.
Κατηγορία BMW
Τρίτη, 31 Μαϊος 2016 12:07

Test – BMW F 800 GS 2016

 

Παραδοσιακή ανανέωση

 

 

Του Σπύρου Τσαντήλα
Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Κατσούλας

Σε μια χρονιά που η οικογένεια των μεσαίων δικύλινδρων GS δεν άλλαξε σε τεχνικό επίπεδο, η BMW προσέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνιση και μας παρουσίασε δύο εκτενώς φρεσκαρισμένα μοντέλα με προσεγμένες λεπτομέρειες.
Φέτος δεν ήταν η χρονιά τους, καθώς αυτή είχε παρέλθει πρόπερσι με τη μεγάλη ανανέωση της οικογένειας – και πρωτίστως του “μικρού” F650GS που μετεξελίχθηκε σε F700GS. Παρόλα αυτά η BMW Motorrad δεν άφησε παραπονεμένα τα δύο μεσαία GS της, προσφέροντάς τους ένα γενναίο λίφτινγκ.
Από τεχνικής άποψης δεν άλλαξε κάτι άξιο λόγου, ωστόσο εμφανισιακά η φαμίλια μπήκε σε νέα μονοπάτια, με το F 800GS της δοκιμής, να παρουσιάζεται πιο όμορφο από ποτέ.

Προσοχή στη λεπτομέρεια


Η αισθητική ανανέωση ενός μοντέλου που κάτω από τα πλαστικά παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο δεν είναι νέα τακτική. Χρόνια τώρα οι κατασκευαστές ακολουθούν αυτό το πλάνο ως ένα ενδιάμεσο στάδιο φρεσκαρίσματος ενός μοντέλου που δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα του να ανανεωθεί εκ βάθρων (ή να αντικατασταθεί). Είτε το πούμε facelift ή ο,τιδήποτε άλλο, η ουσία είναι πως ακόμη και αυτές οι περιορισμένες επεμβάσεις συνιστούν πρακτικά μια διαφορετική γενιά στο γενεαλογικό δέντρο του κάθε μοντέλου και το κάνουν να δείχνει πιο νέο, πιο φρέσκο.

Στην περίπτωση του F800GS, η BMW επιδεικνύει μια καινοτόμο προσέγγιση στο θέμα του φρεσκαρίσματος αντιμετωπίζοντάς το πιο ολιστικά.
Το νέο F 800GS, όπως παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβρη του 2015 στο Μιλάνο και την έκθεση EICMA, διατίθεται σε τρία διαφορετικά “Στυλ”, όπου το καθένα δεν περιορίζεται μόνο σε χρωματισμό των πλαστικών, αλλά ολοκληρώνεται σε προσεγμένες λεπτομέρειες – όπως το χρώμα του πλαισίου, καθώς και του ελατηρίου του αμορτισέρ, τα οποία δεν είναι ίδια και στα τρία προκαθορισμένα Styles της BMW.Για την ιστορία, η μοτοσυκλέτα που εδώ δοκιμάζουμε είναι στα χρώματα του Style 1, με κόκκινα πλαίσιο και ελατήριο αμορτισέρ, κάτω από ασημί πλαστικά με μαύρες λεπτομέρειες.

Οι επεμβάσεις των σχεδιαστών της BMW λοιπόν εστίασαν στο κέντρο της μοτοσυκλέτας και δη στην περιοχή του ρεζερβουάρ, όπου όλα τα εξωτερικά μέρη του είναι καινούρια, με τις γαλβανισμένες πλαϊνές επιφάνειες να ξεχωρίζουν.
Παράλληλα, η BMW προσθέτει έναν σπάνιο βαθμό προσαρμοστικότητας καθώς προσφέρει τη μοτοσυκλέτα με την επιλογή τεσσάρων διαφορετικών σελών που μεταφράζονται σε ισάριθμες τιμές ύψους στη θέση οδήγησης. Αυτό, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να παραγγελθεί η μοτοσυκλέτα και με κοντύτερες αναρτήσεις, οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα που από εργονομικής πλευράς, δύσκολα θα αφήσει κάποιον παραπονεμένο.
Εδώ να τονίσουμε πως η μοτοσυκλέτα της δοκιμής φορούσε την πιο τουριστάδικη σέλα, η οποία αποδείχθηκε κυριολεκτικά όνομα και πράγμα από πλευράς άνεσης.


Η τεχνική πεπατημένη


Είναι γεγονός πως το F 800GS μετρά κάμποσα χρόνια στο "κουρμπέτι. Στην οκτάχρονη ιστορία του¨, από το 2008 που πρωτοπαρουσιάστηκε, ελάχιστα άλλαξαν σε κινητήρα, αναρτήσεις, πλαίσιο και φρένα – και υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος γι’ αυτό. Το όλο σύνολο δουλεύει καλά, ο κόσμος το επιβραβεύει με πωλήσεις, γιατί να αλλάξει;
Μια αλήθεια που δύσκολα μπορεί κανείς να αποφύγει είναι πως ο εξαιρετικός δικύλινδρος σε σειρά τα έχει πλέον τα χρονάκια του και αυτό φαίνεται σε μια απευθείας αντιπαράθεση με αντίστοιχες μοτοσυκλέτες.

Έχει όμως και όλα εκείνα τα σημαντικά χαρακτηριστικά που τον έκαναν τόσο δημοφιλή εξαρχής. Παραμένει ένας από τους πιο ελαστικούς στην κατηγορία του, με εξαιρετική απόκριση και άφθονη ροπή χαμηλά για να ξεκολλάει πολύ γρήγορα στο άνοιγμα του γκαζιού.
Επίσης εξακολουθεί να συνιστά ένα μνημείο οικονομίας, αφού του πίνεις το αίμα και αυτός μετά βίας θα ξεπεράσει τα 6 λίτρα καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα, με τον μέσο όρο να είναι συνήθως χαμηλότερος, γύρω στα 5.5, ακόμη και 5, αναλόγως χρήστη και χρήσης. Υπάρχουν δε περιπτώσεις που έχει σημειώσει ακόμη και 4,3 λίτρα, με χαμηλές ταχύτητες και ανάλογη οδήγηση.

Αυτά τα δύο στοιχεία, παρέα με την αποδεδειγμένη αξιοπιστία του, είναι που έκαναν το F 800GS τόσο δημοφιλές. Όπως και η μεταπώληση του, χαρακτηριστικό των BMW άλλωστε.
Εκεί που δείχνει την ηλικία του είναι στις υψηλές ταχύτητες, καθώς μοιάζει να μένει από ανάσες μετά τα 160 χ.α.ώ., αρχίζοντας να παράγει υψίσυχνους κραδασμούς όσο προσπαθείς να κυνηγήσεις την "200άρα" – δείγμα του ότι δεν πολυθέλει να δουλεύει σε αυτούς τους ρυθμούς.


Κάθε δρόμος σπίτι του


Για το F800GS πραγματικά δεν υπάρχει δρόμος που να μη μπορεί να ανταπεξέλθει σε υψηλό επίπεδο. Από την καθημερινή χρήση στην πόλη, ως το, επαρχιακό ή το χώμα, η δοκιμασμένη και καλοκουρδισμένη συνταγή απλά λάμπει.
Θες και αυτοκινητόδρομο; Δε θα πει όχι και, εδώ που τα λέμε, σε μια μοτοσυκλέτα με λάστιχα με σαμπρέλες και σχεδιασμό που θέλει να στοχεύει και στο χώμα, είναι σχεδόν ιεροσυλία να κατακρίνουμε την όποια λειτουργία του σε ταχύτητες που ξεπερνούν τα 160. Ειδικά από τη στιγμή που με ταχύτητες από 140 ως 160 μπορείς απλά να γυρίσεις τον κόσμο οδηγώντας ολημερίς, το GS δεν ιδρώνει – και δεν καίει και βενζίνη!

Χαρά του πάντως οι στενότεροι δρόμοι, εκεί όπου οι γεμάτες του χαμηλομεσαίες και η ελαστικότητα στο δεξί χέρι αναδεικνύονται σε μέγιστα πλεονεκτήματα.
Το ζύγισμά του είναι άριστο, οι αναρτήσεις του στο ύψος τους – αν και το μπροστινό του σύστημα δεν διεκδικεί κάποια διάκριση στην κατηγορία που πλέον έχει ανέβει σε πιο επώνυμα και αποτελεσματικά επίπεδα. Φανταστείτε ότι δεν ρυθμίζει καθόλου, σε αντίθεση με την Triumph Tiger 800 που διαθέτει πλήρως ρυθμιζόμενο μπροστινό. Τα φρένα του, είναι φρένα του επαρκέστατα, και κατάλληλα για τις ταχύτητες που αναπτύσει.

Από κει και πέρα όμως, όρεξη να έχεις να φορτώνεις αξεσουάρ. Για παράδειγμα, με το σύστημα ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενων αναρτήσεων ESA που χρησιμοποιούσε η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, το παιχνίδι ανεβαίνει ένα σκαλί προσφέροντας τη δυνατότητα προκαθορισμένων σετ ρυθμίσεων με απλούστατο τρόπο και ουσιώδες, απτό αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο σύστημα επηρεάζει μόνο το αμορτισέρ, κι έτσι ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει με ένα απλό πάτημα, την σκληρότητα που επιθυμεί, ανάλογα το φόρτωμα. Και να διαφοροποιήσει έτσι την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Μπροστά, δείχνει πως ακόμη δεν χρειάζεται κάτι ανάλογο, μιας και οι αναρτήσεις συνεργάζονται. Δεν θα λέγαμε όχι ωστόσο, αφού καλό είναι οι αναρτήσεις να επηρεάζονται ταυτόχρονα.


Οκτώ χρόνια πορείας


Από την πρώτη φορά που καβαλήσαμε εκείνο το πρώτο, κίτρινο F 800GS το μακρινό 2008 ήταν σαφές πως οι δηλώσεις της BMW περί χωμάτινου προσανατολισμού δεν ήταν απλώς πάγια μάρκετινγκ ρητορική. Επί της ουσίας, κρίνουμε το GS ως προς το πως συμπεριφέρεται για τα δεδομένα της κατηγορίας του στο χώμα και εκεί το Γερμανικό δικύλινδρο τα πάει μια χαρά και πολύ περισσότερο, στις περισσότερες των περιπτώσεων. Περισσότερα σε σχετικό συγκριτικό κατηγορίας που θα ακολουθήσει λίαν συντόμως.

Το οδηγήσαμε σε κάθε είδους χώμα, από πετρόκηπους και μονοπάτια μέχρι λασπωμένη φλαταδούρα και παντού έβγαζε τον άσο απ’ το μανίκι: Φιλικότητα. Αυτό είναι το μεγάλο του προσόν, ο συνδυασμός ουδέτερου ζυγίσματος με έναν απολύτως ελαστικό και προβλέψιμο κινητήρα που ξέρει πώς να βγάλει τη δύναμή του αποτελεσματικά στο έδαφος. Αν μάλιστα είναι έτσι με τα κατά βάση ασφάλτινα λάστιχα που πωλείται (και το δοκιμάσαμε), φανταστείτε πώς πηγαίνει με ένα σωστό τακουνάτο υπόδημα.

Και πάλι να τονίσουμε πως το ζητούμενο δεν είναι να κερδίσεις ειδική εντούρο, αλλά να μπορείς να διασχίσεις στο χαλαρό μια μικρή ή μεγάλη χωμάτινη διαδρομή χωρίς να νιώθεις πως παλεύεις για τη ζωή σου ή πως χρειάζεσαι τα χέρια πρωταθλητή Ντακάρ για να το πας. Απεναντίας λοιπόν, είναι τόσο ευχάριστο στο χώμα που ο χαρακτηρισμός AdventureTouring αποκτά ένα πολύ κυριολεκτικό νόημα – κάτι που πολύ λίγες μοτοσυκλέτες στην κατηγορία αυτή μπορούν πραγματικά ισχυριστούν.

Και για την ακρίβεια, οι πωλήσεις των τελευταίων ετών, δείχνουν πως το BMW F 800GS αποτελεί μονόδρομο για τους λάτρεις των εκδρομών τύπου adventure, που έχουν και ως κυρίως πιάτο την οδήγηση σε βατούς ή κακοτράχαλους χωματόδρομους.


Επιστροφή στο μέλλον


Για την BMW, το F800GS είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο την τελευταία δεκαετία. Για μια εταιρεία που συνηθίζει να βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας, αυτό το GS μοιάζει να είναι πολύ “συμβατικό”, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που το 2008 πήγε την κατηγορία ένα βήμα μπροστά. Όχι λόγω τεχνολογίας, αλλά γιατί απέδειξε πως ένα απλό πακέτο μπορεί να καινοτομήσει, συνδυάζοντας επαρκές γκάζι 85 ίππων με απίστευτη οικονομία και ρεαλιστικές ικανότητες. Κάτι που – ξανά συνειδητοποιώ – δε μπορούν να ισχυριστούν και τόσες πολλές μοτοσυκλέτες.

Τα παραπάνω δεν είναι ακριβώς άποψη, αλλά μάλλον μια ιστορική ερμηνεία της τελευταίας οκταετίας. Με αυτή τη φαμίλια η BMW πρακτικά “ίδρυσε” την παρατημένη κλάση των 800 κ.εκ. (βλέπε Honda Africa Twin 750) και έδειξε σε όλους πως η οικονομία καυσίμου δε σημαίνει απαραιτήτως φίμωτρο στα 50 άλογα.
Δε γνωρίζουμε αν το F800GS έχει πολλά ή λίγα χρόνια στο εμπορικό του μέλλον, αν πρόκειται να αντικατασταθεί από κάποιο νέο μοντέλο ή θα μείνει μαζί μας για άλλα οκτώ χρόνια. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως παραμένει μια εξόχως ανταγωνιστική επιλογή στην κατηγορία του – και όχι μόνο για το βαρύ του ονόματός του, αλλά και για την αποτελεσματικότητά του σε πραγματικές συνθήκες.


Φωτογραφίες λεπτομερειών


{gallery}tests/onoff/bmw/2016/f800gs/statika/{/gallery}

Φωτογραφίες οδήγησης


{gallery}tests/onoff/bmw/2016/f800gs/odigika/{/gallery}

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 10:35

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - BMW F 700 GS 2016 Test - BMW S 1000 ΧR 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon