.
Κατηγορία Συγκριτικά
Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 23:08

Συγκριτικό mega on/off - BMW R 1200 GS / Moto Guzzi Stelvio 1200 / Yamaha XT1200Z Super Tenere

 

Διαφορές διάταξης

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Συνεργάστηκαν: Δαναός Αγγελόπουλος, Γιάννης Κατσιμπάρος

Απ’ όλα έχουμε: Δικύλινδρος επίπεδος αερόψυκτος “boxer”, υγρόψυκτος V2 εγκάρσιας τοποθέτησης, αλλά και δικύλινδρο κινητήρα εν σειρά, με στρόφαλο 270 μοιρών. Όλοι “ψεκαστοί”, όλοι στα 1200 κυβικά, όλοι με άξονα και τουριστικές διαθέσεις. Αρκεί όμως η διαφορετική διάταξη των κινητήρων να ξεκαθαρίσει τα πράγματα ως προς την χρήση των mega on/off μοτοσυκλετών;

Αισίως στα 1200

Φτάσαμε στα 1200 κυβικά. Με τον Γερμανό να έχει ανεβάσει εκεί τον πήχη, τον Ιταλό να ακολουθεί κατά πόδας και τον Ιάπωνα να είναι ο πιο πρόσφατος διεκδικητής. Ο στόχος τους είναι ίδιος, ο τουρισμός σε κάθε είδος εδάφους, σε κάθε διαδρομή στον πλανήτη, γι’ αυτό και όλες έχουν όνομα με ιστορία. Η μία, GS - Gerald Strasse (άσφαλτος - χώμα), ξεκίνησε την κατηγορία πριν από 33 χρόνια, η άλλη, Stelvio, με όνομα από το γνωστό Stelvio Pass στις Άλπεις, η 3η (αλφαβητικά), με όνομα από την έρημο Tenere και 7 τίτλους στον αγώνα Paris – Dakar.  Τώρα ο προορισμός είναι τουριστικός, αλλά η ιστορία της κάθε μοτοσυκλέτας φανερώνει εν μέρει και τις διαθέσεις της. Οι δύο ευρωπαϊκές μοτοσυκλέτες, διαθέτουν εκδόσεις για εκτός δρόμου οδήγηση, με ανάλογο εξοπλισμό, κι έτσι, οι παρούσες BMW και Moto Guzzi χρησιμοποιούν χυτούς αλουμινένιους τροχούς. Το Yamaha είναι το μοναδικό που βγαίνει μόνο σε μία έκδοση, κι έτσι οι τροχοί του είναι ακτινωτοί ίδιων διαστάσεων, αλλά κερδίζει αμέσως πόντους για χωμάτινη οδήγηση. Ωστόσο, τα ελαστικά του είναι tubeless όπως και στα άλλα δύο, λόγω της τοποθέτησης των ακτινών στο εξωτερικό τμήμα του τροχού, και οι επιλογές ίδιες, όσον αφορά τους τύπους και τις χαράξεις.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά αρκετά για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, μιας και οι κινητήρες τους διαφοροποιούν την αίσθηση στην οδήγηση σημαντικά. Έχουμε λοιπόν: Το BMW παραμένει πιστό στην επίπεδη διάταξη του αερόψυκτου boxer, με τους κυλίνδρους να εξέχουν στο πλάι. Το Moto Guzzi διαθέτει κινητήρα V 2 υγρόψυκτο, τοποθετημένο εγκάρσια. Το Yamaha είναι δικύλινδρο εν σειρά, με στρόφαλο 270 μοιρών, όπως και στο TDM 900, έτσι ώστε να έχει αίσθηση V στην οδήγηση.
Η διαφορά στην οδήγηση της κάθε μίας μοτοσυκλέτας ενισχύεται από τις θέσεις οδήγησης, τα ρεζερβουάρ τους, τις αναρτήσεις, και το ζύγισμα. Και διαφορές υπάρχουν μπόλικες.

Διαφορετικές θέσεις

Στο Stelvio πατάς ευκολότερα απ’ όλα κάτω. Είναι το πιο μικροκαμωμένο απ’ όλα, το τιμόνι του κόβει εξαιρετικά, αν και μεγάλο σε μοχλούς, ενώ η φιλικότητα είναι εμφανής όταν κάθεσαι πάνω του. Παρά το ότι διαθέτει το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα ρεζερβουάρ, στα 32 λίτρα, ο όγκος του χάνεται ανάμεσα στο V του κινητήρα. Τα άλλα δύο χρησιμοποιούν 20λιτρα ρεζερβουάρ, με του GS να είναι επίσης πλαστικό και ελαφρύ, ενώ του Yamaha μεταλλικό. Εντύπωση μας κάνει η τοποθέτηση βάρους σε εκείνο το ψηλότερο σημείο της μοτοσυκλέτας, μιας και ο χαρακτήρας του είναι χωμάτινος. Σίγουρα το Tenere είναι το πιο ψηλό και κάθεσαι περήφανα πάνω του. Είναι έτσι και το πιο δύσχρηστο στην πόλη, μιας και είναι και το πιο μακρύ και μεγάλο σε μέγεθος. Στο Tenere πάντως δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής μεγαλύτεροι ρεζερβουάρ και απλά σε μεγάλα ταξίδια θα πρέπει να οργανώνεις καλύτερα τους ανεφοδιασμούς.

Το ρεζερβουάρ του BMW δεν ενοχλεί καθόλου τον αναβάτη, όμως, για να αποκτήσεις την χωρητικότητα του Stelvio, θα πρέπει να επιλέξεις την έκδοση Adventure, όπου εκεί το ρεζερβουάρ είναι τεράστιο. Το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού, το εύκολο πάτημα στο έδαφος και το ιδανικό ζύγισμα του επίπεδου κινητήρα, δίνουν μοναδικές δυνατότητες στο BMW για κίνηση στην πόλη.
Όμως, οι διακόπτες του BMW είναι οι μοναδικοί διαφορετικοί, αυτοί που ξενίζουν με την ξεχωριστή λειτουργία των φλας και της κόρνας, αλλά και που είναι χρηστικοί ακόμη και με χοντρά γάντια. Tenere και Stelvio έχουν απλούς διακόπτες με του Stelvio να έχει τους πιο ποιοτικούς, δείχνοντας την προσοχή στην λεπτομέρεια του ιταλικού εργοστασίου.

Οι ζελατίνες ρυθμίζονται και στα τρία μηχανικά, πιο εύκολα στο BMW, στο οποίο η ζελατίνα δεν κινείται πάνω και κάτω, αλλά παίρνει κλίση στέλνοντας πιο ψηλά τον αέρα αν χρειαστεί. Εύκολα ρυθμίζεται και του Stelvio, ενώ για το Yamaha θα χρειαστούμε εργαλεία για να την φέρουμε εκεί που θέλουμε. Το πιο εύκολα ρυθμιζόμενο πάνελ οργάνων το συναντάμε στο BMW μιας και όλα ρυθμίζουν από τα κουμπιά που βρίσκονται στον αριστερό διακόπτη. Στα υπόλοιπα ο αναβάτης θα πρέπει να εκτίνει το χέρι του για να πατήσει τα κουμπιά που βρίσκονται στο κάθε όργανο.

Άνεση για δύο

Μεγαλύτερη σημασία φαίνεται πως έχει δώσει η Moto Guzzi για τον συνεπιβάτη, μιας και η σχάρα γυρίζει κάθετα και γίνεται πλάτη. Οι σέλες του είναι φαρδιές, και περισσότερο μαλακές ίσως απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Έτσι, θα κουράσουν σε πολύωρη οδήγηση αλλά ωστόσο θα παραμείνουν μπροστά από αυτές του Tenere. Στο Yamaha, οι σέλες είναι πιο σκληρές και τονίζουν την επιθετική στάση του σώματος, και αντίστοιχα κουράζουν σε μεγάλη παραμονή. Οι σέλες και των τριών είναι φαρδιές, χωρισμένες σε ξεχωριστά μερίδια για τον κάθε επιβαίνοντα, ενώ του αναβάτη, ρυθμίζουν ως προς το ύψος. Τα σκήπτρα κρατάνε αυτές του BMW που είναι φαρδιές και με πολύ καλό υλικό, αλλά αφήνουν και μεγάλο χώρο ανάμεσα στους επιβαίνοντες.

Εργονομικά, το GS είναι αυτό που θα το νιώσεις πιο κοντά σε σένα αμέσως, όπως και το Stelvio επίσης, το οποίο είναι μαζεμένο σε μέγεθος για τον κυβισμό του. Το σχήμα των μοτοσυκλετών βέβαια δείχνει από την αρχή την κατεύθυνση που έχει τραβήξει κάθε εταιρία. Η BMW έχει φτιάξει ένα λιτό και απλό σε σχεδίαση GS το οποίο περιλαμβάνει ελάχιστα πλαστικά περιφερειακά μέρη. Ως τέτοιο, θα πάθει και την μικρότερη ζημιά σε περίπτωση πτώσης μιας και ο boxer θα ακουμπήσει κάτω και θα σώσει την κατάσταση. Είναι όμως και αυτός στον οποίο μέχρι να συνηθίσεις, χτυπάς τα καλάμια από τα πόδια σου στους κυλίνδρους – εκτιμάς όμως ότι οι κύλινδροι θα προστατέψουν τα πόδια σου από κάθε χτύπημα. Το Yamaha έχει μεγάλη ιστορία στους αγώνες Rally και είναι ντυμένο ανάλογα, ενώ μόνο στο πίσω τμήμα δεν διαθέτει πλαστικά μέρη. Τα περιφερειακά του αλλά και τα πλαϊνά του ρεζερβουάρ είναι ογκώδη και δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι θα πάθουν σε περίπτωση πτώσης. Καλύτερα προστατευμένο δείχνει το Stelvio, αν και οι κύλινδροι θα αναλάβουν την απόσβεση πτώσης, όπως και στο BMW.

Άξονας και ιστορία

Άξονα μετάδοσης έχουν και τα τρία, με την κάθε εταιρία να έχει την δική της ιστορία γύρω από αυτόν. Σίγουρα την πιο μακρόχρονη χρήση έχει κάνει η BMW που διαθέτει άξονα από την πρώτη παρουσία της μοτοσυκλέτας, πριν 33 χρόνια, ενώ και η Moto Guzzi χρησιμοποιεί επίσης στον κινητήρα της. Η Yamaha για πρώτη φορά εφαρμόζει άξονα σε μοτοσυκλέτα on/off και αυτός έχει την καλύτερη λειτουργία και από τους τρεις. Είναι ο πιο ήπιος, δεν τον αντιλαμβάνεσαι ποτέ, ούτε στα ανεβάσματα αλλά ούτε στα κατεβάσματα σχέσεων. Σε αυτό βέβαια παίζει ρόλο ότι το Yamaha είναι το μοναδικό με πολύδισκο συμπλέκτη, ενώ τα άλλα δύο, χρησιμοποιούν μονόδισκο, τύπου αυτοκινήτου. Αυτό είναι που αισθάνεσαι κυρίως, μιας και οι άξονες λειτουργούν πολύ καλά, αλλά ο στρόφαλος που κινείται δεξιόστροφα και η αδράνεια που δημιουργείται από τον μονόδισκο συμπλέκτη, ειδικά στο BMW, γέρνει την μοτοσυκλέτα δεξιά στο άνοιγμα του γκαζιού, - το συναντάς λιγότερο στο Guzzi.

Στο Stelvio βέβαια νιώθεις αυτό το κούνημα ακόμη και στα κατεβάσματα σχέσεων, στο κλείσιμο του γκαζιού και σε παραξενεύει κάπως, σε αποσυντονίζει. Στο Yamaha, απλά οδηγάς, δεν έχεις να αντιμετωπίσεις καμία τέτοια κίνηση, σαν να μεταδίδεται η κίνηση από τον κινητήρα στον πίσω τροχό, ασύρματα. Το Yamaha βέβαια υστερεί στο κιβώτιο, το οποίο είναι θορυβώδες, ενώ στο BMW ας πούμε, είναι σαν να καρφώνεις μαχαίρι στο βούτυρο.

Ηλεκτρονικά βοηθήματα για έλεγχο της πρόσφυσης έχουν όλα. Του Yamaha είναι τα πιο εξελιγμένα όσον αφορά το traction control που ρυθμίζεται σε δύο στάδια ακόμη και για χρήση στο χώμα αλλά και απενεργοποιείται. Ο τρόπος που επεμβαίνει είναι ο πιο ήπιος και ακολουθεί αυτό του Stelvio, που έχει ομαλή συμπεριφορά, τόσο σε σημείο που αγνοείς την ύπαρξή του. Στην περίπτωση του BMW ας πούμε, το antispin ενεργοποιείται απότομα κι έτσι το νιώθεις έντονα.

Φρένα και ABS

Επιπρόσθετα, το Yamaha διαθέτει και mode για επιλογή χάρτη στην ηλεκτρονική ανάφλεξη, για τουρισμό ή sport οδήγηση. Αυτό μπορεί να γίνει και εν κινήσει και να ρυθμίσεις την απόδοση του κινητήρα όπως απαιτούν οι διαθέσεις. Ένα έξυπνο σύστημα που έχει το Super Tenere είναι πως, αν στο χώμα πατήσεις πρώτα το πίσω φρένο, το ABS απενεργοποιείται αφήνοντας –μόνο- τον πίσω τροχό, να ντριφτάρει. Αν πατήσεις πρώτα το μπροστά, ενεργοποιείται κανονικά το σύστημα. Δεν απενεργοποιείται τελείως όμως, κι έτσι το παιχνίδι περιορίζεται. Αντίθετα, του BMW το ABS απενεργοποιείται και επιτρέπει φρενάρισμα κατά βούληση, αλλά σε περιπτώσεις απότομης πίεσης, το σύστημα επιμηκύνει την απόσταση ακινητοποίησης. Το BMW είναι το μοναδικό που χρησιμοποιεί συνδυασμένο σύστημα πέδησης, κάτι που πρακτικά σε βγάζει από την δύσκολη θέση να ξέρεις να φρενάρεις. Απλά πατάς τα φρένα, και αυτά κατανέμουν το 70% της δύναμης στο μπροστινό φρένο, και το 30% στο πίσω.

Το σύστημα είναι semi integral, και λειτουργεί μόνο όταν πατήσεις την μανέτα του μπροστινού, έτσι ώστε στο χώμα να μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πίσω όπως θες. Είναι τα πιο δυνατά φρένα και τα μοναδικά για τα οποία δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι πως θα φρενάρεις. Του Stelvio είναι δυνατά και το ABS λειτουργεί τόσο ήρεμα, που ελάχιστες φορές επιμηκύνει το φρενάρισμα. Η διαφορά του τύπου αναρτήσεων που χρησιμοποιούν οι τρεις μοτοσυκλέτες, επιφέρει διαφοροποιήσεις όσον αφορά την λειτουργία των φρένων, αλλά και του τρόπου συμπεριφοράς γενικότερα.

Αναρτήσεις και αίσθηση

Το BMW είναι το μοναδικό που χρησιμοποιεί συστήματα Telelever και Paralever για την ανάρτηση των τροχών. Το “ψαλίδι” που βρίσκεται στον μπροστινό τροχό με το μονό αμορτισέρ, ουσιαστικά δεν επιτρέπει την βύθιση του μπροστινού συστήματος, όπως συμβαίνει στα τηλεσκοπικά πιρούνια. Παράλληλα το BMW διαθέτει και ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, το σύστημα ESA.

Η στιβαρότητα και η άνεση που μπορεί να επέλθει από την λειτουργία των αναρτήσεων αλλά και την χρήση του συστήματος ESA, των ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενων αναρτήσεων του BMW, είναι απαράμιλλη. Υπάρχει σημαντική διαφορά σε αίσθηση από τα συμβατικά συστήματα και το γεγονός ότι η μοτοσυκλέτα παραμένει στο ίδιο ύψος ανεξάρτητα με το φόρτωμα, ανεξάρτητα με το αν επιταχύνει ή φρενάρει, δίχως μεταφορές βάρους μπροστά και πίσω, κάνει τη διαφορά. Αυτό του δίνει το προβάδισμα στην άσφαλτο, όπου με ένα πάτημα του μαγικού κουμπιού, οι αναρτήσεις μπορούν να ρυθμιστούν αυτόματα και να δώσουν street χαρακτήρα στο GS, που θα στρίβει με “όλα” όπου βρεθεί. Το Tenere διαθέτει ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα, όπως και το Stelvio, και μονό αμορτισέρ.

Το Yamaha είναι πολύ καλό στην άσφαλτο, στιβαρό και σταθερό, και λόγω μήκους και στησίματος θα κινηθεί γρήγορα. Το Stelvio που διαθέτει πιο μαλακές και άνετες αναρτήσεις, με προορισμό την χαλαρή βόλτα, θα περιορίσει κάπως τους γρήγορους ρυθμούς.

Περιπέτεια στην χρήση

Είναι και οι τρεις προσανατολισμένες για περιπέτεια, το θέμα όμως είναι τι ποσοστό αδρεναλίνης μπορεί να προσφέρει η κάθε μία, πόσο καλά μπορεί να ανταπεξέλθει στην τουριστική χρήση. Η περιπέτεια και ο τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το GS, και αυτό δεν κρύβεται. Είναι αυτό που θα διανύσει κάθε διαδρομή με το δικό του στυλ, θα σε κρατήσει πολλές ώρες στη σέλα του, θα σε μεταφέρει αξιοπρεπώς σε κάθε είδους ασφάλτινη διαδρομή, εθνική οδό ή επαρχιακή. Προτιμά σαφώς τις επαρχιακές διαδρομές όπου με τον ροπάτο κινητήρα του μπορείς να κινείσαι άνετα δίχως να ασχολείσαι με το κιβώτιο ταχυτήτων.

Έκπληξη προκαλεί η συμπεριφορά του Stelvio σε επαρχιακές διαδρομές το οποίο λόγω κινητήρα και αυτό, αποδίδει ομαλά, είναι μαλακό σαν σύνολο, σε αφήνει να ταξιδέψεις χαλαρά. Όταν το πιέσεις, θα σε κουράσει. Το Yamaha αντιπροσωπεύει το γρήγορο ταξίδι. Δεν θα πει όχι σε επαρχιακές διαδρομές, αλλά το νιώθεις ότι σε ανοιχτές διαδρομές καταπίνει τα χιλιόμετρα με περίσσια άνεση συγκριτικά με τα άλλα δύο. Θα το προτιμούσες για να πας γρήγορα σε μία διαδρομή 500 χιλιομέτρων ας πούμε, αλλά αν έκανες την ίδια διαδρομή με 30-40 χ.α.ω. μέσης ωριαίας πιο κάτω, θα έπαιρνες BMW.  Από την άλλη, το Stelvio έχει στο πετσί του τον ποιοτικό τουρισμό σε χαλαρούς ρυθμούς, και το δείχνει σε κάθε χρήση.

Το Yamaha είναι το πιο sport και αυτό που θα διανύσει πιο ξεκούραστα ακόμη και την μεγαλύτερη απόσταση. Με ταχύτητες κοντά στα 150χ.α.ω. ακόμη και λίγο παραπάνω, δεν αισθάνεσαι καθόλου κραδασμούς ενώ απολαμβάνεις την διαδρομή που μεταφράζεται σε χιλιόμετρα στον χιλιομετρητή. Είναι το πλέον άνετο για τέτοιες διαδρομές, ακόμη και από το BMW που εκεί στα 150 δείχνει μπροστά του σαν να ζορίζεται, και εμφανίζει κραδασμούς. Το Stelvio σίγουρα είναι το πιο κουραστικό, πρέπει να κατεβάσεις λίγο τις απαιτήσεις σου στο μεγάλο ταξίδι, να πας λίγο πιο αργά, σε τουριστικούς ρυθμούς. Εκεί όπου το BMW με την αστείρευτη ροπή και ελαστικότητα του boxer, απλά δεν έχει αντίπαλο.

Χωμάτινη Ελλάδα

Ο προορισμός τους φαίνεται από την κατασκευή όπου BMW και Yamaha έρχονται με αφαιρούμενα λάστιχα στα μαρσπιέ του αναβάτη, έτσι  ώστε να εμφανίζονται τα οδοντωτά μαρσπιέ, και να πατάει καλύτερα αυτός στην όρθια οδήγηση, στο χώμα. Το Stelvio δεν εμπλέκεται καθόλου σε τέτοιες περιπέτειες και παραμένει με ενσωματωμένα λάστιχα στα μαρσπιέ τα οποία δεν αφαιρούνται. Θα περάσει από χώμα, με σχετική άνεση το Stelvio, λόγω των μαλακών αναρτήσεων που διατηρούν τις ανωμαλίες μακριά από τους επιβαίνοντες. Είναι όμως χαμηλό, δείχνει και σαν ένα ακριβό, καλογυαλισμένο και πολυτελές jeep με δερμάτινο σαλόνι, και πραγματικά δεν θες να το πας σε κακοτράχαλες διαδρομές.


Στο χώμα, περιμένεις να κάνει τα πάντα ίσιωμα το Super Tenere, και έτσι γίνεται αν το πάρει στα χέρια του κάποιος αναβάτης που ξέρει από τέτοια κόλπα και μπορεί να το πάει. Είναι πραγματικά πολύ καλό, η θέση του όταν βρίσκεσαι όρθιος είναι επθετική και σου δίνει πλήρη έλεγχο. Όταν το οδηγάς σε σβέλτους ρυθμούς κινείται εξαιρετικά άνετα και σου δίνει ευελιξία, είναι σταθερό και σε αφήνει να ανοίγεις το γκάζι και να οδηγάς επιθετικά. Κάπου εκεί διαπιστώνεις ότι είναι πολύ καλά στημένο από γεωμετρία και πλαίσιο, και θα ήθελες λιγότερα κιλά ώστε να παίξεις παραπάνω. Το αμορτισέρ του θα δείξει ότι δεν τα καταφέρνει και πολύ καλά, και αν κάποιος έχει στόχο να κινείται συνεχώς σε χώμα, ίσως χρειαστεί να ψαχτεί με αυτό.

Το BMW, είναι το απολύτως προβλέψιμο και αυτό που θα συγχωρέσει τα περισσότερα λάθη. Δεν είναι πιο γρήγορο από το Yamaha στα ανοιχτά κομμάτια, είναι όμως το πιο εύκολο σε χειρισμούς, λόγω του χαμηλά τοποθετημένου κινητήρα, του ιδανικού ζυγίσματος, των σφιχτών αναρτήσεων που σε κάνουν να νιώθεις ότι οδηγάς οδοστρωτήρα. Μαζί του θα απολαύσεις περισσότερο την βόλτα, μιας και στα χέρια ενός μέτριου ή άπειρου αναβάτη, μπορεί να κάνει απίστευτα πράγματα, ακόμη και σε εκτός δρόμου διαδρομές.

Κύρος και χρηστικότητα

Φτάνοντας στον απολογισμό, βλέπουμε ότι οι δύο μοτοσυκλέτες του συγκριτικού, BMW και Moto Guzzi, έχουν χαρακτήρα, ξεχωρίζουν οπτικά, αλλά και οδηγικά, προσφέρει το κάθε ένα τα δικά του θετικά και αρνητικά. Το Yamaha είναι το μοναδικό που δεν έχει το δικό του χαρακτήρα, και δίχως ταυτότητα, χάνει σημαντικά σε αυτό τον τομέα μιας και δεν αναγράφει πουθενά ούτε καν τον κυβισμό. Όντας το πιο βενζινοβόρο απ’ όλα, έρχεται κόντρα τόσο με το GS που καταφέρνει να είναι το πιο οικονομικό απ’ όλα στην κατανάλωση, φτάνοντας ακόμη και τα 5 λίτρα ανά 100χλμ, αναλόγως οδήγησης, αλλά και με το Stelvio, που έχει το σημαντικά μεγαλύτερο ρεζερβουάρ.

Στις τιμές έχουν μικρές διαφορές στις standard μορφές τους, (BMW – 14.650euro, Moto Guzzi  - 14.300euro, Υamaha – 14.900euro) αν και τo Yamaha είναι τo μοναδικό που έχει ABS και antispin στην standard μορφή του. Τα συστήματα που διαθέτει το BMW χρεώνονται ως έξτρα,  για να φτάσουν τελικά την μοτοσυκλέτα της δοκιμής, έκδοση Triple Black με όλο τον εξοπλισμό, στα 17.710euro.
Από κει και πέρα, η κατάταξη αλλά και η επιλογή μοτοσυκλέτας έχει να κάνει με την χρήση που επιλέγει κάποιος, το κύρος ή την επιθετικότητα που τον αφορά, την αξιοπιστία και το όνομα που συντροφεύει την κάθε μία. Και φυσικά τα χρήματα που σκοπεύει να ξοδέψει.

Φωτογραφίες οδήγησης


Τεχνικές φωτογραφίες BMW


Τεχνικές φωτογραφίες Moto Guzzi


Τεχνικές φωτογραφίες Yamaha


Αναλυτικά άρθρα για κάθε μοτοσυκλέτα, τιμές και τεχνικά χαρακτηριστικά, θα βρείτε στα παρακάτω link: BMW R 1200 GS, Moto Guzzi Stelvio 1200, Yamaha XT 1200Z Super Tenere

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 22:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon