.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 11:19

Σουηδία: Κατά της ατομικής ελευθερίας η «υποχρεωτική απόσυρση» μοτοσυκλετών

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις του σουηδικού οργανισμού μοτοσυκλετιστών, κατά της πρότασης της Ε.Ε. για υποχρεωτική απόσυρση μοτοσυκλετών στο «τέλος ζωής» τους.

Η πρόταση της Ε.Ε. για αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου γύρω από την απόσυρση οχημάτων, θέλει να συμπεριλάβει και τις μοτοσυκλέτες, με μία προκλητική για πολλούς διάταξη περί υποχρεωτικής παράδοσης των μοτοσυκλετών, όταν αυτές φτάσουν στο «τέλος ζωής» τους, το οποίο δεν διευκρινίζεται επακριβώς π.χ. με «αριθμό ετών». Ο Σουηδικός Οργανισμός Μοτοσυκλετιστών (SMC), μέλος της FEMA, αντιδρά σφοδρά στην πρόταση νόμου, λέγοντας ότι αυτή κινείται κατά της ατομικής ελευθερίας και της μοτοσυκλετιστικής κουλτούρας.

Ο οργανισμός μάλιστα απαντάει με μία σειρά θέσεων, πάνω στο ζήτημα. Σημειώνει, ότι αυτή η νέα διάταξη θα δημιουργήσει νέες υποχρεώσεις στους μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι θα πρέπει να βρουν τρόπο να παραδώσουν τα ανάλογα οχήματα σε κέντρο ανακύκλωσης/σκραπ, ενώ τίθεται κατά του ατομικού δικαιώματος στην επισκευή (right to repair) -παρά το ότι δεν απαγορεύει ρητά την επισκευή των μοτοσυκλετών από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, θα δημιουργήσει σημαντικό οικονομικό εμπόδιο, όπως λέει ο SMC.

Ένα ακόμα σημείο του SMC έχει να κάνει με το σημαντικό για την μοτοσυκλετιστική κουλτούρα, στοιχείο της «οικιακής ανακύκλωσης», όπως το αναφέρει χαρακτηριστικά ο οργανισμός, δηλαδή το δικαίωμα και την δυνατότητα των ιδιοκτητών μοτοσυκλετών, να διαλύουν οι ίδιοι τις μοτοσυκλέτες τους και να επαναχρησιμοποιούν τα ανταλλακτικά τους, σε άλλες μοτοσυκλέτες. Παράλληλα, ο οργανισμός σημειώνει ότι πολύ σπάνια, αν όχι καθόλου, θα συναντήσεις μοτοσυκλέτες παρατημένες στο περιβάλλον, στο τέλος της ζωής τους, στην Σουηδία τουλάχιστον.

Ένας ακόμα κίνδυνος που επισήμανε ο Οργανισμός, είναι η πιθανότητα μοτοσυκλετών που δικαιούνται να καταστούν ιστορικές, να χάσουν αυτή την δυνατότητα, λόγω οικονομικής μη αναστρεψιμότητας, σε περίπτωση αδυναμίας ανέυρεσης ανταλλακτικών για επισκευή τους μετά από τις συνέπειες του νέου νόμου. Οι θέσεις του SMC κλείνουν, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «πιστεύεται ότι τα αποτελέσματα της νέας πρότασης νόμου θα έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικούς περιορισμούς και εισβολές στην ατομική ελευθερία, για πολύ περιορισμένα οφέλη για το περιβάλλον και το κλίμα».

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 11:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon