.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016 06:34

Test - Honda SH 300i 2016

 

Άξιος απόγονος

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Κώστας Γκαζής
 
Η καθημερινότητα έχει τον δικό της εκπρόσωπο, που για χρόνια, βρίσκεται στο νούμερο 1 των πωλήσεων: Το Honda SH 300i του 2016 ανανεώνεται και μας συστήνεται εκ νέου.

Αλλαγές εκ των έσω


Τα χαρακτηριστικά που έκαναν τόσο δημοφιλές το "16άρι", με 16άριδες τροχούς scootre της Honda, SH300i, είναι γνωστά, και δεν περιορίζονται στην ασφάλεια, εμπιστοσύνη και κύλιση που προσδίδουν οι τροχοί: Φιλικότητα στην καθημερινότητα, ευκολία στην μετακίνηση μέσα σε πόλη, επιδόσεις ικανές για τους βιαστικούς, και ζηλευτή αξιοπιστία. Πολλοί αναβάτες ορκίζονται στο όνομα του, και δεν είναι τυχαία το πρώτο σε πωλήσεις scooter στην κατηγορία του στην Ευρώπη. Χωρίς να θέλουμε να το χαρακτηρίσουμε ως μονόδρομο, θα λέγαμε ότι τα τσιμπημένα 5.500euro που κοστίζει στην έκδοση που περιλαμβάνει και το Top Box, στα επιστρέφει πίσω με το πέρασμα των χρόνων, αφού και δεν ''σπάει'', και κρατάει τιμή στην μεταπώληση.

Η Honda βέβαια δεν αρκέστηκε στα νούμερα πωλήσεων που του έδωσε και το τελευταίο, αναθεωρημένο μοντέλο, που από το 2013 και μετά διαθέτει νέο πλαίσιο και περιφερειακά, και πέρασε στην επίθεση, φρεσκάροντας ξανά το SH, τοποθετώντας το καλύτερα στην αγορά. Ένας από τους σημαντικότερους τομείς που έπασχε το 300άρι ήταν ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από την σέλα. Με αλλαγές στο πλαίσιο και αναθεώρηση του χώρου, πλέον αποκαλύπτεται κάτω από τη σέλα ένας χώρος ο οποίος χωράει ένα full face κράνος μεγάλων διαστάσεων, χωρίς δυσκολία.

Ακόμη και κράνος μεγέθους XXL με μεγάλους αεραγωγούς, θα τοποθετηθεί σωστά και η σέλα θα κλείσει άνετα, χωρίς να το πιέζει. Είναι σαφώς μία σημαντική αλλαγή στα ενδότερα του πλαισίου, που αυξάνει τον αποθηκευτικό χώρο σε μεγάλο βαθμό, αφήνοντας πλέον το Top Box ελεύθερο για άλλα πράγματα - πριν χωρούσε μόνο αδιάβροχα ή μικρό κράνος κάτω από την σέλα. Για να φτάσεις στο χώρο κάτω από την σέλα, αρκεί να πατήσεις το κουμπί που απασφαλίζει ηλεκτρικά την κλειδαριά, και βρίσκεται δεξιά από τον κεντρικό διακόπτη. Ποιον διακόπτη είπαμε;

Smart key και LED


Η νέα τεχνολογία άγγιξε το Honda SH300i το οποίο πλέον δεν διαθέτει κανονικό διακόπτη με κλειδί - το κλειδί που κρέμεται στο μπρελόκ, ανοίγει μόνο την κεντρική βαλίτσα της Honda - Top Case, που συμπεριλαμβάνεται στην τιμή. Ο κεντρικός διακόπτης, δεν είναι ένας κανονικός διακόπτης με κλειδί, μιας και κλειδί, πλέον, δεν υπάρχει. Στην θέση του βρίσκεται ένας πλαστικός διακόπτης που στρίβοντας τον ενεργοποιεί το κύκλωμα του ρεύματος ώστε να πάρει το scooter μπροστά, ή στρίβοντας τον αριστερά και πιέζοντας τον, με στριμμένο το τιμόνι αριστερά, κλειδώνει.

Το σύστημα Smart Key αφήνει το scooter να πάρει μπροστά / ενεργοποιήσει το κύκλωμα, μόνο αν ο αναβάτης έχει στην τσέπη του το ανάλογο μπρελόκ που ''ξεκλειδώνει'' το SH 300i. Από την μία σου λύνει τα χέρια γιατί δεν ψάχνεις για κλειδιά ή κλειδαριές, από την άλλη, δυσκολεύει το έργο των κλεφτών οι οποίοι θα πρέπει να ανανεωθούν τεχνολογικά πριν προβούν στην κλοπή.

Η σύγχρονη τεχνολογία εφαρμόστηκε και στα φωτιστικά σώματα του SH300i τα οποία πλέον αποτελούνται από λαμπτήρες LED, προσφέροντας πεντακάθαρο κατάλευκο φως που φωτίζει δυνατά τον δρόμο. Παράλληλα, διαθέτει λωρίδες LED στα πλαϊνά της μπροστινής ποδιάς, οι οποίες λειτουργούν και την ημέρα, αυξάνοντας την παθητική ασφάλεια του μεγαλύτερου των SH. Και φυσικά, χρησιμοποιούν λιγότερο ρεύμα αφήνοντας την γεννήτρια ελεύθερη για να προσφέρει ρεύμα, μέσω της παροχής που υπάρχει στο πίσω μέρος του αποθηκευτικού χώρου, κάτω από την σέλα. Στα συστήματα ασφαλείας, το SH 300i διαθέτει δικάναλο ABS - ουσιαστικά ξεχωριστό σύστημα για κάθε τροχό, αλλά όχι Traction Control που έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ήδη σε scooter του ανταγωνισμού. Προφανώς η Honda έχει τον λόγο της, και αυτό έχει άμεση σχέση με τις προδιαγραφές Euro4 που καλύπτει άνετα το νέο SH300i.

Θετικές μειώσεις


Στην προσπάθεια για κάλυψη των προδιαγραφών Euro4, οι μηχανικοί της Honda ασχολήθηκαν σημαντικά με την μείωση των τριβών εσωτερικά, την ομαλότερη λειτουργία του κινητήρα, την καθαρότερη λειτουργία και φυσικά την οικονομία καυσίμου. Έτσι, έχουμε νέα ρουλεμάν χαμηλότερης τριβής στο εσωτερικό του κινητήρα, νέα σχεδίαση λοβών εκκεντροφόρων για μείωση αντιστάσεων, μικρότερη ανάγκη παροχής ρεύματος λόγω LED, και διατήρηση του ψεκασμού PGM-Fi. Σύμφωνα με την Honda και τις τυποποιημένες μετρήσεις που προσφέρει, το SH300i καταναλώνει 8,8% λιγότερο καύσιμο σε σχέση με τον προκάτοχο, και φτάνει στα 3 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα.

Βέβαια, τα 4 λίτρα με μικρές διακυμάνσεις ήταν το νούμερο που είδαμε εμείς κατά την διάρκεια της δοκιμής, αφού το 300άρι, δεν είναι ένα scooter που το αποκτάς απλά και μόνο για το όνομα ή την αξιοπιστία του, αλλά και για τις επιδόσεις του. Ένα σημείο στο οποίο για το 2016, υπάρχει απώλεια δύναμης, αφού η Honda ανακοινώνει 1,5 ίππους λιγότερους σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο του 2015, φτάνοντας στους 25,5, από 27, στις ίδιες στροφές, 8.500σ.α.λ. Η μείωση αυτή αναμφίβολα συμβάλλει στην κατανάλωση αν είναι κάτι που έχει ως στόχο ο αναβάτης και οδηγά ομαλά και με ροή - κάτι που εμείς δεν καταφέραμε. Ωστόσο, τα νούμερα της παροχής ροπής έχουν αλλάξει, παρουσιάζοντας μία πολύ μικρή πτώση, στα 2,55 χιλιόγραμμα από τα 2,65, τα οποία όμως έχουν μεταφερθεί 1000 στροφές πιο κάτω στην περιοχή λειτουργίας του κινητήρα, στις 5.000σ.α.λ., αντί για 6.000.

Στην πράξη, αυτό μεταφράζεται ως εξής: Ο γρήγορος χαρακτήρας του SH300i δεν είναι αυτός που ήταν, και στο άνοιγμα του γκαζιού, η απόδοση εμφανίζεται μειωμένη. Οι λάτρεις του SH θα πρέπει να παραμείνουν στο παλιό μοντέλο, ή να αναθεωρήσουν και να σκεφτούν τους λόγους για τους οποίους η Honda προχώρησε σε μία τέτοια κίνηση. Σίγουρα η αλλαγή λαδιών κάθε 12.000χλμ και η αλλαγή ιμάντα κάθε 24.000χλμ, αποτελούν ένα σημαντικό κίνητρο. Όχι όμως το μοναδικό.

Μετακίνηση με ασφάλεια


Ο πιο sport σχεδιασμός σε σχέση με το μοντέλο 2015 είναι εμφανής στις γραμμές των νέων πλαστικών περιφερειακών, αλλά η αλήθεια είναι πως το μοντέλο 2016, δεν διαφέρει αισθητά από το προηγούμενο. Και κακό, γιατί ο κάτοχος του προηγούμενου θα πρέπει να εστιάσει σε ουσιαστικές αλλαγές για να το αλλάξει, και καλό, γιατί συνεχίζει την αειθαλή παρουσία του SH 300i στο χρόνο, με σύγχρονες πινελιές.

Οι αλλαγές ουσίας όμως, συνοψίζονται και στα τεχνικά στοιχεία, με το μεταξόνιο να έχει αυξηθεί κατά 16 χιλιοστά, στα 1438mm, προσφέροντας περισσότερη σταθερότητα, χωρίς όμως θυσία στην ευκολία οδήγησης. Γωνία κάστερ και ίχνος παρέμειναν ίδια, ενώ ανακοινώνεται και ένα κιλό λιγότερο στο σύνολο, φτάνοντας στα 169 κιλά, στην έκδοση με ABS και Top Box. Το ολικό μήκος αυξήθηκε στα 2130 από 2098 χιλιοστά, το πλάτος στα 730 από 728 χιλιοστά, το ύψος σέλας στα 805, από 785 χιλιοστά - ο αποθηκευτικός χώρος είναι εδώ η αιτία. Αυξήθηκε επίσης η απόσταση από το έδαφος κατά 6 χιλιοστά, ενώ το συνδυασμένο σύστημα φρένων, αντικαταστάθηκε με ένα συμβατικό, με δικάναλο ABS όπως προαναφέραμε.

Τα λιγοστά χιλιοστά διαφοράς της σέλας, είναι ουσιαστικά αυτά που μπορεί να καταλάβει ο ιδιοκτήτης του προηγούμενου μοντέλου, όταν θα βρεθεί στην σέλα του νέου. Η θέση οδήγησης ούτως ή άλλως ήταν όρθια, με το τιμόνι να βρίσκεται χαμηλότερα, τοποθετώντας τον αναβάτη ''πάνω'' από το scooter, και όχι ''μέσα'' όπως σε κάποια άλλα scooter. Ο συνδυασμός της μεγάλης γωνίας κοψίματος του τιμονιού στις 45 μοίρες, με το εξαιρετικό ζύγισμα, δίνουν στο SH300i την δυνατότητα να κινείται με χάρη μέσα στην πόλη, χωρίς να σε κουράζει. Ο κινητήρας του είναι αυτός που επιτρέπει την άνετη μετακίνηση, αφού λειτουργεί χωρίς κραδασμούς, αθόρυβα, και επιτρέπει άφοβα το άνοιγμα του γκαζιού, από τις πρώτες μοίρες του. Το σημείο όπου κανονικά θα χρειαζόταν η επέμβαση κάποιου ηλεκτρονικού συστήματος περιορισμού της δύναμης για αποφυγή γλιστρήματος, είναι το βολικότερο που μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιος στην καθημερινότητα.

Εύκολο και βολικό


Ανοίγεις το γκάζι άφοβα, και ο κινητήρας ανεβάζει στροφές ήρεμα, αθόρυβα, γρήγορα, δίνοντας ωραίες επιταχύνσεις μέσα στην πόλη, επιτρέποντας γρήγορη μετακίνηση με ασφάλεια. Ο τροχός δύσκολα σπινάρει ακόμη και σε γλιστερό οδόστρωμα και αυτό λειτουργεί υπέρ της ασφάλειας του αναβάτη. Δεν απουσιάζει η ροπή στις χαμηλές στροφές, η οποία έρχεται ενισχυμένη προσφέροντας αυξημένη επιτάχυνση, όχι όμως απότομη και ενοχλητική.

Το Honda SH 300i είναι το μεγαλύτερο σε κυβισμό scooter της Honda με τροχούς 16 ιντσών, κάτι που το καθιστά αμέσως περισσότερο ποιοτικό στην κύλιση σε σχέση με μικρότερους τροχούς. Ειδικά σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, διαθέτει καλύτερα αμορτισέρ τα οποία - όπως και στο παλιό - λειτουργούν καλύτερα με βάρος, "χτυπούν" λιγότερο όμως, και δεν χρήζουν άμεσης αντικατάστασης. Το μπροστινό σύστημα παραμένει ίδιο, 35 χιλιοστών, προοδευτικό και αρκετό για τις ανάγκες του. Τα φρένα του είναι δυνατά με σπογγώδη αίσθηση στην αρχή της διαδρομής, τέτοια που σου επιτρέπει να τα πιέσεις δυνατά και να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες τους, πριν επέμβει το ABS - ταιριάζουν άριστα στον χαρακτήρα του, και ποτέ δεν μας έλειψε η δύναμη.

Το μεγάλο SH συνεχίζει να ''βλέπει'' 155 στο πανέμορφο ευανάγνωστο κοντέρ του, να είναι βολικό μέσα στην πόλη αλλά και πιο σταθερό στις ανοιχτές διαδρομές, να κινείται με 120-130χ.α.ω. αν του ζητηθεί, και να αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές για όσους θέλουν ένα μικρό Honda (SH -Small Honda ή Scooter Honda αν προτιμάτε), αξιόπιστο, όμορφο, χρηστικό, ποιοτικό, άνετο και εμπορικό.

Με άνετη σέλα για επιβάτη και συνεπιβάτη, πάτωμα που φιλοξενεί και τους πιο ψηλούς και κρίκο για κρέμασμα πραγμάτων, φαρδιά ανοιγόμενα μαρσπιέ συνεπιβάτη, δείχνει να έχει βελτιωθεί σημαντικά και να αποτελεί έναν άξιο απόγονο του γνωστού καλαίσθητου και πολυχρηστικού SH300i που γνωρίζαμε. Η τιμή του στα 5.500euro στην έκδοση με ABS και Top Box ως standard είναι στα άνω όρια της κατηγορίας, διαθέτει όμως και τον πρώτος κινητήρας χαμηλών ρύπων της Honda που πληροί της προδιαγραφές Euro4. Μέσα σε όλα, πληρώνεις και αυτό και καλύπτεσαι απ' όλες τις πλευρές!

Διαφορές SH 300i 2016 - 2014

  SH 300i 2016 SH 300i 2014
     
Μεταξόνιο (mm) 1438 1,422
Μήκος (mm) 2130 2,098
Πλάτος (mm) 730 728
Ύψος σέλας (mm) 805 785
Απόσταση εδάφους  (mm) 130 136
Βάρος (kg) 169 με ABS 170
Ρεζερβουάρ  9,1  9.1
     
     
Φρένα    
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 256mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS Δίσκος διαμέτρου 256mm με δαγκάνα τριών εμβόλων και συνδυασμένο σύστημα ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 256mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS Δίσκος 256mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS
     
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 25,5 / 8,500 27 / 8,500
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 2,55 / 5,000 2,65 / 6,000
     

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο SH 300i
Αντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη ΑΕΒΕ
Τιμή 5500euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 279
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 72 x 68.5mm
Συμπίεση 10.5 : 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 9
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 1.7
Εκκίνηση  Μίζα
Μπαταρία 12V/11AH
Γεννήτρια 340W
Μετάδοση 12V/11AH
Τελική σχέση Αυτόματη, μεταβλητή, με ιμάντα V Belt
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2130
Πλάτος (mm) 730
Ύψος  (mm) 1195
Μεταξόνιο (mm) 1,422
Γωνία κάστερ 27° 30’
Ίχνος  (mm) 98
Ύψος σέλας (mm) 805
Απόσταση εδάφους  (mm) 130
Βάρος (kg) 169 με ABS
Ρεζερβουάρ  9,1
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 35mm, διαδρομή τροχού 102mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, διαδρομή τροχού 95mm 
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 110/70 16 (52S)
Πίσω 130/70R 16 (61S)
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 256mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 256mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 25,5 / 8,500
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 25.5 / 5,000

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016 10:01

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon