.
Κατηγορία Ducati
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 13:49

Πρώτο τεστ - Ducati Multistrada 1200 - 2013

 

Τουρίστας Superbike!


Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκαν: Δημήτρης Κατσούλας, Στρατής Λιβιτσάνος, Στέλιος Καραμάνος, Θανάσης Μαρινόπουλος

Στρίβει πλαγιασμένο σαν superbike, ταξιδεύει ξεκούραστα σαν On/Off και στο χώμα σε εκπλήσσει με την πρόσφυσή του! Το νέο Ducati Multistrada 1200 είναι τόσο “Multi” και με την δυνατότητα συνδυασμού χρήσεων, σε εξιτάρει κάθε στιγμή.

Επιλογή… ρουχισμού!


Τι να φορέσεις τώρα; Δερμάτινη διαιρούμενη φόρμα, ολόσωμη φόρμα με “γόνατα”, cordura jacket και παντελόνι, κράνος full face ή dual purpose enduro με ζελατίνα και γείσο; Τα ανάμεικτα συναισθήματα που σου βγάζει το Ducati Multistrada όταν το κοιτάς, ξεδιαλύνονται όταν βρεθείς στην sport θέση οδήγησης και διαπιστώσεις πως, ότι και να φορέσεις, το ιταλικό 1200 δεν θα πει όχι!
Μπορεί για κάποιους βέβαια ο χαρακτηρισμός “ιταλικό” να απέχει πολύ πλέον από την πραγματικότητα, μιας και η Ducati ανήκει πλέον στην γερμανική Audi, αλλά η καρδιά παραμένει ιταλική, όπως άλλωστε και το εργοστάσιο παραγωγής, - και φυσικά η μοναδική σχεδίαση. Αυτό που άλλαξε για μας, στην ελληνική αγορά που μας ενδιαφέρει κιόλας, είναι το ότι, βρισκόμαστε στην σέλα μίας Ducati. Και γι’ αυτό, “ευθύνεται” η νέα αντιπροσωπεία της εταιρίας στην χώρα μας, Kosmocar, που ξεκίνησε δυναμικά την εισαγωγή, διάθεση, προβολή και υποστήριξη των μοναδικών αυτών μοτοσυκλετών, δίνοντας μάλιστα στο Bikeit την πρώτη της μοτοσυκλέτα για τεστ.

Παρά το ότι το Multistrada 1200 ήταν τέλειο σαν μοτοσυκλέτα, το μοντέλο 2013 δέχθηκε αλλαγές προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών σε όλο τον κόσμο. Η σχεδίασή του παραμένει μοναδικά ιταλική, προσδίδοντας χάρη στην μοτοσυκλέτα, που δείχνει να αδικείται βέβαια από το σοβαρό ασημί χρωματισμό, σε αντίθεση με το προκλητικό κόκκινο που μας συνηθίζει το εργοστάσιο. Ο ίδιος χρωματισμός βέβαια το κάνει να δείχνει ακόμη πιο μικροκαμωμένο απ’ ότι πραγματικά είναι, αφού κοιτώντας το βλέπεις τον όγκο του συγκεντρωμένο στην μέση, και όντας τόσο στενό, δεν προδίδει τον κυβισμό. Το ρεζερβουάρ του είναι σχεδιασμένο ώστε ο αναβάτης να κουμπώνει πάνω του, η σέλα έχει αυξήσει το μήκος της σε σχέση με το μοντέλο 2012 και αφήνει χώρο για να μετακινηθείς επάνω της σε sport χρήση, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δεν σε περιορίζει καθόλου, ενώ και ο συνεπιβάτης δεν έχασε τετραγωνικά από το μερίδιό του.

Γρήγορος τουρίστας

Το ύψος της σέλας του Multi είναι καλό για να πατάς άνετα κάτω, και βρίσκεσαι τοποθετημένος κοντά στο τιμόνι. Το σώμα πέφτει προς τα εμπρός, νιώθεις λίγο streetάδικα σε σχέση με άλλες On/Off μοτοσυκλέτες μιας και φορτίζεις με τα χέρια σου το τιμόνι, μία στάση που θα σου ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη σε γρήγορη οδήγηση, αλλά και θα σε κουράσει σε αργές διαδρομές. Όσο πιο αργά πας, τόσο πιο “βαρύ” γίνεται το τιμόνι, οπότε καταλαβαίνεις σύντομα πως αυτή η μοτοσυκλέτα απελευθερώνεται μόλις δει γρήγορη στροφή, μεγάλη ευθεία, παρατεταμένη καμπή. Σαν μία γνήσια sport Ducati δηλαδή, αλλά με πολλαπλές δυνατότητες ταυτόχρονα. Μία από αυτές; Ο αναβάτης έρχεται αμέσως κοντά στην ζελατίνα του fering η οποία έχει το πιο έξυπνο σύστημα ρύθμισης που υπάρχει: Πιέζοντας το κλιπ με δείκτη και αντίχειρα, την ώρα που οδηγάς, ανεβοκατεβάζεις τη ζελατίνα πανεύκολα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Η ζελατίνα στο μοντέλο 2013 είναι νέα, ψηλότερη κατά 18 χιλιοστά και φαρδύτερη κατά 43 χιλιοστά, ενώ η ρύθμισή της πάνω και κάτω στα 60 χιλιοστά, καλύπτει όλες τις χρήσεις. Στα 180 εκατοστά του ύψους μου, και εφόσον η θέση μου είναι ελαφρώς σκυμμένη προς την ζελατίνα, η αεροδυναμική ήταν ιδανική και ο αέρας έφευγε από τους ώμους μου άνετα, χωρίς στροβιλισμούς στο σώμα, ούτε στο κράνος. Κι έτσι, το ταξίδι στην εθνική γινόταν ξεκούραστα ακόμη και με υψηλές ταχύτητες των 240 χ.α.ω. στο ηλεκτρονικό πολυόργανο, ενώ μόλις βρεθείς σε επαρχιακό, κατεβάζεις την ζελατίνα με μία απλή κίνηση και έχεις πιο ανοιχτό οπτικό πεδίο.

Στα πανέμορφα περιφερειακά του που σε κάνουν να θες να τα αγγίξεις και να αφήσεις τα δάκτυλα να χαϊδέψουν κάθε γωνία τους, το μόνο που άλλαξε ήταν τα μπροστινά φωτιστικά σώματα, τα οποία διαθέτουν πλέον λάμπες LED, και έχουν διασταυρούμενη δέσμη. Προσφέρουν απλωτή δέσμη και κάτασπρο φως που θα καλύψει και τους πιο σκοτεινούς δρόμους, ενώ τα φώτα παραμένουν όλα ανοικτά όταν επιλέγουμε την μεγάλη σκάλα. Η μείωση ανάγκης για ρεύμα, στα 2amber από τα 9A του προηγούμενου μοντέλου, επιβαρύνει λιγότερο το ηλεκτρικό σύστημα.

Ηλεκτρικές παρεμβάσεις

Το ηλεκτρικό σύστημα του Multistrada, έχει πολλή δουλειά να κάνει, αφού έχει να ελέγξει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτει – και δεν είναι και λίγα. Μέχρι και η απλή έκδοση που οδηγήσαμε, διαθέτει το πακέτο DSP – Ducati Safety Pack ως standard, το οποίο περιλαμβάνει το Ducati Traction Control – DTC που ρυθμίζεται σε οκτώ διαφορετικά στάδια, αλλά και το νέο σύστημα ABS της Brembo, 9ΜΕ, με τρεις διαφορετικές παραμέτρους – για sport χρήση, για καθημερινή όπου ελέγχει μέχρι και το σήκωμα του πίσω τροχού, αλλά και πιο ελεύθερο σε λειτουργία, για χωμάτινες διαδρομές, ενώ απενεργοποιείται και τελείως για παιχνίδι. Το σύστημα DTC είναι αναβαθμισμένο στο νέο μοντέλο με αποτελεσματικότερη λειτουργία στις 8 ρυθμίσεις που έχει, επιτυγχάνει μείωση της ροπής κατά 60% και καθυστερεί την ανάφλεξη και την έκχυση καυσίμου, σε υψηλότερα επίπεδα στροφών συγκριτικά με τον προκάτοχο. Αυτή η διαφορά κάνει το Multistrada να λειτουργεί ομαλότερα καθώς επεμβαίνει το Traction Control τόσο ήρεμα, ενώ στο παλιό μοντέλο, ένιωθες την απότομη παρεμβολή που προκαλούσε σπασμωδικές κινήσεις στο σώμα της μοτοσυκλέτας.

Το DTC λειτουργεί τόσο καλά ακόμη και στο βρεγμένο οδόστρωμα, σε σημείο που δεν θα ασχοληθείς με τις επιπλέον ρυθμίσεις που διαθέτει – εκτός και αν ψάχνεσαι με τα όρια, τα δικά σου και της μοτοσυκλέτας. Διαθέτει επίσης και τέσσερα modes για να ελέγχεις την δύναμη του κινητήρα: Sport, Touring, Urban, Enduro (Off Road), με σημαντικές διαφορές στην απόδοση ανάμεσα στις επιλογές. Μόνο αυτή η μοτοσυκλέτα και η KTM 1190 Adventure παρουσιάζουν τόσο μεγάλη διαφορά στην απόδοση μεταξύ των επιλογών, αφού, στις πρώτες δύο, Sport και Touring, η πραγματική απόδοση στο δυναμόμετρο φτάνει στους 124και 122 ίππους αντίστοιχα (από τους 150 ανακοινώσιμους), με μικρή διαφορά μεταξύ τους στην απόκριση του γκαζιού, και στις άλλες δύο, Urban και Enduro, στους 91,2 και 91,8 αντίστοιχα (από 100 ανακοινώσιμους), με μεγαλύτερη διαφορά στην απόκριση.

Απόδοση και έλεγχος

Η δύναμη του κινητήρα γίνεται με την πρώτη βόλτα αισθητή και στο άνοιγμα του γκαζιού νιώθεις το “άρπαγμα”, όποια επιλογή και αν έχεις κάνει στην χαρτογράφηση. Ο κινητήρας είναι ο Testastreta 11 μοιρών ο οποίος έχει δεχθεί βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχο, τόσο στην εισαγωγή καυσίμου, με νέα γωνία των μπεκ του ψεκασμού για πιο ισορροπημένη λειτουργία, όσο και στην τοποθέτηση δεύτερου μπουζί ανά κύλινδρο, για καλύτερη καύση. Η Ducati ανακοινώνει βελτίωση της κατανάλωσης σε συγκεκριμένες συνθήκες και εμείς διαπιστώσαμε ότι σε συνθήκες ταξιδίου, όντως τα νούμερα lt/100klm είναι λογικά. Φτάσαμε για παράδειγμα να κάψουμε 6,8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα σε μικτή διαδρομή 1200 χιλιομέτρων, που περιελάμβανε τόσο γρήγορο ταξίδι σε εθνική, ορεινά στροφιλίκια, επαρχιακές οδούς αλλά και χωματόδρομους. Η απόδοση είναι γραμμική, ο κινητήρας παραμένει δυνατός σε αίσθηση και αποδίδει γραμμικά όταν ανοίξεις το γκάζι στις μεσαίες στροφές, ενώ έχει βελτιωθεί σημαντικά σε απόκριση στις χαμηλές – χωρίς να σημαίνει ότι εξευγενίστηκε τελείως.

Νιώθεις μία έκρηξη απόδοσης όταν επιλέξεις να κινηθείς γρήγορα και ανοίξεις απότομα το δεξί γκριπ, δείχνοντας ότι η μοτοσυκλέτα παραμένει superbike στην ψυχή. Η δύναμη βγαίνει όμως ομαλά στο δρόμο – λόγω και της μακριάς κλιμάκωσης του κιβωτίου ταχυτήτων, και μεταφράζεται σε επιτάχυνση, σημείο στο οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και η χαμηλή κατανάλωση. Μπορείς να κινείσαι σε γρήγορες ταχύτητες με χαμηλές στροφές στον κινητήρα, σε σημείο να ταξιδεύεις με 5.000σ.α.λ. στο στροφόμετρο, και 160 χ.α.ω. στο ταχύμετρο, όταν άλλες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας έχουν 20 χιλιόμετρα λιγότερα στις ίδιες στροφές. Ξεκούραστα δηλαδή. Αλλά και η τελική του, φτάνει στο κοντέρ στα 265 χιλιόμετρα (!!), και θα πρέπει να προσπαθήσεις για να το πας εκεί, αφού πιο άνετα θα κινηθεί μέχρι τα 240χ.α.ω., δείχνοντας ότι οι σχέσεις του κιβωτίου είναι αρκετά μακριές για την απόδοσή του κινητήρα.

Στόχος οι υψηλές ταχύτητες

Στις υψηλές ταχύτητες ο κινητήρας λειτουργεί ξεκούραστα, χωρίς να ανεβάζει πολλές στροφές, τον ακούς που γουργουρίζει, δεν μεταδίδει κραδασμούς, είναι ιδανικός για γρήγορο ταξίδι. Είναι “μακρύς” σε τελική μετάδοση, τόσο που δεν μπορεί να σου δώσει “σφαλιάρα” στο άνοιγμα του γκαζιού, αδυνατώντας να βάλει φωτιά στην άσφαλτο με τους 124 πραγματικούς ίππους. Με τις επιλογές Sport και Touring έχεις επιταχύνσεις, όχι όμως εκρήξεις, αλλά αν κρατήσεις το γκάζι στο τέρμα, νιώθεις την αίσθηση μίας γνήσιας Ducati που γεμίζει χιλιόμετρα το κοντέρ αδιάκοπα. Με τις Urban και Enduro επιλογές, η απόδοση είναι μειωμένη, και έχεις μόνο επιτάχυνση, γραμμικότατη, και πιο φιλική αίσθηση.

Όποια επιλογή και αν κάνεις όμως, το Traction Control θα αναλάβει τον έλεγχο, αλλά στις δύο τελευταίες επιλογές, το γκάζι μπορεί να ανοίξει πολύ πιο εύκολα και να χειριστεί στα όρια της την μοτοσυκλέτα και ένας αναβάτης με μικρότερη εμπειρία.Στον αντίποδα, σε “σφιχτές” διαδρομές που απαιτούν χαμηλές στροφές περιστροφής του κινητήρα, πρέπει να έχεις έλεγχο στον συμπλέκτη για να μην “σκορτσάρει” και το Multi σού δείχνει αμέσως πως προτιμά τις μεσαίες στροφές περιστροφής, τις γρήγορες διαδρομές και τους ανοιχτούς δρόμους. Τι θα έκανα αν το επέλεγα; Θα άλλαζα γρανάζια στην τελική μετάδοση, ώστε να δώσω περισσότερη ζωντάνια στις ταχύτητες που κινείται στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής της η μοτοσυκλέτα, και πιθανότατα, θα έπιανα και τα ίδια χιλιόμετρα τελικής, δίχως προσπάθεια, ενώ θα βελτίωνα σημαντικά τις ρεπρίζ – σημείο ιδιαίτερα σημαντικό σε μία μοτοσυκλέτα sport On/Off σαν την ψηλή Ducati.

Τώρα, το άνοιγμα του γκαζιού στις χαμηλές στροφές οδηγεί σε απότομες αντιδράσεις, και πρέπει να εκμεταλλεύεσαι σωστά το κιβώτιό ταχυτήτων. Μπορεί να ανοίξεις το γκάζι με 3η σχέση και να “σκορτσάρει”, οπότε θα πρέπει να το συνηθίσεις και να κατεβάσεις 2η ταχύτητα για να επιταχύνεις. Με την 4η σχέση να πηγαίνει στα 220 χ.α.ω. φαίνεται πως η αλλαγή σε γρανάζια θα δώσει πνοή σε όλη την καμπύλη απόδοσης, και ζωντάνια σε κάθε διαδρομή αλλά και στην καθημερινότητα της πόλης. 

Ξυραφένια αίσθηση

Λόγω της επιθετικής θέσης οδήγησης, έχεις εξαιρετικό έλεγχο και τάχιστη “μεταφορά εντολής” στον μπροστινό τροχό, με αποτέλεσμα το Multistrada 1200 να “ακούει” πολύ γρήγορα σε κάθε κίνηση του τιμονιού. Οι αλλαγές κλίσης γίνονται πανεύκολα ακόμη και με ένα χέρι και ο χαρακτηρισμός “ξυράφι” του ταιριάζει. Ελαστικότητες δεν υπάρχουν από πλευράς πλαισίου, φόβο δεν νιώθεις ακόμη και αν κάνεις λάθος στις γραμμές ή στα φρένα, αφού η μοτοσυκλέτα σου επιτρέπει να διορθώσεις με μικρή προσπάθεια, ακόμη και μέσα στην στροφή. Σαν μία… Ducati δηλαδή!

Ακόμη και με δεύτερο άτομο, έχει την ίδια συμπεριφορά και δεν επηρεάζεται αρνητικά από το βάρος στο πίσω μέρος και σε αφήνει να διορθώσεις τις γραμμές σου άνετα. Το πλαίσιο είναι ακλόνητο, αλλά με δεύτερο άτομο, οι αναρτήσεις θέλουν λίγο σφίξιμο γιατί τερματίζουν. Παρά το ότι τερματίζουν όμως, η λειτουργία τους παραμένει προοδευτική σε όλη την διαδρομή των 170 χιλιοστών, και ακόμη και με μαλακές ρυθμίσεις, γλυτώνεις τα χτυπήματα, και προσθέτεις πόντους στην τουριστική χρήση. Μεγάλη αλλαγή ωστόσο αποτελεί το προοδευτικό ελατήριο που τοποθετήθηκε στο αμορτισέρ της Sachs και κάνει αισθητή διαφορά στην οδήγηση, σε σχέση με το παλιό μοντέλο. Οδηγώντας το Multi με έναν ή δύο επιβαίνοντες, ακόμη και με μεγάλο βάρος στην πίσω σέλα και πράγματα δεμένα στην σχάρα, μικρή διαφορά έχεις στην αίσθηση. Στο προηγούμενο μοντέλο, παρά το ότι είχε Ohlins ανάρτηση, το ελατήριο αδυνατούσε να αντεπεξέρθει στο επιπλέον βάρος και παρουσίαζε κουνήματα στο μπροστινό μέρος, όταν η μοτοσυκλέτα φορτωνόταν.

Τα ελαστικά της Pirelli, Angel GT φαίνονται να υστερούν σε καθημερινές συνθήκες πόλης αφού αργούν να ζεσταθούν, αλλά σε γενική χρήση, τουριστική, sport αλλά και γρήγορο ταξίδι, δίνουν μία πιο συμπαγή και σταθερή αίσθηση στην Ducati σε σχέση με τα απερχόμενα Scorpion.

Πάνε χώμα τα Ducati;

Στους χωματόδρομους, το Multistrada εξέπληξε, μιας και, είναι άνετο και μαλακό και δεν βρίσκει στο έδαφος, παρά τον ασφάλτινο χαρακτήρα του, αλλά περνάει και με άνεση από όλα τα σημεία. Και ενώ αρχικά φοβάσαι μην το λερώσεις, να το σκονίσεις, ή να το βάλεις σε χωματόδρομους φοβούμενος μην “σκορπίσουν” πλαστικά και βίδες – λόγω πολυτελούς κατασκευής – τελικά το Multi, κινείται όχι μόνο αξιοπρεπώς, πολλές φορές γρηγορότερα απ’ ότι περιμένεις! Στο χώμα μπορείς να πας πολύ γρήγορα, εκμεταλλευόμενος το μικρό μέγεθος και την επιθετική στάση σώματος, τις μαλακές προοδευτικές αναρτήσεις, αλλά και το κορυφαίο Traction Control. Επιλέγοντας Enduro στο mode της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, η δύναμη βγαίνει πιο ελεγχόμενα και το Traction Control σε εκπλήσσει με την λειτουργία του. Είναι τόσο γραμμικό, που δεν καταλαβαίνεις την ενεργοποίησή του, και επιταχύνεις χωρίς σπιναρίσματα ακόμη και σε σαθρό έδαφος.

Παρά το φαρδύ πίσω ελαστικό, διαστάσεων 190/55, αλλά και την ασφάλτινη χάραξη, κινείται άνετα, δίνοντας πολύ περισσότερα απ’ ότι περίμενες. Φυσικά, δεν θες να πέσει στο έδαφος….
Τα φρένα του, που έχουν ασφάλτινο προορισμό, έχουν μειωμένο δάγκωμα στην αρχική διαδρομή, και αυτό λειτουργεί θετικά στο χώμα. Διαθέτουν σύστημα ABS τριών επιπέδων της Bosch που πλέον περιλαμβάνει συνδυαστική πέδηση με χρήση του μπροστινού φρένου, στις ρυθμίσεις Touring και Urban. Άρα μπορείς να επιλέξεις τέτοια ρύθμιση, και να κινείσαι στο χώμα πατώντας μόνο την μανέτα που ενεργοποιεί και το πίσω φρένο.

Τα φρένα του όμως λειτουργούν εκπληκτικά στα πολλά χιλιόμετρα, ενδυναμώνοντας τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, άλλο αν με το νέο συνδυασμένο σύστημα, έχουν βελτιωθεί και στις αργές ταχύτητες. Ο αναβάτης μπορεί να χαλαρώσει αφήνοντας το σύστημα να κάνει σωστά τη δουλειά του, μοιράζοντας δύναμη τόσο στον μπροστινό, όσο και στον πίσω τροχό, με ένα πάτημα στην μανέτα, και να νιώσει ακόμη και στην τελική ταχύτητα της μοτοσυκλέτα, την δύναμη να τον φρενάρει με ασφάλεια σε συνδυασμό με το πολύ καλό σύστημα ABS.

Ποιοτικό παντού

Η ποιότητα είναι εμφανής παντού και όχι μόνο σε ότι βλέπεις σε πρώτη φάση, αλλά και σε δεύτερη. Για παράδειγμα, ο χώρος κάτω από τη σέλα του συνεπιβάτη, χωράει λουκέτο, μικρό αδιάβροχο, ή ακόμη και κιτ επισκευής ελαστικών, το οποίο διαθέτει ως standard η Multistrada από το εργοστάσιο. Μάλιστα, ο χώρος είναι ποιοτικός, όντας ένα πλαστικό ειδικά διαμορφωμένο καπάκι πάνω στο οποίο τοποθετούνται όλα. Προσέχεις τα ηλεκτρικά του και την επιμέλεια με την οποία έχουν τοποθετηθεί κάτω από τη σέλα του αναβάτη, και βλέπεις ότι μέχρι και το λάστιχο συγκράτησης της μπαταρίας, είναι τόσο ποιοτικό, που έχει και το λογότυπο της Ducati. Οι Ιταλοί έχουν προσέξει ιδιαίτερα το Multi τοποθετώντας μέχρι και αφαιρούμενα λάστιχα στα μαρσπιέ αναβάτη και συνεπιβάτη – του συνεπιβάτη για πρώτη φορά αφαιρούνται σε μοτοσυκλέτα On/Off, ενώ, παρά τον sport χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, η σχάρα φόρτωσης είναι μεγάλη με σωστές λαβές συγκράτησης και με τέσσερα γαντζάκια στο κάτω τμήμα του υποπλαισίου, να προσφέρονται για δέσιμο αποσκευών. Η Ducati είναι η μοναδική εταιρία που διαθέτει σύστημα μαγνητικού κλειδιού, το οποίο απλά πρέπει να έχεις κοντά στην μοτοσυκλέτα για να πάρει μπροστά – και σβήνει όταν απομακρυνθείς με αυτό. Βρήκαμε και τον λόγο ύπαρξης του μικρού αποθηκευτικού χώρου στο δεξί μέρος του fering, αφού εκεί μπορεί κάποιος εκτός από κέρματα, να τοποθετεί το κλειδί, αντί να το έχει πάνω του.

Δυσκολευτήκαμε ωστόσο με τους διακόπτες των χειριστηρίων, που είναι μικροί σε μέγεθος και δύσχρηστοι για τουριστική χρήση, ενώ με χοντρά χειμερινά γάντια αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας στην χρήση. Όπως και με τις ρυθμίσεις των ηλεκτρονικών βοηθημάτων, όπου πρέπει να έχεις διαβάσει καλά το manual πριν αρχίσεις να παίζεις μόνος σου με το ABS και το Traction Control ή τα modes της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, τα οποία τελικά θα αφήσεις σε μία επιλογή, αφού η μοτοσυκλέτα δουλεύει τόσο εξαιρετικά, που δεν χρειάζεται κάποια ρύθμιση.

Τετραπλός sport ρόλος

Η νέα Ducati Multistrada 1200 έχει σημαντικά βελτιωμένα “θέματα” σε σχέση με την προκάτοχο, όπως είναι τα φώτα, η θέση οδήγησης, το ελατήριο της ανάρτησης, οι αλλαγές και ρυθμίσεις στον κινητήρα, όλα με στόχο την ευκολία χρήσης και την ομαλότητα στην οδήγηση της. Ο τετραπλός ρόλος ενσαρκώνεται πλήρως με την χρήση των αντίστοιχων ρυθμίσεων στην ηλεκτρονική ανάφλεξη, δίνοντας στην Multistrada την άνεση να κινείται σε πόλη, σε ταξίδι, σε στροφές και σε χώμα, με sport χαρακτήρα. Είναι βελτιωμένη, είναι ποιοτική, έχει τον μοναδικό χαρακτήρα που θα τοποθετήσει και αντίστοιχο αναβάτη στην επιθετική θέση οδήγησης. Πλέον όμως διαθέτει και νέα αντιπροσώπευση με ισχυρό background, τιμή αντίστοιχη του ονόματος και έναν σοβαρό αντίπαλο: Την Ducati Multistada με το ηλεκτρονικό σύστημα ενεργητικών αναρτήσεων SkyHook, το οποίο ανυπομονούμε να οδηγήσουμε!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο Multistrada 1200
Αντιπρόσωπος Kosmocar
Εγγύηση 2 χρόνια
Τιμή 17990
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, V90, L, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (c.c.) 1198,4
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 106 x 67.9mm
Συμπίεση (:1) 11,5
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός - Ride by Wire
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1 σε 2 
Λίπανση υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,84
1η σχέση 37/15 (2.466)
2η σχέση 30/17 (1.764)
3η σχέση 27/20 (1.35)
4η σχέση 24/22 (1.090)
5η σχέση 23/24 (0.958)
6η σχέση 22/25 (0.88)
Τελική μετάδοση 15/40 (2.666)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο δικτυωτό τύπου Trellis 
Κάστερ (°) 25
Ίχνος (mm) 110
Πλάτος (mm) 945
Μήκος (mm) 2200
Μεταξόνιο (mm) 1.530
Ύψος (mm) 1310 - 1420 - 1455
Ύψος σέλας (mm) 850
Βάρος (kg) 196 (άδειο) / 224 (γεμάτο)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt) 20
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα Marzocchli διαμέτρου 50mm, διαδρομή τροχού 170mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Mονό αμορτισέρ Sachs, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 170mm
Ελαστικά
Μπροστά 120/70-ZR17 σε τροχό με δέκα ακτίνες - Pirelli Scorpion Trail
Πίσω 190/55-ZR17 σε τροχό με δέκα ακτίνες - Pirelli Scorpion Trail
Φρένα
Μπροστά Δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες monoblock της Brembo και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και ABS
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 150/9250
Ροπή εργοστασίου (kgm/r.p.m.) 12,1/7.500
Ισχύς πραγματική (hp/rpm) 124 / -
Ροπή πραγματική (kgm/r.p.m.) Δ.Α.
Εξοπλισμός
DSP - Ducati Safety Pack (ABS + DTC ρυθμιζόμενο σε 9 στάδια), Riding Modes, Power Modes, Ride By Wire γκάζι, οθόνη TFT με ενδείξεις για ηλεκτρονικό στροφόμετρο και κοντέρ, ενδείξεις για φώτα, φλας, λάδι, ψεκασμό, ABS

Διάγραμμα δυναμομέτρησης

Στο διάγραμμα φαίνονται οι διαφορές σε σχέση με τις τέσσερις διαφορετικές ρυθμίσεις που δίνουν, από 124 ίππους στην επιλογή Sport, 122 στην Touring, και 91 με μικρή απόκλιση στις Urban και Enduro. Αυτό που δεν φαίνεται είναι η απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού που για κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ανάλογη της επιλογής 

Η δυναμομέτρηση έγινε στο Power House, 210-9701840

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2014 20:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρώτο test – Ducati Multistrada MTS 1200 2013 Test - Ducati Hyperstrada 820 - 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon