.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 14:50

Αγγλία – Πρόστιμο σε βελτιωτή που... έφτιαχνε πρόγραμμα για «σκασίματα» εξάτμισης

Μία απόφαση που δημιουργεί προηγούμενο για την βιομηχανία της μοτοσυκλέτας και, κυρίως, για τα παράνομα aftermarket μπλιμπλίκια υπέρ... θορύβου και θεάματος.

Φαίνεται ότι κάποιοι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν λένε να καταλάβουν με τίποτα, ότι το να κάνεις υπερβολικά πολύ θόρυβο, όπως τα γνωστά «σκασίματα» των εξατμίσεων δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε cool, ούτε σε αναβαθμίζει σε... αγωνιζόμενο -παρά μόνο σε ενοχλητικό κάγκουρα. Στην Αγγλία, πριν κάποιες ημέρες, καταγράφηκε κρούσμα βελτιωτή αυτοκινήτων, ο οποίος πουλούσε προγραμματισμό της ECU, με στόχο τα γνωστά «σκασίματα» και φλόγες από την εξάτμιση, που όλοι αναγνωρίζουμε.

Σύμφωνα με τα ανάλογα ρεπορτάζ, πρόκειται για μία... μόδα των τελευταίων ετών, οι ιδιοκτήτες οχημάτων να θέλουν να παράγουν όσο περισσότερο θόρυβο γίνεται, και ένας τρόπος είναι το «φλασάρισμα» του εγκεφάλου, σε συνδυασμό με ένα straight-pipe σύστημα εξάτμισης χωρίς καταλύτες. Τα σκασίματα και οι φλόγες, προκύπτουν καθώς το παράνομο λογισμικό στον εγκέφαλο, επιτρέπει την ροή καυσίμου προς τον κινητήρα ακόμα και με το γκάζι κλειστό, με την άκαυτη βενζίνη να αναφλέγεται στην εξάτμιση και να εκτονώνεται απευθείας προς την έξοδο των καυσαερίων. Άρα, δημιουργώντας όχι απλά θόρυβο και πιθανότατα φλόγες, αλλά και πολύ αυξημένους ρύπους.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό που τιμωρήθηκε, στην Αγγλία, ενεπλάκη η εταιρεία βελτιώσεων AET Motorsports, πουλούσε αλλά και διαφήμιζε ανοικτά τις παράνομες τροποποιήσεις, χωρίς να αναφέρει πουθενά ότι τα οχήματα στα οποία θα γίνονταν, δεν θα ήταν κατάλληλα πλέον για κυκλοφορία στο δρόμο λόγω των εκτενών τροποποιήσεων. Ωστόσο, η εταιρεία... πιάστηκε στην φάκα και τώρα καλείται να πληρώσει πρόστιμο 7.234 λιρών Αγγλίας.

Φυσικά η είδηση αυτή αφορά και τον κόσμο της μοτοσυκλέτας, μιας και τέτοιες τροποποιήσεις δεν είανι ασυνήθιστες -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη-, ενώ τα αποτελέσματα που φέρνουν είναι τα ίδια.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 14:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon