.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016 11:27

Harley-Davidson: Διακανονισμός 15 εκατομμυρίων δολαρίων!

 

Για την πώληση Super-Tuner kits στις Η.Π.Α.

 

H Harley-Davidson ήρθε σε διακανονισμό 15 εκατομμυρίων δολαρίων με την ρυθμιστική αρχή για την προστασία του περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (EPA), για τη διάθεση Super Tuner kits για αγωνιστική χρήση, καθώς τα εν λόγω κιτ αυξάνουν τους ρύπους.

Μια περίεργη υπόθεση που έχει στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απαγόρευση πώλησης -τουλάχιστον στις Η.Π.Α.- και άλλων βελτιωτικών εξαρτημάτων για αγωνιστική χρήση.

Ας δούμε όμως τι λένε η EPA, αλλά και η Harley-Davidson για την υπόθεση.

Η Harley-Davidson συμφώνησε με την EPA να πληρώσει 12 εκατομμύρια πρόστιμο και να σταματήσει από τις 23 Αυγούστου τη διάθεση των aftermarket super tuner kits για τις μοτοσυκλέτες της.

Ο διακανονισμός αυτός έρχεται μετά από κατηγορίες της αμερικανικής κυβέρνησης, πως η Harley πούλησε 340.000 Super Tuner kits από το 2008, κιτ που μαζίμε τις επιδόσεις αύξησαν και τους ρύπους των μοτοσυκλετών που τα φόρεσαν.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη κυβέρνηση, αυτά τα Super Tuner kits (που τα ονομάζει defeat devices - περιφραστικά, συσκευές ακύρωσης προδιαγραφών) παραβαίνουν τον Ομοσπονδιακό Νόμο για την ρύπανση του αέρα (Clean Air Act).

Παράλληλα η κυβέρνηση κατηγορούσε επιπρόσθετα την Harley πως είχε πουλήσει 12.600 μοτοσυκλέτες που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές ρύπων της EPA.

Πέρα από το πρόστιμο και την απαγόρευση πώλησης Super Tuner kits στις Η.Π.Α., η Harley πρέπει να αγοράσει και να καταστρέψει όλα τα Super Tuner kits που βρίσκονται στους dealers της. 

Τέλος, η Harley θα ξοδέψει 3 εκατομμύρια δολάρια σε ένα project για τη μείωση της ρύπανσης του αέρα (αντικατάσταση σε σόμπες με καυσόξυλα με άλλες που βγάζουν λιγότερους ρύπους).

Ο παραπάνω διακανονισμός είναι αποτέλεσμα αυξημένων ελέγχων από τα αρμόδια όργανα στις Η.Π.Α., μετά από το σκάνδαλο με τους ρύπους της Volkswagen.

Για το μέλλον μάλιστα, η Harley πρέπει να πάρει έγκριση από την επιτροπή ελέγχων ρύπων της Καλιφόρνια για κάθε (νέου τύπου, που θα καλύπτουν τις προδιαγραφές ρύπων) Tuner kit που θα διαθέσει προς πώληση στις Η.Π.Α. ενώ κάθε Tuner kit που θα διατίθεται για πώληση σε άλλες χώρες θα αναγράφεται "να μην χρησιμοποιηθεί στις Η.Π.Α.".

Η Harley-Davidson από την πλευρά της δήλωσε πως "ο διακανονισμός αυτός δεν αποτελεί παραδοχή ενοχής-ευθύνης, αλλά αντίθετα είναι μια κίνηση καλής θέλησης για συμβιβασμό με την EPA σε μέρη του νόμου που ερμηνεύουμε διαφορετικά, ειδικά στον ισχυρισμό της EPA πως είναι παράνομο για κάποιον να μετασκευάσει - βελτιώσει κάποιο όχημα, ακόμα και αν αυτό θα χρησιμοποιηθεί σε πίστα και όχι στον δρόμο".

"Για περισσότερες από 2 δεκαετίες, πουλάμε το συγκεκριμένο εξάρτημα κάτω από μια δεκτή από όλους συμφωνία που επιτρέπει την πώληση εξαρτημάτων για αγωνιστική -και μόνο- χρήση. Εμείς θεωρούμε πως ήταν και είναι νόμιμο να κάνουμε κάτι τέτοιο στις Η.Π.Α."

Λογικοί οι ισχυρισμοί της Harley, αλλά εμείς δεν καταλαβαίνουμε γιατί έκανε πίσω στη συγκεκριμένη υπόθεση, μια υπόθεση που μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για την πώληση αγωνιστικών εξαρτημάτων στις Η.Π.Α.

Με την ίδια λογική (της EPA) όλα τα εξαρτήματα που πιθανώς να αυξάνουν τους ρύπους -ακόμα και για αγωνιστική οδήγηση σε κλειστές πίστες- θα πρέπει να μην αυξάνουν τους ρύπους.

Και με την ίδια λογική, δεν θα θεωρούσαμε απίθανο να δούμε σύντομα κι άλλες διώξεις σε εταιρείες που διαθέτουν εξαρτήματα αγωνιστικής χρήσης στις Η.Π.Α.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 20:57

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon