.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012 12:40

Test - Honda PCX 150 2012

Οδηγώντας στον “αυτόματο”

 




Της Τζο Λαδά
Έχοντας ήδη καταλάβει την πρώτη θέση στην καρδιά των μοτοσυκλετιστών πόλης, το οποίο αντικατοπτρίζεται αντίστοιχα στις πωλήσεις πανελληνίως με το PCX125, οι άνθρωποι της Honda το ξανασκέφτηκαν κι είπαν να κάνουν την “κέντα”: Ίδιο πακετάκι, με νέο, μεγαλύτερο κινητήρα στην ίδια, σχεδόν, τιμή με το 125. Θα το αγαπήσουν, άραγε; Μα γίνεται αλλιώς;.

Σχεδιασμός copy – paste


Ποιότητα Honda, οικονομία στα καύσιμα (η κίνηση-κλειδί στις μέρες μας), φιλική λειτουργία σχεδόν στον “αυτόματο”. Θα το λατρέψουν, σου λέω εγώ! Το PCX-150 δε διαφέρει οπτικά σε τίποτα με το 125. Παρόλο, όμως, που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια την παρουσία της οικογένειας ανάμεσά μας, αυτό δεν σ’ εμποδίζει απ’ το να ρίχνεις μια κλεφτή ματιά όταν περνάει ένα από δίπλα σου, ακόμα κι αν εσύ βρίσκεσαι στη σέλα ενός ομοίου του. Οι “Mad Max” επιρροές του σχεδιασμού του δεν παύουν να εντυπωσιάζουν. Άλλοι το μισούν κι άλλοι το λατρεύουν.

Περισσότερο το δεύτερο, απ’ ότι φαίνεται από τις πωλήσεις του συγκεκριμένου scooter στη χώρα μας, εκτός κι αν τόσος πολύς κόσμος πια πέταξε το γούστο του στα σκουπίδια προκειμένου να σφετεριστεί τα προτερήματα του PCX έναντι του ανταγωνισμού του. Δε νομίζω, βέβαια, στη Honda να τους απασχολεί ιδιαίτερα αυτό. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Ο κόκκινος χρωματισμός προσδίδει ποιότητα στα γυαλιστερά πλαστικά περιφερειακά του και τονίζει το νίκελ τιμόνι, που εξέχει, δίχως καλύμματα, σε κοινή θέα. Νομίζω πως το κόκκινο του ταιριάζει περισσότερο από το λευκό που το συναντάμε συνήθως στην πόλη!

Ένα scooter για όλους

Τα 761mm του ύψους της σέλας καθιστούν ιδιαίτερα άνετη τη θέση οδήγησης στο μέσο αναβάτη. Σε συνδυασμό με τα άριστα κατανεμημένα 129kg του βάρους του, το PCX χαρακτηρίζεται scooter για όλα τα γούστα και τις ικανότητες. Η σέλα του εξακολουθεί να είναι τεράστια σε μέγεθος και “χωρητικότητα” αλλά αρκετά στενή ώστε να μην ξενίζει τους πιο μικρόσωμους αναβάτες σε αίσθηση. Το αφρώδες υλικό της είναι αρκετά μαλακό ώστε να μην κουράσει αλλά παράλληλα καταλλήλως σκληρό για να μη “χυθείς” σα ζυμάρι πάνω στη σέλα.

Το ρετρό τιμόνι (πόσο μ’ αρέσει!) αστράφτει νικελωμένο κάτω από το λιτό πίνακα οργάνων, ο οποίος φιλοξενεί τα απολύτως απαραίτητα συν την ένδειξη του idling stop, του συστήματος που κάνει το PCX να ξεχωρίζει. Το indling stop είναι το σύστημα που επιτρέπει στον κινητήρα να σβήνει όταν βρίσκεσαι σταματημένος, και να εκκινεί απλά με το γύρισμα του γκαζιού, μέσω μίας έξυπνης “μίζας” που δίνει κίνηση απευθείας στον στρόφαλο. Το σύστημα αυτό, εξοικονομεί  καύσιμο, εφόσον ο κινητήρας στα φανάρια δεν λειτουργεί, αλλά και βοηθά στην μείωση των ρύπων. Απενεργοποιείται αν θέλουμε από διακόπτη στο δεξί άκρο του τιμονιού, αλλά με το κόστος της βενζίνης στο μυαλό… δεν θέλουμε!
Τα χέρια θα τοποθετηθούν σε φυσική θέση πάνω στα γκριπ, στην άκρη των οποίων φιλοξενούνται όμορφα αντίβαρα.

Οι διακόπτες είναι ευκολότατα προσβάσιμοι και σε ικανοποιητικό μέγεθος, ενώ για άλλη μια φορά η Honda φαίνεται να το διασκεδάζει με την πλακίτσα του να αντιστρέφει τη θέση της κόρνας με αυτή των φλας, με αποτέλεσμα, εννοείται, να πατάς κόρνες όπου λάχει και να ζητάς ταπεινά συγνώμη, ή να ανοίγεις πολύ, αλλά πάρα πολύ θυμωμένα τα φλας, σε σημείο να παρεξηγείς κάποιος ερχόμενος την κίνηση του scooter σου. Υπάρχουν πολλές σχετικές ιστορίες της νέας μας καθημερινότητας με τους ανάποδα τοποθετημένους διακόπτες σε διάφορες μοτοσυκλέτες αλλά δεν βρίσκεται κάποιος να τους τα πει!

Βελτιωμένες επιδόσεις


Ανοίγοντας το γκάζι δεν θα σου φύγει και το μυαλό, όμως αυτό δεν είναι κάτι που ζητάς από ένα scooter πόλης. Με σιγουριά και σταθερότητα, το PCX-150 θα επιταχύνει ομαλά και αρκετά ικανοποιητικά, στα όρια του “παιχνιδιού”  με το γκάζι, έως τα 70km/h. Μετά δεν θα τα “στιλώσει” αλλά δε μπορείς να πεις κιόλας ότι είναι και το καλύτερό του. Θα συνεχίσει να επιταχύνει με μικρότερη όρεξη έως τα 115km/h και το μόνο που θ’ ακούγεται θα είναι ένα ανεπαίσθητο “γουργούρισμα” από τον τετράχρονο, υδρόψυκτο, δύο βαλβίδων κινητήρα των 153cc.

Το σύστημα eSP (enhanced Smart Power) υπόσχεται μεγαλύτερη αξιοπιστία του κινητήρα. Οι τριβές μειώνονται, μαζί τους και ο θόρυβος του κινητήρα, η αντοχή αυξάνεται και παράλληλα μειώνεται η κατανάλωση. Not bad… Η απόδοση των έξτρα 25 κυβικών που διαθέτει σε σχέση με το 125 φαίνεται στις χαμηλές στροφές περιστροφής του κινητήρα. Εκεί που με το 125 πρέπει να ανοίγεις το γκάζι στο τέρμα κάποιες φορές και να εκμεταλλεύεσαι την διατήρηση των στροφών του κινητήρα, στο 150 μπορείς να βασιστείς στην περίσσια ροπή. Αν και η μέγιστη απόδοση "σκαρφάλωσε" 500 στροφές ψηλότερα, η ροπή εμφανίζεται από τις χαμηλές στροφές. Αυτό είναι εμφανές στο άνοιγμα του γκαζιού και το 150 δείχνει να δικαιολογεί την ύπαρξή του, τόσο που φτάνεις να μην δικαιολογείς εσύ την ύπαρξη του 125!

Πιο οικονομικό… θα σβήσει!


Ήθελα να ‘ξερα ποιος επινόησε το σύστημα idling stop, να του φιλήσω το χέρι. Στην αρχή είχα ενδοιασμούς ως προς το να το ενεργοποιήσω, γιατί φοβόμουν μήπως δεν έχει καλή ανταπόκριση και μένω πίσω στα φανάρια... λάθος! Με το που θα κάνεις να γυρίσεις το δεξί γκριπ, ο κινητήρας θα έχει ήδη πάρει μπροστά και το σύνολο έχει αρχίσει να κινείται, σα να μην είχε σβήσει ποτέ! Τον απειροελάχιστο χρόνο απόκρισης του συστήματος θα τον καταλάβεις μόνο εάν έχεις στο νου σου ακριβώς αυτό, το να δεις δηλαδή πόσο χρόνο του παίρνει για να πάρει μπροστά. Ακόμη και τότε, μέχρι να πεις “A, …” έχεις ήδη ξεκινήσει.

Εξαιρετική ιδέα, τα θερμά μου συγχαρητήρια, αφού με το συστηματάκι αυτό θα ξεχάσεις να βάλεις βενζίνη, καθώς η Honda υπόσχεται τα 5,9lt χωρητικότητας του ρεζερβουάρ να σε ταξιδέψουν για 263 ολόκληρα χιλιόμετρα και το PCX να διανύει τελικά 44 χιλιόμετρα με ένα λίτρο καυσίμου!
Όχι, μη φοβάσαι ότι κάθε φορά που θα πατάς το φρένο ο κινητήρας θα σβήνει και φτου κι απ’ την αρχή. Σε κάθε σου σταμάτημα θα πρέπει να περάσουν 3 δευτερόλεπτα χωρίς να έχεις ανοίξει το γκάζι για να απενεργοποιηθεί ο κινητήρας. Αν νομίζεις ότι αυτό είναι κάτι που δεν το αντέχεις ψυχολογικά, μπορείς ν’ απενεργοποιήσεις το εν λόγω σύστημα με το διακόπτη πάνω από το γκάζι. Μην το κάνεις όμως, θα με θυμηθείς.

Δυνατό στήσιμο


Είναι αλήθεια ότι οι μοτοσυκλέτες της Honda μας έχουν συνηθίσει στην ποιότητα κατασκευής τους. Έτσι, παρόλο που τα καλάμια διαμέτρου 31mm και διαδρομής 100mm και τα δύο αμορτισέρ διαδρομής 75mm μπορεί σε κάποιες δύσκολες στιγμές να σου φανούν σκληρά για τους ελληνικούς δρόμους του χάους, αυτό όμως δεν θα επηρεάσει τη συμπεριφορά του συνόλου. Οι 14ρηδες τροχοί με τις πεντάμπρατσες ζάντες και τα 90/90 και 100/90 ελαστικά μπροστά και πίσω, αντίστοιχα, κάνουν καλά τη δουλειά τους. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μπορείς να “κρατήσεις” το scooter σφίγγοντας τα πόδια σου στο τούνελ, ανάμεσά τους, θα μπορέσεις να κινηθείς άνετα χωρίς την παραμικρή ανησυχία.

Η κάλυψη από την ποδιά δεν είναι στα φόρτε της στις μεγάλες ταχύτητες, όπου ο αναβάτης θα νιώθει τον αέρα να του γαργαλάει τις γάμπες. Ο χώρος, όμως, για να κινηθούν μπροστά και πίσω τα πόδια του αναβάτη είναι άπλετος κι έτσι θα έχει πολλές επιλογές για να ξεμουδιάσει αν “κολλήσει” σε κάποιο αργό φανάρι. Όσο για τον συνεπιβάτη, αυτός μπορεί ν’ απολαύσει τη θεσάρα του και να κρατηθεί από τις κομψές χειρολαβές, πατώντας στα αναδιπλούμενα αλουμινένια μαρσπιέ του.
Ο δίσκος των 220mm μπροστά και το ταμπούρο των 130mm πίσω έχουν παντρευτεί με σύστημα συνδυασμένου φρεναρίσματους CBS, κι έτσι πραγματικά μπορείς να οδηγείς με το ένα χέρι. Είναι πολύ καλά σε αίσθηση, δεν θα σε προδώσουν ποτέ, ακόμα και σε έκτακτες καταστάσεις. Μη τα φοβάσαι, πάτα, και ανεξάρτητα με το αν πατήσεις το μπροστινό, ή το πίσω φρένο, το PCX θα σταματήσει άφοβα.

Πετυχημένη συνταγή


Φαίνεται πως στην Ιαπωνία όλοι συμφώνησαν πως αν η συνταγή πετύχει, ποιος ο λόγος να την αλλάξεις; Το PCX-125 σάρωσε την αγορά, καθώς με τη μέση-προς-χαμηλή τιμή του προσέφερε εξαιρετική ποιότητα κι αξιοπιστία. Έτσι, το 150 έρχεται να μας προσφέρει ακριβώς αυτά με bonus λίγα χιλιόμετρα παραπάνω και μεγάλη οικονομία καυσίμου (έπιασαν τον παλμό, φαίνεται...).

Από αρχάριο οδηγό μέχρι μοτοσυκλετιστή με πολλά “χιλιόμετρα” στην πλάτη του, όπως λένε, το PCX-150 θα κερδίσει τον καθένα που θέλει εύκολη και αβίαστη μετακίνηση στην καθημερινότητά του, με πρώτους γνώμονες την ασφάλεια και την οικονομία.
Αν προσέξεις θα παρατηρήσεις πως οι πιστοί του PCX είναι πολλοί και θα τους συναντήσεις σε όποιο δρόμο κι αν βρεθείς. Αποτελούν τη δικιά τους φυλή και κινούνται ανενοχλητοι και αθόρυβοι ανάμεσά μας! Με το εξαιρετικό πακέτο του PCX-150 να βρίσκεται στα 2.790 ευρώ, μόλις 80euro πάνω από το PCX 125, σε βλέπω να γίνεσαι σύντομα ένας από αυτόυς!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο PCX 150
Αντιπρόσωπος Αφοί ΣΑΡΑΚΑΚΗ Α.Ε.Β.Ε
Τιμή 2790euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, SOHC, υγρόψυκτος, διβάλβιδος
Κυβισμός (cc) 153
Διάμετρος x διαδρομή (mm)
58x57.8mm
Συμπίεση 10,6:01
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός PGM FI
Μετάδοση Αυτόματη συνεχώς μεταβαλόμενη V Matic
Ισχύς (ίπποι/σ.αλ.) 13,4/8.500
Ροπή (kgm/σ.α.λ.) 1,4/5.250
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό, με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 1.915
Πλάτος (mm) 740
Ύψος (mm) 1.090
Ύψος σέλας (mm) 760
Μεταξόνιο (mm) 1.305
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (l) 6
Απόσταση εδάφους (mm) 130
Βάρος (kg) 126
Αναρτήσεις
Μπροστά Συμβατικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 31mm, διαδρομή 100mm
Πίσω Διπλά αμορτισέρ, διαδρομή τροχού 75mm
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα τριών εμβόλων και CBS
Πίσω Ταμπούρο με CBS
Ελαστικά
Εμπρός 90/90-14
Πίσω 100/90-14

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 16:16

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αποστολή στη Ρώμη – Honda SH 150i 2013 Test – Honda SH 150 Esp 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon