Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μία πραγματική κοσμογονία στην παγκόσμια βιομηχανία μοτοσυκλετών, αφού πρακτικά όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν μεταφέρει σημαντικό μέρος της παραγωγής τους «εκτός οίκου», σε εταιρείες-συνεργάτες με μικρότερο κόστος παραγωγής. Όπως έχουμε γράψει και σε άλλο σχετικό ρεπορτάζ, στην Νοτιοανατολική Ασία κατασκευάζεται το 90% της παγκόσμιας παραγωγής μοτοσυκλετών – είτε από ιαπωνικά, είτε από ευρωπαϊκά, είτε ακόμη και από αμερικανικά ονόματα.
Μπορεί τα τελευταία χρόνια, οι τίτλοι να μονοπωλούνται από την Κίνα και την εκρηκτική είσοδο της στην βιομηχανία μοτοσυκλέτας και στο premium επίπεδο, αλλά ένας συχνά «ξεχασμένος» γίγαντας είναι η Ινδία. Η μεγαλύτερη αγορά μοτοσυκλέτας του κόσμου, έχει πολλά δικά της εργοστάσια, μεταξύ των οποίων και τα Hero, TVS και Bajaj που έχουμε γνωρίσει εμείς. Η θέση της Ινδίας στην παγκόσμια αλυσίδα της βιομηχανίας μοτοσυκλέτας έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας δυνατότητα χαμηλότερου κόστους κατασκευής, αλλά και κάτι ακόμα: Την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι σκληρές συνθήκες της Ινδίας, στις πραγματικές δοκιμές των μοτοσυκλετών.
Οι υψηλές θερμοκρασίες και το σκληρό κλίμα της χώρας, η σε πολλές περιπτώσεις κακή έως κάκιστη κατάσταση του οδικού δικτύου, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η πραγματικότητα της συντήρησης δικύκλων στην Ινδία, κάνουν τα προϊόντα της εγχώριας αγοράς πολύ σκληροτράχηλα. Πράγματι, αυτό είναι και ένα από τα βασικά προσόντα που πρέπει να έχει ένα δίκυκλο, για να πουληθεί στην Ινδία. Οι συνθήκες αυτές τεστάρουν τα προϊόντα σε συνθήκες που δεν βρίσκεις, για παράδειγμα, στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ και φέρνουν πολύτιμα δεδομένα στις εταιρείες.
Ας μην ξεχνάμε ότι, χρόνια πριν μας απασχολήσουν τα κινεζικά εργοστάσια, στην κλίμακα που το κάνουν τώρα, μάρκες όπως η Bajaj και η TVS, έρχονταν σε συμφωνία με μάρκες όπως η KTM και η BMW αντίστοιχα, σχεδόν 20 χρόνια πίσω! Σταδιακά βλέπουμε και τις ίδιες τις μάρκες να μπαίνουν στην Ευρώπη – η Bajaj πριν από μερικά χρόνια και, από φέτος, και η TVS.
Σε ένα σκηνικό παραγωγής παγκοσμιοποιημένο εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχει σημασία να κοιτάμε την καταγωγή μίας μάρκας και μίας μοτοσυκλέτας, αλλά την ουσία. Οι Ινδοί κατασκκευαστές λειτουργούν στο παρασκήνιο για πολύ καιρό και, σιγά σιγά, δείχνουν ότι μπορούν να βγουν και στο προσκήνιο.










