.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016 19:51

39ο Rally Dakar 2017 – Οδηγός παρακολούθησης

 

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τον μεγάλο αγώνα

 

Με την Παραγουάη να είναι η 29η χώρα στην ιστορία του θεσμού που θα δει τον θρυλικό αγώνα να περνάει από το έδαφός της, οι χώρες που θα φιλοξενήσουν το Dakar του 2017, μεταξύ 2 και 14 Ιανουαρίου, γίνονται τρεις, από δύο που ήταν πέρσι, με την Αργεντινή και την Βολιβία να παραμένουν.

Το Dakar σε νούμερα

Διάρκεια: 2-14 Ιανουαρίου

Ημέρα Ξεκούρασης: 7η ημέρα (La Paz) – 8 Ιανουαρίου

Συνολικά χιλιόμετρα διαδρομών: 8.818

Σύνολο χιλιομέτρων χρονομετρημένων διαδρομών: 4.088

Μεγαλύτερη ημέρα σε χιλιόμετρα: Ημέρα 10η – 977 χλμ. 

Μεγαλύτερη ειδική διαδρομή: Ημέρα 6η – 527 χλμ.

Μεγαλύτερη ημέρα σε χιλιόμετρα: Ημέρα 1η  - 454 χλμ.

Μικρότερη ειδική διαδρομή: Ημέρα 1η – 39 χλμ.

Συμμετέχοντες αναβάτες μοτοσικλετών: 168

Συμμετέχοντες αναβάτες Quad: 39

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το Dakar

-2 εκατ. διαδικτυακοί φίλοι, ακόλουθοι και συνδρομητές (2016)

-4,4 εκατ. θεατές σε όλη τη διαδρομή αναμένονται το 2017!

-Αθλητές και προσωπικό από 59 χώρες

-22.000 άτομα προσωπικό (σώματα ασφαλείας) για την προστασία-φύλαξη του αγώνα

-70 τηλεοπτικά κανάλια

-Τηλεοπτική κάλυψη για 190 χώρες

-1.460 δημοσιογράφοι παρόντες στον αγώνα

-1.200 ώρες τηλεοπτικό υλικό

-16,3 εκατ. θεάσεις βίντεο (2016)

-Το Dakar 2017 μπορείτε να το δείτε στα Eurosport 1 και 2

Νέα κατηγορία UTV

Φέτος στο Dakar θα δούμε τα UTV να κάνουν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά ως ξεχωριστή κατηγορία –με μοτέρ κάτω από 1.100 κ.εκ. -, η οποία μάλιστα θα μετρά 10 συμμετοχές. Ο λόγος που οι υπεύθυνοι του αγώνα αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι απλός και απόλυτα κατανοητός: το κόστος. Όλοι γνωρίζουν τις εξαιρετικές δυνατότητες των UTV σε κάθε τερέν, οι οποίες έρχονται πακέτο με ένα κόστος σημαντικά πιο χαμηλό σε σχέση με ένα εξειδικευμένο αγωνιστικό buggy που τρέχει στο Dakar ή με ένα αυτοκίνητο. Έτσι γίνεται και ευκολότερη η συμμετοχή για ενθουσιώδεις οδηγούς με περιορισμένο μπάτζετ. Φέτος η χρονιά για την κατηγορία είναι εξερευνητική με το 2018, την επόμενη δηλαδή χρονιά, να αποτελεί και τη χρονιά  όπου θα γίνουν και οι πρώτες σημαντικές αλλαγές με στόχο την καθιέρωση της κατηγορίας.

Ξέρεις από πυξίδα;

Με στόχο την ανάδειξη της σωστής πλοήγησης και του σωστού προσανατολισμού ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο δρόμο προς τη νίκη για το φετινό Dakar, οι διοργανωτές έκαναν αλλαγές. Οι αλλαγές αφορούν συγκεκριμένα τα συστήματα GPS που θα έχουν μαζί τους οι αναβάτες και τα πληρώματα, τα οποία έχουν περιορισμένες λειτουργίες σε σχέση με το παρελθόν. Ουσιαστικά θα χρησιμοποιούνται για να επιβεβαιώνουν αν ο αναβάτης βρίσκεται στον σωστό δρόμο, με την χρήση της κλασικής πυξίδας να επανέρχεται στο προσκήνιο. Παράλληλα τα σημεία αναφοράς στο GPS θα ενεργοποιούνται μόνο όταν ο αναβάτης βρίσκεται κοντά στο σημείο από όπου πρέπει να περάσει, δεν θα φαίνονται δηλαδή συνεχώς στο GPS. Ο νέος τρόπος προσανατολισμού-πλοήγησης δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Merzouga Rally τον περαμσένο Μάιο.

Η 4η διάσταση

Η υψομετρική διαφορά είναι ένας από τους παράγοντες που συχνά παραβλέπεται ως βαθμός δυσκολίας σε έναν αγώνα, τουλάχιστον από τους θεατές. Συνήθως η διαφορά από την αρχή μέχρι το τέλος ενός αγώνα είναι μικρή, ή απλά η “έκθεση” ενός αναβάτη σε μεγάλο υψόμετρο είναι μικρής διάρκειας οπότε και δεν επηρεάζει ουσιαστικά την απόδοσή του. Στο Dakar  αποτελεί ένα από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν ακόμη περισσότερο τον ήδη τεράστιο βαθμό δυσκολίας του θρυλικού αγώνα. Οι υψομετρικές διαφορές είναι μάλιστα τόσο ακραίες που μπορεί να σημάνουν ακόμη και το τέλος της προσπάθειας ενός αθλητή που δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα. Με τον αγώνα να ξεκινάει από την πρωτεύουσα της Παραγουάης, Asunciσn, η οποία βρίσκεται πενήντα περίπου μέτρα πάνω από τη θάλασσα, οι αναβάτες θα αρχίσουν γρήγορα να ανεβαίνουν και θα περάσουν σχεδόν μία εβδομάδα αγωνιζόμενοι σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 3.000 μ. Έξι από τις ειδικές βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο από τον Όλυμπο! Η ημέρα ξεκούρασης μάλιστα θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, La Paz, που αποτελεί και τη “ψηλότερη” πρωτεύουσα του κόσμου, καθώς βρίσκεται στα 3.640 μ.! Η έλλειψη οξυγόνου αλλά και οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες θα έχουν ταλαιπωρήσουν η καθεμιά ξεχωριστά την φυσική κατάσταση των αναβατών. Από εκεί θα αρχίσει ουσιαστικά και η “κατάβαση” προς το Buenos Aires, την πρωτεύουσα της Αργεντινής, η οποία “κάθεται” μόλις 10,5 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Δείτε εδώ το βίντεο με τη διαδρομή του Dakar 2017 και την κάθε ημέρα ξεχωριστά! 

Εκκίνηση από Παραγουάη για Βολιβία και Αργεντινή

Η Παραγουάη αποτελεί την χώρα από την οποία θα ξεκινήσει φέτος το Dakar, με την Χιλή να μη καταφέρνει να μπαίνει στο πρόγραμμα ούτε φέτος. Να θυμίσουμε πως η Χιλή ήταν η χώρα από την οποία ξεκινούσε ο αγώνας από το 2009, όταν και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Ν. Αμερική. Μέχρι και το 2015. Έπειτα ο αγώνας θα συνεχιστεί στο έδαφος της Βολιβίας, με το τελευταίο σκέλος να λαμβάνει μέρος στην Αργεντινή, όπου και θα γίνει ο τερματισμός του Dakar, στην πρωτεύουσα Buenow Aires. Η συγκέντρωση των αγωνιζόμενων θα πραγματοποιηθεί στις 31 Δεκεμβρίου, στην Asunciσn, για τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους.

Stage 1 (Asuncion-Resistencia)

Η πρώτη ημέρα του αγώνα, είναι στην πραγματικότητα ημέρα γιορτής και τελευταίων ελέγχων από αγωνιζόμενους και ομάδες – η ειδική είναι μόλις 39 χλμ. Οι ομάδες ωστόσο δεν πρόκειται να παραβλέψουν την τακτική τους με τους αναβάτες να προσπαθούν για το καλύτερο όσον αφορά το πλασάρισμά τους που θα καθορίσει και τη σειρά εκκίνησης για την επόμενη ημέρα. Έτσι οι αναβάτες θα ξεκινήσουν από την πρωτεύουσα για να καταλήξουν 454 χλμ. μετά στη Resistencia, με την ειδική διαδρομή να είναι, όπως είπαμε, μόλις 39 χλμ.

Ο αγώνας ξεκινά!

Stage 2 (Resistencia-Tucuman)

Η δεύτερη ημέρα του Dakar είναι η ημέρα που βάζει ουσιαστικά στο κλίμα τους συμμετέχοντες του διάσημο Rally-Raid. Το σύνολο των χιλιομέτρων ανέρχεται στα 803 από τα οποία τα 275 είναι τα χρονομετρημένα με τους αναβάτες να μεταφέρονται από τη Resistencia στο Tucuman. Οι μεγάλες ποσότητες σκόνες που χαρακτηρίζουν την περιοχή θα παίξουν εδώ το δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων, ενώ δεν είναι απίθανο όλη αυτή η σκόνη να (έχει) μετατραπεί σε λάσπη!

Stage 3 (Tucuman- Jujuy)

Η 4η Ιανουαρίου, είναι η ημέρα της 3ης διαδρομής, από το San Miguel de Tucuman στο San Salvador de Jujuy, με τα συνολικά χιλιόμετρα να φτάνουν τα 780. Από αυτά, τα 364 χλμ. αφορούν το χρονομετρημένο κομμάτι. Οι θερμοκρασία αλλά και το υψόμετρο έχει αρχίσει να ανεβαίνει για τους συμμετέχοντες που έχουν να διασχίσουν αρκετά ποτάμια μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Από την Αργεντινή στη Βολιβία

Stage 4 (Jujuy- Tupiza)

Την 5η ημέρα αναβάτες και ομάδες αφήνουν πίσω τους την Αργεντινή και περνούν για πρώτη φορά στη Βολιβία. Από την επαρχία Jujuy στη βολιβιανή πόλη Tupiza λοιπόν, με την ειδική να ανέρχεται στα 416 χλμ. από τα 521 συνολικά χιλιόμετρα της ημέρας. Βρισκόμαστε πλέον στα 3.500 μ. περίπου όπου και θα παραμείνουμε για τις επόμενες έξι ημέρες!

Stage 5 (Tupiza- Oruro)

Η 5η διαδρομή των 692 χιλιομέτρων είναι και εκείνη που συνδέει την Tupiza με την πόλη Oruro των 270.000 περίπου κατοίκων. Για να φτάσουν εκεί οι αναβάτες θα πρέπει να διανύσουν και 442 χλμ. ειδικής διαδρομής στο βολιβιανό οροπέδιο, με την κούραση που αρχίζχει σιγά-σιγά να κάνει την εμφάνισή της αλλά και την έλλειψη οξυγόνου να αναζητούν τα πρώτα τους θύματα. Μία από τις διαδρομές με μεγάλο συντελεστή δυσκολίας εξαιτίας και της συνεχούς εναλλαγής του τερέν, εμ την εμφάνιση της άμμου, στα τελευταία χιλιόμετρα να βάζει το απαραίτητο κερασάκι στην τούρτα.

Stage 6 (Oruro-La Paz)

Σάββατο 7 Ιανουαρίου πλέον και βρισκόμαστε μία ημέρα πριν από το λυτρωτικό για πολλούς διάλλειμα. Η 6η διαδρομή των 786 χιλιομέτρων (527 τα χιλιόμετρα της ειδικής) θα φέρει όσους καταφέρουν να τερματίσουν στην πρωτεύουσα της Βολιβίας La Paz, την ψηλότερη πρωτεύουσα του κόσμου. Αυτός είναι λογικά και ο βασικός στόχος των αγωνιζόμενων που δεν θα πάρουν μεγάλα ρίσκα πριν από την ανάπαυλα. Οι αμμόλοφοι που κάνουν νωρίς την εμφάνισή τους στην ειδική διαδρομή είναι μόλις ένα από τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν οι αναβάτες για να φτάσουν στη La Paz, πολλοί από τους οποίους θα το κάνουν νύχτα...

Stage 7 (La Paz- Uyuni)

Με την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου, να αποτελεί ημέρα συγκρότησης και αναδιοργάνωσης για όλους, το Dakar ξεκινά πάλι τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου. Από την La Paz στη Uyuni που έχει ένα σταθερό σημείο επιστροφής στο Dakar, ύστερα από 322 χιλιόμετρα ειδικής διαδρομής και 622 συνολικά χιλιόμετρα. Οι αναβάτες σχετικά ξεκούραστοι θα προσπαθήσουν να μπουν ξανά στον αγώνα κάνοντας το καλύτερο δυνατό χωρίς βέβαια να παραμελούν και τις δυσκολίες που παρουσιάζει η διαδρομή, όπου θα βρουν μπροστά τους πολλά κομμάτια καλυμμένα με άμμο.

 

Ξανά στην Αργεντινή

Stage 8 (Uyuni-Salta)

Συνέχεια στην 8η διαδρομή των 892 χλμ. από τη Uyuni στη Salta, με τον αγώνα να επιστρέφει ξανά σε αργεντίνικο έδαφος. Ιδιαίτερα μεγάλη η ειδική διαδρομή της συγκεκριμένης ημέρας που ανέρχεται στα 492 χλμ. με υψηλό βαθμό δυσκολίας αφού οι αναβάτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τόσο κομμάτια με άμμο όσο και περάσματα ποταμών.

Stage 9 (Salta- Chilecito)

Η μεγαλύτερη και ίσως πιο κουραστική ημέρα του αγώνα έφτασε με την 9η διαδρομή να έχει συνολικό μήκος σχεδόν 1.000 χλμ. και την ειδική να φτάνει τα 406 χλμ. Από την Salta στην Chilecito με τους αναβάτες να κάνουν και ένα μεγάλο μέρος εκτός δρόμου. Σε αυτή τη διαδρομή πολύ μεγάλο ρόλο θα παίξει και η πλοήγηση και πολλοί πιστεύουν πως η 11η Ιανουαρίου μπορεί ακόμη και να κρίνει τους διεκδικητές της νίκης.

Stage 10 (Chilecito- San Juan)

Από την Chilecito στο San Juan είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αγωνιζόμενοι στις 12 Ιανουαρίου. Σε αυτή τη διαδρομή κάθε λάθος στην πλοήγηση μπορεί να κοστίσει ολόκληρα λεπτά, με τις “σωστές” βάσεις να έχουν τεθεί για τους αναβάτες  εξ αρχής και το δύσκολο πρώτο τεχνικό κομμάτι της ειδικής των 449 χλμ. Τα συνολικά χιλιόμετρα φτάνουν στα 751.

Stage 11 (San Juan-Rio Cuarto)

Παρασκευή και 13 γράφει το ημερολόγιο (!) που βρίσκει τους αγωνιζόμενους στην 11η διαδρομή του θρυλικού αγώνα προσπαθώντας να φτάσουν στο Rio Cuarto από το San Juan έχοντας διανύσει 754 χιλιόμετρα. Από αυτά τα 288 αφορούν την ειδική διαδρομή, με τα πρώτα 50 να καλύπτονται από αμμόλοφους. 

Stage 12 (Rio Cuarto-Buenos Aires)

O αγώνας έφτασε στο τέλος του και από το Rio Cuarto οι εναπομείναντες αναβάτες οδεύουν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής. Μόλις 64 είναι τα χιλιόμετρα της ειδικής διαδρομής σε σύνολο 786 χλμ. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί από τη λέσχη αυτοκινήτου Αργεντινής (ACA).

Συμμετέχοντες αναβάτες

Δείτε εδώ όλους τους αναβάτες που θα συμμετέχουν στο Dakar με αναλυτικές πληροφορίες για τον καθένα!

Δείτε το βίντεο με τους αναβάτες και οδηγούς φαβορί από όλες τις κατηγορίες!

Πίνακας ειδικών διαδρομών

Ημερ./Stage Διαδρομή SS (χλμ.) Απλή (χλμ.) Συνολικά χλμ.
2 Ιαν./1 Asunción-Resistencia 39 415 454
3 Ιαν./2 Resistencia-Tucumán 275 528 803
4 Ιαν./3 Tucumán-Jujuy 364 416 780
5 Ιαν./4 Jujuy-Tupiza 416 105 521
6 Ιαν./5 Tupiza- Oruro 447 245 692
7 Ιαν./6 Oruro-„La Paz 527 259 786
8 Ιαν./Rest        
9 Ιαν./7 La Paz-Uyuni 322 300 622
10 Ιαν./8 Uyuni-Salta 492 400 892
11 Ιαν./9 Salta-Chilecito 406 571 977
12 Ιαν./10 Chilecito-San Juan 449 302 751
13 Ιαν./11 San Juan-Rio Cuarto 288 466 754
14 Ιαν./12 Rio Cuarto-Buenos Aires 64 722 786

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016 20:03

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon