.
Κατηγορία Πελοπόννησος
Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 17:55

Ταξίδι – Νεστάνη, μες του Γουλά τ’αλώνι

Ταξιδεύουμε στην Αρκαδία με τη νέα Honda CRF1100L Africa Twin Adventure DCT.

Κείμενο/Φωτογραφίες: Δημήτης Κατσούλας

Άγνωστοι προορισμοί, χαμένοι στην υπέροχη ορεινή φύση της Πελοποννήσου προσφέρουν ευκαιρίες απόδρασης σε περιοχές όπου ο τοξικός τουρισμός δεν τις έχει αλλοιώσει.

Με μέσο τη θρυλική μοτοσυκλέτα της Honda, CRF1000 Africa Twin ο μοτοταξιδιώτης θα περιπλανηθεί στη γη του μυθικού Αρκάδα με σκοπό να βρεθεί σε έναν όμορφο οικισμό που χαρακτηρίζεται ως ο «γνωστός-άγνωστος» στους περισσότερους ταξιδιώτες.

Πρόκειται για τη γραφική Νεστάνη, το εντυπωσιακό χωριό του δήμου Μαντινείας που υποδέχεται πρώτο τον επισκέπτη της Αρκαδικής γης μιας και απέχει μια ανάσα από την πολύβουη εθνική οδό και τις «τρύπες» του Αρτεμισίου!

Η Νεστάνη είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στα ριζά του αινιγματικού βράχου Γουλά, στους πρόποδες του Αρτεμισίου όρους και σε υψόμετρο 650 μέτρων. Η ιστορία της είναι μακραίωνη και ο επισκέπτης το αντιλαμβάνεται από τα διάσπαρτα ιστορικά μνημεία.

Η παλαιότερη ονομασία της ήταν Τσιπιανά, όνομα που εικάζεται πως προήλθε από την βυζαντινή ονομασία του τόπου, Κηπιανά.

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και συγκεκριμένα το 1927 επικράτησε ξανά το αρχαϊκό όνομα Νεστάνη που προέρχεται από την λέξη Νόστος και σημαίνει «επιθυμία για επιστροφή στην πατρίδα».

DSC 0636 

Το Χωριό

Οι τροχοί της πανέμορφης αφρικάνας κυλούν αργά στα στενά σοκάκια του χωριού εντυπωσιάζοντας τον μοτοταξιδιώτη που αναρωτιέται, «Μα είναι δυνατόν… κόμβο Νεστάνης γνωρίζω…αλλά χωριό Νεστάνη… όχι;»

Η γνωριμία με το ιστορικό χωριό ξεκινάει από τον προστάτη «βράχο» και την ιερά μονή της Παναγίας Γοργοεπήκοου. Πρόκειται για έναν σημαντικό τόπο των Αρκάδων μιας και αποτελεί σημείο συνάντησης και πανηγυριού κατά τον δεκαπενταύγουστο.

Στην αρχαιότητα ο βράχος υπήρξε τόπος λατρείας της θεάς Δήμητρας, εικάζεται μάλιστα πως στο σημείο που βρίσκεται η μονή υπήρχε ιερό αφιερωμένο σε αυτή. Για την ιστορία το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1080 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό ( δεν είναι επιβεβαιωμένο) και άκμασε τον 13ο αιώνα, ενώ κατά την διάρκεια των Ορλωφικών (1769-1770) πυρπολείται.

Κατά την περίοδο της Επανάστασης του 21, οι μοναχοί υπό τον ηγούμενο της μονής Γρηγόριο, πολέμησαν εναντίων των Οθωμανών, ωστόσο το 1836 η μονή καταστράφηκε από την μανία του Ιμπραήμ.

Το καθολικό της μονής είναι περίτεχνα αγιογραφημένο ενώ στην βιβλιοθήκη φυλάσσονται ιστορικά κειμήλια, έγγραφα και εικόνες.

Τέλος, στο κτίριο της ανατολικής πτέρυγας ( 1865) υπάρχει μια πηγή που φέρει τα 4 Φ (Φίλε, Φέρε, Φάγε, Φύγε) καθώς και μια επιγραφή που γράφει «και αυτό θα περάσει».

Εκτός του περίβολου της μονής και συγκεκριμένα στην κορυφή του βράχου, εδρεύει το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου όπου κάθε χρόνο ανήμερα του αγίου Γεωργίου άντρες και γυναίκες ντυμένοι με τοπικές παραδοσιακές φορεσιές ανεβαίνουν στην κορυφή και στήνουν έναν τρανό πανηγύρι τραγουδώντας το δημοτικό τραγούδι «μες του Γουλά τ’αλώνι» χωρίς την συνοδεία οργάνων. Βέβαια αυτά πραγματοποιούνταν προ κορονοϊού…

DSC 0667

Η θέα προς το αρκαδικό υψίπεδο είναι μοναδική, το χωριό, ο οδικός άξονας της εθνικής αλλά και τα γύρω βουνά καθηλώνουν το βλέμμα. Κατηφορίζοντας από την μονή προς την Νεστάνη ο επιβλητικός ναός της Ευαγγελίστριας μαγνητίζει το βλέμμα. Ο ναός θυμίζει πολύ την Μητρόπολη Αθηνών, κτίστηκε από τον Ναυπλιώτη αρχιτέκτονα Λάππα και Σερραίους κτίστες το 1840 και αποτελεί σήμα κατατεθέν του χωριού μιας και διακρίνεται από μακριά!

Συνεχίζοντας ο αναβάτης κοντοστέκεται μπροστά από το αρχοντικό του Λέτρου, ένα πετρόκτιστο σπίτι του 1853, είναι το καλύτερα διατηρημένο αρχοντικό του χωριού. Μερικά στενά πιο κάτω, ο δρόμος οδηγεί την «αφρικάνα» στην βορειοδυτική πλευρά του χωριού και στην περίφημη Φιλίππειο Κρήνη με τους τέσσερεις κρουνούς της. Η Κρήνη οικοδομήθηκε το 1845 στην θέση όπου στρατοπέδευσε ο Φίλιππος ο Β’ (4ος αιώνας π.χ.). Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Παυσανία ο Μακεδόνας βασιλιάς βρέθηκε εκεί μετά την μάχη στην Χαιρώνεια το 338 π.Χ.

Ακριβώς πίσω από τη Φιλίππειο Κρήνη ξεκινά ένας χωματόδρομος που οδηγεί στον κατάφυτο λόφο της Πανηγυρίστρας όπου σώζονται τα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Νεστάνης. Η κώμη της Αρκαδίας ήκμασε από τον 5ο μέχρι και τον 3ο αιώνα π. Χ. Όταν ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας πέρασε από εκεί τον 2ο αιώνα π.Χ. η αρχαία πόλη είχε ήδη καταστραφεί και ερειπωθεί.

Ο μοτοταξιδιώτης διασχίζει την καλά διατηρημένη αρχαία πύλη με τα πελασγικά τείχη και σταματά μπροστά από τον ναό της Ανάληψης (1930) που εδρεύει στην κορυφή του λόφου. Μερικά βήματα μακρύτερα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού από όπου η θέα προς το οροπέδιο της Μαντινείας είναι ανεπανάληπτη.

Η περιήγηση στον τόπο του νόστου ολοκληρώθηκε κάτω από την σκιά και τη δροσιά των πλατανιών στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού. Ο καλοψημένος καφές του παραδοσιακού καφενέ έδωσε την απαραίτητη ενέργεια στον αναβάτη για να συνεχίσει τη μονότονη επιστροφή προς το κλεινόν άστυ.

agia foteini 1 

Μην παραλείψεις

Το οροπέδιο της Μαντινείας κρύβει πολλούς ταξιδιωτικούς θησαυρούς, γι’ αυτό γνωρίζοντας την Νεστάνη ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Μαντινείας και την διάσημη εκκλησία της Αγίας Φωτεινής.

Η αρχαία πόλη που ονομάστηκε έτσι από τον γιό του Λυκάονα Μαντινέα, περιλαμβάνει λείψανα από τον μεγάλο οχυρωματικό περίβολο, το βουλευτήριο και το αρχαίο θέατρο αλλά και δημόσια κτίρια και ιερά.

Σίγουρα όμως ο παράξενος ναός θα προκαλέσει τα βλέμματα περισσότερο από την αρχαία πόλη. Ο αρχιτέκτονας κατάφερε να παντρέψει αρχαίους, βυζαντινούς αλλά και σύγχρονους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς κτίζοντας το 1970 την πιο παράξενη αλλά και εντυπωσιακή εκκλησία της Ελλάδας, κατάφερε όμως να διχάσει και την κοινή γνώμη μιας και άλλοι την βλέπουν σαν κόσμημα και άλλη σαν έκτρωμα.

Το εσωτερικό του ναού έχει βυζαντινές επιρροές αλλά και αρχαιοελληνικές προσμίξεις όπως τα ψηφιδωτά δάπεδα αλλά και οι παραστάσεις στους τοίχους.

Προσωπικά θεωρώ πως είναι ο ομορφότερος ναός του Ελληνικού χώρου. Τέλος, αν διαθέτετε μοτοσυκλέτα οn-off, έχετε τη δυνατότητα να βρεθείτε σε μερικά χωμάτινα χιλιόμετρα στην Αργολίδα και το χωριό Καρυά. Το τηλεοπτικό Κολοκοτρωνίτσι (Καρυά), προσεγγίζεται μέσω βατού χωματόδρομου που διασχίζει το όρος Αρτεμίσιο (15 χλμ).

DSC 0663 

Διαμονή-φαγητό

Στη Νεστάνη υπάρχουν καφενεία και ταβέρνες για να καλύψουν τις ανάγκες των επισκεπτών, αλλά και ένα εξαιρετικό ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων.

Επίσης, κατά την περιήγηση στο Μαντινειακό πεδίο θα βρείτε ταβέρνες, αλλά και ξενώνες για όλα τα βαλάντια (Λεβίδι, Κάψια κλπ).

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Δημήτρης Κατσούλας

Ο Δημήτρης Κατσούλας σπούδασε μουσικολογία και εργάζεται ως ταξιδιωτικός σύμβουλος εταιρικών πελατών.

Παράλληλα είναι moto-blogger και λάτρης των ταξιδιών με μοτοσικλέτα.

Γνωστός στο χώρο της μοτοσικλέτας ως «Mototaxidiotis», τα τελευταία 25 χρόνια έχει διανύσει περισσότερα από 600.000 χλμ. με την μοτοσυκλέτα του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αποτυπώνοντας τις εμπειρίες στο προσωπικό του μπλογκ www.mototaxidiotis.gr και στο ΒΙΚΕΙΤ

Δημήτρης Κατσούλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 17:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon