.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 15:31

Κατάσχεση άδειας οδήγησης στη Γαλλία για όσους κάνουν παράβαση μιλώντας στο κινητό

Ο αρμόδιος για θέματα οδικής ασφάλειας της Γαλλίας, Emmanuel Barbe, παρουσίασε μια νέα, αυστηρότερη νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ στη χώρα προκειμένου να αποτρέψει τη χρήση του κινητού τηλεφώνου από οδηγούς.

“Η βασική ιδέα είναι να σπάσουμε τα νεύρα των κατ’ επανάληψη παραβατών,” δήλωσε ο Barbe, ο οποίος έχει αναλάβει ένα διυπουργικό πόστο για την οδική ασφάλεια με στόχο να μειώσει τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων που το 2018 μόνο κόστισαν πάνω από 3,800 ζωές στη Γαλλία.

Ένα από τα μέτρα αυτά είναι και η θέσπιση ακόμη πιο αυστηρών ποινών, με κατάσχεση της άδειας οδήγησης για όσους συλλαμβάνονται να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο την ώρα που προέβησαν σε οποιαδήποτε τροχαία παράβαση.

“Αν ξεχάσεις να βγάλεις φλας, κάτι πολύ συνηθισμένο για όσους μιλούν στο κινητό ενώ οδηγούν, ή περάσεις ένα Stop ή ένα κόκκινο φανάρι, τότε το αδίκημα θα ενισχύεται με τη χρήση κινητού και αυτό θα επιτρέπει στην αστυνομία να κατάσχει το δίπλωμα.”

Το νέο μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το φθινόπωρο του 2019, αλλά η κατάσχεση του διπλώματος δε θα είναι μόνιμη, εκτός από πολύ σοβαρές περιπτώσεις.

Αυτή τη στιγμή, από μόνη της η χρήση κινητού ή ακουστικών στα αυτιά κατά την οδήγηση αποτελεί παράβαση και τιμωρείται με πρόστιμο €135 και τρεις πόντους ποινής στο δίπλωμα στη Γαλλία.

Σύμφωνα με μελέτες που διεξήχθησαν στη Γαλλία, το 70% των οδηγών αυτοκινήτων παραδέχεται πως χρησιμοποιεί συχνά το τηλέφωνο ενώ οδηγεί, ενώ το 6% το κάνει και στον αυτοκινητόδρομο.

Όσον αφορά στα θανατηφόρα ατυχήματα, το 15% εξ αυτών οφείλεται στην ελλιπή προσοχή του οδηγού (για οποιονδήποτε λόγο, όχι μόνο για το τηλέφωνο).

Παράλληλα, ο Barbe προανήγγειλε και μια σειρά άλλων μέτρων για την οδική ασφάλεια που περιλαμβάνουν αύξηση των καμερών της τροχαίας, κατάργηση περίπου 150 ισόπεδων διαβάσεων όπου σημειώνονται πολλά ατυχήματα με πεζούς, καθώς και τροποποίηση άλλων.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon