.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022 11:10

Test - Honda SH350i 2021 - Μια έξυπνη ιδέα που ωρίμασε

Το μεγάλο SH διατηρεί το οπλοστάσιό του, αποκτά μεγαλύτερο και ισχυρότερο κινητήρα, φρεσκάρεται με τη σχεδίαση του 125 και μπαίνει στη μάχη μιας από τις απαιτητικότερες κατηγορίες της αγοράς.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το 1984 η Honda είχε μια λαμπρή ιδέα όταν σκέφτηκε να παντρέψει τη λογική του παπιού με το σκούτερ και το αποτέλεσμα ονομάστηκε SH50. Η συγκεκριμένη οικογένεια μοντέλων μπορεί να περηφανεύεται πως ανήκει στους γενάρχες της σχολής των σκούτερ με μεγάλους τροχούς και η επιτυχία της συνεχίζει ασταμάτητη 37 χρόνια αργότερα.

Το μεγαλύτερο μοντέλο στη γκάμα των SH ήρθε το 2007 μετρώντας 300 μονοκύλινδρα κυβικά και προσφέροντας στη Honda ένα ακόμη παγκόσμιο best seller δίπλα στα 125 και 150 που είχαν γίνει ανάρπαστα στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Έκτοτε το 300 εξελίσσεται διαρκώς, φτάνοντας στο προηγούμενο κομβικό σημείο του το 2016, όταν επ’ ευκαιρία των Euro 4 ανανεώθηκε ριζικά, δημιουργώντας μια βάση που ουσιαστικά διατηρήθηκε φρέσκια ως και σήμερα. Η σημαντικότερη αλλαγή σε αυτό το προηγούμενο μοντέλο καταγράφεται το 2019, με την προσθήκη HSTC (traction control) και Smart Key.

A15A8777 web 

Μεγαλώνοντας

Η γενιά του 2021 συνοδεύει την οριστική άφιξη των προδιαγραφών Euro 5 και μαζί της φέρνει πολλές αλλαγές, ξεκινώντας από το οφθαλμοφανές: τη σχεδίασή του. Η Honda παρουσίασε ένα νέο SH350i που δείχνει ολόιδιο με το περσινό νέο SH125i. Η οικογενειακή σφραγίδα φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί.

Στο επίκεντρο του νέου SH350i είναι φυσικά ο μεγαλωμένος enhanced Smart Power+ (eSP+) κινητήρας που μοιράζεται με το Forza 350 και ο οποίος αποτελεί μια εξέλιξη του μονοκύλινδρου που γνωρίζαμε ως τώρα από τα 300άρια SH και Forza.

Απέκτησε τα 330 κυβικά εκατοστά του μεγαλώνοντας τον κύλινδρο τόσο σε διάμετρο, όσο και σε διαδρομή, ενώ η υπόλοιπη προσαρμογή του μοτέρ στα νέα δεδομένα απόδοσης και τις απαιτήσεις των ευρω-προδιαγραφών προϋπέθεσε μια μεγάλη σειρά αλλαγών στα δομικά στοιχεία του κινητήρα – από τους φαρδύτερους αυλούς εισαγωγής και τις μεγαλύτερες βαλβίδες, ως τον ελαφρύτερο στρόφαλο.

Οι αλλαγές οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα που βγάζει τη μέγιστη απόδοσή του περίπου στα ίδια επίπεδα στροφών με το 300. Μόνο η μέγιστη ροπή ανέβηκε ελάχιστα, κατά 250 σ.α.λ. Σε απόλυτα νούμερα ωστόσο έχουμε πιο εμφανείς διαφορές: 29 ίπποι, από 25, και 3.3 kgm ροπής, από 2.6.

Το πλαίσιο του SH350i αποτελεί επίσης μια εξέλιξη του προκατόχου του, με εστιασμένες προσαρμογές στη διάμετρο και το πάχος των ατσάλινων σηλήνων, καθώς ολοκληρώνεται με τις εν πολλοίς ίδιες αναρτήσεις, φρένα και ζάντες με το SH300i.

Ο εξοπλισμός του επίσης είναι οικείος, διατηρώντας όλα τα στοιχεία του μοντέλου του 2019, ήτοι το έξυπνο ασύρματο κλειδί, το HSTC (με διακόπτη απενεργοποίησης στο τιμόνι) και το δικάναλο ABS, γεμίζοντας το οπτικό πεδίο του αναβάτη με μια νέα LCD οθόνη με μπλε φόντο και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.\

A15A8854 web 

Ισχυρή οικειότητα

Στον δρόμο το SH350i γεννά μια πολύ γνώριμη αίσθηση. Η θέση οδήγησης είναι σαφέστατα οικεία και στο νέο μοντέλο διατηρείται το ίσιο, ενιαίο πάτωμα, κάτι που σημαίνει πως η τάπα του ρεζερβουάρ παραμένει στην ουρά του σκούτερ, προσβάσιμη όταν ανασηκωθεί η σέλα. Ο χώρος για τα πόδια πάντως τα διατηρεί υποχρεωτικά σε ορθή γωνία, με ελάχιστο περιθώριο για αλλαγή γωνίας στα γόνατα.

Αυτό που επίσης γίνεται γρήγορα σαφές είναι το πώς έχει δυναμώσει το μεγάλο SH. Οι 4 ίπποι δεν ακούγονται αρκετά εντυπωσιακοί μα, στο σύνολο των 25 που είχε πριν, μεταφράζεται σε μια αύξηση της τάξης του 16%, η οποία είναι αντιληπτή στην πράξη.

Ομοίως δεν προσπαθεί καθόλου να κρύψει το γεγονός πως οι μεσαίες του έχουν γυμναστεί καλά. Η Honda μας εξηγεί πως η καμπύλη της ροπής έχει τονωθεί σε όλην την περιοχή από τις 3,500 rpm και πάνω, γεγονός που συνάδει πλήρως με την εικόνα που έχει οδηγώντας το.

Το άνοιγμα του γκαζιού είναι γραμμικά ανταποδοτικό· όσο περισσότερο ταΐζεις τον κύλινδρο με καύσιμο μείγμα, τόσο εισπράττεις δυνατότερες επιταχύνσεις.

Το να κρατάς σταθερά μια ταχύτητα ως τα 120 km/h φαντάζει πολύ φυσικό για το SH350i, γεγονός θετικότατο για τις εκδρομικές του ικανότατο, με την τελική του ταχύτητα να πλησιάζει τα 140 km/h.

A15A8891 web 

Πολυτέλεια

Στην πόλη το SH350i απλά αριστεύει, κάτι που θα έπρεπε να περιμένουμε με δεδομένο πως μιλάμε για ένα γνωστό πακέτο ικανοτήτων που φέτος ενισχύθηκε με περισσότερη δύναμη. Παρά την τόνωσή του ωστόσο, ο κινητήρας διατηρεί τη μεταξένια, ήσυχη και απροβλημάτιστη αισθητική του σφραγίδα. Ήχος, κραδασμοί και απόδοση σαφέστατα στοχεύουν στην πολυτελή άνεση, δηλαδή σε ένα σκούτερ που αποπνέει ποιότητα, κυλά αρχοντικά, δεν κάνει φασαρία και δεν κοπανιέται αδέξια στις λακούβες.

Οι αναρτήσεις του παραμένουν ρυθμισμένες προς το μαλακό, στοιχείο που εξασφαλίζει άνετες διαδρομές στους αλλοπρόσαλλα στρωμένους αστικούς (και όχι μόνο) δρόμους, τα φρένα του έχουν όλη τη δύναμη που χρειάζεται και το ABS του λειτουργεί υποδειγματικά, με ακριβείς επεμβάσεις στο μπροστινό φρένο.

Το HSTC εν γένει δεν με απασχόλησε, παρά μόνο σε εκκινήσεις από φανάρια πάνω σε κακή άσφαλτο. Σε άλλη περίπτωση δεν ενεργοποιήθηκε, αν και σε βροχή δεν έτυχε να οδηγήσω στη διάρκεια της δοκιμής. Εκεί ίσως η γεμισμένη ροπή του στις μεσαίες να κάνει πιο πιθανή την επέμβασή του σε ένα επιθετικό άνοιγμα του γκαζιού, πάντως στο στεγνό ό,τι και να έκανα μέσα στη στροφή το πίσω δεν έδιωξε.

Ενδεχομένως μέρος των ευσήμων να πηγαίνει και στα λάστιχα της Metzeler, FeelFree, η sport touring λογική των οποίων κούμπωσε αρμονικά με το νέο σκούτερ της Honda.

A15A8860 web 

Πρωταγωνιστής

Το SH350i μπαίνει στον στίβο της Ελληνικής αγοράς σε μια κομβική στιγμή. Από τη μια ο Ασιατικός ανταγωνισμός βγάζει ολοένα και περισσότερες επιλογές χαμηλού κόστους στην κατηγορία, από την άλλη η Piaggio μόλις παρουσίασε τη νέα γενιά του Beverly με δύο κινητήρες, 300 και 400 κυβικών, ολοκληρώνοντας την αρμάδα που ανταγωνίζεται για μια θέση στον ήλιο των σκούτερ με τροχούς 16 ιντσών.

Η βασική του τιμή ορίζεται στα €5,650, ενώ η συγκεκριμένη έκδοση Smart Top Box που δοκιμάζουμε ανέρχεται στα €6,050. Η αλήθεια είναι πως η βαλίτσα πίσω είναι ιδιαίτερα καλοδεχούμενη, καθώς ο χώρος κάτω από τη σέλα παραμένει αρκετά περιορισμένος – θύμα της τοποθέτησης του ρεζερβουάρ – και χωρά άνετα ένα ανοικτό κράνος και ψιλοπράγματα. Έχει και το προσόν της “εξυπνάδας” της, δηλαδή το άνοιγμά της χωρίς να απαιτείται κλειδί και το αυτόματο κλείδωμά της με τον κεντρικό διακόπτη του σκούτερ.

Στην πράξη το SH350i πρέπει να τα βάλει με αρκετά Ασιατικά μοντέλα με τιμές που ξεκινούν αρκετά χαμηλότερα, από τα υψίπεδα των €4,000, αλλά είναι σαφές πως ο μεγάλος αντίπαλος στην αρένα της Ελληνικής αγοράς θα είναι το νέο Beverly.

Μεγάλο του όπλο θα είναι το δυνατό όνομα, η παράδοση χαρούμενων πελατών που στηρίζουν την καλή του φήμη με επιχειρήματα. Πάνω σε αυτά η Honda λανσάρει ένα νέο μοντέλο που διατηρεί όλες τις αξίες που το χαρακτήριζαν και ανανεώνεται με σχεδίαση και δύναμη.

Το νέο SH350i παραμένει ένα ποιοτικότατα φτιαγμένο σκούτερ, προσεγμένο στη λεπτομέρεια και εξοπλισμένο με εξαρτήματα και συστήματα που δουλεύουν άριστα. Αν πρέπει ντε και καλά να γκρινιάξουμε, θα είναι για λεπτομέρειες, όπως την LCD οθόνη που υπό συγκεκριμένες γωνίες ως προς την ήλιο δεν διαβάζει καλά.

Τι του λείπει; Μια ζελατίνα. Οι ταχύτητες στις οποίες μπορεί να κινηθεί δεν απειλούν αεροδυναμικά τον αυχένα, αλλά ακόμη και σε ρυθμούς πόλης κανείς δεν θα διαμαρτυρηθεί αν ο κρύος αέρας του Χειμώνα ή τα έντομα του Καλοκαιρού μείνουν μακριά από στήθος και κράνος. Ειδικά αν στο πλάνο χρήσης του SH350i προβλέπεται και χρήση εκτός πόλης, ο ανεμοθώρακας μπορεί να αποδειχθεί χρησιμότατη προσθήκη.

Στη σούμα ωστόσο το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Η συνταγή της Honda ήταν εξαρχής πετυχημένη και δεν έχει αλλάξει ριζικά. Η οικεία γεύση εμπλουτίζεται με νέα μπαχάρια και δικαίως αντικρύζει το μέλλον με την αυτάρεσκη αισιοδοξία του πρωταγωνιστή.

A15A8909 web 

Eξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος: MT District SV Summit

Μπουφάν: Nordcode Aero

Γάντια - Five Stunt Replica

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Honda SH350i

Τιμή:

από €5,650

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 1K, υγρόψυκτος, SOHC, 4 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

330

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

77 x 70.7

Συμπίεση

10.5: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI

Εκκίνηση

Μίζα

Μπαταρία

12V / 11.6 Ah

Συμπλέκτης

Αυτόματος φυγοκεντρικός

Μετάδοση

V-Matic

Τελική μετάδοση

Ιμάντας V-Belt

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο

Μήκος  (mm)

2,160

Πλάτος  (mm)

742

Ύψος  (mm)

1,161

Μεταξόνιο (mm)

1,452

Γωνία κάστερ (°)

27.5

Ίχνος  (mm)

99

Ύψος σέλας  (mm)

805

Απόσταση από έδαφος  (mm)

157.8

Βάρος  (kg)

174 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

9.1

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 35 mm

Πίσω

Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίων

   

Ελαστικά / Τροχοί

Metzeler FeelFree (tubeless)

Μπροστά

110/70-16 (2.75 x 16)

Πίσω

130/70-16 (2.75 x 16)

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 256 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS

Πίσω

Δίσκος 259 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

29 / 7,500

Ροπή (kgm / rpm)

3.3 / 5,250

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 21:18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon