.
Κατηγορία Ducati
Τετάρτη, 05 Απριλίου 2023 14:30

Test - Ducati Multistrada V4 Rally 2023 - Αποστολή στη Σαρδηνία

Η πιο adventure Ducati

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Ducati

Από τους παγκόσμιους τίτλους στα MotoGP στις μοτοσυκλέτες adventure και στην κορυφαία Rally. Η 4η έκδοση της Multistrada V4 προσαρμόζεται σε κάθε είδους διαδρομή με άνεση, όντας μία adventure για πολύ μεγάλες αποστάσεις κι εμείς την ανακαλύπτουμε στην Σαρδηνία!

Η Multistrada V4 Rally συμπληρώνει τη γκάμα των Multistrada V4 και σίγουρα δεν παράχθηκε προκειμένου να θυμίσει ή να αντικαταστήσει στη χρήση την παλαιότερη 1260 Enduro. Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε εν μέρει ότι δεν είναι ένα τόσο off road μοντέλο, μιας και τα 170 άλογα είναι “too much” για τέτοια χρήση, αλλά το θέμα είναι πως η ίδια η Ducati δεν ήθελε να αντιμετωπιστεί με τέτοιο σκεπτικό. Για τέτοια χρήση άλλωστε, υπάρχει ήδη η “χωμάτινη” Desert X, ιδανικά εξελιγμένη με τροχούς 21/18 ιντσών, με ανάλογες αναρτήσεις και χαρακτηριστικά, κατάλληλη για ατελείωτο off road. Με αυτό το σκεπτικό έγινε και η παρουσίαση στη Σαρδηνία, με τους υπεύθυνους της Ducati να μας αποτρέπουν από extreme φωτογραφίες, λάσπες και άλματα, αλλά με σαφή προσέγγιση του τουριστικού off road χαρακτήρα, της τουριστικής on road χρήσης.

Με "παγκόσμια" συνοδεία

Η νέα Multistrada V4 Rally, είναι η μοτοσυκλέτα για κάθε αναβάτη που θέλει να γυρίσει τον κόσμο τουριστικά, οδηγώντας αργά ή γρήγορα, σε εύκολα ή δύσκολα εδάφη, ανεξαρτήτως βαθμού δυσκολίας.
Μία μοτοσυκλέτα με χαρακτήρα 100% ασφάλτινο sport και... 100% χωμάτινο sport, κάτι που είχαμε ήδη καταλάβει, όταν κυνηγιόμασταν σε άσφαλτο και χώμα με τον πρώην αναβάτη της Ducati στα MotoGP, Karel Abraham, ο οποίος εκτελούσε χρέη πλοηγού στο δικό μας -τυχερό- γκρουπ!

MY23 Ducati Multistrada V4 Rally 019 UC490724 High web

Άλλωστε είναι μετρημένες στα χέρια οι φορές που μπορούμε να έχουμε τέτοιους επώνυμους πλοηγούς και φυσικά εκμεταλλευτήκαμε το γεγονός να οδηγήσουμε σε σβέλτο ρυθμό, σε διαδρομές που θυμίζουν αρκετά τα γνωστά μας “λημέρια”. Η Σαρδηνία είναι ένας εκπληκτικός προορισμός για κάθε είδους μοτοσυκλετιστή και τουρίστα γενικότερα, και μάλιστα βρίσκεται αρκετά κοντά στην Πελοπόννησο αλλά και στην Εύβοια από άποψη εδάφους, διαδρομών, ανάγλυφου. Ακόμη και η πέτρα στα off road κομμάτια και το τοπίο σε ταξιδεύουν πίσω στην Ελλάδα, οπότε είναι κάτι γνώριμο για μας όποτε ταξιδεύουμε εκεί για παρουσίαση.

Πολλές στροφές, μικρές ευθείες, εναλλαγές τοπίων, παραλιακή διαδρομή όμορφη με τη θάλασσα δίπλα, μία δαντελωτή ζωγραφιά άδεια από τουρίστες αυτή την περίοδο. Άρα μπορούσαμε να “ξεφύγουμε” λίγο οδηγικά. Πολλοί χωματόδρομοι, βατοί, με φυτευτή πέτρα και κροκάλα, σκόνη, σημεία που έχουμε πετύχει σε πολλές περιοχές στη χώρα μας. Το πεδίο αυτό είναι για εμάς γνώριμο και μπορούμε να οδηγήσουμε γρήγορα, αλλά και να κρίνουμε μία τέτοια μοτοσυκλέτα σε παρόμοιες συνθήκες.

Η Ducati Multistrada V4 Rally αποδεικνύεται πανεύκολη στον χειρισμό, ειδικά αν σκεφτείς ότι είναι μεγάλου κυβισμού με τη μεγαλύτερη ιπποδύναμη της κατηγορίας και σε κερδίζει με την άνεση που κινείται στην άσφαλτο, την άνεση που πηδάει στους χωματόδρομους και τινάζει τη σκόνη από πάνω της για να βγει ξανά στο δρόμο.

Έχοντας ήδη εμπειρία από την έκδοση V4S, ψάχνουμε οδηγικές διαφορές και η Rally αποδεικνύεται πανεύκολη στην απαιτητική για τις διαστάσεις, το βάρος και την ιπποδύναμη που διαθέτει, διατηρώντας την ευχρηστία σε υψηλά επίπεδα, όλη την ημέρα της δοκιμής.

Ducati Multistrada V4 Rally 2023 20

Θα έλεγα μάλιστα πως η γεύση από την ολοήμερη οδήγηση ήταν η καλύτερη, αφού η Ducati είχε σχεδιάσει μία τουριστική διαδρομή σχεδόν 200 χιλιομέτρων, η οποία όμως μαζί με τα διαλείμματα για φωτογραφίσεις, για σνακ ή φαγητό, για video και σπικάζ, τελικά μας έφαγε όλη την ημέρα. Και σε μία τέτοια “μακριά” ημέρα, μία μοτοσυκλέτα φτιαγμένη για να περνάς στη σέλα της τόσες ώρες καλείται να αποδείξει αν και κατά πόσο μπορεί να το κάνει. Η νέα Ducati Multistrada V4 Rally έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να το κάνει, και εξηγούμαστε.

Εντυπωσιάζει, χωρίς να εντυπωσιάζει!

Ο εντυπωσιασμός είναι κάτι πολύ εύκολο να καταφέρεις παρουσιάζοντας απλώς ... όγκο. Το έχουμε δει να συμβαίνει με μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτες adventure οι οποίες μιμούνται αυτές των 1200+ κυβικών εκατοστών, κερδίζοντας έτσι τον αγοραστή που αγοράζει “με το κιλό”. Προσιτές οικονομικά μοτοσυκλέτες, που κάνουν μία συγκεκριμένη δουλειά, με όλον αυτό τον όγκο να είναι ουσιαστικά αχρείαστος, αλλά κάποιες φορές δείχνει τόσο την επιλογή της κάθε εταιρίας, όσο και το στυλ / ανάγκες του χρήστη.

Στην περίπτωση της BMW 1250 GS Adventure για παράδειγμα, ο όγκος είναι κάτι που πουλάει και συνεισφέρει στις πωλήσεις μιας και ο κόσμος αγοράζει περισσότερες adventure από απλές, αφού αυτό “πουλάει”. Τα λεφτά σου “φαίνονται” περισσότερο, παρκάρεις κάπου και όλοι μάλλον ξέρουν με τι έχεις έρθει αλλά και, πάνω-κάτω, πόσο κοστίζει. Σε κοιτάνε και νιώθεις περήφανος και σπουδαίος.

Ducati Multistrada V4 Rally 2023 44

Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου αυτός ο όγκος μετατρέπεται σε χρηστικότητα και μιλάμε σαφώς για ταξίδια. Άλλο να ταξιδεύεις πλήρως προστατευμένος από καιρικές συνθήκες, άνετος και “στεγνός”, με περίσσια καυσίμου για αυτονομία και οδήγηση με διάρκεια από το μεγάλο ρεζερβουάρ καυσίμου, με χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν να ταξιδέψεις σε κάθε είδους διαδρομή. Αυτός ο “όγκος” δεν προέκυψε τυχαία, καθώς εξυπηρετεί σε πρακτικό επίπεδο τον λόγο ύπαρξης αυτών των μοτοσυκλετών, τον τουρισμό.

Όμως μπορείς να έχεις όλα αυτά τα χαρακτηριστικά χωρίς να χρειαστεί να αυξήσεις τόσο πολύ τον όγκο σου, ίσως χωρίς να χρειαστεί να τον αυξήσεις στο ελάχιστο. Όπως ας πούμε στην περίπτωση της νέας Ducati Multistrada V4 Rally η οποία σχηματικά δεν αλλάζει από την απλή V4 και έρχεται να προστεθεί στην γκάμα ως η 4η εκδοχή, μετά την απλή V4, την S και την Pikes Peak. Αυτή η Rally διαφοροποιείται σε πάρα πολλά τεχνικά στοιχεία, όμως διατηρεί απαράλλαχτο το σχήμα, και αυτό είναι αρχικά που σε προβληματίζει για το ποσοστό αλλαγής της χρήσης της. Πώς καταφέρνει η Ducati να το κάνει αυτό;

Τα απαραίτητα για adventure

Βασικά διαθέτει όλα τα απαραίτητα τεχνικά στοιχεία που απαιτούνται, ξεκινώντας από την αυξημένη χωρητικότητα του ρεζεβουάρ κατά 8 λίτρα, φτάνοντας στα 30 από 22, χωρίς όμως να αλλάξει το σχήμα του. Το μόνο που διακρίνει το μάτι είναι το εξόγκωμα στην τάπα πλήρωσης καυσίμου, το οποίο βέβαια δε δικαιολογεί τα έξτρα λίτρα. Η λύση έρχεται από αλλού, αφού στην περίπτωση του Rally το αλουμινένιο ρεζερβουάρ έχει πάχος 1.5 χιλιοστό σε σχέση με το 6 χιλιοστών πλαστικό των άλλων εκδόσεων, κάτι που ουσιαστικά κάνει και τη βασική διαφορά στην χωρητικότητα! Το σχήμα παραμένει ίδιο και δύσκολα το μάτι θα το ξεχωρίσει, εκτός αν σταθεί στο όμορφο γυαλιστερό αλουμίνιο της μαύρης έκδοσης, με τα καλαίσθητα ποιοτικά αυτοκόλλητα που το διατρέχουν στο πλάι.

Για όσους όμως διαθέτουν ήδη Multistrada V4 ή σκοπεύουν να πάρουν ένα με τη σκέψη να το μετατρέψουν σε Rally αργότερα, να σημειώσουμε ότι το ρεζερβουάρ αυτό δεν ταιριάζει, μιας και εσωτερικά διαθέτει μεγαλύτερο άνοιγμα για το φίλτρο αέρα, καθώς και όλα τα πλαϊνά του φέρινγκ είναι διαφορετικού σχήματος - δείχνουν όμως ίδια.

MY23 Ducati Multistrada V4 Rally 003 UC490714 High web

Κάθε Rally μοτοσυκλέτα που θέλει να τιμήσει το βαπτιστικό της όνομα διαθέτει αντίστοιχες αλλαγές για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις όποιες φιλοδοξίες του αναβάτη, έτσι η συγκεκριμένη διαθέτει αυξημένες διαδρομές στα 200 mm, +30 mm στο μπροστινό και +20 mm στο αμορτισέρ, διατηρώντας το ικανότατο ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο πιρούνι με σύστημα Skyhook Evo που γνωρίζουμε ήδη. Στο μπροστινό σύστημα ο σένσορας τοποθετήθηκε σε νέο σημείο, ενώ βελτιώθηκε το εύρος προφόρτισης ελατηρίων που έφτασε στα 18 χιλιοστά, προσθέτοντας έξι επιπλέον.

Ανάλογα, αυξήθηκε και η απόσταση από το έδαφος κατά 15 χιλιοστά, φτάνοντας στα 235, ένα ικανό νούμερο για να περνάει από ανωμαλίες χωρίς πρόβλημα. Μία αλουμινένια ποδιά πάχους τριών χιλιοστών βρίσκεται εκεί προκειμένου να προστατεύσει από πέτρες και χτυπήματα, ενισχύοντας τον χωμάτινο χαρακτήρα.

Ο κινητήρας είναι ο γνωστός V4 1100 των 170 ίππων ο οποίος με νέα χαρτογράφηση και εισαγωγή αέρα προσαρμόζεται περισσότερο σε τουριστική χρήση, με μειωμένη κατανάλωση κατά 6%, την οποία η Ducati ανακοινώνει στα 6.6 λίτρα / 100 χιλιόμετρα. Νούμερο που αληθεύει μιας και σε δικούς μας ρυθμούς, οδηγώντας γενικά σβέλτα, όχι ιδιαίτερα γρήγορα, σε άσφαλτο και χώμα, γράψαμε 6.7 / 100.

Στις αλλαγές του κινητήρα περιλαμβάνεται και μία νέα χαρτογράφηση που ονομάζεται off road και μειώνει την απόδοση στους 114 ίππους, για ευκολότερη οδήγηση σε εκτός δρόμου διαδρομές.

MY23 Ducati Multistrada V4 Rally 082 UC490794 High web

Ο V4 είναι πολύ ροπάτος σε κάθε χρήση και συμβάλλει στην απόλαυση της οδήγησης αλλά και στη διατήρηση της κατανάλωσης χαμηλά, κάτι που ευνοείται από την ενισχυμένη καμπύλη ροπής της Rally. Δε σκορτσάρει στο άνοιγμα του γκαζιού, κάτι που ήδη γνωρίζαμε από την V4s, αλλά εδώ έχει βελτιωμένη αίσθηση κατά την επιτάχυνση, ειδικά από τις πολύ χαμηλές στροφές. Βελτίωση έχει δεχθεί και το Quickshifter το οποίο αλλάζει καλύτερα και πιο θετικά στις αργές ταχύτητες, γεγονός που διαπιστώσαμε καθώς από μόλις τις 1,500 στροφές μπορείς να αλλάξεις σχέση προς τα πάνω ή κάτω χωρίς δυσκολία.

Άνεση και ευκολίες

Νέες σέλες για αναβάτη και συνεπιβάτη, αυξημένη άνεση αλλά και χώρος, μιας και οι βάσεις των πλαϊνών βαλιτσών έχουν μετακινηθεί κατά 30 χιλιοστά προς τα πίσω και η βάση της κεντρικής βαλίτσας 6 χιλιοστά πιο πίσω, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για ταξίδι. Κάτι που διαπιστώσαμε στη φωτογράφιση που κάναμε με δεύτερο άτομο, μιας και η Ducati διέθεσε κοπέλες ως συνεπιβάτιδες γι’ αυτή τη δοκιμή και ο χώρος μεταξύ μας περίσσευε, όπως φαίνεται άλλωστε και στις φωτογραφίες.

Η εμπειρία από το καθαρά χωμάτινο DesertX έφερε ένα περιστρεφόμενο αλουμινένιο άκρο στο πεντάλ του φρένου για καλύτερο πάτημα στην όρθια οδήγηση, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση περιστρέφεται κατά 90 μοίρες και στέκεται κάθετα, αντί για 180 του DesertX. Φαρδιά αλουμινένια οδοντωτά μαρσπιέ με λάστιχα αφαιρούμενα χωρίς βίδες – πανεύκολα - για οδήγηση στο χώμα. Μία χρηστική στεγανή αερόψυκτη θήκη για τοποθέτηση μεγάλου κινητού με θύρα USB για φόρτιση φροντίζουν για την ευκολία του αναβάτη που θα συνδεθεί με την TFT οθόνη και θα χειριστεί το κινητό του από το joystick του αριστερού διακόπτη.

MY23 Ducati Multistrada V4 Rally 079 UC490792 High web

Η εύκολα ρυθμιζόμενη ζελατίνα του φέρινγκ είναι ψηλότερη και φαρδύτερη κατά 20 mm, με αεροδυναμικά βοηθήματα εκατέρωθεν τα οποία στέλνουν τον αέρα μακριά από τον αναβάτη.

Νέοι είναι οι ακτινωτοί τροχοί, στο ίδιο σχήμα με την απλή έκδοση, αλλά έχουν μειώσει το βάρος του κατά 3.2 κιλά συνολικά, νούμερο υπολογίσιμο μιας και αφορά στο μη αναρτώμενο βάρος της μοτοσυκλέτας που σαφώς επηρεάζει σημαντικά την οδήγησή της.

Ευέλικτη σαν μικρότερη

Η Ducati έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην ευελιξία της μοτοσυκλέτας και τα χαρακτηριστικά της συμβάλλουν σε αυτό, παρά τα περίπου 240 στεγνά κιλά της. Έτσι στην νέα Rally διατίθεται ήδη λειτουργία χαμηλώματος με ονομασία Easy Lift για να μπορείς να ανεβαίνεις πάνω της πιο εύκολα όταν βρίσκεται σταματημένη. Πατώντας σταθερά το κουμπί επιλογής ρυθμίσεων ανάρτησης, η μοτοσυκλέτα χαμηλώνει και το αισθάνεσαι, και μπορείς να τη “ζυγίσεις” πιο εύκολα, να την κουνήσεις με λιγότερη δύναμη μιας και χαμηλώνει το κέντρο βάρους, και φυσικά να ανέβεις πάνω της με λιγότερο κόπο. Οι βαλβίδες της ανάρτησης ανοίγουν πλήρως για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα - η Ducati λέει τρία λεπτά, μία λειτουργία που δεν υπήρχε στα προηγούμενα μοντέλα - και τώρα προστίθεται από την αντιπροσωπεία, η οποία μάλιστα, λειτουργεί και καθ' οδόν. Αν για παράδειγμα πατήσεις σταθερά το κουμπί των αναρτήσεων κατά την οδήγηση, η μοτοσυκλέτα χαμηλώνει και συμπεριφέρεται πολύ καλύτερα σε στριφτερές διαδρομές, μιας και μετατρέπεται σε “στριτάδικη”, κάτι που καταλαβαίνεις αμέσως αφού τα πόδια βρίσκουν εύκολα πλέον στην άσφαλτο - κάτι που δεν συμβαίνει αλλιώς!

Το σύστημα απενεργοποιείται μετά τα 120 χ.α.ω. περίπου και η μοτοσυκλέτα επιστρέφει στο κανονικό της ύψος. Στην περίπτωσή μας μάλιστα, οι αναρτήσεις παρέμειναν χαμηλές, μετά το πέρας των τριών λεπτών, χωρίς όμως να υπερβούμε το χιλιομετρικό όριο.

MY23 DUCATI MULTISTRADAV4 RALLY 192 UC437441 High web

Η Ducati έχει φροντίσει να καλύψει μεγάλο υψομετρικό εύρος αναβατών, διαθέτοντας μία ευρεία γκάμα σελών που ξεκινούν από τα 805 χιλιοστά και φτάνουν έως τα 905, με το βασικό νούμερο να αφορά την ρυθμιζόμενη από τα 870 ως τα 890mm και τις υπόλοιπες να αφορούν ψηλή, δύο χαμηλές αλλά και ένα κιτ χαμηλώματος της ανάρτησης.

Εργονομία για άνεση

Η σημασία που έχει δοθεί στην εργονομία είναι τεράστια, κάτι που συναντάμε μέχρι και στον “αερισμό” του αναβάτη, με τα νέα flaps που έχουν σχεδιαστεί για την εκτροπή του αέρα στα πόδια του αναβάτη, τα οποία πλέον ανοίγουν ή κλείνουν για δροσιά το καλοκαίρι ή ζέστη στα πόδια τον χειμώνα. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εξάρτημα το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί ως έξτρα και στις υπόλοιπες V4 πλέον. Η Ducati σχεδίασε και ειδικά πλαστικά καλύμματα για τις κεφαλές του κινητήρα τα οποία συναντάμε τοποθετημένα εκατέρωθεν, περιορίζοντας την ζέστη σε συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες.

Διατίθενται αλουμινένιες βαλίτσες που έχουν σχεδιαστεί για οδήγηση σε κάθε είδους έδαφος και έρχονται με δυο διαφορετικές βάσεις, οι οποίες κουμπώνουν πάνω στις υπάρχουσες, στο υποπλαίσιο. Αφορούν σταθερές βάσεις για οδήγηση σε χώμα, και πλευστές για άσφαλτο, για σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες.

Ducati Multistrada V4 Rally 2023 24

Οδηγήσαμε τις Rally με βαλίτσες προκειμένου να έχουμε εικόνα για τη λειτουργία του συνόλου φορτωμένου με καύσιμα και αξεσουάρ, και εκεί ήταν που πραγματικά εκπλαγήκαμε. Δεν καταλαβαίνεις το βάρος. Αυτό είναι το βασικότερο και, από τη στιγμή που ξεκινήσεις, η μοτοσυκλέτα χορεύει σα λεπτεπίλεπτη μπαλαρίνα στις στροφές. Αλλάζει κλίση με τη σκέψη, τοποθετείται αυτόματα στην γραμμή που θες, παραμένει ακλόνητη ανεξάρτητα με το αν τρέχεις ή πας αργά και έχει όλα τα ηλεκτρονικά που θα φροντίσουν για την ασφάλειά σου.

Τα πάντα όλα

Τα γνωστά μας Cornering ABS, Wheelie Control, Traction Control σε συνδυασμό με τα πολυρυθμιζόμενα Riding Modes Enduro, Sport, Touring, Urban, με ανάλογες προρυθμίσεις με τα προαναφερθέντα, σε αφήνουν να κάνεις τα “δικά” σου. Επιταχύνεις χωρίς άγχος, η μοτοσυκλέτα απλά φεύγει μπροστά, δεν κουνάει, μετατρέπει το γκάζι σε χιλιόμετρα πολύ γρήγορα. Φρενάρεις στην είσοδο της στροφής και όλα καλά, αλλάζεις θέση μέσα στη στροφή και “ακούει”. Πανεύκολα, ήρεμα, λες και είναι μικρότερη σε κυβισμό, ελαφρύτερη σε κιλά, πιο μικρή σε μέγεθος.

Βγαίνεις σε ανοιχτό δρόμο, έχεις το cruise control να σε ξεκουράζει και τα ραντάρ μπροστά και πίσω για να ρυθμίζουν την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα ή να ειδοποιούν στους καθρέπτες με ένδειξη blind sport detection, για όποιον σε πλησιάζει από τυφλό σημείο.

Ρυθμίζεις το Engine Brake ή ό,τι άλλο θες μέσα από το εύχρηστο menu, διαφοροποιείς τις αναρτήσεις αναλόγως αναγκών, για ένα ή δύο επιβαίνοντες, με βαλίτσες ή μη, ή επιδράς στα ελατήρια και στις αποσβέσεις αν το επιθυμείς.

Ducati Multistrada V4 Rally 2023 7

Αυτό ακριβώς σκαλίσαμε στην οδήγηση στο χώμα, όπου με το βάρος μας και τις βαλίτσες η μοτοσυκλέτα σε γρήγορη οδήγηση ήταν μαλακή με μικρή ασάφεια. Διατηρώντας την επιλογή “ένας αναβάτης/βαλίτσες”, αύξησα την προφόρτιση των ελατηρίων σε 12/18, ενώ επέλεξα και την ρύθμιση Performance. Η μοτοσυκλέτα άλλαξε τελείως συμπεριφορά, “στήθηκε” καλύτερα στα κιλά της μειώνοντας το “βύθισμα” στις λακκούβες στη γρήγορη οδήγηση, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνω καν την ύπαρξη των βαλιτσών.

Χωμάτινη 100%

Στην οδήγηση σε χώμα, όπου βρίσκεσαι κυρίως όρθιος, είναι πολύ σημαντικό να μοιράζεται σωστά το βάρος μπροστά και πίσω και η Ducati σου δίνει τη δυνατότητα να ενεργείς σε κάθε άκρο διαφορετικά, ρυθμίζοντας την κάθε ανάρτηση ανάλογα με το στυλ σου. Έτσι, τη φέρνεις ακριβώς εκεί που θες, ισορροπεί στο βάρος της άνετα, και διαπιστώνεις τελικά ότι η μάζα εξανεμίζεται.

Γι' αυτό μπορούσαμε να οδηγούμε αρκετά γρήγορα, σε επίπεδα DesertX, με βαλίτσες σε μία τουριστική μοτοσυκλέτα η οποία δεν είναι φτιαγμένη κυρίως γι' αυτό, αλλά το κάνει με μεγάλη άνεση και χάρη. Ντριφτ, σούζες, παιχνίδια και πλασαρίσματα στο χώμα, με ρύθμιση off road με 114 διαχειρίσιμους ίππους και άριστη λειτουργία και αίσθηση στο ηλεκτρονικό γκάζι, με ανάλογες διαφοροποιήσεις σε απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού, στο Traction Control, ABS, Wheelie Control, με απενεργοποιημένο το ABS στο πίσω φρένο για έλεγχο (διαθέτει μικρότερο έμβολο στη δαγκάνα), πάνω σε μία “χοντρή” που τελικά ούτε είναι χοντρή, ούτε συμπεριφέρεται ως χοντρή.

MY23 Ducati Multistrada V4 Rally 037 UC490748 High web

Με την οποία μπορείς να κάνεις άνετα χωμάτινη διάσχιση και πολλά παραπάνω, ξεσκονίζεσαι και ταξιδεύεις με όσα χιλιόμετρα θες για τον επόμενο προορισμό. Με τα Pirelli STR, τα οποία ταιριάζουν άριστα στη διπλή χρήση μίας τόσο δυνατής μοτοσυκλέτας, απολαύσαμε οδήγηση, σε μία ημέρα που τα είχε όλα στριμωγμένα για τις ανάγκες της δοκιμής. Σε κάτι τέτοιες μέρες βλέπεις την ευελιξία της μοτοσυκλέτας, τη λειτουργία του κινητήρα, τη συμπεριφορά των αναρτήσεων στην εναλλαγή από άσφαλτο σε χώμα και το αντίστροφο, βλέπεις πως συμπεριφέρεται αν πηγαίνεις γρήγορα ή αργά, τουριστικά ή sport.

Η νέα Multistrada V4 Rally περνάει από κάθε εμπόδιο χωρίς να ασχολείσαι, περνάει από πέτρες και χωματόδρομους με άνεση, στρίβει στο χώμα με ακρίβεια, τοποθετείται στην άσφαλτο όπως θες. Χωρίς να σε κουράζει, χωρίς να απαιτεί από σένα το παραμικρό, πέραν από την “φιλική” συμμετοχή στην άνετη σέλα της, μιας και από μόνη της, δε μπορεί – ακόμη - να κάνει τέτοιες διαδρομές.

Αυτό είναι τελικά που μένει από μία τέτοια μέρα, αν θέλεις να το κάνεις ξανά μαζί της ή όχι. Και σίγουρα από εμάς είναι ναι!

Ducati Multistrada V4 Rally 2023 35

Έχει ό,τι θα χρειαστείς, τον κορυφαίο εξοπλισμό που θα βρεις στην αγορά, Cornering Lights, Vehicle Hold Control, Brake Light, Quick shifter, οθόνη 6,5'' TFT, DRL φώτα, Engine Brake Control, Extended Cylinder Deactivation για ομαλή και οικονομική λειτουργία στις χαμηλές στροφές, και διαστήματα service κάθε 60,000 και λάδια κάθε 15,000 - για να εξαφανιστείς από προσώπου γης και να γυρίσεις τον πλανήτη. Έχεις τις γνωστές φρενάρες της Brembo με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες Stylema σε δίσκους floating διαμέτρου 330 mm που ρυθμίζουν σε τρία διαφορετικά στάδια μέσα σε κάθε riding Mode ώστε να έχεις πλήρη έλεγχο.

Και τι δεν έχεις.

Οι λεπτομέρειες

Έχεις όμως και λεπτομέρειες που ενοχλούν κάπως, όπως για παράδειγμα, τις μικρές ενδείξεις στην οθόνη που παρέχει μόνο μία σχεδίαση για sport οδήγηση, που θέλει εστίαση από το πελατειακό κοινό στο οποίο απευθύνεται. Έχεις μία εξαιρετική στεγανή και αεριζόμενη θήκη κινητού αριστερά στο φέρινγκ με θύρα φόρτισης USB εσωτερικά, αλλά όχι άλλη μία θύρα κάπου εξωτερικά για φόρτιση GPS. Η θύρα 12V είναι mini, μιας και αφορά μόνο σύνδεση jacket με αερόσακο και απουσιάζει μία κανονικού μεγέθους. Επιπρόσθετα, το κλείστρο στις βαλίτσες απαιτεί την χρήση κλειδιού για άνοιγμα, κάτι που σε κάνει να ψάχνεσαι κάθε φορά που θέλεις να ανοίξεις τη βαλίτσα, μιας και το σύστημα είναι keyless, και το κλειδί είναι πάντα σε κάποια τσέπη.

Οι παρατηρήσεις μας εισακούστηκαν με μεγάλη προσοχή, καταγράφηκαν και θεωρούμε ότι είναι πιθανόν να δούμε σε επόμενες εκδόσεις.

DUCATI MULTISTRADA V4 S 29 UC207379 High web

Ducati σε όλα

Η νέα Ducati Multistrada V4 Rally παράγεται σε δύο χρωματικές εκδόσεις, την κόκκινη-ασημί η οποία είναι πολύ κοντά στην απλή V4 και είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσεις μιας και έχει βαμμένο κόκκινο ρεζερβουάρ, και στη μαύρη-ασημί με κόκκινα γραφικά στο βουρτσισμένο άβαφο ρεζερβουάρ, με αλουμινένια πλαϊνά να καλύπτουν το φέρινγκ.

Διατίθεται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις, τη βασική με ραντάρ μπροστά και πίσω, την Adventure Travel & Radar με επιπρόσθετα αλουμινένιες βαλίτσες, θερμαινόμενα γκριπ και σέλες και τέλος τη Full Adventure, με τα προαναφερθέντα και επιπλέον τελικό εξάτμισης της Akrapovic και carbon μπροστινό φτερό.

Όπως προαναφέραμε, η μοτοσυκλέτα δύσκολα ξεχωρίζει οπτικά από την απλή έκδοση και αυτό είναι τελικά ένα επίτευγμα της Ducati που προσφέρει μία πιο τουριστική και adventure εκδοχή. Κάτι που ίσως για πολλούς αναβάτες να είναι και αρνητικό, μιας και η μοτοσυκλέτα δεν έχει όλο αυτό τον όγκο μόνο για, 1ον, να ξεχωρίσει από την απλή, 2ον, να εντυπωσιάσει περισσότερο ως σταματημένη, 3ον, να φανούν τα παραπάνω χρήματα που κοστίζει.

Προσφέροντας όμως μία "μεγαλύτερη" μοτοσυκλέτα στον ίδιο όγκο, έχει να αντιπαραθέσει πολύ σημαντικά θετικά σημεία, μιας και το ρεζερβουάρ δεν ενοχλεί σε καμία περίπτωση, ενώ προσφέρει την απόλυτη προστασία από καιρικές συνθήκες, με τα πόδια να κουμπώνουν στο πλάι, κάτι που η σχεδίαση της V4 έκανε ούτως ή άλλως. Έχεις τα flaps και τη μεγάλη ζελατίνα να διώχνουν τον αέρα, με αυξημένη προστασία από την απλή έκδοση, με το όλο σχήμα να παραμένει οικείο.

Γραμμωμένη μεν, λεπτεπίλεπτη όμως για την κατηγορία, διατηρώντας όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεσαι για να πας ταξίδι, προσφέροντας τελικά μία sport τουριστική μοτοσυκλέτα που παραμένει ''κόκκινη'', ιταλική, ποιοτική, premium, και ... Ducati, σε κάθε της εκατοστό. Και αυτό φαίνεται παντού πάνω της.

Ducati Multistrada V4 Rally 2023 14

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος Arai TourX 4 από Arai Hellas, jacket Nordcode Adventure EVO, παντελόνι Nordcode Senegal, μπότες Forma Adventure, γάντια Five X-Rider από MOTOMARKET

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  
   
Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο Multistrada V4 Rally
Αντιπρόσωπος Kosmocar
Τιμή (€) Από 30.700
Εγγύηση 4 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, V4 90 μοιρών, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες/κύλινδρο, αντίστροφα περιστρεφόμενος στρόφαλος
Κυβισμός (cc) 1,158
Συμπίεση 14.0:1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 83 x 53.5
Τροφοδοσία Ψεκασμός, Twin Pulse ανάφλεξη
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Συμπλέκτης Υδραυλικός πολύδισκος slipper με υποβοήθηση self-servo
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων, quick shifter
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Αλουμινένιο μονοκόκ, αλουμινένιο ψαλίδι
Κάστερ (°) 24.7
Ίχνος (mm) 105,5
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1572
Ύψος σέλας (mm) 870-890
Απόσταση εδάφους (mm) 235
Βάρος (kg) 227 (στεγνό) / 260 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (l) 30
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 50 mm, διαδρομή 200mm, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη Ducati Skyhook Suspension EVO DSS
Πίσω Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 200mm, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη Ducati Skyhook Suspension EVO DSS
   
Ελαστικά Pirelli Scorpion Trail II
Mπροστά 120/70-19
Πίσω 170/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο ημίπλευστοι δίσκοι 330 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo Stylema monobloc, Cornering ABS
Πίσω Δίσκος 265 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων Brembo, Cornering ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 170 / 10,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 12.7 / 8,750
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Απριλίου 2023 21:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon