.
Κατηγορία Suzuki
Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 14:53

Suzuki GSX-R1000 – Νέο μοντέλο ή τέλος εποχής;

Στο τέλος του 2022 το GSX-R1000 βγαίνει εκτός προδιαγραφών και το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι πιθανότερο ένα νέο μοντέλο ή το τέλος της πορείας ιαπωνικής superbike.

Η σημερινή γενιά GSX-R1000 με το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων παρουσιάστηκε το Φθινόπωρο του 2016 στην EICMA και πέρασε χωρίς δραστικές αλλαγές τα επόμενα πέντε χρόνια. Κανονικά από το 2020 θα έπρεπε να έχει είτε ενημερωθεί στις Euro 5 προδιαγραφές ή αντικατασταθεί από νέο συμμορφωμένο μοντέλο, ωστόσο η Suzuki είχε εξασφαλίσει μαι παράταση δύο ετών που προορίζεται για μοτοσυκλέτες που φτάνουν στο τέλος της πορείας τους.

Αυτή λήγει στο τέλος του 2022 και από 1η Ιανουαρίου 2023 δε θα μπορεί να πωλείται στην Ε.Ε. στη σημερινή του μορφή, οπότε όλα δείχνουν πως φέτος πρέπει να περιμένουμε ένα νέο GSX-R1000 από τη Suzuki.

Μάλιστα κατά καιρούς έχουν ακουστεί κάποιες φήμες σχετικά με ένα νέο υδραυλικό σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων που έχει πατεντάρει η Suzuki και το οποίο προτίθεται να χρησιμοποιήσει στην επόμενη γενιά GSX-R1000.

Ή μήπως όχι;

Αν μη τι άλλο, η ίδια η Suzuki έχει ρίξει καύσιμο στα σενάρια πως φτάνει το τέλος του GSX-R1000. Η εταιρεία έχει αποσυρθεί εδώ και μερικά χρόνια από το WorldSBK, το πεδίο για το οποίο ουσιαστικά εξελίσσονται οι σημερινές superbikes. Έχοντας ήδη καταργήσει το GSX-R600 νωρίτερα, η παντελής της πλέον απουσία από το κορυφαίο πρωτάθλημα ταχύτητας με μοτοσυκλέτες παραγωγής στερεί έναν από τους βασικότερους λόγους γιατί να επενδύσει στην εξέλιξη μιας νέας γενιάς GSX-R1000.

Έπειτα, η ευρύτερη σταδιακή συρρίκνωση της αγωνιστικής παρουσίας της εταιρείας, με την απόσυρση από το MotoGP και τώρα με τη σοκαριστική αποχώρησή της και από το παγκόσμιο Endurance (όπου είναι πρωταθλήτρια 2021 και πρωτοπόρος το 2022) ενισχύουν το σκεπτικό πως δε θα υπάρξει άλλο GSX-R1000.

Με τη γκάμα μοτοσυκλετών παραγωγής της να έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ο τετρακύλινδρος σε σειρά του GSX-R1000 είναι ο πιο καινούργιος κινητήρας που διαθέτει στην αγορά (εξαιρουμένων των ΜΧ μοντέλων) και πλέον και αυτός βγαίνει εκτός προδιαγραφών. Μόνο που εδώ δεν είναι εξίσου εύκολο να τον ενημερώσει στις Euro 5 – όπως έκανε με τον δικύλινδρο 650 των V-Strom ή με τον μεγάλο τετρακύλινδρο του Hayabusa – καθώς η superbike της βρίσκεται ήδη πίσω σε τεχνολογική εξέλιξη από τον ανταγωνισμό της, και δη σε μια πολύ απαιτητική κατηγορία αιχμής.

Η λογική λέει πως στην επερχόμενη EICMA η Suzuki θα έχει ένα ολοκαίνουργιο GSX-R1000, ή έστω μια πολύ αναβαθμισμένη εκδοχή του υπάρχοντος τετρακύλινδρου κινητήρα με αδρανειακά ηλεκτρονικά και ό,τι άλλο κρίνεται απαραίτητο για τα σημερινά δεδομένα της κατηγορίας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μιλάμε για το τέλος ενός θρύλου, την απώλεια ενός ονόματος που για δεκαετίες ήταν συνώνυμο με ταχύτητα και αγώνες.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 15:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon