.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023 11:25

Πως αυτά τα σημάδια στο δρόμο σώζουν ζωές μοτοσυκλετιστών

Μία πρωτοβουλία οδικής ασφάλειας που εφαρμόζεται ήδη, στην Γερμανία, την Αυστρία και αλλού και, ίσως, το χρειαζόμαστε και στην Ελλάδα.

Οι δρόμοι με στροφές μπορεί να αποτελούν πόλο έλξης για τους μοτοσυκλετιστές πανευρωπαϊκά, όμως ταυτόχρονα είναι και Hotspot ατυχημάτων – σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Bosch, το 46% των ατυχημάτων με μοτοσυκλέτες γίνονται στις στροφές. Ιδιαίτερα επικίνδυνη, είναι η τακτική του «κοψίματος» των αριστερών στροφών, με τον μοτοσυκλετιστή να πλησιάζει επικίνδυνα ή να μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα, με προφανείς κινδύνους. Χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία και άλλες, στην Ευρώπη, έχουν ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιούν μια λύση πολύ φθηνή, αλλά και πολύ αποδοτική, όπως όλα δείχνουν, ώστε να «κρατούν» τους μοτοσυκλετιστές στο ασφαλές περιθώριο εντός της λωρίδας κυκλοφορίας τους.

Σε χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία, οι αρχές έβαψαν σημάδια σαν αυτά που βλέπετε στην φωτογραφία, παραπάνω, σε συγκεκριμένες αριστερές στροφές του επαρχιακού δικτύου. Τα λευκά κυκλικά-ελλειψοειδή σημάδια είναι βαμμένα επί του οδοστρώματος, ωθώντας τον μοτοσυκλετιστή να παραμείνει στο εσωτερικό τους και να μην πλησιάζει επικίνδυνα την διαχωριστική. Οι δημιουργοί του «συστήματος» αναφέρουν ότι οι μοτοσυκλετιστές αποφεύγουν τα βαμμένα σημάδια, ακριβώς όπως αποφεύγουν τις διαχωριστικές γραμμές – αξίζει να σημειώσουμε εδώ, βέβαια, ότι τα σημάδια είναι βαμμένα με ειδική αντιολισθητική μπογιά δρόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από όσα σημεία έχει εφαρμοστεί αυτή η λύση, τα αποτελέσματα στην βελτίωση της ασφάλειας και της αποφυγής ατυχημάτων είναι θεαματικά: Τα δεδομένα έδειξαν ότι τα σοβαρά ατυχήματα μειώθηκαν από 80 έως και 100% (!!!), ενώ η επιλογή ανασφαλούς γραμμής από τους μοτοσυκλετιστές μειώθηκε επίσης σημαντικά.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου σε συγκεκριμένα σημεία των δρόμων, ήταν ταυτόχρονα και πολύ φθηνή, πέρα από πολύ αποτελεσματική: Το κόστος εφαρμογής τους, σύμφωνα με αυστριακές πηγές, ανέρχεται μόλις στα... 1.000 ευρώ, αν και δεν διευκρινίζεται επαρκώς εάν αυτό είναι το κόστος ανά στροφή που σημαδεύτηκε, ή συνολικά του έργου (39 στροφές). Φανταζόμαστε ότι ισχύει το πρώτο...

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023 11:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon