.
Κατηγορία Vespa
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 14:35

EICMA 2017 - Vespa Elettrica X 2018

 

H 2η και υβριδική έκδοση με αυτονομία έως 200 χλμ!

 

Πριν σας μιλήσαμε για την Vespa Elettrica την πρώτη ηλεκτροκίνητη Vespa στην ιστορία. Τώρα ήρθε η σειρά για μία εξίσου ενδιαφέρουσα υβριδική έκδοση του μοντέλου που ακούει στο όνομα Elettrica X και υπόσχεται σχεδόν διπλάσια αυτονομία χάρη στη μικρή γεννήτρια βενζίνης που φέρει.

Προσέξτε, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κινητήρα εσωτερικής καύσης που δεν στέλνει απευθείας την δύναμη στον πίσω τροχό, αλλά για μία γεννήτρια που λειτουργεί σταθερά σε χαμηλές στροφές με μοναδικό στόχο τη φόρτιση της μπαταρίας! Το μοναδικό μοτέρ δηλαδή που δίνει κίνηση στον τροχό είναι το ηλεκτρικό.

Η Elettrica φέρει, full LED φώτα και keyless σύστημα εκκίνησης με λειτουργία Bike Finder (ενεργοποιούνται από μακριά τα φλας με το πάτημα ενός κουμπιού) αλλά και ασύρματο άνοιγμα της σέλας και θύρα USB στο ντουλαπάκι της για ηλεκτρικές συσκευές.

Το ηλεκτρικό μοτέρ της Elettrica αποδίδει συνεχή ισχύ 2KW (2,7 ίπποι) και μέγιστη 4KW (5,4 ίπποι). Στα ηλεκτρικά βέβαια το πιο σημαντικό είναι η μέγιστη τιμή της ροπής, η οποία στο ιταλικό scooter ανέρχεται στα 20,4 κιλά! 20,4 κιλά ροπής σε Vespa; Ανυπομονούμε να δούμε πώς μεταφράζεται αυτό στο δρόμο! Για να μας δώσουν βέβαια ένα μέτρο σύγκρισης και να μας προσγειώσουν και στην πραγματικότητα, οι Ιταλοί αναφέρουν ότι οι επιδόσεις της Elettrica, είναι άμεσα συγκρίσιμες με εκείνες ενός 50ριού scooter, για την ακρίβεια ανώτερες. Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν εννοούν 50άρι με τετράχρονο ή δίχρονο μοτέρ, όπως και να έχει είναι κάτι που αναμένουμε να δούμε και στην πράξη.

Το μοτέρ της Vespa φέρει και σύστημα ανάκτησης ενέργειας KERS (Kinetic Energy Recovery System) το οποίο φορτίζει την μπαταρία ιόντων λιθίου, όταν το scooter επιβραδύνει. Για να φορτίσετε την μπαταρία της Elettrica το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συνδέσετε το καλώδιο, που βρίσκεται κάτω από τη σέλα, με μια οικιακή πρίζα. Ο χρόνος που απαιτείται για την πλήρη φόρτιση της μπαταρίας είναι τέσσερις (4) ώρες.

Από τα εντυπωσιακά στοιχεία των ηλεκτροκίνητων δίτροχών που τα κάνουν όλο και πιο ελκυστικά είναι και το ιδιαίτερα μικρό κόστος συντήρησής τους. Η Piaggio αναφέρει χαρακτηριστικά πως η μπαταρία και το ηλεκτρικό μοτέρ δεν χρειάζονται κανένα είδος συντήρησης και πως η μπαταρία διατηρεί την μέγιστη χωρητικότητά της για 1.000 κύκλους φόρτισης. Αυτό σύμφωνα με τους Ιταλούς μεταφράζεται σε 50.000 με 70.000 χλμ. ή για 10 περίπου χρόνια χρήσης. Μετά τους πρώτους 1.000 κύκλους η χωρητικότητα της μπαταρίας μειώνεται στο 80%, ωστόσο παραμένει απολύτως λειτουργική. Όπως και στα κινητά! Η μπαταρία βρίσκεται κάτω από τη σέλα, αφήνοντας όμως χώρο και για ένα jet κράνος.

Η γεννήτρια, με το μικρό ρεζερβουάρ των τριών λίτρων, βρίσκεται κάτω από τη σέλα. Για να χωρέσει εκεί βέβαια τοποθετήθηκε μια άλλη μικρότερη μπαταρία ιόντων λιθίου, σε σχέση με την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση που προσφέρει αυτονομία έως 50 χλμ. Η γεννήτρια μπαίνει αυτόματα σε λειτουργία όταν η φόρτιση της μπαταρίας πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο, ενώ μπορεί να ενεργοποιηθεί και από τον αναβάτη.

O αναβάτης έχει τη δυνατότητα να διαλέξει δύο προγράμματα λειτουργίας για τον ηλεκτρικό κινητήρα τα Eco και Power, με το πρώτο να φροντίζει για την εξοικονόμηση ενέργειας και το δεύτερο για τη βελτίωση των επιδόσεων. Το μοτέρ φέρει επίσης και όπισθεν (!), κάτι που μέχρι στιγμής βλέπουμε μόνο στις πολύ ακριβές και βαριές τουριστικές μοτοσυκλέτες.

Στη λειτουργία ECO η ταχύτητα περιορίζεται στα 30 χλμ./ώρα και η επιτάχυνση είναι πιο προοδευτική με τη λειτουργία Power να αποτελεί την κύρια λειτουργία. Λογικά η επιλογή Eco χρησιμοποιείται όταν μας τελειώνει η μπαταρία.

Η Vespa Elettrica φέρει μια νέα έκδοση της πλατφόρμας πολυμέσων της ιταλικής εταιρίας, Vespa Multimedia Platform. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα επιτρέπει στον αναβάτη να συνδέσει το κινητό του με το scooter με την διαχείριση των πληροφοριών να πραγματοποιείται μέσω μιας νέας έγχρωμης TFT οθόνης 4,3 ιντσών που φέρει και αισθητήρα φωτός και ρυθμίζεται σε τέσσερα επίπεδα φωτεινότητας.

Στο κέντρο της οθόνης παρουσιάζονται οι βασικές πληροφορίες, όπως ταχύτητα και επιλεγμένη λειτουργία, αυτονομία και επί τοις εκατό φόρτιση της μπαταρίας, ενώ δεξιά και αριστερά ο αναβάτης πληροφορείται για το πόσο ..οικολογικά οδηγεί αλλά και το ποσοστό της δύναμης που χρησιμοποιεί.

Με τη χρήση της ανάλογης εφαρμογής (Vespa Elettrica App)  από το κινητό, ο αναβάτης μπορεί να συνδεθεί μέσω Bluetooth και να λαμβάνει ειδοποιήσεις για εισερχόμενες κλήσεις αλλά και μηνύματα στο κεντρικό μέρος της οθόνης και να χρησιμοποιεί τα κουμπιά του τιμονιού (joystick στο δεξί γκριπ) για να απαντά ή για να ελέγχει τη μουσική που ακούει. Το GPs βρίσκεται επίσης ανάμεσα στις επιλογές του αναβάτη. Η Piaggio έχει δημιουργήσει και ένα κράνος ειδικά για το συγκερκιμένο scooter με ενσωματωμένα ακουστικά και σύστημα ενδοεπικοινωνίας Bluetooth.

Η Elettrica Χ θα είναι διαθέσιμη μόνο στο χρώμα που βλέπετε αλλά με επτά διαφορετικά σε χρώμα γραφικά για πλαίσιο και ζάντες και επτά διαφορετικές επενδύσεις για τη σέλα της: Azzurro Elettrico, Rame, Cromo, Giallo Lampo, Verde Boreale, Nero Profondo και Nero Fumo. Ωραία ακούγονται όλα αυτά με την εικόνα να συμπληρώνεται από την πλούσια γκάμα αξεσουάρ για scooter και αναβάτη.

Ως γνήσια ιταλίδα η Elettrica θα κατασκευάζεται  αποκλειστικώς και ολοκλήρως στο εργοστάσιο της Piaggio στην Pontedera και θα είναι κοντά μας τη νέα χρονιά!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 09:59

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « EICMA 2017 – Piaggio Vespa Elettrica 2018 EICMA 2017 - Vespa Primavera 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon