.
Κατηγορία BMW
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 13:21

TEST - ΒΜW C 400 X 2019

O “Bαυαρικός” τρόπος

H ιστορία της BMW στην κατηγορία των Scooter, έχει ως χαρακτηριστικό την διαφορετικότητα. Ξεκίνησε, ομολογουμένως όχι πολύ πετυχημένα, με το “σκεπαστό” C1, και συνεχίστηκε με τα εκπληκτικά C 650 Sport και C 650 GT, τα οποία έθεσαν νέα standard σε ορισμένους τομείς. Η τρίτη στην σειρά απόπειρα της εταιρείας, ακούει στο όνομα C 400 X και στοχεύει σε μια κατηγορία, στην οποία η “ομογενοποίηση” σε όλα τα πεδία, αποτελεί βασική προϋπόθεση, αν θέλει κανείς να συμμετάσχει με αξιώσεις σε αυτή. Πόση διαφορετικόττα κατάφερε να “χωρέσει” λοιπόν η BMW στο νέο της, μεσαίου κυβισμού scooter; Οι απαντήσεις, στην δοκιμή που ακολουθεί.

Σχεδιαστική τόλμη

“Επιλέξαμε να ξεχωρίζουμε”, είχαν δηλώσει οι άνθρωποι της BMW στην δημοσιογραφική παρουσίαση του C 400 X το καλοκαίρι που μας πέρασε. Μπορεί αυτό τελικά να μην αφορά σε εναλλακτικά μπροστινά ή σε διαφορετικές δομικές και χωροταξικές διατάξεις, όπως συμβαίνει σε αρκετά μοντέλα μοτοσυκλετών των Βαυαρών, εκπληρώνεται όμως στο ακέραιο σχεδιαστικά. Ναι, το C 400 X είναι διαφορετικό και ξεχωρίζει εμφανώς, μέσα στο σύνολο των μοντέλων που καλείται να ανταγωνιστεί. Δεδομένου του ότι στα scooter γενικότερα αλλά και στην συγκεκριμένη κατηγορία ειδικότερα, ο συγκερασμός και οι ισορροπίες στις γραμμές, είναι το μυστικό της επιτυχίας, αυτό που επιχείρησε η BMW, είναι σίγουρα τολμηρό!

test bmw c400x lept statika 3

Το μπροστινό τμήμα είναι αυτό που συγκεντρώνει όλη την διαφορετικότητα, με τους ασύμμετρους προβολείς και το προτεταμένο ρύγχος στο τελείωμα της μάσκας, να αποτελούν σαφέστατες αναφορές στην σειρά “GS” μοτοσυκλετών της BMW. Αυτό το σύνολο πλαισιώνεται από μεγάλα τμήματα πλαστικών, που αναδεικνύονται μέσα μια αντισυμβατική γωνιώδη σχεδίαση, με την κοντή και αρμόζουσα σε adventure μοτοσυκλέτα ζελατίνα, να συμπληρώνει την εικόνα. Στο πίσω μέρος, τα πράγματα είναι κάπως πιο ήπια, με την έννοια του ότι οι αιχμές και τον έντονο ανάγλυφο στα πλαστικά συνεχίζοντα αλλά η συνολική εικόνα είναι πιο εύπεπτη.

test bmw c400x lept statika 16

Προσωπικά δεν κρίνω ποτέ νέες σχεδιαστικές προσεγγίσεις, όχι για να μην παρεξηγηθώ, αλλά ακριβώς γιατί το τι είναι όμορφο, άσχημο ή αδιάφορο, είναι κάτι υποκειμενικό και έγκειται στα προσωπικά αισθητικά  κριτήρια του καθενός για να το καθορίσει. Σίγουρα πάντως αναγνωρίζω –και φαντάζομαι όχι μόνο εγώ- ότι πρόσκειται για κάτι τελείως έξω από τα συνηθισμένα. Επιστρέφοντας στα… συνηθισμένα όμως, τυπικά για μοντέλο της BMW, η ποιότητα κατασκευής βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, με την συναρμογή, την βαφή και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, να μην αφήνουν περιθώρια για κανένα παράπονο.

Εργονομικά maxi

Σε ότι αφορά στην εργονομία, ευτυχώς η BMW δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις αντίστοιχες με την σχεδίαση. Παρά το ότι το μοντέλο ανήκει στην κατηγορία των maxi scooter, η θέση οδήγησης θυμίζει αρκετά GT, δίνοντας μια σαφή “μέσα” αίσθηση. Η  BMW ως “μανούλα” σε θέματα άνεσης, προσέδωσε στο C 400 X μια εξαιρετική σέλα, η οποία χωρίς να εντυπωσιάζει με το μέγεθος της, αποδείχθηκε “super” σε όλα της. Ο χώρος για τα πόδια από την άλλη, χωρίς να χαρακτηρίζεται περιορισμένος, δεν έχει την “άπλα” που συναντά κανείς σε άλλα μοντέλα της κατηγορίας. Τα γόνατα δεν θα βρουν ποτέ στο τιμόνι ή στην ποδιά -και αυτό ισχύει και για τους ψηλούς αναβάτες-, οι πλατφόρμες όμως στο πάτωμα έχουν μικρή σχετικά επιφάνεια, απόρροια του πολύ φαρδιού “τούνελ” από όπου διέρχεται το πλαίσιο.

test bmw c400x lept statika 19

Προσφέρεται η δυνατότητα για άπλωμα των ποδιών σε πιο μπροστινή θέση, με τα πέλματα να ακουμπούν σε κεκλιμένα επίπεδα, αλλά σε κάθε περίπτωση, μην περιμένετε GT επίπεδα χώρων, άλλωστε αναμένεται οσονούπω η ανάλογη έκδοση του scooter που οφείλει να τα παρέχει όλα αυτά. Ως έχει, το C 400 X είναι άνετο σε κάθε περίπτωση πάντως. Το τιμόνι βρίσκεται κοντά στον οδηγό και ξενίζει αρχικά με την προς τα κάτω και προς τα πίσω γωνία των grip του, αλλά αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται άμεσα και δεν δημιουργεί πρόβλημα. Οι διακόπτες είναι πολύ καλά διατεταγμένοι και η λειτουργία τους είναι πολύ ποιοτική.

test bmw c400x lept statika 12

Στο αριστερό grip βρίσκεται το γνωστό περιστροφικό jog dial της BMW, το οποίο σε συνδυασμό με το button του menu, προσφέρουν ένα εύκολο έλεγχο των ρυθμίσεων που προβάλλονται στην εξαιρετική, έγχρωμη TFT οθόνη 6,5 ιντσών, που ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό.  Στους αποθηκευτικούς χώρους τώρα, ξεκινώντας από αυτόν που βρίσκεται κάτω από την σέλα, η BMW έχει εφαρμόσει το σύστημα “flexcase”, που για πρώτη φορά είδαμε στο C650 Sport. Ένα μέρος του πατώματος από τον χώρο αποσκευών, είναι πτυσσόμενο λοιπόν και ανοίγει προς τα κάτω, αυξάνοντας τον όγκο του.

test bmw c400x lept statika 10

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα άρθρωσης και εύκαμπτου αλλά χοντρού πλαστικού υφάσματος στα πλαϊνά. Με αυτό τον τρόπο, το C 400 X μπορεί να φιλοξενήσει ένα full face και ένα jet κράνος κάτω από την σέλα του, αλλά μόνο σε στάση, καθώς δεν επιτρέπεται η κίνηση του scooter με το “flexcase” σύστημα σε έκταση (υπάρχει και ειδικό σύστημα ασφαλείας που αποτρέπει κάτι τέτοιο). Κάτω από το τιμόνι, υπάρχουν επίσης δύο ντουλαπάκια, τα οποία είναι αρκετά ευρύχωρα, κλειδώνουν, και στο ένα από αυτά, προσφέρεται και παροχή ρεύματος 12V. Τώρα σε ότι αφορά στο “τρίτο πρόσωπο”, δηλαδή στον συνεπιβάτη, το C 400 X προσφέρει απλόχερα άνεση και προς αυτόν, με ένα μεγάλο μερίδιο σέλας, πολύ καλές χειρολαβές και πτυσσόμενα μαρσπιέ επενδεδυμένα με χοντρό λάστιχο σε πολύ καλή θέση, για άνετη στήριξη των ποδιών.

Εξοπλισμός – Κορυφαίο επίπεδο, με ανάλογο αντίτιμο

Ο βασικός εξοπλισμός του C 400 X, δεν είναι σε καμία περίπτωση “λίγος” και περιλαμβάνει ABS, ASC (το κατά BMW, traction control), πίσω φανάρι LED, το σύστημα flaxcase στον αποθηκευτικό χώρο, immobilizer και κεντρικό stand. Ωστόσο η εταιρεία προσφέρει την δυνατότητα διαμόρφωσης του scooter, με στοιχεία ή ακόμα και “πακέτα” προαιρετικού εξοπλισμού, που παρόμοια τους δεν προσφέρει κανένας άλλος κατασκευαστής στην κατηγορία. Μπορούν λοιπόν να προστεθούν τα εξής:

-Θερμαινόμενα grip
-Θερμαινόμενη σέλα (οδηγού)
-Προβολείς LED
-DRL βοηθητικά φώτα LED
-Keyless σύστημα εκκίνησης (χωρίς κλειδί)
-Συναγερμός
-Σύστημα Connectivity

connc4x

Ειδικά σε ότι αφορά στο τελευταίο, το σύστημα Connectivity, αξίζει μια πιο εκτενή αναφορά. Πρόκειται για την πλατφόρμα διασυνδεσιμότητας της BMW, η οποία λειτουργεί σε συνεργασία με smartphone και προσφέρει τηλεφωνικές κλήσεις (εισερχόμενες και εξερχόμενες), ακρόαση μουσικής και πλοήγηση, με το App “BMW Motorrad Connected”. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης ασύρματα (Bluetooth) με κράνη που φέρουν ακουστικά, ενώ όλα αυτά προβάλλονται και ελέγχονται σε μια πολύ μεγάλη και έγχρωμη οθόνη TFT 6.5”. Πέρα των συγκεκριμένων λειτουργιών, η οθόνη αυτή επίσης, ανάγει σε άλλο επίπεδο την προβολή πληροφοριών για την κινητική και λειτουργική κατάσταση του scooter, προσφέροντας παράλληλα μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης.

Όλα αυτά βέβαια, δεν έρχονται χωρίς κόστος. Υπολογίστε ότι στην βασική τιμή των 6.990 ευρώ που κοστίζει το C 400 X, προστίθενται άλλα 1.920 ευρώ. Το scooter που παραλάβαμε, είχε, όπως και όλα τα μοντέλα που η BMW Motorrad διαθέτει προς δοκιμή, ένα πλήρες πακέτο εξοπλισμού, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και το κόστους 60 επιπλέον ευρώ, μπλε μεταλλικό χρώμα. Οπότε μιλάμε για ένα σύνολο 8.970 ευρώ.

Αξίζουν όλα αυτά; Έτυχε τις ημέρες που οδηγούσα το C 400 X, να κάνει “ψόφο” από κρύο. Το πόσο εκτίμησα την θερμαινόμενη σέλα και τα θερμαινόμενα grip για παράδειγμα, δεν μπορείτε να φανταστείτε!

Περί κινητήρα και περιφερειακών

Η κινητήρια μονάδα του C 400 X, είναι ένα μονοκύλινδρο, υγρόψυκτο και τετραβάλβιδο σύνολο, με απόδοση 34 ίππους στις 7.500 σ.α.λ. και 3,5 kg-m ροπής στις 6.000. Οι τιμές αυτές είναι πάρα πολύ καλές για την κατηγορία, πόσο μάλλον όταν το “400” στην περιγραφή του μοντέλου, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική χωρητικότητα του κινητήρα, η οποία είναι 350 κ.εκ. Πρόκειται δηλαδή, για το πιο ισχυρό scooter σε αυτή την τάξη κυβισμού, τουλάχιστον βάση αυτών που αναγράφονται στα χαρτιά. Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, το C 400 X δεν κρύβει εκπλήξεις και το γράφω αυτό απλά και μόνο επειδή η BMW μας έχει συνηθίσει στο να… κάνει τα πράγματα  διαφορετικά.

test bmw c400x lept statika 4

Το πλαίσιο είναι ατσάλινο και πολύ ενισχυμένο στην περιοχή όπου τα scooter συνήθως πάσχουν, δηλαδή στην ποδιά. Αυτό φαίνεται από το μέγεθος και το ύψος του “τούνελ” στο πάτωμα του C 400 X, που είναι πολύ μεγάλο. Το πιρούνι των 35 χλστ. έχει μια διαδρομή της τάξεως των 110 χλστ. και αναρτά τροχό διαμέτρου 15 ιντσών, με ελαστικό 120/70. Μένοντας μπροστά, εντυπωσιακά είναι τα φρένα, με δύο δίσκους διαμέτρου 265 χλστ. και ακτινικές τετραπίστονες πλευστές δαγκάνες της BYBRE. Στο πίσω μέρος, την ανάρτηση αναλαμβάνουν δυο μονά αμορτισέρ με διαδρομή 112 χλστ., ο τροχός είναι 14άρης με ελαστικό 150/70 και το φρένο μονός δίσκος 265 χλστ., που συνεργάζεται με μονοπίστονη δαγκάνα.

Εύκολα γρήγορο

Οδηγώντας ένα νέο μοντέλο, θεωρώ ότι μια από τις πιο σίγουρες ενδείξεις για το πόσο καλό είναι ως σύνολο, αποτελεί η ιδιότητα του να “κρύβει τα χιλιόμετρα”. Αν μια μοτοσυκλέτα ή ένα scooter σου δίνει μια αίσθηση απόλυτου ελέγχου, δεν παράγει κραδασμούς, δεν “κοπανάει” και γενικά πάει σβέλτα και γρήγορα χωρίς να απαιτεί έξτρα προσπάθεια από τον οδηγό, ε ναι, αυτός είναι ένας γενικός δείκτης ότι έχει γίνει αδιαμφισβήτητα καλή δουλειά. Το C 400 X είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου μοντέλου.

test bmw c400x kinisi 4

Μετά από 5 λεπτά “γνωριμίας” το έχεις “αποκωδικοποιήσει” πλήρως σε ότι αφορά στην συμπεριφορά του και σου βγαίνει εντελώς φυσικά και αβίαστα το να πηγαίνεις αρκετά γρήγορα μέσα στην κίνηση και όχι μόνο. Ο κινητήρας έχει δύο πρόσωπα, “πολύ καλό” και “πάρα πολύ καλό”. Μέχρι τα 100 χλμ./ώρα, δηλαδή στις συνήθεις (εντάξει λίγο πιο πάνω από τις συνήθεις) ταχύτητες κίνησης εντός του αστικού ιστού, προσφέρει πολύ γρήγορες επιταχύνσεις από στάση αλλά και εν κινήσει, με θετική απόκριση. Στην περίπτωση που οι δρόμοι ανοίξουν και επιμείνει κανείς στο γκάζι, τότε θα διαπιστώσει ότι το μοτέρ αυτό έχει πολύ “τσαγανό” ψηλά και επιταχύνει αδιάκοπα και πολύ θετικά, μέχρι τα 150 που είδα στην TFT οθόνη.

test bmw c400x kinisi 11

Κανένα παράπονο από τον κινητήρα λοιπόν, άψογος! Από μόνο του αυτό το χαρακτηριστικό βέβαια, δεν θα είχε την ίδια βαρύτητα στην αξιολόγηση, αν το πλαίσιο, οι αναρτήσεις και τα φρένα, αδυνατούσαν να το υποστηρίξουν. Ευτυχώς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Το πλαίσιο αποδείχτηκα αρκούντως στιβαρό, χωρίς ίχνος ελαστικότητας. Ακόμα και όταν με τέρμα γκάζι, το C 400 X πλάγιαζε άνετα και χαλαρά στις στροφές περιστασιακών διαδρομών. Απόλυτη εμπιστοσύνη, διατήρηση κατευθυντικότητας και κανένας λόγος για να αισθανθεί κάποιος ανασφάλεια. Οι αναρτήσεις από την πλευρά τους, συνέδραμαν στην διατήρηση της συνοχής, όντας σχετικά “σφιχτές” στο σετάρισμα τους, ενώ τα φρένα συμπλήρωναν την εικόνα, με πολύ ισχύ και άριστη αίσθηση.

test bmw c400x kinisi 10

Πολλά τα εύσημα και για τα εξαιρετικά ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Pirelli Angel φυσικά. Γενικά το C 400 X, χωρίς να είναι, βάση της κατηγορίας του, “υποχρεωμένο” για κάτι τέτοιο, έβγαλε ένα sport χαρακτήρα στην διάρκεια της δοκιμής. Όχι ότι σε πιέζει και σου επιβάλει να πας γρήγορα. Απλά αν θες (που θα θες…) το πράττει αδιαμαρτύρητα χωρίς κανένα πρόβλημα και δισταγμό. Σε πιο “στριμωγμένες” καταστάσεις, σε συνθήκες πυκνής κίνησης, είναι το ουδέτερο ζύγισμα του, η κατανομή 50/50 στο βάρος και το τιμόνι που κόβει πολύ, τα στοιχεία που θα σου επιτρέψουν να ελιχθείς με μεγάλη άνεση, ψάχνοντας τους ανοικτούς διαδρόμους. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και σε αυτό το άχαρο πεδίο, το C 400 X, αποπνέει ποιότητα και κάνει τα πράγματα εύκολα.

Επίλογος

test bmw c400x lept statika 18

Φτάσαμε στο “ρεζουμέ” της δοκιμής λοιπόν, στο συμπέρασμα, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι κάπως δύσκολο να εξαχθεί. Το C 400 X είναι χωρίς αμφιβολία ένα πολύ καλό scooter, με εξαιρετικό κινητήρα, πολύ καλή οδηγική συμπεριφορά, χωρίς κανένα απολύτως μειονέκτημα. Αν και βάση κυβισμού, υπάρχει ένα θέμα στο ποια μοντέλα ανταγωνίζεται ακριβώς, θα έλεγα χωρίς κανέναν δισταγμό και δεύτερη σκέψη, ότι ανήκει στις κορυφαίες προτάσεις των maxi scooter στα 300-400 κ.εκ. Όλα καλά μέχρι εδώ αλλά δεν μπορεί κανείς να μην βάλει και την τιμή στην εξίσωση, ειδικά σε αυτή την κατηγορία.

Τα σχεδόν 7.000 ευρώ της βασικής έκδοσης, είναι σίγουρα πολλά και στην περίπτωση που προστεθεί εξοπλισμός, η αξία αγοράς μπορεί εύκολα να ξεφύγει. Αν λοιπόν το προσεγγίσει κανείς με value for money δεδομένα, το C 400 X δεν έχει και πολύ τύχη. Όχι γιατί του λείπει το “value” αλλά γιατί το “money” που ζητάει είναι αρκετό. Από την άλλη βέβαια, είναι BMW και αυτό για πολύ κόσμο, έχει από μόνο του, μια ειδική βαρύτητα. Επίσης, είναι το μοναδικό scooter σε αυτά τα κυβικά (και όχι μόνο), το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί σε αυτό το βαθμό και σε αυτό το εύρος. Τέλος, η τριετής εγγύηση και το καλό χρηματοδοτικό πρόγραμμα που προσφέρει η  BMW,  είναι στοιχεία που μπορεί να δικαιολογήσουν περαιτέρω και να διευκολύνουν την αγορά του.

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Λεπτομερειών - Στατικα

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW Motorrad 
Μοντέλο C 400 X
Αντιπρόσωπος BMW Hellas
Τιμή (ευρώ) 6.990 η βασική έκδοση, 8.970 ευρώ το scooter της δοκιμής 
Εγγύηση 3 χρόνια (μοντέλα 2019)
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 350
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 80 Χ 69,6
Συμπίεση (:1)  11,5 
Τροφοδοσία  Ηλ. ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  1 σε 1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Φυγοκεντρικός, ξηρός 
Μετάδοση CVT 
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό 
Κάστερ (°)  26,4 
Ίχνος (mm) 81
Μεταξόνιο (mm) 1.565
Ύψος σέλας (mm) 775
Μήκος (mm) 2.210
Πλάτος (mm) 835
Ύψος (mm) 1.305
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (πλήρες, kg)   204
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  12,8
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι με διάμετρο καλαμιών 35mm, διαδρομή τροχού 110 mm. Χωρίς ρυθμίσεις
Πίσω  Δύο αμορτισέρ χωρίς μοχλικό, διαδρομή τροχού 112mm. Ρυθμίσεις: προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-15''
Πίσω  150/70-14''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 265mm με δαγκάνες Bybre 4 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης, ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS 
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  34/7.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  3.5/6.000


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 15:07

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αποστολή - BMW C 400 X TEST – BMW C 400 GT 2019 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon