.
Κατηγορία BMW
Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 13:22

BMW C 600 Sport και C650 GT

 

Τα οδηγούμε στην Μαδρίτη!

 


 

Του Νίκου Βιτσιλάκη

Μία μελέτη που έγινε και την συμβουλεύτηκε η BMW, αναφέρει ότι το 70%  του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε μεγαλουπόλεις. Η κίνηση και τα έξοδα μετακίνησης είναι ένας καλός λόγος για να αφήσει κάποιος το αυτοκίνητο και να γυρίσει σε μοτοσυκλέτα. Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα νέα maxi scooter, προσπαθώντας να βελτιώσουν τις συνθήκες μετακίνησης, διατηρώντας όμως την ποιότητα στην μετακίνηση σε επίπεδα BMW.

Σε δύο διαφορετικές εκδόσεις


Η παρουσίαση των νέων scooter της Βαυαρικής φίρμας έγινε στην Μαδρίτη, όπου ο υπεύθυνος του τομέα αστικής μετακίνησης της BMW, Kaspar Danzer, ανέφερε πως, “Δεν θέλαμε να επανεφεύρουμε τα scooter, όπως δεν θέλαμε να επανεφεύρουμε τον τροχό”. Εστιάσαμε την προσοχή μας στους αποθηκευτικούς χώρους, την προστασία από τον αέρα και τη βροχή καθώς και στο ευδιάκριτο BMW design.” Κι έτσι, είχαμε μπροστά μας τα δύο νέα scooter τα οποία ήρθαν για να δώσουν νέα πνοή σε μία ήδη υπάρχουσα κατηγορία, στην οποία η BMW βρήκε ενδιαφέροντα σημάδια για το μέλλον της μετακίνησης με δύο τροχούς

Τα νέα scooter της BMW παρουσιάστηκαν πριν από δύο χρόνια στην έκθεση EICMA στο Μιλάνο και βρίσκονταν μπροστά μας σε δύο εκδόσεις: Το C 600 Sport και το C 650 GT, δύο διαφορετικές παραλλαγές του ίδιου scooter, ανάλογα τις ορέξεις του αναβάτη. Μοιράζονται τον ίδιο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, χωρητικότητας 647 κυβικών, ο οποίος αποδίδει 60 ίππους στις 7.500σ.α.λ. και 66Nm ροπής στις 6.000σ.α.λ. Η BMW ανακοινώνει ότι τα νέα scooter της φτάνουν τα 175χ.α.ω. Η μετάδοση γίνεται μέσω κιβωτίου CVT και είναι διαρκώς μεταβαλλόμενη, ενώ στην τελική μετάδοση συναντάμε αλυσίδα, όπως στο Gilera GP 800, το Aprilia SRV 850 και το Honda Integra 700. Μόνο στα scooter της BMW, το μπροστινό γρανάζι είναι ομόκεντρο με τον άξονα του ψαλιδιού, όπως στο G 450 X, ενώ η αλυσίδα βρίσκεται μέσα σε μπάνιο λαδιού, έτσι ώστε να αυξηθεί η αντοχή της στην χρήση.

Δύο δισκόφρενα μπροστά και ένα πίσω, διαμέτρου 270mm με ABS έχουν αναλάβει την πέδηση των scooter, ενώ, το χειρόφρενο, για να μην τσουλήσουν, είναι ηλεκτρικό και ενεργοποιείται με το που κατέβει το πλαϊνό stand. Μία ωραία πινελιά που δείχνει την ευχρηστία που είχαν στον μυαλό τους οι σχεδιαστές της σειράς C. Είναι ένα σύστημα που δείχνει έξυπνο, αλλά δεν ξέρουμε πόσο καλό θα είναι στην πράξη, αν βρίσκεσαι σε κατηφόρα και θες να σταματήσεις για λίγο, δίχως να ανοίξεις το stand. Το μπροστινό σύστημα είναι ανεστραμμένο διαμέτρου 40mm, ενώ το αμορτισέρ είναι τοποθετημένο σχεδόν παράλληλα με το ψαλίδι, εντυπωσιάζοντας με την ιδέα.

Κομψή αισθητική

Η κομψή αισθητική έχει ενσαρκωθεί σε όλο το σύνολο και των δύο scooter, δίνοντας ταυτόχρονα συμπαγείς διαστάσεις, στα επίπεδα του Yamaha TMAX. Στα πλαστικά περιφερειακά προβάλλεται η superbike πλευρά της BMW και είναι ξεκάθαρο ότι το σχήμα παραπέμπει σε βαυαρικό όχημα, άσχετα αν δεις το σήμα ή όχι. Διαθέτει ωστόσο και σύστημα flexcase το οποίο ανοίγει αυτόματα προς τα κάτω τον αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα, όταν το scooter βρίσκεται εν στάση, αυξάνοντας έτσι την χωρητικότητα. Η BMW έδωσε μεγάλο βάρος στον αποθηκευτικό χώρο, κι έτσι, αφού αυτός φτάνει τα 60 λίτρα, δύο κράνη full face μπορούν να φιλοξενηθούν άνετα κάτω από την σέλα των νέων scooter. Δεν ισχύει το ίδιο και στο GT, το οποίο δεν διαθέτει, ούτε μπορεί να ενσωματώσει το σύστημα Flexcase, αλλά ο χώρος κάτω από τη σέλα σε αυτό, είναι μεγαλύτερος ούτως ή άλλως. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ντουλαπάκια στο μπροστινό τμήμα, με το ένα να κλειδώνει με το κεντρικό κλείδωμα.

Από την αντίθετη πλευρά της σπορτ εκδοχής, το C650 GT είναι πιο ευτραφές, πιο πληθωρικό, θα λέγαμε πιο συνηθισμένο οπτικό. Αυτό, σε κάνει να πιστεύεις πως πρόκειται για μοτοσυκλέτα τουρισμού, ή On-off. Είναι πιο άνετο, πιο χαμηλό και εργονομικό, και η ο βασικός του προορισμός είναι η κάλυψη μεγάλων αποστάσεων ενώ είναι εμφανές ότι αφορά πιο συντηρητικούς αναβάτες.

Η διαδρομή που τα οδηγήσαμε και τα δύο νέα scooter ξεκινούσε από την Μαδρίτη, από το κέντρο της πόλης, και περιελάμβανε ανοιχτούς δρόμους σε εθνικές οδούς, αλλά και βόλτα γύρω από την λίμνη Atazar και ορεινή διαδρομή στην βόρεια Sierra.

Απόλαυση και ανέσεις

Οι διαφορές στην θέση οδήγησης των δύο scooter, έγκειται στο ότι, στο Sport ψάχνεις κάπως την θέση σου, ενώ στο GT, την βρίσκεις απευθείας. Στο GT τα χέρια ανοίγουν πιο πολύ στο ψηλότερο τιμόνι, κι έτσι δημιουργούν καλύτερους μοχλούς, ενώ, μοιάζει πιο καλά ζυγισμένο από το Sport. Η σέλα του GT βρίσκεται στα 780mm, πατάς πιο άνετα κάτω και κάθεσαι αναπαυτικά, εκεί που στο Sport είσαι πιο ψηλά, στα 810mm, και κάθεσαι λίγο επιθετικά. Έτσι, το GT είναι πιο βολικό στην πόλη, αν και βαρύτερο κατά 12 κιλά, στα 261kg. Οι μοχλοί που δημιουργεί σε συνδυασμό με την χαμηλότερη θέση, συμβάλλουν στην καθημερινή μετακίνηση. Αν και Sport έχει το όνομα, το GT τελικά έχει την χάρη και έτσι όπως είναι καλοστημένο, μπορεί να συναγωνιστεί μοτοσυκλέτες σε στροφές, προσφέροντας απόλαυση. Ταυτόχρονα, διαθέτει ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, η οποία έρχεται με ένα απλό πάτημα, στο ύψος που θες με μία μεταβολή της τάξης των δέκα εκατοστών, και σε προστατεύει από τον αέρα. Ο θόρυβος εξαφανίζεται από το κράνος, και η προστασία είναι πολύ καλή, όταν την έχεις ρυθμισμένη στην άνω θέση. Στο Sport, η ζελατίνα ρυθμίζεται μηχανικά σε τρεις θέσεις.

Οι δυνατότητες και τον δύο scooter είναι μεγάλες και η άνεση πάνω τους, πολύ καλή. Ο κινητήρας αποδίδει γραμμικά, υπάρχει δύναμη για να παίξεις με το γκάζι, και η ομαλότητα με την οποία φτάνει στον πίσω τροχό, δεν σε προβληματίζει ποτέ. Ταξιδεύαμε στην εθνική με 140 χ.α.ω. ξεκούραστα, και το άνοιγμα του γκαζιού μας έδωσε τελική στα 180 χ.α.ω., όπου επενέβη ο ηλεκτρονικός κόφτης και περιόρισε την τελική. Όμως, η δύναμη που διαθέτουν και τα δύο είναι τέτοια που δεν θα χρειαστείς περισσότερη για να κινηθείς σβέλτα, ή να ταξιδέψεις άνετα με δύο επιβαίνοντες. Οι 60 ίπποι, είναι μάλιστα 10 περισσότεροι από του πιο γνωστού maxi scooter της αγοράς, του Yamaha TMAX.

Το πάνελ των οργάνων είναι ηλεκτρονικό, και μόνο το ταχύμετρο είναι αναλογικό. Περιλαμβάνει όλες τις ενδείξεις, είναι πληρέστατο και ευανάγνωστο. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι τα Led φώτα ημέρας που βρίσκονται στο μπροστινό τμήμα, και γίνονται ορατά από απόσταση, φροντίζοντας την “ενημέρωση” των απρόσεχτων οδηγών. Το GT διαθέτει θερμαινόμενα γκριπ, θερμαινόμενη σέλα, αλλά και κεντρικό κλείδωμα, κι έτσι, μας έκανε εντύπωση γενικότερα.

Ποιότητα στην μετακίνηση

Τα νέα maxi scooter της BMW είναι πολύ ποιοτικά, είναι sport, είναι καλοστημένα, ρυθμισμένα έτσι ώστε να προσφέρουν οδηγική απόλαυση, σε συνδυασμό με ποιότητα και πρωτόγνωρες για την κατηγορία παροχές. Ειδικά το GT, είναι αυτό που θα επιλέξει ο αναβάτης που στρέφεται από το αυτοκίνητο στην μετακίνηση με δύο τροχούς, και αυτό που μας άρεσε περισσότερο – προς έκπληξη των Γερμανών μάλιστα – ως πιο sport, συγκριτικά με το C 650 Sport! Στην τιμή που θα έρθουν στην Ελλάδα, στα 11.630 euro και 11.980euro προσφέρουν σημαντικά περισσότερα πράγματα αναλογικά με scooter ίδιας τιμής, και μπαίνουν σε μία αγορά με πολύ καλές κριτικές.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW
Μοντέλο C 600 Sport - C 650 GT
Αντιπρόσωπος BMW Hellas
Τιμή 11.630 euro / 11.980 euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Δικύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, τετράχρονος, εν σειρά
Χωρητικότητα (cc) 647
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 79 x 66mm
Συμπίεση 11.6 : 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση CVT - Συνεχώς μεταβαλλόμενη
Τελική σχέση Με αλυσίδα, σε μπάνιο λαδιού
Πλαίσιο
Τύπος Αλουμινένιο τύπου γέφυρας, με αλουμινένιο υποπλαίσιο
Μήκος (mm) 2155 - 2218 (GT)
Πλάτος (mm) 877 - 916 (GT)
Μεταξόνιο (mm) 1591
Γωνία κάστερ 25,4
Ύψος σέλας (mm) 810 - 780 (GT)
Βάρος (kg) 249 - 261 (GT)
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 16
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 40mm, διαδρομή τροχού 115mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ, διαδρομή τροχού 115mm 
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 120/70 15
Πίσω 160/60R 15
Φρένα
Μπροστά Δίσκοι διαμέτρου 270mm με δαγκάνες δύο εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 270mm με δαγκάνες δύο εμβόλων και ABS
Επιδόσεις
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 60/7.500
Ροπή (Nm/rpm) 66/6.000

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 13:05

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test – BMW C 650 GT »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon