Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 09:23

R.I.P. Giancarlo Morbidelli (1934-2020) - Πέθανε ο θρυλικός Ιταλός κατασκευαστής

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2020, σε ηλικία 86 ετών πέθανε ο Giancarlo Morbidelli, που ξεκίνησε με εργοστάσιο κατασκευής μηχανημάτων ξυλουργικής για να καταλήξει να σχεδιάζει και να κατασκευάζει αγωνιστικές μοτοσυκλέτες που απέφεραν 4 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, αλλά και την διάσημη V8 μοτοσυκλέτα του που μπήκε στα ρεκόρ Guinness ως η ακριβότερη τότε μοτοσυκλέτα στον κόσμο.

Ο Morbidelli ήταν ιδιοφυής μηχανικός, με μοναδική επαγγελματική διαίσθηση, και κατάφερε να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά εργοστάσια μηχανημάτων ξυλουργικής στον κόσμο. Ένα εργοστάσιο που τελικά κατέληξε να χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο πάθος του Giancarlo, που ήταν ο σχεδιασμός, η κατασκευή κι η η εξέλιξη αγωνιστικών μοτοσυκλετών 50, 125 και 250 κυβικών, με τις οποίες γνωστοί Ιταλοί αναβάτες, ανάμεσα τους κι ο πατέρας του Valentino Rossi, αγωνίζονταν και κέρδιζαν αγώνες και Παγκόσμιους Τίτλους.

Η V8 μοτοσυκλέτα περιορισμένης παραγωγής που δημιούργησε ο Morbidelli το 1994, εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα με τις τεχνικές της προδιαγραφές, ενώ ήταν η ακριβότερη μοτοσυκλέτα της εποχής της και σήμερα έχει μεγάλη συλλεκτική αξία.

Πέρα από την αγωνιστική του εμπλοκή και την κατασκευή της V8 μοτοσυκλέτας του, ο Morbidelli ήταν ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες μοτοσυκλετών του κόσμου, δημιουργώντας μάλιστα και το ομώνυμο μουσείο στο Πέζαρο της Ιταλίας, όπου στεγαζόταν η συλλογή του που περιελάμβανε περισσότερες από 350 μοτοσυκλέτες. Δυστυχώς το 2019 το μουσείο διαλύθηκε, όταν ο Giancarlo ήταν άρρωστος στο νοσοκομείο, και η οικογένεια του πούλησε τα εκθέματα τα οποία και δημοπρατήθηκαν.

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 11:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube