.
Κατηγορία KTM
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 14:20

TEST – ΚΤΜ 690 Enduro R 2019 – Αποστολή στην Πορτογαλία

Γνήσια Περιπέτεια

Του Thierry Sarasyn
Φωτό: Sebas Romero / H. Mitterbauer / KTM

Ξεκινώντας να γράφω για το Enduro R έχω ήδη στο μυαλό μια αντίφαση, καθώς η ΚΤΜ δεν το κατατάσσει στη λίστα των Enduro της, αλλά στα Travel, δηλαδή τις Ταξιδιωτικές μοτοσυκλέτες. Είναι αυτό ένα σημάδι πως πρόκειται για κάτι παραπάνω από ένα enduro; Ή μήπως κάτι λιγότερο από αυτό;

Εξαρτάται από το τι εννοεί ο καθένας ως enduro. Το 1976 θα μπορούσες να θεωρήσεις το Yamaha ΧΤ500 ως enduro, στη δεκαετία του 1980 το ίδιο θα έλεγες για το Honda XL600R - και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για ώρες με αυτό το σκεπτικό. Κανένας από τους προαναφερθέντες κινητήρες δεν αρεσκόταν σε οριακές καταστάσεις, ωστόσο ήταν σχεδιασμένοι πρωτίστως για χρήση εκτός δρόμου και, εν μέρει εξαιτίας της πολυχρηστικότητας και της εμφάνισής τους, αυτές οι μοτοσυκλέτες απευθύνονταν σε ένα πολύ ευρύ πελατολόγιο.

Ο Παράγοντας Χ

Το ερώτημα πλέον είναι αν ο "Παράγοντας Χ" του 690 Enduro R θα αποδειχθεί αρκετός σε μια αγορά που πλέον βρίθει επιλογών για χρήση εκτός δρόμου - και όχι μόνο στις ανοικτές εκτάσεις όπου το 690 R είναι δίχως αμφιβολία στο στοιχείο του. Αυτό ωστόσο δε θα έπρεπε να μας εμποδίσει απ' το να εξετάσουμε το 690 R με βάση τις αξίες του και αυτό ακριβώς κάναμε στο Algarve, ένα κομμάτι χωμάτινου παραδείσου στη γωνία της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Ο κινητήρας του 690 Enduro R βασίζεται σε αυτόν του SMC R, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως μιλάμε απλώς για ένα SMC με άλλες ρόδες. Υπάρχουν τόσο πολλές διαφορές που στην ουσία ποτέ δεν θα μπορούσε κανείς να πάρει ένα Enduro R και να το μετατρέψει σε SMC R, ή το αντίστροφο.

246819 KTM 690 ENDURO 2019

Δεν είναι μόνο οι τροχοί και οι αναρτήσεις που διαφέρουν, αλλά επίσης τα φρένα, η σέλα και, πρωτίστως, τα ηλεκτρονικά. Όπως συμβαίνει και με το SMC R, ένα εξειδικευμένο πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων εξελίχθηκε για το Enduro R.

Αυτό σημαίνει πως μαζί με τις βασικές χαρτογραφήσεις, μπορείς να επιλέξεις έναν χάρτη όπου το traction control σου επιτρέπει να κάνεις σούζες, αφήνει ένα ποσοστό ντριφταρίσματος στον τροχό και σε κάποιον βαθμό να μπλοκάρεις τον πίσω τροχό με το φρένο. Μια χαρά για τον μέσο αναβάτη που θέλει να διασκεδάσει στη βόλτα του.

Επίθεση στα μονοπάτια

Μπορείς να πας πολύ γρήγορα με το Enduro R, είναι υπέροχη η αίσθηση του να επιτίθεσαι στα μονοπάτια με 74 ίππους και quick shifter δύο δρόμων (ανέβασμα και κατέβασμα σχέσης). Αρχικά μας φάνηκε πως εδώ ήθελε πιο εμφαντική εντολή στο πόδι για να ενεργοποιηθεί ο quick shifter, μα ίσως αυτό να οφείλεται απλώς στο ότι περάσαμε από ένα κοφτερό μοτέρ για τον δρόμο (SMC R) σε μια μοτοσυκλέτα με 21 ίντσες μπροστινό και εστίαση στο χώμα.

Καθώς η βόλτα μας προχωρούσε, συνηθίσαμε να χρησιμοποιούμε καλύτερα τις αλλαγές χωρίς συμπλέκτη και αυτό πραγματικά βοηθά στο να πας γρήγορα, απαλότερα και να καθαρίζεις πιο τεχνικά κομμάτια ταχύτερα. Η υποβοήθηση στον συμπλέκτη τον κάνει σαφώς πιο εύχρηστο όταν χρειάζεσαι τη συνδρομή του για να περάσεις γρήγορα από ένα δύσκολο σημείο.

690EnduroR 3

Το περιμένεις από μια εταιρεία όπως η ΚΤΜ να έχει σχεδιάσει μια σκληρή διαδρομή εκτός δρόμου, όπως και να έχεις έναν πλοηγό με μερικούς τίτλους Enduro στο βιογραφικό του. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω τι είχε κάνει στη ζωή του ως τότε, πάντως αυτός ο τύπος οδηγούσε ως νικητής του Dakar. Το γεγονός πως τελικά άρπαξε μια τουμπίτσα σε ένα από τα πιο τεχνικά κομμάτια μας ήρθε ως ένεση ηθικού στις δεδομένες συνθήκες. Ακόμη και τα παιδιά του Θεού μπορούν να την πατήσουν καμιά φορά.

Επιστρέφουμε στο 690 Enduro R και τη μοναδικότητα του σχεδιασμού του. Όπως τότε το XT και το XL που λέγαμε στην αρχή του άρθρου, αυτή η μοτοσυκλέτα φτιάχτηκε με γνώμονα την εκτός δρόμου χρήση. Ωστόσο, η πλατφόρμα στην οποία στηρίχθηκε δε βλέπει το χώμα ως αθλητικό πεδίο, μα ως χόμπι. Όσοι θέλουν να τρέξουν στο Dakar σε αγώνα Hard Enduro ξέρουν από πριν και πολύ καλά ποια πόρτα της ΚΤΜ να χτυπήσουν. Σε ποιους όμως απευθύνεται το 690 Enduro R;

Λάσπες, βράχια και ποτάμια

Γι' αρχή ας μείνουμε στους αναβάτες εκείνους που θέλουν εκτός δρόμου χρήση, αλλά να μπορούν ταυτόχρονα να πατούν και στην άσφαλτο με τη μοτοσυκλέτα τους. Αυτούς που θέλουν να βγουν κι έξω από το δρομάκι της φάρμας τους.

Στη διάρκεια της δοκιμής κάναμε πολλά περισσότερα από αυτό. Μέρος της διαδρομής μας οδηγούσε ψηλά στα βουνά και τις πεδιάδες μέσω φαρδιών, άστρωτων δρόμων. Εκεί είναι που ξεσπά το γνήσιο γλέντι με το Enduro R, εκεί που εκμεταλλεύεσαι το quick shifter για να ανεβοκατεβάζεις σχέσεις σε ταχύτητες που θα σου κόστιζαν το δίπλωμά του σε δημόσιους δρόμους.

690EnduroR 2

Αυτό όμως δεν ήταν όλο το σενάριο. Η διαδρομή μας οδήγησε και σε πιο τεχνικά κομμάτια, με λάσπη, βράχους και ποτάμια. Το Enduro R τα αναλάμβανε όλα πιο γρήγορα και πιο απαλά απ' όσο θα μαντεύαμε προηγουμένως. Κι αυτό χωρίς να φορά καθαρόαιμα enduro λάστιχα. Με το στενή σιλουέτα του μπροστινού μέρους, τα γόνατά σου έρχονται τόσο κοντά όσο σε ένα 250 EXC.

Σε κάποιον βαθμό προκαλεί έκπληξη το πόσο καλά αποδίδει το Enduro R σε δημόσιους δρόμους. Στην πράξη οδηγήσαμε στον δρόμο σχεδόν όσο γρήγορα θα πηγαίναμε με το 690 SMC R, κυρίως χάρη στον ανανεωμένο κινητήρα, τις αναρτήσεις της WP και προσαρμοσμένο πλαίσιο.

Γνήσια Adventure

Μην αφήσετε τις εκτός δρόμου ικανότητες του Enduro R να σας ψήσουν πως δεν είναι κατάλληλο για στρωμένους δημόσιους δρόμους. Με τα στάνταρ λάστιχα που φορά ως αρχική τοποθέτηση προσφέρει σαφώς περισσότερη πρόσφυση και ακριβέστερη κατευθυντικότητα από ότι τα λάστιχα που φορούσε στη διάρκεια της δοκιμής.

247496 690 Enduro R 2019

Υπό αυτήν την έννοια, μπορούμε με ασφάλεια να κάνουμε τις συγκρίσεις με θρυλικά μονοκύλινδρα του παρελθόντος, όπως τα ΧΤ και XL, αλλά πλέον με τα δεδομένα που περιμένουμε από μια μοτοσυκλέτα του 2019: υψηλού επιπέδου περιφερειακά, πλήρη ηλεκτρονικά και έναν κινητήρα που σχεδόν δεν τον αισθάνεσαι για μονοκύλινδρο.

690EnduroR 4

Αυτά το χρίζουν ικανό να ταξιδέψει ως μια γνήσια μοτοσυκλέτα adventure. Οι ικανότητές του στην άσφαλτο είναι απρόσμενα μεγάλες, η χωρητικότητά του επαρκής και το δυναμικό του εκτός δρόμου πολύ υψηλό. Το ΚΤΜ 690 Enduro R έχει κερδίσει ήδη την ψήφο μας.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

KTM 690 Enduro R

Αντιπρόσωπος / Εισαγωγέας

ΚΤΜ South East Europe

Τιμή (€)

10,980 (κατόπιν παραγγελίας)

Εγγύηση

2 χρόνια

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος

4Τ, 1Κ, 2ΕΕΚ, 4Β

Χωρητικότητα (cc)

693

Ισχύς (hp/rpm)

74

Ροπή (kg.m/rpm)

7.5

Σχέση συμπίεσης

12.7:1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Συμπλέκτης

Υδραυλικός πολύδισκος με PASC (μονόδρομος)

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος

Σωληνωτό από χρωμιομολυβδαινιούχο ατσάλι

Μεταξόνιο (mm)

1,502

Ίχνος (mm)

117.3

Γωνία κάστερ (ο)

27.7

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μήκος (mm)

Δ.Α.

Πλάτος (mm)

Δ.Α.

Ύψος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

910

Βάρος (kg)

146 (κενό)

Ρεζερβουάρ (l)

13.5

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι WP XPLOR 48 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

Διαδρομή (mm)

250

Πίσω

Ένα αμορτισέρ WPμε μοχλικό Pro Lever, πλήρως ρυθμιζόμενο

Διαδρομή (mm)

250

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός

Δίσκος 300 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων Brembo, ABS Bosch 9.1 MP

Πίσω

Δίσκος 240, δαγκάνα 1 εμβόλου Brembo, ABS Bosch 9.1 MP

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

90/00-21”

Πίσω

140/80-18

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Στατικών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 15:07

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « KTM 790 Adventure R - Η δυναμομέτρηση VIDEO ΤEST - KTM 790 Adventure R »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon