Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 16 Μαϊος 2019 19:01

Ο κριτής της Jerez το βούτηξε από τον Alex Rins και η Brembo εξηγεί σε τι χρησιμεύει

Ήταν ένα από τα πρώτα θέματα στην αγωνιστική επικαιρότητα τις μέρες μετά τον αγώνα MotoGP στη Jerez. Αιτία, ένας κριτής που κλήθηκε να κρατήσει τη Suzuki GSX-RR του Alex Rins ενόσω αυτός πανηγύριζε τη δεύτερη θέση του και βρήκε την ευκαιρία να αρπάξει ένα αναμνηστικό για να θυμάται την ηλιόλουστη ημέρα.

Όπως αποδείχθηκε αργότερα, ο απρόσεκτος κριτής έβαλε στο μάτι το σπογγώδες μανίκι που χρησιμοποιείται για να καλύπτει το δοχείο υγρών του μπροστινού φρένου, αλλά δεν παρατήρησε ότι υπήρχε και μια κάμερα που κατέγραφε κατάμουτρα τον αναβάτη και η οποία φυσικά τον συνέλαβε επ’ αυτοφόρω.

marshal rins

Η δημιοσιότητα που πήρε το συμβάν έριξε το καλοδεχούμενο μεν, απρόσμενο δε φως της και στη Brembo, καθώς το εν λόγω κάλυμμα έφερε το λογότυπό της. Επειδή όμως οι Ιταλοί είναι γνωστές γάτες σε κάτι τέτοια, πάραυτα η ιστοσελίδα της εταιρείας φιλοξένησε άρθρο που εξηγεί τι είναι αυτό και σε τι χρησιμεύει.

Το κάλυμμα αυτό, λοιπόν, στα αγγλικά αναφέρεται ως cuff (μανσέτα μανικιού) και η Brembo το περιγράφει ως ένα εξάρτημα που απέχει έτη φωτός από τα τεχνολογικά προηγμένα προϊόντα που η εταιρεία σχεδιάζει και κατασκευάζει.

Ως ένα ταπεινό ελαστικό και σπογγώδες κυλινδρικό κάλυμμα του δοχείου υγρών φρένου, επιτελεί δύο σημαντικά καθήκοντα.

Πρώτον, φροντίζει ώστε τυχόν σταγόνες του υγρού φρένων στάξουν να μην φτάσουν σε ευαίσθητες επιφάνειες, όπως τα παρακείμενα περιφερειακά της μοτοσυκλέτας (τιμονόπλακες, ρεζερβουάρ κλπ), αλλά και τη ζελατίνα του αναβάτη. Το υγρό φρένων είναι, ως γνωστόν, εξαιρετικά διαβρωτικό.

Δεύτερον, απορροφά την υγρασία, η οποία θα μπορούσε να βρει τον δρόμο της στο εσωτερικό του δοχείου υγρών όταν η στάθμη τους πέσει, κάτι που θα επηρέαζε αρνητικά την απόδοση του φρένου.

Επιπλέον, η Brembo σπεύδει να ξεκαθαρίσει τον αστικό μύθο πως το κάλυμμα προστατεύει τα υγρά φρένων από την ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με τους Ιταλούς, τα υγρά που χρησιμοποιεί έχουν εύρος λειτουργίας από -40 ως 200 βαθμούς Κελσίου, συνεπώς οι μικροδιακυμάνσεις λιγοστών βαθμών από την έκθεση στην ήλιο κρίνονται ως πραγματικά ασήμαντες.

Πηγή

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Μαϊος 2019 20:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ BIKEIT