.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015 15:26

Test - BMW S 1000XR 2015

 

Τουρίστας Superbike!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος
 
Τουριστικό, επιθετικό, μαχητικό, υπερηχητικό, εντυπωσιακό, και αναμφίβολα, ικανοποιητικό, σε όλους τους τομείς. Το νέο S 1000XR της BMW αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι οι superbike, μπορούν να κάνουν και τουρισμό!

Απόλαυση από την αρχή


Τι είναι κατακόκκινο, με 17άριδες τροχούς, πολύ γρήγορο, με όρθια θέση Adventure και αίσθηση superbike; Ναι, το βρήκατε, δεν είναι... Ducati Multistrada! Έχοντας ήδη την κορυφαία των κορυφαίων adventure στην ιστορία, την R 1200GS / Adventure, η BMW στόχευσε αυτή τη φορά σε μία παραπλήσια κατηγορία. Αυτήν στην οποία η Ducati με την Multistrada 1200 έχει κερδίσει το κοινό που ''ξέφυγε'' από τις μοτοσυκλέτες superbike και θέλει πάνω σε μία παρόμοια μοτοσυκλέτα, να απολαμβάνει γρήγορο τουρισμό και σβέλτες μετακινήσεις, με όλες τις ανέσεις και καμία παραχώρηση.

Έτσι, κοιτώντας το νέο S 1000XR, δεν είναι και δύσκολο να καταλάβεις σε ποιο μοιάζει, ή πιο μοντέλο θέλει να χτυπήσει. Φυσικά, το Ducati Multistrada 1200! Ειδικά σε αυτό τον κατακόκκινο χρωματισμό, από μακριά, σε μπερδεύει. Η άνεση στην οδήγηση έρχεται να σου γεμίσει αυτοπεποίηθηση μιας και ο έλεγχος μίας adventure με 160 ίππους, δεν θα έπρεπε κανονικά να είναι και ότι πιο εύκολο - κι όμως, είναι. Με το ανοιχτό τιμόνι που δίνει άνετες λαβές, έχεις τον πλήρη έλεγχο, και το μαζεμένο σε διαστάσεις σύνολο - έχει μεταξόνιο 1439 χιλιοστά! - αρχίζει να λικνίζεται στους ήχους των χεριών σου. Και αν στις αργές ταχύτητες το τιμόνι σε δυσκολεύει, ελέω σταμπιλιζατέρ - απαραίτητο όργανο για έλεγχο της σταθερότητας, μόλις τα χιλιόμετρα ξεπεράσουν ελαφρώς τα 40χ.α.ω., όλα αλλάζουν.

Ευκολία στην αλλαγή κατεύθυνσης, μοχλοί που σου επιτρέπουν να χρησιμοποιείς ελάχιστη δύναμη, ποιοτικότατη κύλιση, που σου επιβάλλει ο τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας. Και αν πιστεύεις ότι ένας τετρακύλινδρος κινητήρας θα συγκέντρωνε μεγάλο βάρος στο κέντρο μάζας, και θα δυσκόλευε τις αντιδράσεις κατά την οδήγηση, έρχεται η γεωμετρία του S 1000XR, να απαντήσει με ένα τεράστιο ΟΧΙ. Έχοντας μάλιστα ένα ύψος σέλας στα 840 χιλιοστά, μόλις 20 χιλιοστά ψηλότερο από το naked BMW S 1000R, το S 1000XR δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες οδήγησης για κάθε σωματότυπο.

Ευέλικτο σύνολο


Οι μικρές διαστάσεις του νέου S 1000XR με συνολικό μήκος που ξεπερνά ελαφρώς τα δύο μέτρα (2.057), σε συνδυασμό με το χαμηλό κέντρο βάρους, σε κάνουν να νομίζεις πως οδηγείς πολύ λιγότερου βάρους και ίππων μοτοσυκλέτα. Τα κυβικά, φαίνονται, τα νιώθεις. Όταν κινείσαι αργά, ελίσσεσαι άνετα στις συνθήκες της πόλης, και ακόμη και το κόψιμο του τιμονιού, είναι όσο χρειάζεσαι για να μην κολλήσεις πουθενά. Παρά την κατασκευή του πλαισίου των δύο δοκών, το τιμόνι δεν περιορίζεται στο στρίψιμο, κι έτσι, το S 1000XR κινείται με ευκολία χωρίς να δυσκολεύει τον αναβάτη.

Η ήρεμη, ελαστική και ανεπηρέαστη από απότομες αντιδράσεις, λειτουργία του τετρακύλινδρου κινητήρα, συμβάλλει τα μέγιστα στην καθημερινή μετακίνηση, όπου μπορείς απλά να ανοίγεις το γκάζι αδιαφορώντας για την επιλεγμένη σχέση. Ο ψεκασμός λειτουργεί άριστα και μπορούμε να πούμε πως στην πόλη, το S 1000XR είναι κάτι περισσότερο από εύκολο, όχι όμως πιο ελαφρύ σε αίσθηση από το R 1200GS - αν και ζυγίζει 6 κιλά περισσότερα και έχει και... δύο κυλίνδρους έξτρα! Η κατανομή του βάρους είναι περισσότερο "ασφάλτινη" και μπροστόβαρη, με τον βαρύ λόγω αρχιτεκτονικής κινητήρα να επηρεάζει την αλλαγή κατεύθυνσης, σε σχέση με του δικύλινδρου boxer που χρησιμοποιεί η GS.

Το μόνο πρόβλημα στην πόλη, μπορεί να δημιουργηθεί από την φαρδιά σέλα, όπου, αν έχεις κοντά πόδια, ίσως σε δυσκολέψει στο πάτημα. Το μακρύ ρεζερβουάρ σε απομακρύνει κάπως από το μπροστινό τμήμα, αλλά έρχεται το φαρδύ τιμόνι των 91 εκατοστών να διορθώσει την εικόνα. Παρά το ότι η BMW επέλεξε αναρτήσεις με διαδρομές 150 χιλιοστών, εντούτοις η μοτοσυκλέτα είναι σφικτή, ανάλογη των ίππων και ταχυτήτων που έχει να διαχειριστεί.

Και πως συμπεριφέρεται; Μέσα στην πόλη, νιώθεις τις αναρτήσεις να αποσβένουν ικανοποιητικά τις ανωμαλίες, δίνοντας όμως μία σκληρή συμπεριφορά στην μοτοσυκλέτα. Δεν θα την πεις και άνετη, αλλά ποτέ δεν θα σε προβληματίσει, ακόμη και στις πιο χοντρές ανωμαλίες - ωστόσο, δεν θα σε προδώσει και ποτέ, αφού η ποιότητα στην λειτουργία τους, είναι κάτι περισσότερο από υψηλή.

Φιλική ή πολεμική


Οι αναρτήσεις του συγκεκριμένου S 1000XR ήταν οι Dynamic ESA (Electronic Suspension Adjustment) της Showa, με ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43 χιλιοστών, και μονό αμορτισέρ μοχλισμού. Το ''πλήρως ρυθμιζόμενες'' δεν χρειάζεται να το πούμε, γιατί δεν ισχύει στην περίπτωση των Dynamic ESA που χρησιμοποιούσε η μοτοσυκλέτα της δοκιμής, αφού το ηλεκτρονικό αυτό ''πακέτο", ρυθμίζει μόνο του, ανάλογα με τις παραμέτρους που θέτεις.

Ανάλογα το άνοιγμα ή κλείσιμο του γκαζιού, ή και το πάτημα των φρένων, οι αναρτήσεις σκληραίνουν ή μαλακώνουν, φροντίζοντας πάντα για την μέγιστη άνεση και πρόσφυση - ασφάλεια. Οι συγκεκριμένες, είναι σφιχτές ούτως ή άλλως κατά την διαδρομή τους, ακόμη και στην ρύθμιση Road, που επιλέγεις εύκολα από τον αριστερό διακόπτη. Χωρίς να γίνονται ενοχλητικές, σου θυμίζουν ότι οδηγάς μία ψηλή μοτοσυκλέτα superbike, και όχι μία adventure.

Λακκούβες και ανωμαλίες φτάνουν μετριασμένες στον αναβάτη, αλλά... φτάνουν ιδιαίτερα και στον συνεπιβάτη. Εκτός πόλης, η ρύθμιση Road θα αποδειχθεί ιδανική τόσο για τους δύο επιβαίνοντες, ακόμη και σε πολύ υψηλές ταχύτητες, ή σε ορεινά στροφιλίκια. Το σετάρισμα των αναρτήσεων έχει γίνει με γνώμονα τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας, και με τους 160 ανακοινώσιμους ίππους, δεν θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα ασφαλής αλλά και άνετη.

Για τους πιο σκληροπυρηνικούς, η BMW διαθέτει και ρύθμιση Dynamic, με την οποία η μοτοσυκλέτα ''τσιμεντώνει'', και μεταμορφώνεται σε μοτοσυκλέτα track day, έτοιμη για πίστα! Και αυτό, είναι κάτι που δεν κρύβεται από την πρώτη φορά που κάθεσαι στην σέλα της. Όσο και να προσπαθείς να πας αργά, το ουρλιαχτό που βγαίνει από το φιλτροκούτι καθώς περνάς τις μεσαίες στροφές περιστροφής του κινητήρα, σε ωθεί σε έναν μαγικό κόσμο που προέρχεται από μοτοσυκλέτες superbike. Θέλοντας και μη, πέφτεις μέσα στον χαρακτηρισμό, μόνο που εδώ, το ζεις, καθημερινά, σε όλο του το μεγαλείο.

Superbike συμπεριφορά


Λίγες είναι οι μοτοσυκλέτες που σε φτιάχνουν απλά με τον ήχο, και η BMW S 1000XR είναι μία από αυτές. Ο τετρακύλινδρος εν σειρά των 1000 κυβικών εκατοστών και 160 ίππων, προσφέρει μία μελωδία στ' αυτιά σου, κατά την επιτάχυνση. Ακούς το φιλτροκούτι να ρουφά αέρα και φτιάχνεσαι όταν κινείσαι γρήγορα - ενοχλείσαι όμως όταν ταξιδεύεις γρήγορα, αφού αυτός ο ήχος δεν σταματά ποτέ.

Έχοντας τον κινητήρα από το S 1000RR που μειώθηκε στους 160 ίππους για το naked S 1000R, το XR, δεν θα μπορούσε να μην είναι διασκεδαστικό. Αποδίδοντας στο δυναμόμετρο 154,11 άλογα στον τροχό, με πολύ μικρή απώλεια από τα ανακοινώσιμα νούμερα - η BMW ανακοινώνει 160 ίππους στις 11.000σ.α.λ.! , το S 1000XR, δείχνει ιδανικό "παιχνίδι". Να θυμίσουμε απλώς ότι το πρώτο Yamaha YZF-R1 έβγαζε 132 έως 136, ανάλογα το μοντέλο, και πως το τελευταίο Suzuki GSX-R 1000, 157,5 ίππους, στην ρύθμιση για full απόδοση... Άρα, μιλάμε για μία μοτοσυκλέτα με καρδιά superbike, η οποία αποδίδει κανονικά 184,68 ίππους στον τροχό (200 ανακοινώσιμους), αλλά, ''κατεβασμένη'' για την νέα χρήση.

Ωστόσο, αν και οι χαμηλές στροφές έχουν να προσφέρουν απλά μία γρήγορη επιτάχυνση που μεταφράζεται αμέσως σε νούμερα/χιλιόμετρα, το παιχνίδι έρχεται μετά τις μεσαίες στροφές, όπου ο κινητήρας λυσσάει, αλλά και από τις αλλαγές ταχυτήτων. Το σύστημα quick shifter που διέθετε η μοτοσυκλέτα της δοκιμής, έδινε την δυνατότητα για αλλαγή σχέση χωρίς κλείσιμο του γκαζιού, ακόμη και στις μεσαίες στροφές περιστροφής - ο ήχος που ακούγεται από τον αγωνιστικής καταγωγής κινητήρα, σε φτιάχνει άμεσα, και θες να αλλάζεις συνέχεια σχέσεις! Άλλωστε, το S 1000XR, τις δέχεται άνετα, και μπορείς να βάζεις γρήγορα ακόμη και 6η, σε μικρής απόστασης διαδρομές.

Ελεγχόμενη δύναμη

Το άνοιγμα του γκαζιού συνοδεύεται από πολύ γρήγορη επιτάχυνση και με 3η σχέση στο κιβώτιο, φτάνεις γρήγορα στην 2η κατοστάδα χιλιομέτρων. Το κιβώτιο ταχυτήτων αλλά και η τελική μετάδοση, είναι ίδια με του RR, οπότε, ο αναβάτης δεν κινδυνεύει με απότομες αντιδράσεις, στις πρώτες τρεις σχέσεις που είναι μακριές σε μετάδοση. Ακόμη και σούζα να θες να κάνεις, θα πρέπει να το προσπαθήσεις αρκετά, αφού η κλιμάκωση, δεν το επιτρέπει. Η βασική διαφορά με το RR, γίνεται κάπου μετά τις 10.000σ.α.λ. - κοντά στα 200χ.α.ω. Εκεί, το RR διαφοροποιείται σημαντικά, παράγοντας άλλους τριάντα ίππους. Μέχρι εκεί όμως, το XR, είναι πολύ πιο γεμάτο σε όλη την καμπύλη και πολύ πιο ροπάτο και γρήγορο έως εκεί!

Το XR βέβαια είναι πολύ πιο αργό σε τελική, αφού τελειώνει στα 250 και κάτι χιλιόμετρα ανά ώρα, όταν το RR περνάει τα 280 κατά πολύ. Τα περισσότερα χιλιόμετρα της τελικής μετάδοσης βγαίνουν από το διαφορετικό σημείο στο οποίο επεμβαίνει ο ηλεκτρονικός κόφτης. Για παράδειγμα, στο XR η BMW δίνει μέγιστο αριθμό περιστροφής της 11.000σ.α.λ., ενώ στο RR, τις 13.500σ.α.λ. Το γεγονός ότι ο κινητήρας του XR είναι τόσο ροπάτος και ελαστικός σε όλη την καμπύλη, ώστε να βοηθάει στην καθημερινή μετακίνηση, δείχνει πόσο σημαντική δουλειά έγινε από τους μηχανικούς της BMW ώστε να προσαρμοστεί στην διαφορετική χρήση. Αλλά όσο και να προσπαθείς να κινηθείς αργά, το XR σε βάζει στην διαδικασία να ανοίγεις το γκάζι ξανά και ξανά.

Ακόμη και στην επιλογή Rain της χαρτογράφησης, όπου ο κινητήρας απέδωσε 144,6 άλογα (!!), δύναμη υπάρχει και με το παραπάνω. Απλά έρχεται πιο ομαλά, βοηθώντας ακόμη και μέτριους αναβάτες να ανοίξουν όλο το γκάζι. Και στην πράξη, μπορείς να ανοίξεις όλο το γκάζι ανεξάρτητα με τις συνθήκες του οδοστρώματος, αφού τα ηλεκτρονικά συστήματα αναλαμβάνουν να σε σώσουν από όποιο γλίστρημα. Το σύστημα DTC (Dynamic Traction Control) θα κόψει την επιτάχυνση χωρίς να το νιώσει ο αναβάτης, επιτρέποντας του να ανοίξει στο τέρμα το γκάζι, ακόμη και σε βρεγμένο δρόμο, ακόμη και υπό κλίση. Είπες τίποτα;

Τουρίστας superbike

Δίπλα σου, δεν θα έρθει κανείς - ειδικά σε συνθήκες πόλης, αφού ακόμη και στην πιο γρήγορη superbike, θα ''ρίξεις'' άνετα, εκμεταλλευόμενος την δύναμη, τα ηλεκτρονικά, το shifter, την θέση οδήγησης και το κιβώτιο ταχυτήτων. Απόλυτη αδρεναλίνη, αφού δεν σε αφήνει να ηρεμήσεις με τίποτα! Βγαίνοντας από την καθημερινότητα, θα βρεις ως σύμμαχο το Cruise Control (extra) να σε συντροφεύσει στο ταξίδι, την άριστη σχεδιαστικά ζελατίνα (ρυθμίζει σε δύο θέσεις) που στέλνει τον αέρα μακριά από το κράνος αλλά επηρεάζει κάπως τους ώμους, ενώ θα διανύσεις μεγάλες αποστάσεις με ταχύτητες άνω των 200χ.α.ω. συνεχόμενα, με την αυτονομία να φτάνει ή και να ξεπερνάει τα 300χ.α.ω., ανάλογα τις διαθέσεις.

Έχοντας τους ίδιους τροχούς και διαστάσεις ελαστικών, αλλά και τα κορυφαία φρένα του RR, θα βιώσεις το απίστευτα δυνατό φρενάρισμα, ακόμη και υπό κλίση, μιας και διαθέτει σύστημα ABS Pro που επιδρά ανάλογα στους τροχούς, όταν πλαγιάζεις. Το σύστημα, στο XR είναι part integral, που σημαίνει πως πατώντας την μανέτα του μπροστινού φρένου, ενεργοποιείς και το πίσω, οπότε όλα γίνονται ευκολότερα.

Βέβαια, αν θέλεις να του βρεις ψεγάδι, θα μπορούσες να κατηγορήσεις την εταιρία ότι το αυτόματο φλας, σβήνει μετά από 7'', την στιγμή που εσύ βρίσκεσαι στο αντίθετο ρεύμα και προσπερνάς. Αλλά αυτό ρυθμίζει - στο εξουσιοδοτημένο service, οπότε, δεν έχεις κάτι να πεις....

Και ακόμη, διαπιστώνεις ότι με την χρήση της "ροδέλας" της προεγκατάστασης του GPS (extra), ο δείκτης του χεριού σου απομακρύνεται από τον διακόπτη του σινιάλου των φώτων / μεγάλης σκάλας - ίσως ένα πρόσθετο τμήμα στον διακόπτη να έλυνε το ''πρόβλημα". Λεπτομέρειες.

Η BMW σχεδίασε μία νέα μοτοσυκλέτα βασισμένη σε μία απόλυτη superbike και κατάφερε να προσθέσει μία sport adventure δίπλα στις καταξιωμένες GS. Δεν απευθύνεται στο ίδιο κοινό, αφού ο τουρισμός εδώ περνάει σε δεύτερο πλάνο, και αφορά περισσότερο σε αυτούς που έχουν μάθει στις υψηλές ιπποδυνάμεις και υψηλές ταχύτητες και θέλουν να ταξιδεύουν με ανέσεις, με τις λιγότερες "απώλειες". Ναι, είναι ένας τουρίστας - superbike, έτοιμος να σε συντροφεύσει στους καθημερινούς σου αγώνες και στις εξορμήσεις σου, με ότι χαρακτηριστικά θα έβρισκες σε μία γρήγορη μοτοσυκλέτα δρόμου. Συν, τιμή, ποιότητα και εμπειρία της BMW, στον τουριστικό τομέα.
Η βασική έκδοση του S1000XR έχει προτεινόμενη βασική τιμή €16.600 και περιλαμβάνει ABS, ASC και Riding Modes.

Εργοστασιακός εξοπλισμός

Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής έχει επιπλέον, τον παρακάτω πρόσθετο εργοστασιακό εξοπλισμό:

Πακέτο Touring €1.500 περιλαμβάνει:
• Dynamic ESA
• Προετοιμασία GPS
• Θερμαινόμενα grips
• Κεντρικό Σταντ
• Σχάρα Αποσκευών
• Βάσεις για Πλαϊνές Βαλίτσες

Πακέτο Dynamic €1.200 περιλαμβάνει:
• DTC (Dynamic Traction Control)
• Υποβοήθηση αλλαγής ταχυτήτων Pro
• Riding Modes Pro
• Cruise Control
• LED Φλας
• Φώτα ημέρας LED €350
• Χούφτες €100
• Συναγερμός €250

Συνολική προτεινόμενη λιανική τιμή €20.000

Διαφορές S 1000XR - S1000R - S1000RR

  S 1000XR S 1000R S 1000RR
       
Συμπίεση (:1)  12 12 13,1
       
Πλαίσιο      
Τύπος   Αλουμινένιο δύο δοκών  Αλουμινένιο δύο δοκών  Αλουμινένιο δύο δοκών 
Κάστερ (°)  25,5 24,6 Δ.Α.
Ίχνος (mm)  117 98,5 Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.439 1.439 1.432
Ύψος σέλας (mm) 840 814 820
Μήκος (mm) 2183 2057 2055
Πλάτος (mm) 940 845  
Ύψος (mm) 1408 1810 1810
Βάρος (kg)   214 (228,7 γεμάτη) 185 (207 γεμάτη) 183 (203 γεμάτη)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  17l 17l 17l
       
Αναρτήσεις      
Μπροστά (mm) Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 46mm,  διαδρομή τροχού 150mm. Ρυθμίσεις: Ημιενεργητική DDA Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 46mm, ρυθμίσεις: Απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή τροχού 120mm, προφόρτιση ελατηρίων, SA DDC Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα46mm /  ΑΣ, ΑΕ, ΠΕ, διαδρομή τροχού 120mm, DDB
Πίσω (mm) Μονό αμορτισέρ μοχλισμού, διαδρομή τροχού 150mm. Ρυθμίσεις:   Ημιενεργητική DDA Μονό αμορτισέρ μοχλισμού, διαδρομή τροχού 120mm. Ρυθμίσεις:   Απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή τροχού 120mm, προφόρτιση ελατηρίου, SA DDC  Μονό αμορτισέρ μοχλισμού  /  ΑΣ, ΑΕ, ΠΕ, διαδρομή τροχού 130mm, DDB
       
Ελαστικά      
Μπροστά  120/70-17  120/70-17  120/70-17
Πίσω   190/55-17  190/55-17  190/55-17
       
Φρένα      
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και Race ABS - part integral Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και Race ABS - part integral Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και Race ABS - part integral Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και Race ABS - part integral Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και ABS
       
Εξοπλισμός      
  Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, υπολογιστής trip computer, 3 θέσεις χαρτογράφησης, 3 θέσεις traction control με ένδειξη λειτουργίας, δύο mode οργάνων, BMW Motorrad ASC SA: BMW Motorrad DTC Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, υπολογιστής trip computer, 3 θέσεις χαρτογράφησης, 3 θέσεις traction control με ένδειξη λειτουργίας, δύο mode οργάνων, BMW Motorrad ASC SA: BMW Motorrad DTC Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, υπολογιστής trip computer, 3 θέσεις χαρτογράφησης, 3 θέσεις traction control με ένδειξη λειτουργίας, δύο mode οργάνων, σταμπιλιζατέρ ohlins, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις DDB
       
Επιδόσεις      
Ισχύς εργοστασίου (hp/σαλ)  160 / 11.000  160 / 11.000  199 / 13.500 
Ροπή εργοστασίου (Kgm/σαλ)  11,42 / 9.250 11,42 / 9.250 11,5 / 10.500
Ισχύς πραγματική (hp/σαλ)  154,11 (Road) / 144,6 (Rain) 154,92 (Dynamic), 154,85 (Road) / 146,38 (Rain)  -
Ροπή πραγματική  (Kgm/σαλ)  Δ.Α.  Δ.Α.  Δ.Α.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο S 1000XR
Αντιπρόσωπος BMW HELLAS
Τιμή 16.500euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 4Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 999
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 80 x 49,7
Συμπίεση (:1)  12
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός με 3 χάρτες
Σύστημα εξαγωγής  4 σε  1
Λίπανση  Υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος
Μετάδοση  6 σχέσεων
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια  / 1.652
1η σχέση 2.647
2η σχέση 2.091
3η σχέση 1.727
4η σχέση 1.500
5η σχέση 1.360
6η σχέση 1.261
Τελική μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα / 2.647
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο δύο δοκών 
Κάστερ (°)  25,5
Ίχνος (mm)  117
Μεταξόνιο (mm) 1.439
Ύψος σέλας (mm) 840
Μήκος (mm) 2183
Πλάτος (mm) 940
Ύψος (mm) 1408
Βάρος (kg)   214 (2287 γεμάτη)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  17l
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά (mm) Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 46mm,  διαδρομή τροχού 140mm. Ρυθμίσεις: Ημιενεργητική DDA
Πίσω (mm) Μονό αμορτισέρ μοχλισμού, διαδρομή τροχού 150mm. Ρυθμίσεις:   Ημιενεργητική DDA
   
Ελαστικά  
Μπροστά  120/70-17
Πίσω   190/55-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και Race ABS - part integral
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και Race ABS - part integral
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, υπολογιστής trip computer, 3 θέσεις χαρτογράφησης, 3 θέσεις traction control με ένδειξη λειτουργίας, δύο mode οργάνων, BMW Motorrad ASC SA: BMW Motorrad DTC
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/σαλ)  160/11000 
Ροπή εργοστασίου (Kgm/σαλ)  11,42/9.250
Ισχύς πραγματική (hp/σαλ)  154,11 (Road) / 144,6 (Rain)
Ροπή πραγματική  (Kgm/σαλ)  Δ.Α.

Διάγραμμα δυναμομέτρησης

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2015 07:06

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παρουσίαση - BMW S 1000 XR 2015 Test - BMW F 700 GS 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon