.
Κατηγορία SWM
Παρασκευή, 26 Μαϊος 2017 09:01

Test - SWM Superdual T 2017 - Αποστολή στην Ιταλία

 

Φτιαγμένη για την Ελλάδα

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: SWM

Το νέο SWM SuperDual έκανε την εμφάνιση του επίσημα στην Ιταλία, όπου βρεθήκαμε για να πάρουμε μία πρώτη οδηγική γεύση από την πλέον χρηστική μονοκύλινδρη μοτοσυκλέτα.

Τα μοντέλα


Βρεθήκαμε στο εργοστάσιο της SWM στο Varese της Ιταλίας, προκειμένου να γνωρίσουμε για πρώτη φορά επίσημα τα νέα μοντέλα του εργοστασίου. Την παράσταση φυσικά έκλεψε το νέο SuperDual το οποίο παράγεται σε δύο εκδόσεις: T και X, με το πρώτο να είναι το τουριστικό μοντέλο, και το δεύτερο, αυτό με τις περισσότερες off road δυνατότητες. Και τα δύο φυσικά προορισμένα ώστε να εκδράμουν με τον αναβάτη τους σε άγνωστες διαδρομές, διαφοροποιούμενα σε συγκεκριμένα σημεία.

Το T διαθέτει τροχούς 19/17 ιντσών και βλέψεις σε ασφάλτινη χρήση, το X, τροχούς 21/17, για περισσότερη χωμάτινη χρήση. Μεταξύ τους διαφοροποιούνται και στους χρωματισμούς με το T να παίζει τον σοβαρό αδελφό σε γκρι τόνους με κόκκινες λεπτομέρειες, και το X, τον άγριο, σε κόκκινο με λευκό - η σέλα του αποτελεί μάλλον σχεδιαστικό ατόπημα.
Αμφότερα μοιράζονται το πλαίσιο και τον κινητήρα, καθώς και τα περιφερειακά του RS650R, με γεωμετρικές διαφορές που προκύπτουν κυρίως από τον εξοπλισμό, το ρεζερβουάρ καθώς και τις αναρτήσεις.

Για παράδειγμα, το SuperDual T - το μοντέλο που οδηγήσαμε κιόλας, έχει συνολικό μήκος στα 2240 χιλιοστά, ενώ το RS650R, 2260. Το μεταξόνιο παραμένει ίδιο, το ύψος σέλας μειώνεται στα 898 χιλιοστά από 910, η απόσταση εδάφους στα 180 χιλιοστά, από 270. Σημαντικότερο όλων είναι το πλάτος που αυξάνεται στα 905 χιλιοστά από 820, και φυσικά το βάρος, στα 169, από τα 144. Αυτά τα νούμερα όμως προέκυψαν από τις αλλαγές που δέχτηκε η μοτοσυκλέτα ώστε να γίνει από RS650R - από μία κλασική μονοκύλινδρη ''enduro'', σε μία πολυχρηστική SuperDual ''Adventure''.

Οι διαφορές


Για να προκύψει το νέο SuperDual στην έκδοση T, η SWM βασίστηκε στο RS650R, το οποίο ουσιαστικά είναι το πρώην Husqvarna TE610 - η SWM αγόρασε τα δικαιώματα του εργοστασίου, και μαζί και τα μοντέλα που έβγαζε η εταιρία πριν εξαγοραστεί από την KTM. Έτσι, έχοντας ήδη μία καλή και αξιόπιστη βάση, δημιούργησε το δικό της μοντέλο, ένα μοντέλο που είναι η αλήθεια έλειπε από την αγορά. Ο μπροστινός τροχός αλλάχθηκε με έναν 19 ιντσών, από 21, όπως στις περισσότερες διπλής χρήσης μοτοσυκλέτες. Τα ελαστικά αλλάχθηκαν με αυτά της Metzeler, Tourance, τα κατάλληλα για την νέα χρήση, και φυσικά είναι Tubeless, σε ακτινωτούς όμορφους τροχούς. Τα φρένα παρέμειναν ίδια, αφού ο δίσκος των 300 χιλιοστών μπροστά, ήταν ήδη εξαιρετικός για τις ανάγκες του 650.

Το μπροστινό σύστημα είναι της Marzocchi, 45 χιλιοστών, διατηρώντας την ίδια διαδρομή στα 210 χιλιοστά (στο νέο RS είναι 43 χιλιοστών, της Fast Ace), ενώ το αμορτισέρ, παρέμεινε και αυτό στα 270 χιλιοστά, αμφότερα πλήρως ρυθμιζόμενα. Ακολούθησαν ουσιαστικές αλλαγές στο ρεζερβουάρ που αύξησε την χωρητικότητα του στα 18 λίτρα, από 12, τοποθετήθηκε μία πιο παχιά και καλοσχεδιασμένη σέλα για τουριστική χρήση, αλλά και μία πρόσθετη μεγάλη ζελατίνα που παίζει τον ρόλο fering. Η προστατευτική ποδιά αλουμινίου, οι προστατευτικές χούφτες, τα προστατευτικά κάγκελα για το ρεζερβουάρ και τον κινητήρα σε κόκκινο χρώμα, και τα προβολάκια, ήρθαν να συμπληρώσουν τον εξαιρετικό εξοπλισμό. Και φυσικά οι βαλίτσες της Givi, που τοποθετούνται στις βάσεις της νέας μεγάλης σχάρας φόρτωσης. Πληρέστατο από εξοπλισμό, ό'τι θα ήθελε να προσθέσει ο κάθε ταξιδιάρης αναβάτης!

Γλυκιά γεύση


Από την πρώτη στιγμή που βρεθείς στην σέλα του, νιώθεις ότι είναι βολικό και εύκολο στην οδήγηση. Καταρχάς, τα 898 χιλιοστά, δεν είναι απαγορευτικά για να πατάς άνετα στο έδαφος, μιας και η σέλα είναι στενή και δεν ανοίγει τα πόδια. Είναι επίσης μαλακιά και σχεδιασμένη να αγκαλιάζει καλά τα μαλακά μόρια, και δείχνει ότι θα αποτελέσει έναν σύμμαχο στην βόλτα. Η θέση οδήγησης σε τοποθετεί πάνω από την μοτοσυκλέτα, και ο αναβάτης φτάνει εύκολα στο τιμόνι που βρίσκεται κοντά τοποθετημένο. Μάλιστα, η αίσθηση είναι ότι μοιράζεις σωστά το βάρος σου ανάμεσα σε μπροστά και πίσω τροχό, μιας και ο 19άρης μπροστινός τροχός ''αναγκάζει'' την μοτοσυκλέτα σε μία μικρή κλίση προς τα εμπρός, σε σχέση με τον 21 του RS 650R.

Έτσι, έχεις καλύτερο έλεγχο, και επίσης, δεν φεύγεις προς τα πίσω στα ανοίγματα του γκαζιού. Από κει και πέρα, τα 169 άδεια κιλά, δεν δείχνουν σοβαρή διαφορά σε σχέση με τα 144 του RS650R, αφού το ζύγισμα του είναι εξαιρετικό. Ωστόσο, από την πρώτη φορά που κυλούν οι τροχοί, μπορείς να πεις με σιγουριά ότι το SuperDual έχει εξαιρετική ποιότητα κύλισης. Λίγο τα καλά ελαστικά της Metzeler, το μαλακό και προοδευτικό σετάρισμα των αναρτήσεων, και φυσικά η μακρύτερη τελική σχέση μετάδοση (γρανάζια 15/38 από 15/42), δημιουργούν μία αίσθηση ότι μπορείς να οδηγείς για ώρες εξερευνώντας σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή που σε αφορά.

Κινούμενοι στους επαρχιακούς δρόμους γύρω από το Varese και την όμορφη λίμνη του, απολαύσαμε οδήγηση με ταχύτητες από τα 60χ.α.ω. έως τα 120χ.α.ω., χωρίς να πιέσουμε ή να πιεστούμε, χωρίς να προβληματιστούμε από κάτι. Ναι, δεν είχαμε τον χρόνο να οδηγήσουμε για πολλές ώρες για να δούμε τι ψάρια πιάνει αυτή η νέα μοτοσυκλέτα της SWM, αλλά σίγουρα την γεύση την πήραμε, και ήταν και πολύ καλή.

Ιδανική στόχευση


Στην μικρή βόλτα που είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε το νέο SuperDual της SWM διαπιστώσαμε το εξής: Δεν προβληματιστήκαμε για το ποιόν του κινητήρα. Αν είναι μονοκύλινδρος ή δικύλινδρος, αν έχει αρκετή δύναμη ή όχι, αν μπουκώνει ή ρετάρει. Απλά ανοίγαμε το γκάζι, και η μοτοσυκλέτα κινείτο άνετα, χωρίς να νοιάζεται για ανηφόρα, κατηφόρα, ευθεία, ταχύτητα στο κιβώτιο, στροφές στον κινητήρα. Απροβλημάτιστα. Η βόλτα έτσι είχε ιδιαίτερη χαλαρότητα η οποία σε συνδυασμό με την καλή προστασία από την ζελατίνα, μας έκανε να σκεφτούμε πόσο θα θέλαμε να γράψουμε περισσότερα χιλιόμετρα μαζί της.

Η ζελατίνα, λόγω του ότι εδράζεται σε διαφορετικές βάσεις από την μάσκα και το φανάρι, αφήνει κενό στο κάτω τμήμα της, κι έτσι, δεν δημιουργούνται στροβιλισμοί. Ταξιδεύεις άνετα δηλαδή. Διαθέτει μάλιστα και μπαράκι συγκράτησης περιμετρικά στο εσωτερικό μέρος της, όπου μπορεί κάποιος να τοποθετήσει απευθείας εκεί την βάση του GPS του. Τι προβλημάτιζε μόνο; Ένα γνωστό πρόβλημα που δείχνει να μην έχει λυθεί ακόμη - αν και τα μοντέλα που οδηγήσαμε ήταν προπαραγωγής. Η αδυναμία εκκίνησης, που είχαμε διαπιστώσει και στο RS 650R, και ελπίζουμε με έναν νέο προγραμματισμό στην ηλεκτρονική ανάφλεξη, να λύσει σύντομα η SWM.

Όπως και να έχει, η νέα SWM SuperDual είναι σίγουρα μία πρόταση που λείπει από την αγορά, και πιστεύουμε ότι στην ελληνική αγορά θα έχει μεγάλη απήχηση λόγω δυνατοτήτων και πολυχρηστικότητας. Με την τιμή να βρίσκεται στα 8.280euro τόσο για το T όσο και για το X, + τις βαλίτσες στα 600euro, δείχνει να στοχεύει σε ένα ευρύ κοινό με ταξιδιωτικές ανησυχίες όπου μπορεί να δημιουργήσει το δικό της fan club.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής SWM
Μοντέλο SuperDual T
Αντιπρόσωπος Delta Motorcycles / 210 9248996
Τιμή (euro) 8.280
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής
Κυβισμός (c.c.) 600
Συμπίεση (:1) 12,4
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 100x 76,42
Τροφοδοσία Ψεκασμός Mikuni με σώμα 45mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε δύο
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος υδραυλικός της
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια 32 / 75
Σχέση πρωτεύουσας μετάδοσης 2.343
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 15-38
Σχέση μετάδοσης 2,533
Σχέσεις ταχυτήτων  
2,615 (z 34/13)
2n 1,812 (z 29/16)
3η 1,350 (z 27/20)
1,091 (z 24/22
0,957 (z 22/24)
6η 0,880 (z 20/26)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Μονής δοκού ατσάλινο, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) 115
Μήκος (mm) 2240
Πλάτος (mm) 905
Μεταξόνιο (mm) 1510
Ύψος (mm) 1240
Ύψος σέλας (mm) 898
Απόσταση εδάφους (mm) 180
Βάρος (kg) 169
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 18 / 2,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Marzocchi διαμέτρου 45mm, διαδρομή 210mm, ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης (διπλή) και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 270mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/80-19 Metzeler Tourance
Πίσω 140/80-17 Metzeler Tourance
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 57 / 6,500
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές)  

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Μαϊος 2017 15:02

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - SWM RS 650R 2015 TEST – SWM RS125R »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon