.
Κατηγορία BMW
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 10:41

Test - BMW R 1200 GS LC 2013 - Αποστολή στην Αφρική

 

Πιο πολύπλευρη και πρόθυμη από ποτέ

 

 

Του Thierry Sarasyn

Με το λανσάρισμα της νέας BMW R1200 GS, ο στόχος ήταν προφανής: η βελτίωση μιας μοτοσυκλέτας που αποτελεί κατηγορία από μόνη της. Εύκολο στα λόγια, είναι όμως εξίσου εύκολο και στην πράξη;

Νέα σχεδίαση στον κινητήρα


Αν και πρόκειται για μια εντελώς νέα μοτοσυκλέτα, εντούτοις το ενδιαφέρον όλων περιστρέφεται γύρω από τη χρήση του υγρόψυκτου κινητήρα, για πρώτη φορά στην 90ετή ιστορία της εταιρείας. Ο κινητήρας της όμως έχει δεχτεί ουσιαστικές αλλαγές και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της περιστροφής των εισαγωγών και εξαγωγών – η εξάτμιση βρίσκεται τώρα στον πυθμένα και όχι στο μέτωπο, ενώ η εισαγωγή στην κορυφή και όχι στο πίσω μέρος – καθώς και η θέση μετάδοσης η οποία βρίσκεται μέσα στα κάρτερ, και όχι σε ξεχωριστό κιβώτιο. Η άλλη νέα μεγάλη καινοτομία είναι η χρήση ενός υγρού συμπλέκτη πολλαπλών δίσκων – όπως σε όλες τις μοτοσυκλέτες. Και όπως εύκολα μπορεί να μαντέψει κανείς, η αίσθηση του νέου κινητήρα και του συμπλέκτη είναι σημαντικά διαφορετική σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις.

Το να θέσεις σε λειτουργία τον νέο υγρόψυκτο μπόξερ κινητήρα, απαιτεί ένα πολύ ελαφρύ τράβηγμα του συμπλέκτη, και η μοτοσυκλέτα αναπηδά εμπρός. Μια μικρή αντίσταση στην μανέτα γίνεται εμφανής σε συνθήκες κρύου, κάτι το σύνηθες για όλους του υγρούς συμπλέκτες, επίσης όμως κάτι άγνωστο για τους κατόχους των R 1200 GS με τον μονόδισκο συμπλέκτη με πλατό. Όταν ζεσταθεί όμως, ο νέος συμπλέκτης λειτουργεί άψογα, ειδικά σε συνθήκες οδήγησης off-road και σε χαμηλές ταχύτητες, όπου μόλις ένα δάχτυλο απαιτείται για να κάνει την σύμπλεξη - αποσύμπλεξη.
Όντας η καρδιά κάθε μεγάλης GS, ο νέος boxer κινητήρας έπρεπε να είναι άριστος. Η BMW υποστηρίζει ότι διαθέτει 125hp, 15 περισσότερα από τα 110hp του προηγούμενου μοντέλου. Ο κινητήρας θυμίζει προβλέψιμα τον απερχόμενο κινητήρα, διαθέτει όμως περισσότερη δύναμη και δίνει επιτάχυνση, την οποία αισθάνεσαι σε ένα μεγάλο εύρος στροφών. Στις χαμηλές στροφές και στην off road οδήγηση θυμίζει λιγότερο “τρακτέρ” από πριν, ενώ όμως ο εύστροφος νέος κινητήρας δείχνει τις δυνατότητες του στις μεσαίες και υψηλές στροφές, εντούτοις είναι λιγότερο φιλικός σε ένα δύσκολο κομμάτι στο χώμα.

Νέες επιλογές και ηλεκτρονικά

Ανάμεσα στις πολλές νέες επιλογές που ντεμπουτάρουν μαζί με τη νέα GS είναι το Dynamic ESA, η εξέλιξη της Ηλεκτρονικήw Ρύθμισηw Ανάρτησης της προηγούμενης έκδοσης. Παρόμοια με το λογισμικό που πρωτοεμφανίστηκε στο μοντέλο ΗΡ4 της BMW, η "ημι-ενεργή" απόσβεση στο νέο GS ελέγχει την επιτάχυνση του γκαζιού και της πέδησης, καθώς και την κίνηση των αναρτήσεων, προσαρμόζοντας έτσι ιδανικά στις εκάστοτε συνθήκες. Μοιάζοντας πολύ με το σύστημα της Ducati, Skyhook, που χρησιμοποιείται στο Multistrada, το Dynamic ESA είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό εν κινήσει, από τη στιγμή όμως που η μοτοσυκλέτα παραμένει σταθερή και υπάκουη σε κάθε περίσταση, αυτό είναι από μόνο του αρκετό για να ξέρεις ότι το σύστημα κάνει αυτό ακριβώς για το οποίο σχεδιάστηκε.

Η διαδρομή του test ride μας περιλάμβανε κίνηση σε προαστιακούς, αλλά κυρίως αγροτικούς δρόμους, με άσφαλτο αλλά και χώμα, το ιδανικό τερέν δοκιμής δηλαδή, τόσο των διαφορετικών ride modes, όσο και των ρυθμίσεων στις αναρτήσεις που διαθέτει η νέα GS. Τρία modes - Rain, Road και Dynamic – έχουν σχεδιαστεί για χρήση εντός δρόμου και σε εύρος από “gentle” σε “optimal” και σε “direct” σε ό,τι αφορά στην απόκριση του γκαζιού. Αναλογικά το mode Dymanic αντιστοιχεί στο “sport” και το mode Road σε “normal”. To Automatic Stability Control (ASC) λειτουργεί διαφορετικά σε κάθε mode, προκειμένου να ταιριάζει με τις επιλογές του αναβάτη. Έτσι η επιλογή “Road” προσφέρει λιγότερη παρέμβαση από την σαφώς πιο προσεκτική επιλογή “Rain”. H επιλογή Dynamic λέγεται ότι επιτρέπει ένα ελαφρύ ντριφτάρισμα στην άσφαλτο, με τον ζεστό καιρό όμως και το στεγνό οδόστρωμα, προσωπικά ποτέ δεν αντιλήφθηκα τη λειτουργία του ASC.

Η λειτουργία των Riding Modes

Όπως συμβαίνει και με τη Ducati Multistrada, τα ride modes διαφοροποιούν σημαντικά τη μοτοσυκλέτα, αν και το σύστημα της BMW είναι αναμφισβήτητα πιο ραφιναρισμένο. Καθώς οι ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν “στο φτερό”, γίνονται άμεσα αντιληπτές από τον αναβάτη και πραγματικά εμπνέουν εμπιστοσύνη για τη μοτοσυκλέτα. Η αίσθηση όταν εναλλάσσεσαι από το “hard” ενός επαρχιακού δρόμου στο “soft” της κίνησης στην πόλη είναι μοναδική και η μοτοσυκλέτα μετατρέπεται από ένα σβέλτο sport αμάξι σε SUV κάτω από τα πόδια σου.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της νέας GS φυσικά αποτελεί το off-road traction control. Η οδήγησή μας στους σκληρούς χωματόδρομους της Ν. Αφρικής, η λειτουργία “endurο” προσέφερε ένα καθολικό δίχτυ ασφαλείας. Το ABS σε αυτό το ride mode έχει τελείως διαφορετικό σετάρισμα, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τρία modes που προορίζονται για κίνηση εντός δρόμου, και επιτρέπει την αισθητή απώλεια της πρόσφυσης καθώς η μοτοσυκλέτα μπαίνει σε χωμάτινες στροφές. Τα συνδυασμένα φρένα προσθέτουν ασφάλεια, είναι όμως αρκετά στιβαρά ώστε να πλαγιολισθήσεις τον πίσω τροχό στον χωματόδρομο, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το μπροστινό φρένο.

Η έξοδος από τις ίδιες χωμάτινες στροφές με το mode endurο είναι πολύ διασκεδαστική, καθώς το ASC διοχετεύει ακριβώς όση δύναμη χρειάζεται για να κρατήσεις πλαγιολισθήσεις μακράς διαρκείας χωρίς να χάσεις τον έλεγχο. Μια αστάθεια στη χρήση του γκαζιού ή στο τέρμα ανοιχτό, θα προκαλέσει μια νευρική συμπεριφορά στο ASC, ακόμα κι έτσι όμως, η μοτοσυκλέτα δεν χάνει τον έλεγχο. Οι έμπειροι αναβάτες θα θελήσουν να απενεργοποιήσουν το ASC σε τέτοιες περιπτώσεις (ίσως ακόμη και το ABS, οπότε ευτυχώς που αυτά λειτουργούν ανεξάρτητα) ώστε να χαλαρώσει αρκετά, όπως έκανα κι εγώ. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι το mode enduro είναι μια εξαιρετική επιλογή για μια μοτοσυκλέτα με βάρος 208 κιλά προορισμένη για διπλή χρήση.

Σημείο αναφοράς

Ένα έξτρα τσιπακι από τη BMW ενεργοποιεί ένα πέμπτο mode, το Enduro Pro, το οποίο εμείς οι δημοσιογράφοι είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε σε μια μικρή αλλά πολύ τεχνική off road διαδρομή, ακριβώς πριν το διάλλειμα για μεσημεριανό φαγητό, έπειτα από μια μακρά ημέρα οδήγησης. Το τερέν είχε εναλλαγές, από σαμάρια σε λασπωμένο χωματόδρομο μέχρι σε δύσκολες πλαγιές με αντίθετη κλίση. Το enduro pro mode επιτρέπει μεγάλες πλαγιολισθήσεις και πλήρες κλείδωμα του πίσω τροχού στα κατεβάσματα, καθώς και τη διοχέτευση δύναμης στον πίσω τροχό πολύ πιο άμεσα. Με αυτό το mode συνειδητοποίησα πόσο μαλακή είναι η απόκριση του γκαζιού στο στάνταρ enduro mode.

Σε ό,τι αφορά στην εργονομία, οι αλλαγές εδώ περιλαμβάνουν χαμηλότερη σέλα και αντίστοιχα χαμηλά μαρσπιέ, ενώ τα τελευταία είναι επίσης στενότερα. Το πιο αξιοσημείωτο είναι το πόσο πιο λεπτή φαίνεται η μοτοσυκλέτα στο μεσαίο τμήμα της. Η νέα GS δεν είναι αισθητά ελαφρύτερη από το μοντέλο του 2012, είναι όμως μικρότερη σε αίσθηση κάτω από τα πόδια του αναβάτη, ενώ το κλασικό φαρδύ τιμόνι εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακά βολικό για το μια τέτοιου μεγέθους μοτοσυκλέτα. Ένας λόγος για την εκλέπτυνση αυτή του μεσαίου τμήματος αποτελεί το γεγονός ότι οι αυλοί εισαγωγής βρισκόμενοι τώρα πάνω από τους κυλίνδρους, αφήνουν πολύ περισσότερο χώρο στην περιοχή των ποδιών, χρήσιμο χώρο όταν πλαγιολισθαίνεις στο χώμα ή απλώς ψάχνεις για άνεση σε ένα μακρύ ταξίδι.

Πρόθυμη και πολύπλευρη

Οι Γερμανοί μηχανικοί που ήταν παρόντες στην παρουσίαση στη Ν. Αφρική, έσπευσαν να δηλώσουν ότι το σημείο αναφοράς για τη νέα R1200GS ήταν στην πραγματικότητα η παλιά, κι αυτό διότι ήταν ήδη η καλύτερη adventure-touring μοτοσυκλέτα της αγοράς. Ο στόχος που τέθηκε για τη νέα GS λοιπόν δεν ήταν άλλος από το να είναι ίδια αλλά ταυτόχρονα καλύτερη. Πόσο κοστίζει λοιπόν αυτή η αναβάθμιση; Η τιμή του βρίσκεται πλέον στα 15.450euro ABS και ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ενώ η full έκδοση φτάνει στα 18.980 συμπεριλαμβανομένων των ESA, Traction control, χαρτογράφηση, θερμαινόμενα γκριπ, χούφτες, LED φλας, βάσεις για βαλίτσες, ένδειξη πίεσης ελαστικών, LED προβολείς, υπολογιστή ταξιδίου pro, προετοιμασία για GPS. Ακόμη και ένα τσίμπημα στην τιμή θα ήταν δικαιολογημένο κατά τη γνώμη μου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ναυαρχίδα GS είναι πιο πολύπλευρη και πρόθυμη από ποτέ, με περισσότερες επιλογές ασφάλειας και adventure δυνατότητες από πριν.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο ΒΜW R1200GS LC 2013
Αντιπρόσωπος BMW HELLAS
Τιμή (euro)  15.450 (Βασική έκδοση)
 Εγγύηση  2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, A/Ψ, boxer, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 1170
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 101  x 73
Συμπίεση (:1) 12,5
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός με σώματα διαμέτρου 52mm
Σύστημα εξαγωγής 2 σε  1
Λίπανση υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, μονόδισκος
Μετάδοση Με άξονα, 2,9:1
Κιβώτιο 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, δύο τμημάτων με τον κινητήρα ενεργό τμήμα
Κάστερ (°) 25,5
Ίχνος (χιλ) 99,1
Μεταξόνιο (χιλ) 1.506
Ύψος σέλας (χιλ) 851 / 871
Πλάτος (χιλ) 953
Μήκος (χιλ) 2207
Ύψος (χιλ) 1450
Βάρος (kg) 208
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 20l
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Telelever, με μονό αμορτισέρ και διαδρομή τροχού 190,5mm / ESA
Πίσω Paralever με μονό αμορτισέρ  /  διαδρομή τροχού 200,7mm / ESA
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-19
Πίσω 170/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 305mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και semi -Integral ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 276mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και semi - Integral ABS
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, υπολογιστής trip computer, ASC, ABS, θερμαινόμενα γκριπ, led φλας, βάσεις βαλιτσών, νίκελ εξάτμιση, προστατευτικές χούφτες
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 125/7.700
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/σαλ) 12,74/6.500

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Μαϊος 2016 14:56

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παρουσίαση - BMW R 1200 GS 2013 Πρώτο τεστ - BMW F 700 GS 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon