.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 12:03

Ρεπορτάζ – Επίσημη παρουσίαση KTM 1190 Adventure

Παρουσίαση στους δημοσιογράφους

 




Του Τάκη Μανιάτη

Η KTM 1190 Adventure πάτησε τους τροχούς της στην Ελλάδα και η KTM SEE προχώρησε στην πρώτη επίσημη παρουσίαση της. Η παρουσίαση που αφορούσε τους δημοσιογράφους ειδικού και μη τύπου, έγινε σε γνωστό πολυχώρο στο κέντρο της Αθήνας και μεταξύ των στελεχών της εταιρίας, βρέθηκε και ο Christian  Albrecht, sales manager για την Αφρική, Μέση Ανατολή, ανατολική Ευρώπη και Ρωσία.

Η παρουσίαση

Βρεθήκαμε στο ευχάριστο κλίμα ανάμεσα σε γνωστούς και φίλους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και μετά από ένα σύντομο καλωσόρισμα, περάσαμε στην αίθουσα με τα οπτικοακουστικά μέσα όπου μας περίμενε σκεπασμένη η νέα 1190 Adventure.
Λίγες στιγμές μετά, ο πρωταθλητής Ελλάδος στην κατηγορία Superstock με KTM RC8, Λευτέρης Πίππος, τράβηξε το πορτοκαλί κάλυμμα της μοτοσυκλέτας και την άφησε έρμαιο στα αδηφάγα φλας των δημοσιογράφων. Η νέα KTM 1190 Adventure είναι μαζεμένη σε μέγεθος, μικρότερη από την προκάτοχο παρά το μεγαλύτερο μεταξόνιο, και συνολικά διαφορετική σε σχεδίαση. Είναι αλήθεια ότι για KTM, το σχήμα της είναι συντηρητικό, ωστόσο δεν μπορείς να παραβλέψεις ότι είναι διαφορετική, όμορφη, προκλητική αλλά και το γεγονός ότι εκπέμπει πολυτέλεια σε κάθε της σημείο. Διαθέτει ποιοτικές λαβές για συγκράτηση και ωραίες βάσεις – έντεχνα κρυμμένες, για τοποθέτηση βαλιτσών. Προσφέρει ωραία θέση οδήγησης με πιο ασφάλτινο προορισμό από την 990 Adventure αλλά και ένα ποιοτικό πάνελ οργάνων με έξυπνους διακόπτες για ρύθμιση των ηλεκτρονικών που διαθέτει – και έχει πολλά!
Το λόγο είχε η κ. Ίλια Κοντού, η οποία έκανε την παρουσίαση αρχικά, για να παραχωρήσει το βήμα τόσο στον διευθύνων σύμβουλο, κ. Σόλωνα Κοντό, αλλά και στον Cristian Albrecht, που μίλησα για την πορεία της εταιρίας.

Συνεχόμενη άνοδος

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2012 η KTM έκανε ρεκόρ πωλήσεων στις 107.000 μοτοσυκλέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και ανέβασε τα κέρδη της συνολικά. Αναφέρθηκε επίσης κάτι το οποίο γνωρίζαμε, ότι η KTM είναι η μοναδική εταιρία που συνεχίζει δυναμικά, παρά την κρίση, την επένδυση σε προωθητικές ενέργειες για τις μοτοσυκλέτες της. Γι’ αυτό το σκοπό, οκτώ μοτοσυκλέτες 1190 Adventure θα βρεθούν στην χώρα μας στα πλαίσια προώθησης με test rides τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Έπειτα, τον λόγο πήρε ο κ. Κώστας Καλαντζόπουλος, sales manager της KTM SEE ο οποίος ανέλυσε τα τεχνικά στοιχεία της νέας μοτοσυκλέτας.
Μας ανέφερε ότι η νέα Adventure θα παράγεται σε δύο εκδόσεις, στην απλή και στην R, οι οποίες διαφέρουν στο φαρδύτερο τιμόνι, την διάμετρο των τροχών (18-21 για την R), θα έχει ενιαία σέλα αντί για διπλή, ξεχωριστή για κάθε επιβαίνοντα, μικρότερη σκούρα ζελατίνα, πορτοκαλί βαμμένο πλαίσιο και προστατευτικά κάγκελα, φαρδύτερο τιμόνι, όπως και 20mm μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων (220mm από 200mm). Επίσης, στην R, δεν θα υπάρχει το ηλεκτρονικό σύστημα EDS.
Ωστόσο, η 1190 με την 1190 R θα διατίθενται στην ίδια ακριβώς τιμή, στα 15.900euro, τιμή που αν σκεφτεί κανείς τον εξοπλισμό που διαθέτουν, είναι φθηνότερη από αντίστοιχα εξοπλισμένες μοτοσυκλέτες του ανταγωνισμού κατά 2.000euro ή και περισσότερα.

Κινητήρας και ηλεκτρονικά

Η KTM 1190 έχει εξοπλιστεί με τον νέο δικύλινδρο κινητήρα 1190 κυβικών ο οποίος βασίζεται σε αυτόν του RC 8 και αποδίδει 150 ίππους, νούμερο υπερβολικά μεγάλο για την κατηγορία – έρχεται κόντρα στο Ducati Multistrada. Διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα ride by wire για τον έλεγχο του γκαζιού και το wheelie control και το antispin - MTC, επεμβαίνουν στα σώματα του ψεκασμού μειώνοντας από εκεί την απόδοση, και όχι κόβοντας ηλεκτρονικά απότομα την δύναμη. Θέλουμε να το δούμε στην πράξη αυτό το σύστημα μιας και φαίνεται ότι θα ενεργεί θετικά στην πρόσφυση δίχως να επηρεάζει αρνητικά τον αναβάτη. Ρυθμίζεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα για δρόμο – street, off road και off αν χρειαστεί.
Ο κινητήρας διαθέτει επίσης συμπλέκτη power assist με σύστημα slipper clutch, ο οποίος έχει δύο λειτουργίες: Ελαχιστοποιεί την αναπήδηση του πίσω τροχού στο φρενάρισμα ή την επιτάχυνση, και αυξάνει την ροπή πιέζοντας τους δίσκους με ένα νέο σύστημα. Χρησιμοποιεί μόλις τρία ελατήρια και η διαφορά πίεσης στην μανέτα με άλλα συστήματα είναι εμφανής. Ωστόσο, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι τα διαστήματα ρύθμισης βαλβίδων που φτάνουν στα 30.000 χιλιόμετρα, αλλά και service κάθε 15.000 χιλιόμετρα.
Τα φρένα χρησιμοποιούν ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες εμπρός και συνδυασμένο σύστημα που λειτουργεί μόνο όταν πατάς το μπροστινό φρένο, δίνοντας δύναμη και πίσω, για να μπορείς αν θες να πατάς μόνο το πίσω και να ελέγχεις την μοτοσυκλέτα στο χώμα. Υπάρχει επιλογή για καθημερινή χρήση - Street, εκτός δρόμου - Off road και off αν χρειαστεί.

Άνεση και αξεσουάρ

Διαθέτει επίσης ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις (EDS) που προσφέρουν τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις απόσβεσης – Modes: Comfort, Street, sport, σε συνδυασμό με άλλα τρία modes προφόρτισης και επιλογής για έναν αναβάτη με ή χωρίς αποσκευές και δύο επιβαίνοντες με ή χωρίς αποσκευές, συμπληρώνουν το ηλεκτρονικό πακέτο.
Ωστόσο, το κερασάκι στην τούρτα είναι οι tubeless τροχοί οι οποίοι είναι πατέντα της KTM και διατηρούν τις ακτίνες στο κέντρο του τροχού, τις οποίες σφραγίζουν – για να μην βγαίνει ο αέρας- με ένα έξυπνο λάστιχο – τσιμούχα.
Και η έκπληξη, η μηχανικά ρυθμιζόμενη πανεύκολα ζελατίνα του fering, αλλά και το ζύγισμα της μοτοσυκλέτας που άδεια στα 207 κιλά, θυμίζει σε αίσθηση πολύ μικρότερου κυβισμού αντίστοιχες on/off μοτοσυκλέτες!
Οι νέες μοτοσυκλέτες συνοδεύονται από αξεσουάρ όπως πλαστικές και αλουμινένιες βαλίτσες, εξάτμιση, ψηλότερη ζελατίνα, προστατευτική ποδιά κινητήρα κ.α.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 14:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon