.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 13:28

Η μεγαλύτερη ευθεία ασφαλτοστρωμένου δρόμου στον κόσμο

Τόσα... ίσια χιλιόμετρα που εκλιπαρείς για μια στροφή! 

Όλοι μας θα έχουμε δει βέβαια τις απίστευτα γραφικές εικόνες από τους ατελείωτους δρόμους των ΗΠΑ, που διασχίζουν αχανείς εκτάσεις. Ευθείες που χάνονται στον ορίζοντα, το αγαπημένο θέμα συγγραφέων, φωτογράφων και σκηνοθετών που αρέσκονται στην “road” αισθητική.  Τα σκηνικά αυτά λοιπόν, έχουν περιγραφεί σε βιβλία και έχουν αποτυπωθεί σε φωτογραφίες και σε ταινίες ουκ ολίγες φορές.

Για πόσα χιλιόμετρα ευθείας μιλάμε όμως, έχει αναρωτηθεί κανείς; Και αν ναι, εύλογα προκύπτουν τα επόμενα ερωτήματα: Ποια είναι η μεγαλύτερη ευθεία σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο στον κόσμο; Πόσα χιλιόμετρα είναι και που βρίσκεται;

Με βάση αυτά που αναφέρονται λίγο πιο πάνω, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κατέχουν το ρεκόρ αυτό. Πρόκειται για μια τεράστια έκταση γης, της οποίας η ενδοχώρα δεν έχει έντονο ανάγλυφο στα κεντρικά, παρά μόνο αχανείς πεδιάδες. Πράγματι λοιπόν, μερικές από τις μεγαλύτερες ευθείες του κόσμου, βρίσκονται εδώ.

Η κλασική φωτογραφία με την ευθεία στην Κοιλάδα των Μνημείων (Monument Valley), στα σύνορα των πολιτειών Αριζόνα και Γιούτα, δεν είναι μια από τις μεγαλύτερες ευθείες στις ΗΠΑ. Δεν προκρίνεται ούτε καν ως άξια αναφοράς, αφού το μεγαλύτερο ευθύ τμήμα της ανάμεσα σε δύο καμπές, δεν ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα.

megalyterh ey8eia 1
Νομίζετε ότι σε αυτή την πασίγνωστη φωτογραφία απεικονίζεται μια μεγάλη ευθεία; Ούτε καν! Είναι "βρέφος" μπροστά στις πραγματικά μεγάλες ευθείες του κόσμου! 

Στις ΗΠΑ, οι πραγματικά μεγάλες ευθείες, ξεκινάνε από τα 70+ χιλιόμετρα, όπως ο δρόμος στα νότια της πολιτείας του Κολοράντο, που συνδέει την κωμόπολη της Alamosa, με κάποιες θερμές ιαματικές πηγές στο Moffat, στα Βόρεια. Απόσταση; 77,5 χιλιόμετρα συνεχόμενης ευθείας, χωρίς ούτε μια καμπή.

megalyterh ey8eia 4
Οι πραγματικά μεγάλες ευθείες στις ΗΠΑ, ξεκινάνε από τα 70+ χιλιόμετρα! 

Αλλά δεν πρόκειται καν για την μεγαλύτερη ευθεία των ΗΠΑ, στις οποίες καταγράφονται πολλές ευθείες με μήκος αρκετά πάνω από τα 100 χιλιόμετρα. Ποια είναι η μεγαλύτερη; Ο αυτοκινητόδρομος ND 46 στην Βόρεια Ντακότα, ανάμεσα στις πόλεις Lithia και Streeter. Μια ατελείωτη ευθεία 191 χιλιομέτρων! Aυτό είναι το ρεκόρ στις ΗΠΑ. Είναι όμως η μεγαλύτερη ευθεία ασφαλτοστρωμένου δρόμου στον πλανήτη;  

megalyterh ey8eia 5
Στην Βόρεια Ντακότα βρίσκεται η μεγαλύτερη ευθεία ασφαλτοστρωμένου δρόμου στις ΗΠΑ 

Παρόμοια με τις ΗΠΑ μορφολογία, παρουσιάζουν και άλλα μέρη του κόσμου όμως, όπως η Αυστραλία, το Μεξικό και χώρες της Νοτίου Αμερικής. Πράγματι, υπάρχουν και σε αυτές τις περιοχές τεράστιες ευθείες, όπως 133 χιλιόμετρα στην Αργεντινή, 145,6 χιλιόμετρα στην Αυστραλία, 160 χιλιόμετρα στα σύνορα Παραγουάης και Βολιβίας και 170 χιλιόμετρα στο Μεξικό.

megalyterh ey8eia 3
Τμήμα της εθνικής οδού Eyre, αποτελεί την μεγαλύτερη ευθεία στην Αυστραλία 

Καμία από αυτές τις ευθείες όμως δεν είναι αρκετά μεγάλη για να καταρρίψει το ρεκόρ. Για την ακρίβεια, σε σύγκριση με την μεγαλύτερη ευθεία του κόσμου, αυτές οι χιλιομετρικές αποστάσεις, είναι αστείες!

Που μας οδηγεί η αναζήτηση λοιπόν; Πρέπει να είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, χωρίς βουνά ή  έντονο ανάγλυφο και αρκετά ανεπτυγμένη ώστε να μπορεί να διαθέσει τα χρήματα για να ασφαλτοστρώσει και συντηρήσει τεράστια τμήματα ασφαλτοστρωμένων δρόμων. Αυτά τα κριτήρια, τα πληροί η Σαουδική Αραβία.

Στην Σαουδική Αραβία, βρίσκονται οι μεγαλύτερες ευθείες του κόσμου! Το μέρος είναι… έρημος, μια τεράστια έκταση 2.150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με ανυψώσεις μόνο στην δυτική της πλευρά. Ο “μαύρος χρυσός”, επιτρέπει στους Σαουδάραβες να φτιάχνουν δρόμους στην έρημο και να τους συντηρούν. Εδώ έχουν φτιάξει χιονοδρομικό κέντρο στο Ριάντ (!!!) σε δρόμους θα κολλήσουν; 

sa

Για “πλάκα” λοιπόν, η Σαουδική Αραβία ξεπερνά με το “καλημέρα σας” το ρεκόρ των ΗΠΑ, με τα 258 χιλιόμετρα ευθείας που ενώνουν τις πόλεις Al Batha και Haradh. Αυτή είναι η δεύτερη τη τάξη μεγέθους μεγαλύτερη ευθεία ασφαλτοστρωμένου δρόμου στην χώρα και για μερικούς η μεγαλύτερη του κόσμου, αν τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά και μιλάμε για δρόμους που έχουν σχεδιαστεί με… χάρακα, χωρίς την παραμικρή καμπή, έστω και μερικών μοιρών. 

Untitled 4
O ορισμός του "δρόμου καρφί" που λέμε. Για μερικούς, αυτό είναι το μεγαλύτερο... ψυχαναγκαστικά ευθύγραμμο τμήμα ασφαλτοστρωμένου δρόμου στον κόσμο...

Αν κάποιος είναι πιο ελαστικός όμως, και δεν θεωρεί στροφή τις 2 ή τις 3 μοίρες, τότε υπάρχει μια άλλη ευθεία στην χώρα, εκτός συναγωνισμού, που συντρίβει τα πάντα! Πρόκειται για ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου 85 που διατρέχει την Σαουδική Αραβία από τον Περσικό κόλπο στα Ανατολικά μέχρι τα σύνορα με την Ιορδανία, Βορειοδυτικά. Ανάμεσα στις πόλεις Nairyah και Arar, βρίσκεται μια ευθεία 1.128 χιλιομέτρων την οποία χρειάζονται 10+ ώρες για να την διασχίσει κανείς!

megalyterh ey8eia 6
Ιδου λοιπόν! Η μητέρα όλων των ευθειών του κόσμου, ο δρόμος  - "γκοτζίλα" και γαργαντούας. 1.128 χιλιόμετρα ευθείας μέσα στην έρημο! 

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευθεία του κόσμου σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Σαν να μην έφτανε μάλιστα αυτό από μόνο του, τυγχάνει να περνά από ένα τοπίο τόσο μονότονο και… μινιμαλιστικό, που θα έπρεπε η διάσχιση της να συμπεριληφθεί στα Ολυμπιακά αγωνίσματα. Το πως θα καταφέρει κανείς να μείνει συγκεντρωμένος στον δρόμο μετά τις πρώτες ώρες, πρέπει να είναι πραγματικός άθλος!  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 13:28

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon