.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 18:58

Μυστικοί αστυνομικοί σε περιπολίες για χρήση κινητού

Στην Ιταλία όλα αυτά… δυστυχώς!  

Είναι κάτι που θα το έχουμε αναρωτηθεί όλοι φυσικά, βλέποντας καθημερινά γύρω μας δεκάδες περιπτώσεις οδηγών αυτοκινήτων να μιλούν, να πληκτρολογούν ή να σερφάρουν στον κινητό τηλέφωνο τους: πόσο δύσκολο θα ήταν για μια ομάδα αστυνομικών, να περιπολεί με αποστολή ακριβώς αυτό, να εντοπίζει τους συγκεκριμένους οδηγούς και να τους βεβαιώσει την παράβαση άμεσα, μαζί με τα διοικητικά και χρηματικά πρόστιμα που αναλογούν;

http 2F2Fmedia.autoblog.it2F42F4c62Fguida cellulare

Στη γειτονική Ιταλία το εφαρμόζουν και μάλιστα το έχουν προχωρήσει σε ότι αφορά στο τακτικό του σκέλος, αφού την αποστολή αυτή, αναλαμβάνουν αστυνομικοί ντυμένοι με πολιτικά, οι οποίοι οδηγούν επίσης πολιτικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.  

Το ποσοστό των ατυχημάτων έχει αυξηθεί για πρώτη φορά μετά το 2001, ειδικά εις βάρος των δικύκλων (+11,9%) και ο λόγος, σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες, είναι η απόσπαση της προσοχής των οδηγών, που κάνουν χρήση του κινητού τηλεφώνου ενώ βρίσκονται στο τιμόνι.

B 808ad8928e1c4aeb26a3dbeeff1917ee

Για αυτό τον λόγο, οι αρχές τις Ιταλίας αποφάσισαν να εφαρμόσουν μια δέσμη ενεργειών, προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτή η παραβατική συμπεριφορά των οδηγών. Το εντυπωσιακό είναι πάντως, ότι το πρόστιμό για την χρήση κινητού τηλεφώνου, δεν είναι σε καμία περίπτωση “τσουχτερό” ή αυστηρό, 161 ευρώ καλούνται να καταβάλουν οι παραβάτες, τα οποία πέφτουν στα 112 αν πληρωθούν εντός 5 ημερών, ενώ σημειώνονται και 5 βαθμοί στο point system.

Δεν υπάρχει όμως διοικητικό πρόστιμό, δεν αφαιρούνται οι πινακίδες ούτε στερείται η άδεια οδήγησης. Για να συμβεί το δεύτερο (αφαίρεση διπλώματος) θα πρέπει να υπάρξει υποτροπή ενός οδηγού στην ίδια παράβαση (χρήση κινητού) μέσα σε διάστημα δύο ετών!

B 823dc5b3da421bcf056e0a2e755ac0ae

Υπενθυμίζουμε ότι βάση του νέου ΚΟΚ στην Ελλάδα, για την χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς ανοιχτή ακρόαση, ισχύει η αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος για δύο μήνες και η επιβολή χρηματικού προστίμου αναλόγως του εισοδηματικού προφίλ των παραβατών (ελάχιστο πρόστιμο 100 ευρώ).

Στην Ιταλία σκοπεύουν να μεταβούν επίσης σε αυστηρότερες ποινές, με την άμεση αφαίρεση της άδειας οδήγησης για τουλάχιστον έναν μήνα (υπάρχει και πρόταση για τρεις) αλλά και να αυξήσουν τις περιπολίες, ειδικά για τον εντοπισμό της συγκεκριμένης παράβασης στα αστικά κέντρα.

B e65b51eaec1b1501724cf125563fb2c3

Γιατί, όπως πολύ σωστά αναφέρεται, δεν έχουν νόημα οι αυστηρές ποινές, αν δεν βεβαιώνονται οι παραβάσεις!

Το Τορίνο είναι μια από τις πόλεις που εισήγαγε τον νέο αυτό τρόπο μυστικής αστυνόμευσης (δημοτική αστυνομία), έχοντας μέχρι στιγμή στον στόλο των “undercover” πολιτικών οχημάτων, μια μοτοσυκλέτα (Aprilia Pegaso 650) και ένα αυτοκίνητο. Το ότι καθημερινά καταγράφονται δεκάδες παραβάσεις και βεβαιώνονται τα σχετικά πρόστιμα και ποινές, είναι περιττό να αναφερθεί…

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί όμως, γιατί πέρα από την Ιταλία συμβαίνει και εδώ δυστυχώς, είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό παραβατών, είναι οδηγοί μοτοσυκλέτας και scooter, οι οποίοι και πιάνονται “στα πράσα” να ασχολούνται με το κινητό τους ενώ οδηγούν!

Πηγή: Μotociclismo.it

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 19:27

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon