.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2023 09:55

Δίπλωμα οδήγησης – Είσαι σίγουρος ότι το δικό σου είναι νόμιμο;

Μήπως κυκλοφορείς με άκυρο δίπλωμα που χρειάζεται αντικατάσταση και δεν το γνωρίζεις; Μάθε και γλίτωσε τα πρόστιμα που μπορεί να είναι τσουχτερά!

Μπορεί εδώ και μια δεκαετία και βάλε, τα διπλώματα οδήγησης να είναι τύπου πλαστικής κάρτας, ωστόσο πολλοί αναβάτες και οδηγοί ίσως κυκλοφορούν με ακατάλληλο δίπλωμα που δεν είναι νόμιμο και πρέπει να αντικατασταθεί. Και αυτό, διότι η ισχύς και η εγκυρότητα του υπόκειται σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ακυρώνονται οριστικά τα «τρίπτυχα» το 2033

Σε περίπτωση που έχετε ακόμα στην κατοχή σας, το παλιού τύπου «τρίπτυχο» δίπλωμα, ο νόμος λέει ότι πρέπει να το αντικαταστήσετε το αργότερο μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033.

Υποχρεωτική αντικατάσταση στην 15ετία για τα διπλώματα τύπου κάρτας

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, τα διπλώματα τύπου κάρτας που εκδίδονται σήμερα, πρέπει να ανανεώνονται μετά την παρέλευσης 15ετίας π.χ. αν το έχετε εκδώσει το 2013, οφείλετε να το ανανεώσετε το 2028. Σε περίπτωση παράβασης της συγκεκριμένης διάταξης, όπως επίσης και της παραπάνω, η άδεια αντιμετωπίζεται ως ληγμένη και θα κληθείτε να πληρώσετε πρόστιμο 200 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι για την αντικατάσταση διπλώματος στην 15ετία, απαιτείται εξέταση από οφθαλμίατρο και παθολόγο.

Υποχρεωτική η αντικατάσταση του αν είναι φθαρμένο ή δυσανάγνωστο!

Για να μην σας… μπλέξουν τσάμπα και βερεσέ, αν έχετε δίπλωμα που έχει φθαρεί ή/και δεν διαβάζονται με επαρκή ευκολία, τα στοιχεία πάνω του, υποχρεούστε να προβείτε σε αντικατάσταση του, διαφορετικά ελλοχεύει κίνδυνος επιβολής προστίμου έως και 200 ευρώ.

Τι ισχύει από τα 65 έτη και πάνω

Αν ο κάτοχος διπλώματος είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, η ανανέωση του διπλώματος του είναι υποχρεωτική ανά 3ετία, ενώ απαιτείται εξέταση από οφθαλμίατρο και παθολόγο. Για άτομα που υπερβαίνουν το 80ό έτος της ηλικίας τους, η ανανέωση διπλώματος είναι υποχρεωτική ανά 2ετία, ενώ είναι απαραίτητες εξετάσεις από οφθαλμίατρο, παθολόγο, ωτορινολαρυγγολόγο και νευρολόγο ή ψυχίατρο.

Εύκολη πλέον η αίτηση αντικατάστασης διπλώματος μέσω του Gov.gr

Η αντικατάσταση του παλιού διπλώματος, μπορεί να αιτηθεί εύκολα με μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Gov.gr, με ένα κλικ εδώ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2023 10:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon