναι μεν σκληρή αλλά δεν σε ταλαιπωρεί και η στιβαρή αίσθηση είναι εκεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για την οδηγική συμπεριφορά υψηλού επιπέδου αλλά δεν αφαιρεί από την ευελιξία. Εντυπωσιακό είναι το ζύγισμα του scooter, τα γεμάτα 230 κιλά δεν είναι σε καμία περίπτωση λίγα, όμως ο ισχυρισμός της KYMCO για 50:50 κατανομή αυτών είναι πραγματικότητα, αφού ακόμα και με μικρές ταχύτητες, δεν δυσκολεύεσαι καθόλου στα… κουμάντα και στις αλλαγές κατεύθυνσης. Με δεδομένο αυτό και με το τιμόνι να κόβει αρκετά, η κίνηση στο αστικό πεδίο, μια απαραίτητη προϋπόθεση για το AK, δεν προβληματίζει. Οι όποιες δυσκολίες απορρέουν σε περιπτώσεις πολύ πυκνής κίνησης από τον όγκο του scooter αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν 300άρια με μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις, αυτό αποτελεί κάτι φυσιολογικό. Το γεγονός ότι οι καθρέπτες μαζεύουν μπορεί να βελτιώσει την ευελιξία ανάμεσα στα στενά περάσματα αλλά τότε δεν θα βλέπεις τι γίνεται πίσω σου…  

Οι πολύ καλές εντυπώσεις κατά την περίοδο “γνωριμίας” έχουν ένα μελανό σημείο, το οποίο αποκαλύπτεται όταν πέσει κόντρα ήλιος στον πίνακα οργάνων. Πολύ όμορφος και ευανάγνωστος αλλά με κόντρα φως πρακτικά δεν έχεις πίνακα οργάνων, αφού είναι πολύ δύσκολη ως αδύνατη η ανάγνωση του. Το δεύτερο σημείο που εντοπίσαμε ως αρνητικό, για να τα πούμε όλα μαζεμένα μονομιάς, είναι η ένδειξη στάθμης καυσίμου, που κρίνεται μάλλον αναξιόπιστη. Από φουλ γέμισμα με καύσιμο, όπου οι ψηφιακές μπάρες που αναπαριστούν την στάθμη ανάβουν όλες,  μετά από λίγα μόλις χιλιόμετρα πέφτουν στο μισό, ενώ η ένδειξη επηρεάζεται παρά πολύ από απότομα φρένα η άνοιγμα του γκαζιού, δείχνοντας ρεζέρβα, για να μεταβεί μετά ξανά στην ένδειξη μισού ρεζερβουάρ. Ορίστε λοιπόν, τα αρνητικά που εντοπίσαμε κατά την συμβίωση μας. Δεν έχει άλλα, πάμε για τα καλά τώρα.

Γνωριστήκαμε!



Αφού εξοικειωθήκαμε και γνωριστήκαμε με το AK550, αρχίσαμε να ανοίγουμε το γκάζι. Η απόδοση της ισχύος είναι ομαλή σε γενικές γραμμές και δεν έχει κομπιάσματα ή δισταγμούς σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του κινητήρα, ο οποίος εμφανίζει μια πολιτισμένη λειτουργία, χωρίς κραδασμούς και ενοχλητικούς θορύβους. Μέχρι τα 50-60 χλμ./ώρα ή μετάδοση είναι ρυθμισμένη ώστε να κατεβάζει ομαλά την ισχύ στο δρόμο και καλά κάνει γιατί αλλιώς θα είχαμε υπερστροφές ισχύος για πλάκα στους αστείους δρόμους των πόλεων της ελληνικής επικράτειας. Από τα 60 χλμ./ώρα και μετά, η επιτάχυνση είναι σαφώς πιο δυνατή και το AK550  φορτώνει αδιάκοπα χιλιόμετρα, με έναν ή με δύο αναβάτες στη σέλα του, ανεξάρτητα από κλίση οδοστρώματος ή κόντρα αέρα.

Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που μπορεί εκ πρώτης να ακούγεται ως κάτι αρνητικό αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Με το ΑΚ550, δεν καταλαβαίνεις τα χιλιόμετρα, τα κρύβει τόσο καλά σε βαθμό που νομίζεις ότι “δεν πάει” και τόσο όσο θα περίμενες από 53 ίππους. Ένα ποσοστό αυτής της αίσθησης οφείλεται σίγουρα στην  πολύ καλή κάλυψη από την ποδιά και την ρυθμιζόμενη (με εργαλεία) ζελατίνα αλλά πολύ περισσότερο, είναι το συνολικό στήσιμο του scooter και η εξαιρετική ποιότητα κύλισης που συμβάλει σε αυτό.  Πρόκειται για μια ιδιότητα που την συναντά κανείς σε πολύ καλές μοτοσυκλέτες και είναι ίσως η πιο τρανή απόδειξη για την αξία του AK550 και για το πόσο καλή δουλεία έχει κάνει η KYMCO στη σχεδίαση και εξέλιξη όλου του concept. Τα χιλιόμετρα λοιπόν ανεβαίνουν αδιάκοπα μέχρι τα 180+, ταχύτητες όπου το scooter μπορεί να κρατά επί μακρόν χωρίς σημάδια κόπωσης, ενώ τα στρίβει χωρίς φόβο αλλά με πάθος σε ανοιχτές παρατεταμένες, εμπνέοντας απόλυτη σιγουριά στον αναβάτη.

Οι εντυπώσεις  διατηρούνται πολύ θετικές και σε περιπτώσεις όπου οι ταχύτητες δεν φλερτάρουν με την τελική αλλά οι δρόμοι είναι πολύ πιο κλειστοί και με συνεχόμενες στροφές. Σιγουριά στην είσοδο, διατήρηση της γραμμής κατά την διάρκεια και έξοδος με την ισχύ να κατεβαίνει πειστικά στο δρόμο. Ταλαντώσεις, πλεύσεις, ασάφειες, ελαστικότητες και άλλα τέτοια που σου δημιουργούν ανησυχίες, απλά δεν υπάρχουν, ενώ τα φρένα, τομέας όπου παραδοσιακά η KYMCO αριστεύει, δουλεύουν άψογα, προσφέροντας αίσθηση, ισχύ αλλά και γραμμική απόδοση.

Το πλαίσιο κάνει εξαιρετική δουλειά λοιπόν και σε συνδυασμό με τα πολύ υψηλής ποιότητας και απόδοσης περιφερειακά, δημιουργούν ένα σύνολο που σίγουρα συμπεριλαμβάνεται στο Top-3 των scooter με την καλύτερη οδηγική συμπεριφορά. Μέτα βεβαιότητας το λέμε αυτό! Ένα άλλο πεδίο το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει το AK550, είναι ο τουρισμός, ταξιδάκια ή ακόμα και μεγάλα ταξίδια. Δεν θα απογοητεύσει ούτε σε αυτή την περίπτωση! Σίγουρα υπάρχουν scooter που έχουν ως πρώτο και κύριο μέλημα την άνεση και αυτά μάλλον θα ταξιδέψουν στα πιο “μαλακά” και “πουπουλένια” τους αναβάτες τους. Ωστόσο δεν θα καταφέρουν ούτε κατά διάνοια την μέση ωριαία του AK550 αλλά πολύ περισσότερο, όταν αρχίσουν να πιέζονται, θα προδοθούν από τις αδυναμίες τους.

Να η ευκαιρία!



Καμία σχέση με το γνωστό παλιό talent show, εδώ ο τίτλος είναι κυριολεκτικός και το ταλέντο αποδεδειγμένο. H KYMCO τα κατάφερε και το AK550 αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι μπορεί να κοιτάξει τους πάντες κατάματα! Ένα scooter το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον ανταγωνισμό, μια πρώτη προσπάθεια που αφήνει πολλές υποσχέσεις! Όσο και αν το ψάξαμε, περάν δύο προβλημάτων που εστιάζονται στον πίνακα οργάνων δεν βρήκαμε κάτι αρνητικό. Με την τιμή του στα 9.595 (+365 Τέλη Ταξινόμησης), αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, από αυτές που σπανίζουν πλέον στην αγορά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε εσείς, είναι να αφήσετε στην άκρη τις προκαταλήψεις σας. Ναι, είναι εξαιρετικό, ναι, τυγχάνει να είναι KYMCO. Απλά πιστέψτε το και… συνηθίστε το, γιατί πλέον έχουμε άλλον έναν παίκτη στο παιχνίδι της κορυφής και αν κρίνουμε από την πρώτη του κίνηση, φαίνεται πολύ δυνατός!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής KYMCO
Μοντέλο AK 550
Αντιπρόσωπος MOTO TREND SA
Τιμή 9.595 ευρώ (+365,58 TT) / 9.215 (+365,58 TT) Μετρητοίς 
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Δικύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 4βάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 550
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 69X73,6
Συμπίεση (:1) 11
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος Αλουμινίου δύο δοκών, περιμετρικό
Μήκος (mm) 2.220
Πλάτος (mm) 795
Ύψος  (mm) 1.450
Μεταξόνιο (mm) 1.580
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 785
Απόσταση εδάφους  (mm) Δ.Α.
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 15
Βάρος, γεμάτο (kg) 230
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεσταμμένο πιρούνι διαμέτρου 41mm
Πίσω Αμορτισέρ 
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 120/70-15’’ 
Πίσω 160/60-15’’
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκοι 270mm, 4πίστονες δαγκάνες Brembo ακτινικής τοποθέτησης
Πίσω Δίσκος 260mm, διπίστονη δαγκάνα
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 53,4/7.500
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 5,6/5.500

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες στατικές / λεπτομέρειες




Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 11:07

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon