.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 14:17

H FEMA θέτει τις απαιτήσεις των μοτοσυκλετιστών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο οδική ασφάλεια από τη σκοπιά του δικύκλου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της επιτροπής Οδικής Ασφάλειας που εδρεύει στις Βρυξέλλες – και της οποίας ηγείται η ευρωβουλευτής Φωτεινή Ιωαννίδου – έχει θέσει έναν κεντρικό άξονα δράσης υπό τον τίτλο Vision Zero.

Σύμφωνα με αυτόν, ο στόχος είναι ως το 2050 να έχουν εξαλειφθεί οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στην Ε.Ε. και προς επίτευξη αυτού οι δράσεις που εξετάζονται είναι πολύπλευρες. Εκπαίδευση οδηγών, τόσο πριν όσο και μετά το δίπλωμα, υποδομές οδικού δικτύου, τεχνολογία ασφαλείας στα οχήματα και πολλές άλλες συνιστώσες βρίσκονται υπό εξέταση.

Προς το παρόν βρισκόμαστε στη φάση όπου καθορίζεται το πλαίσιο εργασίας και το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το 2019, δεδομένου ότι η δεκαετία 2021-2030 θα είναι αυτή που θα καταλήξει στις τελικές δράσεις που στη συνέχεια θα εφαρμοστούν τα επιθυμητά αποτελέσματα ως το 2050.

Παρότι λοιπόν μιλάμε για πράγματα που φαντάζουν πολύ μακρινά για 30 χρόνια μετά, στην ουσία φέτος είναι η καταληκτική ημερομηνία για το πλαίσιο εργασίας (framework) της οδικής ασφάλειας – κοινώς, αν ένα θέμα δε συμπεριληφθεί σε αυτό, τότε απλά δε θα αναλυθεί, συζητηθεί και σχεδιαστεί για το μέλλον.

Υπό αυτό το πρίσμα, η επίσκεψη της FEMA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστικών ενώσεων) στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως τα όσα μας απασχολούν ως μοτοσυκλετιστές θα βρίσκονται μέσα στα υπό εξέταση ζητήματα.

fema ec 800

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Matthew Baldwin, υποδιευθυντής της Επιτροπής Μεταφορών της Ε.Ε. και συντονιστής του προγράμματος οδικής ασφάλειας, η Φωτεινή Ιωαννίδου, επικεφαλής της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, ο Casto Lopez Benitez, υπεύθυνος για τη χάραξη πολιτικής Οδικής Ασφάλειας, ο Jesper Christensen, γενικός γραμματέας της Σουηδικής Ομοσπονδίας (το μεγαλύτερο μέλος της FEMA), ο Dolf Willigers, γενικός γραμματέας της FEMA και ο Wim Taal, υπεύθυνος επικοινωνίας της FEMA.

Σε αυτή τη συνάντηση, η FEMA παρουσίασε μια σειρά ζητημάτων που προκύπτουν από τις Ευρωπαϊκές ομοσπονδίες-μέλη της. Το πρώτο αφορούσε τη συζήτηση που γίνεται στις Βρυξέλλες σχετικά με τη θέσπιση διαφορετικών ορίων ταχύτητας για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, κάτι που η FEMA θεωρεί ως εν δυνάμει επικίνδυνο για τους μοτοσυκλετιστές.

Στη συνέχεια έθεσε μια σειρά αιτημάτων που θα πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο εργασίας, προκειμένου να κάνουν τους δρόμους ασφαλέστερους για τους χρήστες δικύκλων: μπαριέρες φιλικές προς τους μοτοσυκλετιστές, περιβάλλοντες χώροι δρόμων χωρίς εμπόδια, καλύτερη πρόσφυση στη χρησιμοποιούμενη άσφαλτο. Μετά από απαίτηση της Επιτροπής, η FEMA θα συντάξει μια αναλυτική λίστα αιτημάτων επ’ αυτών.

Όσον αφορά στον έλεγχο της ταχύτητας, η FEMA εξήγησε πως όποιο σύστημα κι αν υιοθετηθεί στο μέλλον, θα πρέπει να αφήνει τον τελικό έλεγχο στον αναβάτη – κάτι στο οποίο φαίνεται πως συμφωνούν και οι επαΐοντες των Βρυξελλών.

Τέλος, στη συζήτηση μπήκαν και τα εκπαιδευτικά ζητήματα, στα οποία η FEMA εκφράζει την αντίθεσή της με το σταδιακό σύστημα διπλωμάτων, καθώς θεωρεί πως δεν έχει πετύχει και προσθέτει οικονομικά βάρη στους πολίτες. Επιπλέον, αφενός παρακινεί κόσμο να βρει τρόπους να τα παρακάμψει, αφετέρου οδηγεί αρκετούς χρήστες στο να κυκλοφορούν χωρίς καθόλου δίπλωμα. Η θέση των Ευρωπαίων μοτοσυκλετιστών είναι πως, αν πρέπει να έχουμε ένα σταδιακό σύστημα διπλωμάτων (σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα που στα 18 μπαίνεις στο supercar κι όποιον πάρει ο χάρος), τουλάχιστον ας γίνει απλούστερο, με λιγότερα τεστ.

Η FEMA στο δελτίο Τύπου της αναφέρει πως η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και πως για την κατάρτιση των θέσεών της βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλες συγγενείς ενώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση Ποδηλατών (ECF), με την οποία μοιράζεται κάποια αιτήματα.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 14:17

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon