.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 10:06

Κινητό τηλέφωνο και οδήγηση – Παγκόσμιο κυνήγι της μάστιγας

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου ενώ οδηγούμε είναι εγκληματική και πρόσφατα ληφθέντα μέτρα σε Ιαπωνία και Αυστραλία σφίγγουν τα λουριά.

Μέσα σε μια δεκαετία η Ιαπωνική αστυνομία διέγνωσε 2,3 φορές περισσότερα τροχαία ατυχήματα που σχετίζονται με οδηγούς που δεν πρόσεχαν τον δόμο γιατί χάζευαν στο τηλέφωνό τους: 2,790 τέτοια συμβάντα καταγράφτηκαν μέσα στο 2018, προκαλώντας 42 θανάτους.

Η αντίδραση ήταν άμεση και μάλλον αναμενόμενη. Σημαντική αύξηση των προστίμων για χρήση κινητού κατά την οδήγηση, τα οποία διαμορφώνονται φως εξής:

Μεγάλα αυτοκίνητα: 25,000 γιεν, ή €207 με ισοτιμία 3/12/2019
Κανονικού μεγέθους αυτοκίνητα: 18,000 γιεν, €149
Μοτοσυκλέτες: 15,000 γιεν, €124
Μοτοποδήλατα: 12,000 γιεν, €99

Το ενδιαφέρον είναι πως τα πρόστιμα αυτά ακούγονται μάλλον χαμηλά για την επικινδυνότητα της παράβασης, ενώ ακόμη πιο προβοκατόρικο είναι το γεγονός πως έχουν προκύψει μετά από πολλαπλασιασμό των προστίμων. Κοινώς, τα προηγούμενα πρόστιμα ήταν κάτι σαν χάδι για τους παραβάτες, απόδειξη του πόσο ελαφριά αντιμετωπιζόταν το φαινόμενο από τον Νόμο.

Σε άλλες χώρες η αντιμετώπιση περιλαμβάνει χρήση σύγχρονης τεχνολογίας. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, το σύστημα καμερών που ανιχνεύει τη χρήση κινητού (ακόμη και αν αυτό κρατιέται χαμηλά από τον οδηγό για να μη φαίνεται από τα παράθυρα) ολοκλήρωσε τη δοκιμαστική του περίοδο και πλέον τέθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή εφαρμογή στην επαρχία New South Wales.

Με 45 φορητές κάμερες που θα τοποθετούνται απροειδοποίητα σε σημεία ενδιαφέροντος, οι παραβάτες που συλλαμβάνονται για τους τρεις πρώτους μήνες θα λαμβάνουν απλά μια προειδοποίηση, αλλά στη συνέχεια αρχίζουν τα πρόστιμα: €212 το στάνταρ πρόστιμο και €282 αν η παράβαση έχει γίνει κοντά σε σχολική ζώνη.

Ανάλογο σύστημα είναι υπό μελέτη και στην Αγγλία, καθώς στην Ευρώπη εν γένει φαίνεται πως αγαπάμε τις κάμερες και τις χρησιμοποιούμε για κάθε λογής ελέγχους: για υπερβολικό θόρυβο, για υπολογισμό μέσης ωριαίας ταχύτητας και τώρα και για χρήση κινητού. 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon