.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2018 10:52

Τα κινητά μεγαλύτερος κίνδυνος από το αλκοόλ, υποστηρίζουν οι οδηγοί

 

Μεγάλη έρευνα ινστιτούτου οδικής ασφάλειας

 

Περισσότεροι από 2000 ήταν οι οδηγοί που συμμετείχαν στην έρευνα του βρετανικού ινστιτούτου οδικής ασφάλειας IAM (Ιnstitute of Advanced Motorist). Οι οδηγοί, προέρχονταν από όλο το φάσμα των ανθρώπων που κινούνται στους δρόμους, ιδιώτες ή επαγγελματίες, αυτοκινητιστές ή μοτοσυκλετιστές (κ.ο.κ.) και κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων που είχαν σχέση με την οδική ασφάλεια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πολύ ενδιαφέροντα, ειδικά σε ότι αφορά στους κινδύνους που αντιμετωπίζει ένας οδηγός στην καθημερινότητα του. Σημειώνεται ότι ο κάθε οδηγός είχε την δυνατότητα να ιεραρχήσει τις πιο επικίνδυνες πρακτικές σε πολύ υψηλού κινδύνου, μέτριου και χαμηλού.  

Στην ερώτηση “ποια θεωρείτε την πιο επικίνδυνη συνήθεια ενός οδηγού;” οι πρώτες σε δημοτικότητα απαντήσεις αφορούσαν την χρήση του κινητού τηλεφώνου, αλλά όχι την ομιλία σε αυτό.  Συγκεκριμένα, ως η πιο επικίνδυνη πρακτική στον δρόμο, θεωρείται το… χάζεμα στα social media (93%), ενώ στην δεύτερη θέση κατατάσσεται το… chatting (92%), δηλαδή η αποστολή γραπτών μηνυμάτων.

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών ήταν οι αμέσως επόμενες απαντήσεις και στην πέμπτη θέση, η ομιλία στο κινητό τηλέφωνο.

Στην ερώτηση για το πώς αν χρειάζεται αναθεώρηση του ΚΟΚ και των προστίμων, οι απαντήσεις συνέπλεαν με αυτές περί των επικίνδυνων πρακτικών. Οι περισσότεροι οδηγοί λοιπόν ζήτησαν να υπάρξουν πιο αυστηροί νόμοι και κυρώσεις στην χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση είτε αυτό αφορά τη περιήγηση στο περιβάλλον των social media (96%), είτε την ομιλία χωρίς σύστημα ανοικτής ακρόασης (95%).

Στην τρίτη θέση, οι οδηγοί ζήτησαν να ενταχθεί και η κάνναβη στα ίδια πλαίσια με το αλκοόλ, με την έννοια της θεσμοθέτησης συγκεκριμένων ορίων που θα ορίζουν το πότε επιτρέπεται ή όχι να οδηγά κανείς μετά από χρήση.

Την τέταρτη και την πέμπτη θέση στις απαντήσεις κατέλαβαν οι συμπαθέστατοι κατά τα άλλα ηλικιωμένοι, με τους ερωτηθέντες να απαντούν σε ποσοστά άνω του 90% ότι θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά και πιο συχνά τα test επανεξέτασης του για την ανανέωση των διπλωμάτων τους, μετά από μια συγκεκριμένη ηλικία.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2018 10:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon