.
Κατηγορία Moto Guzzi
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 09:30

Test - Moto Guzzi V85 TT Guardia d’Onore 2022

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά
Εβδομήντα πέντε χρόνια πιστότητας, κύρους και συνεργασίας. Η Moto Guzzi γιορτάζει με την έκδοση της V85 TT, "Guardia d’Onore'', την προσφορά της προς το Reggimento Corazzieri (Σύνταγμα Θωρακοφόρων), την διάσημη τιμητική φρουρά του Προέδρου της Ιταλίας, που οδηγεί πάντα μοτοσυκλέτες Made in Mandello από το 1946.

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Σπύρος Τσαντήλας
Συμβολική έκδοση
Οι εκδόσεις για την Moto Guzzi είναι πάντα συμβολικές. Η τελευταία που είδαμε και παρέμεινε στην παραγωγή για δύο χρόνια, λόγω κορονοϊού, αφορούσε στην Centenario, μία έκδοση με ειδική βαφή για τα 100 χρόνια του εργοστασίου. Την είδαμε στις V7 Stone και στην V85TT. Πλέον, μία νέα ειδική και περιορισμένη έκδοση με αποκλειστική εμφάνιση έρχεται να προστεθεί στην γκάμα και αφορά την V85TT, με την ονομασία Guardia d’Onore. Το εργοστάσιο από το Mandello Del Lario αριθμεί τις εκδόσεις του συγκεκριμένου Moto Guzzi V85TT σε 1946 αντίτυπα, από την αρχή της συνεργασίας με την κυβέρνηση και την προσφορά στην τιμητική φρουρά του Προέδρου της Δημοκρατίας, κι εμείς είχαμε στην κατοχή μας την υπ.αριθμόν 59/1946 μοτοσυκλέτα. Ο αριθμός βρίσκεται σκαλισμένος στην άνω βάση του τιμονιού, αναγράφοντας και όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του μοντέλου.
Το συγκεκριμένο V85TT Guardia d'Onore, εκτός από την αρίθμηση, παράγεται στους χρωματικούς συνδυασμούς των Gorazzieri σε μαύρη βάση με λευκή φαρδιά ρίγα που διατρέχει το μπροστινό φτερό, το ρεζερβουάρ, τα πλαϊνά καπάκια που βρίσκονται κάτω από τη σέλα, αλλά και την ζελατίνα του fering. Αυτή, είναι μεγαλύτερη από της βασικής έκδοσης και προέρχεται από το Travel μοντέλο.
Ο πλούσιος εξοπλισμός σε σχέση με την βασική έκδοση, έρχεται μαζί με μία πολύτιμη συλλεκτική θήκη που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τον συλλεκτικό φάκελο γραμματοσήμων με την ταχυδρομική σφραγίδα που εκδόθηκε με την ευκαιρία της επετείου για τα εκατό χρόνια λειτουργίας της Moto Guzzi. Μπορεί για κάποιους όλα αυτά να μην βγάζουν νόημα, αλλά οι Guzzisti, θα εκτιμήσουν την μοναδικότητα, την ιστορία και ευρηματικότητα της Moto Guzzi που απλά θα οδηγήσει το μυαλό σε ένα αξέχαστο ταξίδι.
Η Moto Guzzi εκτός από τους χρωματικούς συνδυασμούς, έχει φροντίσει ώστε η V85 TT Guardia d’Onore να διαθέτει στον βασικό της εξοπλισμό και το κεντρικό σταντ, τα προστατευτικά κάγκελα του κινητήρα, τους προβολείς ομίχλης LED, ενώ ο αναβάτης μπορείς να παραγγείλει ως έξτρα ένα ζευγάρι πλαϊνές βαλίτσες στους ίδιους χρωματισμούς.

20220418_102837.jpgΑναλλοίωτη αίσθηση
Εκτός του ιδιαίτερου εμβληματικού χρωματισμού, της αρίθμησης και της θήκης / επιστολής, η V85TT Guardia d'Onore, διαθέτει εξοπλισμό που συναντάμε στην Travel έκδοση και δοκιμάσαμε το 2020. Από το 2019 που παρήχθει η V85TT και την οδηγήσαμε στην Σαρδηνία στον λευκό κόκκινο-κίτρινο χρωματισμό Evocative της V65TT του 1985, δεν άλλαξαν πολλά.
Και πραγματικά, δεν υπήρχε και λόγος για να αλλάξουν, μιας και ο προορισμός της V85TT είναι πολύ συγκεκριμένος και πολύ ξεκάθαρος. Τουρισμός σε κάθε έδαφος.
Εδώ, η κλασική εμφάνιση της V85TT είναι αυτή που διατηρεί αναλλοίωτη την αίσθηση που προσφέρει μία Moto Guzzi, κάτι που η ιταλική εταιρία δεν ήθελε να μειώσει στο ελάχιστο. Γι' αυτό, δεν συναντάς full ηλεκτρονικά πακέτα και στάβλους με άλογα έτοιμα να ισοπεδώσουν κάθε περαστική μοτοσυκλέτα στο πέρασμά τους.
Παρά το ότι το εργοστάσιο, και ηλεκτρονικά διαθέτει, και μπορεί να το κάνει εύκολα, αν αυτό ήταν ο στόχος.
Το V85 TT διαθέτει ότι ακριβώς χρειάζεται για να προσφέρει άνετη μετακίνηση καθημερινά, να κινείται σε τουριστικούς ρυθμούς στην εξοχή, να πλαγιάζει σε σβέλτη οδήγηση, και να διασχίζει χωματόδρομους με αξιώσεις.
Δεν αποτελεί δηλαδή την πιο extreme εκδοχή μίας adventure μοτοσυκλέτας, αλλά την ήρεμη, προσιτή, εύχρηστη, άνετη, τουριστική μοτοσυκλέτα με την οποία θα δεθείς και θα συνεχίσεις για χρόνια.
Η βάση, είναι ο αερόψυκτος, διβάλβιδος με έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής δικύλινδρος εγκάρσιας τοποθέτησης κινητήρας, των 850 κυβικών εκατοστών και απόδοσης 80 ίππων - 67 στο δυναμόμετρο έχουμε δει από τις δοκιμές μας, και μετάδοση με άξονα - η μοναδική στον κυβισμό που τον διαθέτει. Αρκεί να πατήσεις το κουμπί της μίζας για να πάρεις την πρώτη γεύση από Moto Guzzi και να ταξιδέψεις νοερά. Η ροπάτη λειτουργία στις χαμηλές στροφές, με την ήρεμη απόκριση, η κατά 90% διαθέσιμη ροπή κάτω από τις 4.000σ.α.λ., η μικρή ταλάντωση στο απότομο άνοιγμα του γκαζιού, και ο μοναδικός ήχος, είναι όλα εδώ.

Κλασικό στυλ
Η ροπή του δεν είναι τρομερή στις χαμηλές στροφές, όμως, είναι αρκετή για να επιταχύνει την μοτοσυκλέτα και να ξεχάσεις τι σχέση είχες στο κιβώτιο. Η δύναμη έρχεται και φεύγει γρήγορα, δείχνοντας ότι στις ψηλές στροφές ο κινητήρας ασθμαίνει, όμως δεν απευθύνεται σε τέτοιου είδους χρήση. Ωστόσο, στις προσπεράσεις θα σου λείψουν μερικά άλογα, ή στην έξοδο της στροφής, όπου έμπαινες πολύ γρήγορα, αλλά το γκάζι δεν έφτασε για να σου δώσει αυτό που περίμενες για να συνεχίσεις την sport οδήγηση.
Η V85TT είναι μία κλασικού στυλ adventure μοτοσυκλέτα που μπορεί να κάνει λίγο απ' όλα, χωρίς παραχωρήσεις - εκτός της δύναμης ψηλά, και θα πρέπει να συνηθίσεις ότι ο δισταγμός στην επιτάχυνση, συνοδεύεται με περιορισμένη διαθεσιμότητα στην καμπύλη των στροφών.
Θα πρέπει να διατηρήσεις ανοιχτό το γκάζι έως τον κόφτη για να επιταχύνεις δυνατά, μέχρι την κόκκινη περιοχή των στροφών που έρχεται νωρίς, στις 7,000 σ.α.λ - εκεί που άλλες μοτοσυκλέτες ξεκινούν το πανηγύρι.
Ο κινητήρας φέρνει όλη την αύρα που θα συναντήσεις σε μία παλιά ή καινούρια Moto Guzzi, έχοντας μία πιο βαριά αίσθηση από τον αντίστοιχο του V7, όπου προφανώς το ζύγισμα και το βάρος της μοτοσυκλέτας διαφοροποιεί τα χαρακτηριστικά. Οι ταχύτητες κουμπώνουν άριστα με μικρές διαδρομές του λεβιέ, δεν νιώθεις καθόλου τον άξονα μετάδοσης στις αλλαγές, ούτε και στην οδήγηση - και βασικά, δεν θα τον νιώσεις και στα ταξίδια, όπου η λίπανση θα γίνεται μόνο στα αραιά service.
Μπορείς να κινείσαι σε ρυθμούς ταξιδίου με 140χ.α.ω. και καταναλώσεις κοντά στα 6 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, που θα αυξάνονται όσο θα αρχίσεις να ανεβάζεις ρυθμό. Οι διαθέσιμες χαρτογραφήσεις Road, Rain και Off Road έχουν ουσιαστικά την ίδια απόδοση και διαφοροποιούν την απόκριση στο γκάζι, ενώ η Off Road επενεργεί και στο ABS συμβάλλοντας στην πιο απρόσκοπτη οδήγηση.

A15A1285-web.jpgΣτυλάτο συνολάκι
Όταν βρίσκεσαι στη σέλα του, η θέση οδήγησης δείχνει ιδανική, με το μεγάλο τιμόνι να προσφέρει καλούς μοχλούς, την σέλα να προσφέρει άνετη πρόσβαση και τα πόδια να πατούν στο έδαφος εύκολα. Η εργονομία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, τα πόδια έρχονται σε ξεκούραστες γωνίες και ο χειρισμός της μοτοσυκλέτας γίνεται εύκολα. Σε συνθήκες πόλης μπορείς να κινείσαι με άνεση, ξεχνώντας τον κυβισμό και τον όγκο, ενώ βγαίνοντας εκτός, ανακαλύπτεις τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο μπαίνει στις στροφές, στρίβει και παραμένει σταθερή στην γραμμή της, ότι και αν κάνεις, όσο και αν την ζορίσεις. Ένα άριστο πακέτο αναρτήσεων και πλαισίου, φροντίζουν για την διατήρηση της άνεσης και της σταθερότητας ανεξαρτήτως οδοστρώματος, με έναν ή δύο επιβαίνοντες, με το βάρος της μοτοσυκλέτας να εξαφανίζεται από την πρώτη στιγμή που θα κυλίσει τους τροχούς. Τα εξαιρετικά Michelin Anakee Adventure ταιριάζουν άριστα στην χρήση - και στην ελληνική πραγματικότητα, τα φρένα είναι όσο πρέπει δυνατά για να την σταματούν όπως θες, και οι διαστάσεις είναι μεζεμένες, τόσο που να βολεύουν σε καθημερινή μετακίνηση ή ταξίδι.
Είναι ένα συνολάκι κομμένο και ραμμένο για Ελλάδα, για μετακίνηση με στυλ, για χρήση καθημερινά, για τουρισμό, και για χώμα όσο αντέχει ο αναβάτης.
Διαθέτοντας ένα καλό ηλεκτρονικό πακέτο με γκάζι ride-by-wire, ABS, Traction Control, τρία riding modes, Cruise Control και δυνατότητα τοποθέτησης πακέτου συνδεσιμότητας Moto Guzzi MIA για να βλέπεις στοιχεία από το τηλέφωνό σου στην οθόνη της μοτοσυκλέτας, είναι ότι χρειάζεσαι για να κινείσαι σε στυλ Moto Guzzi.
Ελάχιστα πλαστικά, μοναδικό στυλ με τους δίδυμους προβολείς και τον αετό του Mandello del Lario σε ρόλο DRL, χωρίς περιττά πάνω της, η νέα έκδοση Guardia d'Onore έρχεται να τοποθετήσει ακόμη ένα κερασάκι στην ιδιαίτερη και πολύ γλυκιά τούρτα των V85TT.A15A1327-web.jpg

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Nox N312 Crow

Μπουφάν: Nordcode Senegal

Παντελόνι: Nordcode Senegal

Γάντια: Five WFX3 WP

Μπότες: Forma Adventure Low

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Moto Guzzi
Μοντέλο V85 TT Guaria d'Onore
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 13,990
Εγγύηση 4 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, V2 90 μοιρών, Α/Ψ, SOHC, 2 B/Κ
Κυβισμός (cc) 853
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 84 x 77
Συμπίεση (:1)  10.5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός, σώματα 52 mm
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Ξηρός μονόδισκος
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, άξονας
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό
Κάστερ (°)  28
Ίχνος (mm) 128
Μεταξόνιο (mm) 1.530
Ύψος σέλας (mm) 830
Μήκος (mm) 2.240
Πλάτος (mm) 980
Ύψος (mm) Δ.Α.
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   241 (πλήρες, συμπεριλαμβάνει και τις βαλίτσες)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  23 / 5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούν 41 mm, διαδομή 170 mm, προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση επαναφοράς
Πίσω  Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 170 mm, προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση επαναφοράς
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/80-19 Michelin Anakee Adventure (tubeless)
Πίσω  150/70-17 Michelin Anakee Adventure (tubeless)
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες Brembo 4 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος 260 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακή οθόνη LCD, ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης θερμοκρασίας, καυσίμου, ένδειξη θερμοκρασίας περιβάλλοντος, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, ώρας, σχέσης κιβωτίου, ενδείξεις για χαρτογράφηση, TCS και ABS, cruise control, σχάρα, ψηλή ζελατίνα Touring, θερμαινόμενα γκριπ, LED προβολείς,
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  80 / 7,750
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 8.2 / 5,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022 12:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon