.
Κατηγορία Ducati
Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 16:07

TEST – Ducati Multistrada 950 "Spoked Wheels" 2018

Τροχοί που κάνουν τη διαφορά

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Συνεργάστηκε: Τάκης Μανιάτης

Πατώντας στους έξτρα ακτινωτούς της τροχούς η Ducati Multistrada παρουσιάζεται ως μία μοτοσυκλέτα που βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στα δεδομένα του Έλληνα αναβάτη, αποτελώντας παράλληλα την εναλλακτική πρόταση στο στάνταρ μοντέλο για εκείνους που έχουν μεγαλύτερες βλέψεις για βόλτες και ταξίδια και στο χώμα.

ducati multistrada 950 2018 spoked wheels test bikeit 25

Έκδοση Spoked Wheels

Η Multistrada 950 είναι μια μοτοσικλέτα με την δική της προσωπικότητα που κρατά πολλές από τις αρετές του μεγάλου 1200, προθέτοντας παράλληλα τις δικές της. Αυτές οι αρετές έχουν να κάνουν με την σαφώς πιο προσιτή τιμή αλλά και την μεγαλύτερη οικονομία, ειδικά στην κατανάλωση καυσίμου σε καθημερινή χρήση. “Μοτοσικλέτα πολλών δρόμων”, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, η πρόταση Ducati δικαιολογεί ακόμη περισσότερο το όνομά της με την επιλογή των ακτινωτών τροχών από τον αναβάτη, μεγαλώνοντας ουσιαστικά το πεδίο δράσης της. Οι ακτινωτοί τροχοί αποτελούν μέρος των επίσημων αξεσουάρ της εταιρίας από το Borgo Panigale και ο ενδιαφερόμενος μπορεί από την αρχή να παραγγείλει την μοτοσυκλέτα του με το συγκεκριμένο σετ με κόστος 800 ευρώ επιπλέον σε σχέση με το στάνταρ μοντέλο. Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται τα χωμάτινα ελαστικά της Pirelli που έφερε το μοντέλο της δοκιμής αλλά τα ασφάλτινα που φέρει το μοντέλο με τους χυτούς αλουμινένιους τροχούς.

Δύσκολα ξεχωρίζει

Με τους ακτινωτούς τροχούς φορεμένους στο “950” πολύ δύσκολα θα καταλάβει κάποιος  ότι μπροστά του δεν έχει το μεγάλο 1200, ακόμη και αν πλησιάσει σε κοντινή απόσταση. To “μικρό” 950, συνδυάζει με επιτυχία σχεδιαστικά στοιχεία από το στάνταρ Multistrada αλλά και από το Enduro. Από τη μέση και μπροστά δεν υπάρχουν διαφορές με το 1200 στη εμφάνιση και το μικρό Multi είναι εξίσου εντυπωσιακό. Η σέλα έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, ενώ από τη μέση και πίσω οι σχεδιαστικές συγγένειες με το Multistrada Enduro δεν κρύβονται. Το συμβατικό χυτό αλουμινένιο ψαλίδι είναι το ίδιο, όπως και το μαζεμένο σε διαστάσεις τελικό της εξάτμισης που βγαίνει ψηλά και βρίσκεται πολύ κοντά στο υποπλαίσιο για να αποφεύγει επαφές τρίτου τύπου με το έδαφος.

ducati multistrada 950 2018 spoked wheels test bikeit 5

Στον τομέα της ποιότητας η πρόταση της ιταλικής εταιρίας παρουσιάζεται ιδιαίτερα προσεγμένη, σε βαφή αλλά και συναρμολόγηση , με το τελικό αποτέλεσμα να δικαιολογεί σε γενικές γραμμές και το ποσό που καλείται να αποχωριστεί ο αναβάτης για να την κάνει δική του.

Άνεση για πολλούς

Στο τομέα της εργονομίας η μικρότερη έκδοση των Multistrada καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό να βολέψει με επιτυχία τους περισσότερους σωματότυπους αναβατών χάρη στην σχετική ευρυχωρία που προσφέρει η θέση οδήγησής του. Η στάνταρ σέλα με απόσταση από το έδαφος στα 840 χλστ. θα φανεί ιδανική σε αναβάτες με ύψος έως 1,85 μ. Με σεβαστό πλάτος στο πίσω μέρος παρουσιάζεται άνετη στο πολύωρο ταξίδι, ενώ όσο πλησιάζει προς το ρεζερβουάρ γίνεται πιο στενή αφήνοντας έτσι και τους πιο κοντούς να πατήσουν κάτω με αυτοπεποίθηση. Όσοι την θεωρούν ψηλή μπορούν να επιλέξουν την έξτρα χαμηλότερη κατά 20 χλστ. σέλα, από τα επίσημα αξεσουάρ της ιταλικής εταιρίας, ενώ υπάρχει και σέλα στα 860 χλστ. για τους πιο προικισμένους από τη φύση αναβάτες.

ducati multistrada 950 2018 spoked wheels test bikeit 12

Η θέση οδήγησης είναι τυπική για την κατηγορία και σε γενικές γραμμές άνετη για όλες τις χρήσεις. Τα μαρσπιέ που βρίσκονται πιο κοντά στη σέλα από ό,τι θα περίμενε κανείς δίνουν έναν πιο στριτάδικο τόνο, χωρίς όμως να ενοχλούν ούτε στην οδήγηση στο χώμα.  Το μεγάλο σε πλάτος τιμόνι δημιουργεί πολύ καλό μοχλό και βρίσκεται παράλληλα σε σωστή απόσταση από τον κορμό, ενώ “κόβει” και εντυπωσιακά πολύ βοηθώντας τα μέγιστα στους ελιγμούς ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Παράλληλα οι καθρέπτες δημιουργούν μία πολύ καλή εικόνα για το τι γίνεται πίσω – τα στελέχη τους προέρχονται από το Multistrada Enduro- και ο πίνακας πληροφοριών βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που ενημερώνει άμεσα τον αναβάτη, χωρίς παράλληλα να αποσπά την προσοχή του από το δρόμο.

Τα νέα χειριστήρια είναι σαφώς πιο λειτουργικά από εκείνα του 1200 με εύκολα προσβάσιμα μπουτόν για τον αντίχειρα. Τα μπουτόν στο αριστερό γκριπ είναι περισσότερα από πριν αλλά οι λειτουργίες  που εξυπηρετούν έχουν διαμοιραστεί καλύτερα και είναι σημαντικά πιο “εύπεπτα” για τον εγκέφαλο. Με λίγα λόγια πολύ λιγότερος χρόνος εξοικείωσης. Παράλληλα η ρύθμιση της ζελατίνας γίνεται πανεύκολα με τον μηχανισμό της Ducati να αποτελεί έναν από τους πιο απλούς και καλοσχεδιασμένους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε μοτοσυκλέτα. Ένα χέρι αρκεί για να την ανεβοκατεβάσετε ακόμη και εν κινήσει.

ducati multistrada 950 2018 spoked wheels test bikeit 21

Η ζελατίνα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες χούφτες και το πλάτος των πλαϊνών πλαστικών στο επάνω μέρος τους, δημιουργούν τις σωστές συνθήκες για να ταξιδέψει κανείς με άνεση στον αυτοκινητόδρομο με ταχύτητες της τάξης των 160 χλμ./ώρα. Από εκεί και πάνω οι ριπές του αέρα αναταράσσουν ελαφρώς το κράνος, κάτι που λύνεται με ελαφρύ σκύψιμο.

Υψηλά επίπεδα άνεσης απολαμβάνει και ο συνεπιβάτης. Το δικό του ξεχωριστό μερίδιο της σέλας είναι αρκούντως μεγάλο σε διαστάσεις για να τον διατηρήσει ξεκούραστο και το ταξίδι με “υποβοήθηση” και από τις πρακτικές χειρολαβές που αποτελούν παράλληλα και τη “βάση” της σχάρας. Σε σωστό σημείο και τα μαρσπιέ που αφήνουν τα πόδια να πέσουν επάνω τους σε φυσικές γωνίες.

Τέλος, αν δε μεταφέρετε συνεπιβάτη και δεν έχετε εξοπλίσει το Multistrada με βαλίτσες θα βρείτε ιδιαίτερα πρακτικά “άγκιστρα” κάτω από την ουρά ώστε να στερεώσετε με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια έναν σχετικά μεγάλο σάκο.

Ηλεκτρονικό οπλοστάσιο

Το Multistrada έχει ένα από τα πληρέστερα ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας και διαχείρισης κινητήρα και βοηθημάτων στην κατηγορία τιμής που ανήκει. Η μονάδα μέτρησης αδρανειακών δυνάμεων IMU του 1200 απουσιάζει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι επιλογές που έχει ο αναβάτης στη διάθεσή του είναι λίγες, ενώ η απόδοση και λειτουργία των ηλεκτρονικών παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Ρυθμιζόμενο ABS

Το σύστημα αντιπλοκαρίσματος των τροχών του 950 προέρχεται από την Bosch και είναι συγκεκριμένα η μονάδα 9.1 MP. Ο αναβάτης μπορεί να το ρυθμίσει ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες του σε τρία διαφορετικά επίπεδα, ενώ μπορεί και να το απενεργοποιήσει πλήρως –το ABS ενεργοποιείται ξανά την επόμενη φορά που θα γυρίσετε τον κεντρικό διακόπτη στο “on”.

ducati multistrada 950 2018 spoked wheels test bikeit 1

Στο πρώτο επίπεδο (level 1) το σύστημα “καλιμπράρεται” για χρήση εκτός δρόμου. Αυτό σημαίνει ότι παύει να επεμβαίνει στον πίσω τροχό, ώστε να μπορεί ο αναβάτης να κατευθύνει τη μοτοσυκλέτα κατά βούληση, ενώ απενεργοποιείται και η λειτουργία anti wheelie, που κρατά τον εμπρός τροχό στο έδαφος.

Στο δεύτερο επίπεδο (level 2) το ABS επεμβαίνει και στους δύο τροχούς, ενώ το έλεγχος της ανύψωσης του μπροστινού τροχού παραμένει απενεργοποιημένος. Αυτή θα λέγαμε ότι είναι και η στάνταρ ρύθμιση για μια μοτοσυκλέτα σαν το Multistrada.

Στο τρίτο επίπεδο (level 3)  το σύστημα στοχεύει στην μέγιστη σταθερότητα κατά το φρενάρισμα ενώ σε λειτουργία βρίσκεται και το anti-wheelie control.

Στην πράξη το ABS του Ducati δουλεύει υποδειγματικά και συνεργάζεται “στενά” με τις 4πίστονες και ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες της Brembo. Δεν ενεργοποιείται χωρίς λόγο και η ταχύτατη λειτουργία του φέρνει και ανάλογα μικρές αποστάσεις ακινητοποίησης σε ατυχές φρενάρισμα πανικού, ξελασπώνοντας έτσι τον αναβάτη από το λάθος.

DTC (Ducati Traction Control)

Όπως μας έχει συνηθίσει η Ducati το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης του πίσω τροχού, που φέρει και το τελευταίο σε εξέλιξη λογισμικό της εταιρίας, ρυθμίζεται σε πολλά επίπεδα - οχτώ για την ακρίβεια- ώστε ο αναβάτης να βρει εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις συνθήκες αλλά και τις ορέξεις του.

Το πιο παρεμβατικό είναι το 8ο επίπεδο, το οποίο σύμφωνα με την Ducati είναι ιδανικό για βρεγμένο δρόμο και γενικά για οδήγηση σε συνθήκες με μεγάλη ολισθηρότητα.

Τα λιγότερο παρεμβατικά είναι τα επίπεδα 1 και 2 που παρουσιάζονται και ως ιδανικά για εκτός δρόμου οδήγηση καθώς επιτρέπουν και την μερική ολίσθηση του τροχού, χωρίς όμως να αφήνουν το φαινόμενο να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Να σημειώσουμε ότι το DCT απενεργοποιείται και παραμένει ανενεργό, ακόμη και αν σβήσετε τη μοτοσυκλέτα από τον κεντρικό διακόπτη.

Στην πράξη το DCT κάνει πολύ καλή δουλειά και εκπληρώνει σωστά το σκοπό του. Τα 1-2 είναι όντως τα πιο διασκεδαστικά αφού σου επιτρέπουν να παίξεις με την ουρά του Multistrada χωρίς τον φόβο της “πιρουέτας”. Τα πολλά επίπεδα λειτουργίας ίσως φανούν υπερβολικά σε κάποιους, αφού και τέσσερα θα ήταν αρκετά, ωστόσο περί ορέξεως ουδείς λόγος, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει παράπονο από την απόδοσή του συστήματος.

Χαρτογραφήσεις κινητήρα

Στις παραπάνω μεταβλητές  που έχει ο αναβάτης στη διάθεσή του πρέπει να προστεθούν και οι χαρτογραφήσεις του μοτέρ που αλλάζουν την απόκριση του ηλεκτρονικού γκαζιού από ιδιαίτερα άμεση σε πιο ήπια.

Αλλαγές σύμφωνα με τις προτιμήσεις

Εκτός από τα ρυθμιζόμενα ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας, το Multistrada έρχεται εφοδιασμένο και με Riding Modes, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον αναβάτη να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών προγραμμάτων, όπου το καθένα συνδυάζει διαφορετικές ρυθμίσεις για απόκριση/απόδοση μοτέρ, ABS και Traction Control.

Touring

Στο πρόγραμμα Touring ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του όλη την ισχύ του κινητήρα, μαζί με τη στάνταρ απόκριση στο γκάζι, ενώ ABS και Traction Control είναι σεταρισμένα στα επίπεδα 5 και 3 αντίστοιχα.

Sport

Στο Sport ο κινητήρας αποδίδει ξανά τα μέγιστα, αλλά το γκάζι έχει πιο άμεση απόκριση ενώ ABS και σύστημα ελέγχου πρόσφυσης του πίσω τροχού βρίσκονται στο επίπεδο 4 και 2 αντίστοιχα.

Urban

Στο πρόγραμμα Urban ο κινητήρας αλλάζει δραματικά πιο ήπιος με την ισχύ να πέφτει στους 75 ίππους. Σημαντικά πιο ήπια γίνεται και η απόκριση του γκαζιού, με το DTC  να ρυθμίζεται στο επίπεδο 6 και το ABS στο επίπεδο 3.

Enduro

Αυτό το πρόγραμμα μοιάζει πολύ με το Urban όσον αφορά τον τρόπο απόδοσης και απόκρισης του μοτέρ, ωστόσο τα DCT και ABS ρυθμίζονται στα επίπεδα 2 και 1 αντίστοιχα για την σωστή προσαρμογή τους στην κίνηση της μοτοσυκλέτας στο χώμα.

Μπορείτε και εσείς φυσικά να επιλέξετε αυτόβουλα τις δικές σας ρυθμίσεις, καθώς το Multistrada σας παρέχει και αυτή τη δυνατότητα.

Γεμάτη απόδοση και φιλικότητα

ducati multistrada 950 2018 spoked wheels test bikeit 2

Μπορεί να είναι το μικρότερο της σειράς όσο αφορά στον κυβισμό του ωστόσο το 950 είναι ιτόσο Ducati όσο και τα μεγαλύτερα αδέρφια του. Το υγρόψυκτο μοτέρ των 937 κ.εκ. με τους 111,4 ονομαστικούς ίππους και τα 9,8 χιλιόγραμμα ροπής στις 9.000 και 7.750 σ.α.λ. αντίστοιχα αποδεικνύεται ευχάριστο και ροπάτο στην πράξη, κρατά τον αναβάτη του σε εγρήγορση, όταν αυτός του το ζητήσει και δεν προβληματίζει όπου και αν βολτάρετε.

Οι 95,54 ίπποι που φτάνουν στον πίσω τροχό, βάσει της δυναμομέτρησης  στο Powerhouse μόνο έκπληξη δεν αποτελούν και είναι αρκετοί για να κάνετε τα πάντα: από γρήγορο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο ακόμη και δικάβαλοι και φορτωμένοι, μέχρι παιχνίδια στον επαρχιακό και φυσικά να κινείστε γρήγορα στην πόλη.

Αυτό που δεν φαίνεται στο διάγραμμα της απόδοσης είναι η ευστροφία του ιταλικού V2 και η προθυμία του να ανεβάσει στροφές σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού.

Σε σχέση με την στάνταρ έκδοση της Multistrada 950 που είχαμε δοκιμάσει πριν από ένα περίπου χρόνο, διαπιστώσαμε αλλαγές στο τρόπο απόδοσης του κινητήρα αλλά και στον συμπλέκτη που κάνουν την εμπειρία οδήγησης πιο απολαυστική.

Πέρσι το ηλεκτρονικό γκάζι ήταν έτσι σεταρισμένο που ξεσήκωνε τον αναβάτη με την άμεση απόκρισή του ακόμη και στο μικρό άνοιγμα του γκαζιού. Φέτος τα πράγματα έχουν αλλάξει με την άμεση απόδοση να έρχεται πιο εύπεπτα και προοδευτικά από την στάνταρ κιόλας χαρτογράφηση, την οποία δεν χρειάζεται να αλλάξετε ούτε στο αστικό περιβάλλον. Σε αυτό συνεισφέρει και η σημαντικά πιο προοδευτική λειτουργία του συμπλέκτη που επιτρέπει σαφώς μεγαλύτερη ακρίβεια στον έλεγχό του.

Το Touring είναι το ιδανικό πρόγραμμα για όλες τις χρήσεις, με το Sport να δίνει αυτό το κάτι παραπάνω που ζητά ο αναβάτης στον επαρχιακό. Το Enduro θα το προτιμήσετε φυσικά στο χώμα με τα άλογα που φτάνουν στο πίσω τροχό να είναι όσα χρειάζονται για παιχνίδια.

Βολεύει παντού

Το Multistrada έχει πολύ καλές σχέσεις με τους δρόμους της πόλης άσχετα αν βρίσκεστε στη σέλα του για να πάτε στη δουλειά το πρωί με τον δρόμο πηγμένο στα αυτοκίνητα ή βολτάρετε απολαυστικά το βράδι. Στο “δυνατό” μποτιλιάρισμα το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι οι καθρέπτες και οι χούφτες που δημιουργούν ένα σεβαστό “τείχος”, όχι όμως και τόσο μεγάλο που να σας αποθαρρύνει από τις περισσότερες μανούβρες. Το τιμόνι βρίσκεται ούτως ή άλλως σε τέτοιο ύψος που “καθαρίζει” τα περισσότερα τετράροδα και ο κίνδυνος έρχεται ουσιαστικά από τα SUV και τα μικρά φορτηγά. Όπως και να έχει θα περάσετε δίνοντας λίγη περισσότερη προσοχή και στους ελιγμούς δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα ακόμη και με ταχύτητες βαδίσματος. Είναι βλέπετε αυτό το τιμόνι που κόβει εντυπωσιακά πολύ και συμβάλλει τα μέγιστα στην ευελιξία του Multistrada με τα πόδια να φτάνουν εύκολα στο έδαφος σε περίπτωση που χρειαστεί.

ducati multistrada 950 2018 spoked wheels test bikeit 4

Σε αυτές τις συνθήκες οι ακτινωτοί τροχοί δεν αλλάζουν ουσιαστικά καθόλου τον χαρακτήρα του Multistrada. Χωρίς να έχει θυσιαστεί κάτι, μόνο η άνεση παρουσιάζεται λίγο καλύτερη λόγω της ελαστικότητας των ακτινωτών τροχών σε σχέση με τους χυτούς αλουμινένιους.

Στην άνεση που προσφέρει η θέση οδήγησης συνεισφέρουν σημαντικά και οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις. Το ανεστραμμένο πιρούνι της Kayaba και το αμορτισέρ της Sachs μας έρχονται σχετικά μαλακά ρυθμισμένα από το εργοστάσιο –σχετικά μαλακά για Ducati- με τις ρυθμίσεις να ταιριάζουν πολύ καλά με τους ελληνικούς δρόμους, ειδικά τους αστικούς. Αυτές τις ρυθμίσεις θα κρατήσετε και στον αυτοκινητόδρομο σηκώνοντας μόνο τη ζελατίνα για επωφεληθείτε της προστασίας από τον αέρα που προσφέρει η ιταλική μοτοσυκλέτα σε συνδυασμό με τις χούφτες, τους καθρέπτες αλλά και το φέρινγκ.

Σε αυτές τις συνθήκες θα ανακαλύψετε και την καμπυλότητα στη σχεδίαση της σέλας. Η συγκεκριμένη σχεδίαση δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στην προσφερόμενη άνεση, ωστόσο δεν αφήνει τον αναβάτη να μετακινηθεί μπροστά ή πίσω και τον περιορίζει σε ένα σημείο.

Η συγκεκριμένη επιλογή της Ducati όσο αφορά τη σχεδίαση της σέλας θα γίνει περισσότερο αντιληπτή σε έναν καλό επαρχιακό δρόμο με στροφές όπου το Multistrada παρουσιάζεται κάτι παραπάνω από πρόθυμο να προσφέρει τις διασκεδαστικές υπηρεσίες του στον αναβάτη. Στροφή μετά τη στροφή νιώθεις τη μοτοσυκλέτα να αλλάζει κατεύθυνση πανεύκολα, να παίρνει μεγάλες κλίσεις και να κρατά την τροχιά της με χαρακτηριστική άνεση. Οι ακτινωτοί τροχοί δεν βάζουν εδώ φρένο στις επιθυμίες του αναβάτη, ενώ τα “τακουνάτα” ελαστικά της Pirelli λειτουργούν πολύ καλά στο στεγνό, τόσο καλά που σχεδόν ξεχνάς την χωμάτινη προέλευσή τους.

Τα φρένα συγκαταλέγονται επίσης στα δυνατά σημεία του Mutlistrada 950 και βάζουν τα πράγματα σε τάξη όταν τους ζητηθεί με τη δύναμη και την προοδευτικότητα να περισσεύουν. Δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη γρήγορη ακινητοποίηση της μοτοσικλέτας, ενώ το ABS κάνει πολύ καλή δουλειά, όποτε χρειαστεί.

ducati multistrada 950 2018 spoked wheels test bikeit 23

Οι αναρτήσεις έχουν λίγο μεγαλύτερες διαδρομές από το ιδανικό, για άσφαλτο και αυτό φυσικά είναι επίσης συνειδητή επιλογή της Ducati που θέλει να δώσει περισσότερη άνεση στις εκτός δρόμου αναζητήσεις του αναβάτη. Τα προοδευτικά σε απόδοση ελατήρια αφήνουν το Multistrada να βουτήξει λίγο περισσότερο από το επιθυμητό στα φρένα και το μόνο που απαιτείται από τον αναβάτη, για να κινηθεί πραγματικά γρήγορα είναι να συνηθίσει αυτή την αίσθηση.  Βέβαια όταν ο δρόμος τελειώσει και αρχίσει το χώμα η λειτουργία της ανάρτησης θα εκτιμηθεί δεόντως  με τους ακτινωτούς τροχούς να δίνουν ακόμη μεγαλύτερο νόημα στις επιλογές της ιταλικής εταιρίας. Το Multistrada θα περάσει εύκολα από χωματόδρομους  ακόμη και αν αυτοί δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση (όπως άλλωστε κάνει και η στάνταρ έκδοση), ενώ τα ελαστικά με τα τακούνια μεταμορφώνουν πραγματικά την ιταλική adventure.

Στα ατού τέλος της διάσημης ιταλίδας συγκαταλέγονται και τα φώτα με την πολύ καλή τους απόδοση, τα οποία προσφέρουν μια σχετικά μέτρια σε ένταση δέσμη αλλά με πολύ καλή διασπορά που αφήνει τον αναβάτη να οδηγήσει ανενόχλητος και στο απόλυτο σκοτάδι.

Έτοιμη και για περιπέτεια

ducati multistrada 950 2018 spoked wheels test bikeit 26

Θα κλείσω όπως ξεκίνησα αυτή τη δοκιμή λέγοντας πως η Multistrada 950 είναι μια μοτοσυκλέτα που ταιριάζει γάντι με τις ελληνικές συνθήκες. Μετά και τις αλλαγές που πραγματοποίησε σιωπηλά η ιταλική εταιρία στην τροφοδοσία του V2 των σχεδόν 1.000 κ.εκ. αλλά και στον συμπλέκτη, αυτή η Multistrada 950 μοιάζει να έκλεισε στον τομέα της εξέλιξης και κάτι μου λέει ότι θα την απολαμβάνουμε έτσι μέχρι και την επόμενη γενιά του μοντέλου. Η έκδοση με τους ακτινωτούς τροχούς απευθύνεται στους πιο ανήσυχους αναβάτες που έχουν σκοπό να γράψουν περισσότερα χιλιόμετρα στο χώμα σε σχέση με τον τυπικό αναβάτη της Multistrada. Φυσικά θα εξυπηρετήσουν άριστα και όλους τους υπόλοιπους αναβάτες που απλά επιθυμούν διακαώς αυτό το "περιπετειώδες" look που προσφέρουν λίγο έως πολύ όλες οι on-off/adventure μοτοσυκλέτες. Οι ακτινωτοί τροχοί σαφώς και επιτελούν καλύτερα το έργο τους έναντι των χυτών στο χώμα, αφαιρώντας όμως όπως είναι φυσικό ένα πολύ μικρό μέρος από την ταχύτητα με την οποία αλλάζει κατεύθυνση η ιταλική μοτοσυκλέτα αλλά και την ακρίβεια που νιώθει κανείς πάνω στην στάνταρ έκδοση.

Όποιος και αν είναι ο λόγος από τους παραπάνω, χαμένοι δεν θα βγείτε με την αγορά της συγκεκριμένης έκδοσης, παίρνοντας μάλιστα τους τροχούς, που βρίσκονται και τα επίσημα αξεσουάρ των ιταλών, με ένα σημαντικά χαμηλότερο κόστος.  

Παράλληλα, στα 15.300 ευρώ, το Multistrada 950 φέρει έναν ιδιαίτερα πλούσιο εξοπλισμό, τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας , υψηλή ποιότητα κατασκευής και φυσικά το κύρος και την αίγλη που συνοδεύει όλα τα μοντέλα της Ducati. Όπως και να έχει η Multistrada 950 σε αυτή την έκδοση, είναι ακόμη πιο έτοιμη για εκτός δρόμου περιπέτειες. Εσείς;

Φωτογραφίες Οδήγησης

Φωτογραφίες Λεπτομερειών

Φωτογραφίες Στατικές

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο Multistrada 950 Spoked Wheels
Αντιπρόσωπος Kosmocar A.E.
Τιμή 15.300 ευρώ (κόκκινο χρώμα)
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 937
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 94x67,5
Συμπίεση (:1)  12,6
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.84
1η σχέση (37/15)
2η σχέση (30/17)
3η σχέση (28/20)
4η σχέση (26/22)
5η σχέση (24/23)
6η σχέση (23/24)
Δευτερεύουσα μετάδοση (15/43)
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο χωροδικτύωμα 
Κάστερ (°)  25,2
Ίχνος (mm) 105,7
Μεταξόνιο (mm) 1.594
Ύψος σέλας (mm) 840
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (πλήρες, kg)   227
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  20
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι ΚΥΒ με διάμετρο καλαμιών 48mm, διαδρομή  τροχού 170mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση επαναφοράς, απόσβεση συμπίεσης
Πίσω  Αμορτισέρ Sachs με μοχλικό, διαδρομή τροχού 170mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς, απόσβεση συμπίεσης
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR19''
Πίσω  170/60-ZR17''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες Brembo 4 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, Mode, traction control, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  111,5/9.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  8,9/7.750

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 16:33

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon