.
Κατηγορία Suzuki
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 19:10

Suzuki hayabusa 1400 - 2019

 

Προ των πυλών το νέο Busa

 

Hayabusa. Η μοτοσυκλέτα που έχει δημιουργήσει τον δικό της μύθο στο δίτροχο στερέωμα και αυτή που έχει συνδέσει το όνομα της, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη, με τις υπερ-επιδόσεις και τις εξωφρενικές ταχύτητες.

Η ανανέωση του αποτελεί αντικείμενο συζήτησης τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια, με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν, ρίχνοντας στο τραπέζι υπερβολικά -αντάξια της φήμης της μοτοσυκλέτας- στοιχεία. Yπεροτροφοδότηση, υβριδική υλοποίηση με κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτροκινητήρα σε παράλληλη σύνδεση, δραματική αύξηση του κυβισμού... και τι δεν έχει ακουστεί για να την πολυαναμενόμενη και πολυπόθητη ανανέωση.

Όπως συμβαίνει βέβαια στις περιπτώσεις αυτές, τα περισσότερα σενάρια είναι απίθανο να έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα και αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να πράξει η Suzuki και πως θα κινηθεί στην διαχείριση αυτού του ονόματος - μύθου που έχει στο δυναμικό της. 

Το σίγουρο είναι ότι ένα μελλοντικό Busa θα πρέπει να ξεπερνά οτιδήποτε άλλο (ακόμα και τους προγόνους του) και να αποτελεί μια ωδή στην υπερβολή. Το πως η Suzuki θα καταφέρει κάτι τέτοιο μέσα στα πλαίσια των αυστηρών προδιαγραφών και του στενού “μαρκαρίσματος” από τους άλλους κατασκευαστές είναι κάτι που έχει μεγάλο ενδιαφέρον! Μέχρι στιγμής, το μόνο στοιχείο για το νέο Busa είναι η παρουσίαση του GSX Concept στο σαλόνι του Tokyo το 2015.

Δεν επρόκειτο για κάτι συγκεκριμένο αλλά για μια γενική τοποθέτηση για την σειρά των GSX τετρακύλινδρων μοντέλων. Το αφαιρετικό και minimal “γλυπτό” από αφρολέξ, που συνόδευσε την παρουσίαση αυτή, είναι -ότι πιο χειροπιαστό έχουμε για το νέο Busa, με την έννοια ότι ίσως επάνω του, να είχαν σκαλιστεί κάποια πρωτόλεια σχεδιαστικά στοιχεία, μια γενική φόρμα.

bus1 3
To GSX Concept και το γλυπτό σε αφρολέξ που ίσως να αποτελεί μια αφαιρετική ματιά στο νέο Busa 


Ερχόμαστε στο σήμερα λοιπόν, όπου το Busa, στην μορφή που το γνωρίσαμε διανύει την τελευταία του χρονιά.

Ως μοντέλο που δεν έχει συμμορφωθεί με τις Euro 4 προδιαγραφές, θα μπορεί να διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Η Suzuki εξάντλησε το περιθώριο διετίας που έδωσε η ΕΕ στους κατασκευαστές για την συνέχιση της διάθεσης ορισμένων Euro 3 δικύκλων μετά από την ημερομηνία εφαρμογής των Euro 4, οπότε θέλοντας ή μη αυτό σημαίνει το τέλος. Ήδη, όπως διαπιστώσαμε στον νέο τιμοκατάλογο της Suzuki, η μοτοσυκλέτα απουσιάζει από την λίστα, ενώ σταδιακά, το ίδιο θα γίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, στους επόμενους μήνες.

Αν η Suzuki επιθυμούσε να προσαρμόσει σε έναν βαθμό το Hayabusa στα σημερινά δεδομένα, είναι σίγουρο ότι θα το είχε πράξει προ πολλού. Μάλλον όμως αυτό που αναμένεται είναι μια ριζική ανανέωση, με σχεδίαση από το 0 και όχι... ενέσεις botox σε μια μοτοσυκλέτα που με 20 χρόνια στην πλάτη της δεν μπορεί να σηκώσει άλλη εξέλιξη. Τι μπορούμε να περιμένουμε λοιπόν;

bus1 2

Με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, σίγουρα πολλά ηλεκτρονικά! Μια αύξηση στον κυβισμό θεωρείται δεδομένη αν και εφόσον η Suzuki επιλέξει να κινηθεί... ατμοσφαιρικά, καθώς ισχύς και Euro 4 συνδυάζονται μόνο με αρκετά κυβικά. Περιμένουμε επίσης εκπλήξεις, μιας και το Hayabusa έχει και ένα μύθο να συντηρήσει, είναι “καταδικασμένο” να κάνει την διαφορά και να πρωτεύει, οπότε κάπως θα πρέπει να διαχωρίσει την θέση του από τους υπόλοιπους, με βασικό άξονα τις επιδόσεις.

Τώρα σε ότι αφορά στην παρουσίαση του νέου Hayabusa, έχει καταγραφεί ιστορικά ότι το πρώτο μοντέλο έκανε το ντεμπούτο του το 1999, οπότε το 2019, με την συμπλήρωση 20 ετών, θα ήταν μια πρώτης τάξεως χρονική συγκυρία για να συμβεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι το πρώτο Busa παρουσιάστηκε το 1998 ως μοντέλο 1999, οπότε μπορεί κάλλιστα η Suzuki να πράξει το ίδιο με το νέο μοντέλο.

Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε είναι προϊόντα ψηφιακής επεξεργασίας του ιαπωνικού περιοδικού Auto by.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018 00:00

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Suzuki Intruder 150 2018 - Video Suzuki GSX-R1000 MotoGP Replica 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon